Hobbybrouwen > Grondstoffen

Kriekepitten in Kriek

(1/3) > >>

2heavy:
Een tijd geleden vond ik op het net een recept voor witbier, en dat prohbeerden we uit. Het bier had weinig of geen smaak, en wat eraan vast zat van smaak geleek nergens op. Aangezien het toch kriekentijd was, deden we er krieken bij, zeven kilo op een dertigtal liter, en lieten hergisten (waarvan weinig te merken viel). We zijn eerst begonnen met de krieken te ontpitten, maar lui als we zijn stopten we daarmee na een kilo of drie. De rest van de krieken gingen met pit en al in het bier. Een tweetal weken later hebben we afgeheveld en gelagerd, en het bier smaakte deze keer voortreffelijk! Waarom ontpit iedereen de krieken? Geven die soms een niet zo gezonde stof af? Of wil iedereen nu zo netjes zijn?

MO:
Ik heb geen antwoord op je vraag maar wel een nieuwe vraag: hoe hebben jullie de kersjes gedesinfecteerd? En je hebt ze dus toegevoerd bij het lageren?

gr
MO

2heavy:
Veel konden we niet verkeerd doen. Het bier was eigenlijk verloren, enkel die krieken kostten ons een euro of tien.
Het bier was uitgegist, en was reeds gelagerd maar zat nog wel in het lagervat. Dat hebben we terug in een gistingsvat geheveld, en er gewoon de gewassen (met water) krieken bij gedaan. Het waterslot heeft heel weinig bewogen, maar toch was er wat nagisting. Na twee weken het bier terug afgeheveld, en in een lagervaatje gedaan om te klaren. Ondertussen eens een proefje genomen, en het smaakt lekker. Ik ben benieuwd naar het verdere verloop!

Gerb:
Hoi heavy
Persoonlijk heb ik geen ervaring met vruchten in bier, maar het lijkt me nog steeds een keer leuk om te doen, dus ik ben benieuwd naar jouw bevindingen.
Die pitten kunnen een houtige smaak (tannines) aan het bier geven. Daarbij komt natuurlijk dat je de kersen opensnijdt als je de pitten eruit haalt, en dat is weer gunstig, omdat dan er meer contactoppervlak is met de inhoud van de kersen.
Je kunt de kersen ook een tijdje in de vriezer leggen om zodoende wat meer cellen kapot te maken, door de vorming van ijskristallen. Op deze manier komt er dus meer sap vrij.

Wel een beetje raar trouwens dat je geen nagisting hebt gezien. Heb je geprobeerd te schudden, om de gist wat beter te verdelen over de kersen?

Gerb

satan:
Maandag heb ik een tarwebiertje gebrouwen sg 1052.
Gisteren was het sg 1022 dus vandaag de krieken er bij.
Op zijn Belgisch 3 kilogram noordkrieken per 10 liter.
De krieken zijn woensdag ingevroren (gewassen in sulfiet water) en gaan vandaag na ontdooien met pit en al in de damme jane

satan

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie