Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz  (gelezen 6226 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TonvR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Gepost op: 29-08-2016 14:59 u »
Hallo,

Ik ben het onderstaande recept van Henk tegengekomen die door verschillende kenners als een zeer goede benadering van het origineel wordt beoordeeld.

Vragen:
Is dit inderdaad zijn beste kloon van Westmalle tripel?
Ik begrijp dat de kandijsuiker tijdens de hoofdvergisting wordt toegevoegd?
Hoeveel spoelwater wordt gebruikt?

Als gist wil ik Wyeast 3787 gebruiken.

Alvast bedankt voor je reactie

gr Ton


Henk oet Pais
Zijn nummer 9 
Westmalle Tripel-kloon 9

A ProMash Brewing Session - Recipe Details Report

Recipe Specifics
----------------

Batch Size (L):          30.00    Wort Size (L):     30.00
Total Grain (kg):         8.30
Anticipated OG:          1.080    Plato:             19.41
Anticipated SRM:           9.4
Anticipated IBU:          33.3
Brewhouse Efficiency:       85 %
Wort Boil Time:             60    Minutes


Grain/Extract/Sugar

   %     Amount     Name                          Origin        Potential SRM
-----------------------------------------------------------------------------
  4.2     0.35 kg.  Cara-Pils Dextrine Malt                      1.033      2
 66.3     5.50 kg.  Pilsener 3 - Dingemans        Belgi         1.037      2
  1.2     0.10 kg.  CaraMunich (Cara 120) - Dinge Belgi         1.032     61
  4.2     0.35 kg.  Munichmout 15 - Dingemans     Belgi         1.037      8
 24.1     2.00 kg.  Witte kandijsuiker                           1.047      0

Potential represented as SG per pound per gallon.


Hops

   Amount     Name                              Form    Alpha  IBU  Boil Time
-----------------------------------------------------------------------------
 15.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   6.1  First WH
 15.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   3.2  First WH
 30.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50  13.5  60 min.
 30.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   7.1  60 min.
 10.00 g.     Goldings - E.K.                   Whole    6.50   2.3  10 min.
 10.00 g.     Saazer                            Whole    3.40   1.2  10 min.


Yeast


 


Mash Schedule
-------------

Mash Type: Multi Step

Grain kg:     6.30
Water Qts:   23.30 - Before Additional Infusions
Water L:     22.05 - Before Additional Infusions

L Water Per kg Grain: 3.50 - Before Additional Infusions

Acid Rest Temp :               0  Time:   0
Protein Rest Temp :            0  Time:   0
Intermediate Rest Temp :      60  Time:  50
Saccharification Rest Temp :  70  Time:  25
Mash-out Rest Temp :          76  Time:   5
Sparge Temp :                  0  Time:   0


Total Mash Volume L: 26.26 - Dough-In Infusion Only

All temperature measurements are degrees Celsius.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #1 Gepost op: 29-08-2016 15:37 u »
Volgens mij zit in de Westmalle tripel alleen pilsmout. En je suikerstort is nogal aan de hoge kant.
De hoeveelheid spoelwater is afhankelijk van je installatie. Als je weet hoeveel liter je verdampt tijdens het koken dan weet je ook tot hoeveel liter je moet spoelen om aan het gewenst volume te komen.

Offline toon van den broek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 837
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #2 Gepost op: 29-08-2016 20:30 u »
Beste Juindorper/ Ton,

Wellicht heb je gelijk dat de Westmalle  tripel met enkel pilsmout gebrouwen wordt, maar het is in het verleden al vaak voorbijgekomen op het forum dat met een andere installatie/ veel kleiner brouwsel/ niet precies dezelfde gist of niet geheel optimale gistconditie enz. je niet gewoon het oorspronkelijke recept kan imiteren.
Vergeet dus het vakmanschap van deze topbrouwers niet, dat doe je niet zo maar even na. (Overigens hebben veel prof. brouwers ook geen vast recept, maar stellen ze dit steeds bij immers de grondstoffen zijn nooit constant van kwaliteit).

Knap van Henk om het recept zo te verfijnen dat het resultaat zo dichtbij het origineel ligt. Een prestatie op zich, die vele brouwsels gekost heeft.

Groejes, Toon

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #3 Gepost op: 29-08-2016 21:56 u »
Volgens mij zit in de Westmalle tripel alleen pilsmout. En je suikerstort is nogal aan de hoge kant.

Ik ben een aantal keren bij de trappistenbrouwerij van Westmalle op bezoek geweest en weet dat er een flinke hoeveelheid suiker in het bier gaat. De suikerstort in het recept van Henk is niet buitensporig hoog ten opzichte van het origineel...

De suiker is een glucosesiroop, die tijdens het koken van het wort wordt toegevoegd.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #4 Gepost op: 29-08-2016 22:18 u »
Ik ben een aantal keren bij de trappistenbrouwerij van Westmalle op bezoek geweest en weet dat er een flinke hoeveelheid suiker in het bier gaat. De suikerstort in het recept van Henk is niet buitensporig hoog ten opzichte van het origineel...

De suiker is een glucosesiroop, die tijdens het koken van het wort wordt toegevoegd.
Het is toch een kwart van het totaal.
Maar goed, gaat die siroop ook in de tripel?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #5 Gepost op: 29-08-2016 22:38 u »
Het is toch een kwart van het totaal.
Maar goed, gaat die siroop ook in de tripel?

Ja.

In heel veel Belgische bieren gaat een flinke hoeveelheid suiker. Ten onrechte zijn veel hobbybrouwers huiverig voor een suikergift bij hun bieren.

Offline TonvR

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #6 Gepost op: 30-08-2016 19:38 u »
Bedankt allemaal voor jullie reactie.

We gaan as zaterdag brouwen en doen dat voor de 2e keer met de nieuwe installatie. De 1e keer was een try out, moesten wat dingen aanpassen en wennen aan de nieuwe installatie. Daardoor niet veel gegevens genoteerd.  Gaan we nu wel doen is de bedoeling.

groet,

Ton

Offline RobW

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 188
  • Land: 00
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #7 Gepost op: 01-09-2016 20:07 u »
Ja.

In heel veel Belgische bieren gaat een flinke hoeveelheid suiker. Ten onrechte zijn veel hobbybrouwers huiverig voor een suikergift bij hun bieren.

Bij die trapisten gisten ben ik ook nooit zuinig met de suikerstort. Levert nooit een leeg of slecht bier op. In tegendeel.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.291
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #8 Gepost op: 01-09-2016 20:20 u »
Is dit inderdaad zijn beste kloon van Westmalle tripel?

Yep, en een variant hierop in nu de Maallust tripel... :biersmile:

Offline hopiebier

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 106
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #9 Gepost op: 05-11-2016 14:10 u »
Vraag: staat het gebruik van gewone suiker en het gebruik van glucosestroop in het bierrecept gelijk in (gewichts-)verhouding ? Of is van glucosestroop minder nodig?
vr gr  :weetniet:

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 447
  • Land: nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #10 Gepost op: 05-11-2016 15:23 u »
Vraag: staat het gebruik van gewone suiker en het gebruik van glucosestroop in het bierrecept gelijk in (gewichts-)verhouding ? Of is van glucosestroop minder nodig?
vr gr  :weetniet:
Siroop bestaat voor een deel uit water. Je hebt er dus meer van nodig dan van gewoon suiker.

Offline NatsteLore

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #11 Gepost op: 14-04-2017 16:59 u »
Hey, beginner hier dus sorry maar.

Waarom is het wort size even groot als de batch size? Er verdampt toch water tijdens het koken van het wort, dus het eindvolume is toch kleiner dan 30 L?
Zoals ik dit recept begrijp:
- 6,3 kg mout + 22,05l water => maisch (total maisch volume = 26,26 l)
- filteren + spoelen (spoelwater toevoegen tot 30 L?)
- kookschema (totaalvolume gaat van 30 L, inclusief suiker, tot  +/- 28 L)
Wat begrijp ik fout, en wat is het gewenste eindvolume?

Bedankt!

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #12 Gepost op: 10-03-2018 20:42 u »
Ik vraag me af, hier staat een brouwzaalrendement van 85%, dit rendement red ik voorlopig niet. Tot nu toe zit ik op 60%, ik verwacht dat ik dit nog wel kan opschroeven naar 65% maar voorlopig niet meer vrees ik. Om tot dezelfde smaak en kracht te komen moet ik de hoeveelheden graan en suiker dan vermenigvuldigen met factor 85/65?  :denken:

Offline Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.520
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #13 Gepost op: 10-03-2018 21:20 u »
Ik vraag me af, hier staat een brouwzaalrendement van 85%, dit rendement red ik voorlopig niet. Tot nu toe zit ik op 60%, ik verwacht dat ik dit nog wel kan opschroeven naar 65% maar voorlopig niet meer vrees ik.

Je rendement opschroeven... kijk dan vooral naar het hevelen/spoelen na het maischen. Hier is volgens mij veel te halen.
Welke hevelfilter gebruik je.
Hoe snel hevel je. (Langzaam is het advies)


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.493
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #14 Gepost op: 10-03-2018 21:50 u »
Maar je gebruikt neem ik aan een brouwprogamma?
Zolang jij daar het goeie rendement ingeeft, rekent dat progamma voor je uit hoeveel mout en hop en suiker je nodig hebt.

