Met trots mag ik hier mijn winnende recept posten.
Score: 93 punten
Individuele scores: Visueel:
10 14, geur: 24, smaak: 22, basissmaak: 10, body: 5, mondgevoel: 5, nasmaak: 13
Commentaar: Verkeerde fles. Bier stroomde de fles uit. Let er op dat je bier goed is uitvergist. Zeer mooie geur met een verfijnd hop karakter. Brett duidelijk waarneembaar. In de smaak wat minder Brett karakter en wat meer hop. De nasmaak is wat stroefjes en vooral rij moutig (vleugje karamel). Vooral punten laten liggen op visuele aspecten.
Commentaar uit de finale: In de finale tweede fles gekeurd. Vanwege hoge kwaliteit punten aangepast.
BrouwHulp Recept uitdraaiBasisOmschrijving | Waarde | Kenmerk | 0009 |
Naam recept | Orval-clown of zoiets |
Brouwdatum | 30-05-2015 |
Biertype | Brettanomyces blond |
Volume | 14,8 |
Begin SG | 1,057 SG |
Berekende kleur (Morey) | 19 EBC |
Berekende bitterheid (Tinseth) | 34 IBU |
Brouwzaalrendement | 74,2 % |
Kooktijd | 75 min. |
Water en brouwzoutenHoeveelheid | Ingrediėnt | 17,00 l | Water uit Veldhoven |
1,25 g | CaCl2 |
2,18 g | CaSO4 |
2,70 ml | Melkzuur |
6,39 l | Spoelwater |
Waterprofiel behandeld waterCa | Mg | Na | HCO3 | Cl | SO4 | 85 mg/l | 5 mg/l | 11 mg/l | 131 mg/l | 26 mg/l | 76 mg/l |
Vergistbare ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Mouterij | Kleur | % | 2,900 kg | Vloergemoute Bohemian Pils Mout | Weyermann | 4 EBC | 79,3 % |
0,259 kg | Pale Crystal mout | Thomas Fawcett and Sons | 69 EBC | 7,1 % |
0,200 kg | Caramunich III | Weyermann | 150 EBC | 5,5 % |
0,300 kg | Kristalsuiker | Supermarkt | 0 EBC | 8,2 % |
MaischschemaOmschrijving | Temperatuur | Stap tijd | Rust tijd | Beslagdikte | Amylaserust | 67,0 °C | 1 min. | 60 min. | 5,1 l/kg |
HopHoeveelheid | Naam | Type | % alfazuur | Kooktijd/toevoeging | IBU | 31,0 g | Hallertau Tradition | pellets | 5,9% | 60 min. | 33,2 IBU |
10,0 g | Styrian Goldings | bellen | 4,0% | 60 min. | 6,6 IBU |
39,5 g | Styrian Goldings | bellen | 4,0% | koudhop | 0,0 IBU |
18,5 g | Styrian Goldings | bellen | 4,0% | 0 min. | 0,0 IBU |
Overige ingrediėntenHoeveelheid | Naam | Type | Gebruik |
GistHoeveelheid | Naam | Type | 0,200 l + 0,5 l getrapte starter | Trappist Ale (WLP500) | bovengist |
[row][data]0,200 l + 0,5 l getrapte starter | Trappist Ale (WLP500) | bovengist |
starter[/data][data]Orval ()[/data][data]bovengist[/data][/row]
VergistingKenmerk | Waarde | Starttemp. vergisting | 19,0 °C |
Max. temp. hoofdvergisting | 19,0 °C |
Eind temp. hoofdvergisting | 19,0 °C |
Eind SG hoofdvergisting | 1,014 SG |
Schijnbare vergistingsgraad | 78,8% |
Start nagisting | 07-06-2015 |
Temp. nagisting | 20,0 °C |
Start lagering | 23-09-2015 |
Temp. lagering | 3,0 °C |
Alcoholgehalte | 7,4 vol.% |
Zoals je kan zien zat het bier al bijna een jaar op fles voordat het gekeurd werd. Ik heb het bier eerst gewoon uit laten gisten op de wlp500. Na 2 weken gisten heb ik het bier overgeheveld naar een mandfles en daar 2 bodempjes Orval bij gevoegd. Dit heeft een 3,5 maand op een slaapkamer gestaan. Toen er geen activiteit meer leek te zijn (geen schuim), de koudhop toegevoegd en dit een week laten staan en 2-3 dagen voor het bottelen even op 3 graden gezet zodat de hop zou uitzakken. Uiteindelijk svg was 100%. Daarna gebotteld en proberen zoveel mogelijk geduld te hebben. Na een maand of 3 op fles was het al een heerlijk bier, maar dat is met de tijd alleen maar beter geworden. Helaas is hij alweer bijna op, dus misschien moet ik hem binnenkort nog eens gaan maken