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.186
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #15 Gepost op: 11-03-2018 08:47 u »
Ik vraag me af, hier staat een brouwzaalrendement van 85%, dit rendement red ik voorlopig niet. Tot nu toe zit ik op 60%, ik verwacht dat ik dit nog wel kan opschroeven naar 65% maar voorlopig niet meer vrees ik. Om tot dezelfde smaak en kracht te komen moet ik de hoeveelheden graan en suiker dan vermenigvuldigen met factor 85/65?  :denken:
Ik werk met brouwplanner en heb voor een tripel een rendement boven 70%. Dat rendement is berekend met een formule zoals ook de brouwerijen gebruiken niet die heel opgeschroefde van BrouwHulp.
Mijn advies, werk met een goede giststarter liefst met de echte Westmalle gist uit de brouwerij zelf (heb ik in mijn gistbank). Voldoende het wort beluchten vr het pitchen en vergisten bij een constante temperatuur van 21C.
Als ik een tripel brouwsel maak neem ik voor 44 L bier 10 kg mout en 1 kg suiker
Ik heb dan een begin SG van 1063, na het gisten een SG van 1007 en na het bottelen een bier van 8 vol%.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #16 Gepost op: 11-03-2018 08:57 u »
Ik werk met brouwplanner en heb voor een tripel een rendement boven 70%. Dat rendement is berekend met een formule zoals ook de brouwerijen gebruiken niet die heel opgeschroefde van BrouwHulp.

Over het verschil in berekenen van het rendement is al heel wat keren geschreven op dit forum.
Het is niet een kwestie van opschroeven, noch dat het specifiek is voor BrouwHulp. De methode die BrouwHulp gebruikt wordt bij diverse andere software ook gebruikt. De rekenmethode is moderner en geeft een veel beter beeld of je het maximale rendement gehaald hebt. Als je gewend bent aan de aloude rekenmethode is het wel even omschakelen...

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #17 Gepost op: 12-03-2018 12:57 u »
Je rendement opschroeven... kijk dan vooral naar het hevelen/spoelen na het maischen. Hier is volgens mij veel te halen.
Welke hevelfilter gebruik je.
Hoe snel hevel je. (Langzaam is het advies)

Ik heb een filterkuip met filterheks, ik heb in eerste instantie het wort een kwartier in laten zakken en denk inderdaad het kraantje wel te ver hebben open gezet bij het filteren en spoelen. Laten we zeggen: het zou langzamer kunnen!

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #18 Gepost op: 12-03-2018 13:07 u »
Maar je gebruikt neem ik aan een brouwprogamma?
Zolang jij daar het goeie rendement ingeeft, rekent dat progamma voor je uit hoeveel mout en hop en suiker je nodig hebt.

De methode die BrouwHulp gebruikt wordt bij diverse andere software ook gebruikt. De rekenmethode is moderner en geeft een veel beter beeld of je het maximale rendement gehaald hebt.

Klopt, BrouwHulp..
Ik had het vinkje: 'reken met percentages' over het hoofd gezien, ziet er goed uit en daar was ik naar op zoek :)

Ik werk met brouwplanner en heb voor een tripel een rendement boven 70%. Dat rendement is berekend met een formule zoals ook de brouwerijen gebruiken niet die heel opgeschroefde van BrouwHulp.
Mijn advies, werk met een goede giststarter liefst met de echte Westmalle gist uit de brouwerij zelf (heb ik in mijn gistbank). Voldoende het wort beluchten vr het pitchen en vergisten bij een constante temperatuur van 21C.
Als ik een tripel brouwsel maak neem ik voor 44 L bier 10 kg mout en 1 kg suiker
Ik heb dan een begin SG van 1063, na het gisten een SG van 1007 en na het bottelen een bier van 8 vol%.

Een tripel is het probleem niet, ik wilde specifiek mijn favoriete biertje nabrouwen.
Westmalle gist kan ik op dit moment niet klonen, ik heb de spullen niet en vind het hele proces iets te bewerkelijk op het moment. Ik wil eerst nog een hoop leren over het brouwproces zelf... Wie weet, op een dag :)

Offline Sjoert

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 68
  • Land: nl
  • Beroepstwijfelaar
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #19 Gepost op: 12-03-2018 13:51 u »
Bijzonder overigens dat er geen kruiden zijn vermeld...

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 864
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #20 Gepost op: 12-03-2018 14:28 u »
Bijzonder overigens dat er geen kruiden zijn vermeld...
In Westmalle tripel zitten geen kruiden: alleen water, pilsmout, hop, suiker en gist.
De kruidige smaak komt van de gebruikte hopsoorten.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.040
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #21 Gepost op: 12-03-2018 14:32 u »
Dit recept trouwens vorig jaar nog gebrouwen, prima bier geworden, maar komt niet echt in de buurt, helaas.
In mijn geval mocht de hop wat meer doorkomen, en de kleur was te donker.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.231
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Westmalle tripel kloon nr. 9 van Henk oet Paiz
« Reactie #22 Gepost op: 13-03-2018 21:18 u »
In Westmalle tripel zitten geen kruiden: alleen water, pilsmout, hop, suiker en gist.
De kruidige smaak komt van de gebruikte hopsoorten.

Helemaal waar. Voor een goede tripel heb je geen kruiden nodig. Zelfs geen koriander...  ;D

Tags: