Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2016 B3 - Milk Stout - Anton Hoogland  (gelezen 2748 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ATHOOGLAND

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 33
  • Land: nl
ONK 2016 B3 - Milk Stout - Anton Hoogland
« Gepost op: 21-08-2016 12:47 u »
Hierbij het recept van de Milk Stout waarmee ik de derde plaats op het ONK2016 in de B klasse heb gehaald met 85 punten.
Commentaar keurmeester: Mooie Milk Stout. Voldoet prima aan de kenmerken, prettig bier om te drinken..
Bij de wedstrijd van het Bierfestival Groningen 2016 leverde dit bier ook de derde plaats op met 83 punten.
Commentaar keurmeester: Goed gebrouwen bier. Recept kan nog wat getuned worden: mis een wat plakkerig/vol mondgevoel, donkere mouten zijn nog iets te veel aanwezig

Ik ben uitgegaan van een recept voor een Irish Dry Stout. Dit recept wordt hieronder gegeven. Voor het bottelen heb ik aan 4 liter van dit bier 0,5 liter water met 200 gram lactose en 27 gram suiker toegevoegd. Het water had ik met de lactose en suiker 5 minuten gekookt en voor het toevoegen afgekoeld.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk82
Naam receptDry milk Stout
Brouwdatum17-02-2016
BiertypeStout (Irish Dry)
Volume26,0
Begin SG1,053 SG
Eind SG1,022 SG
Schijnbare vergistingsgraad58,5%
Berekende kleur (Morey)90 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)43 IBU
Brouwzaalrendement94,9 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
18,50 lWater uit Pompstation De Groeve 2014
3,00 mlMelkzuur
5,00 gMgSO4
21,09 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
62 mg/l32 mg/l28 mg/l178 mg/l45 mg/l122 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,000 kgPale Ale moutDingemans7 EBC76,2 %
0,600 kgCarafa IWeyermann900 EBC11,4 %
0,400 kgBrown moutThomas Fawcett and Sons150 EBC7,6 %
0,250 kgChocolademout ontbitterdDingemans800 EBC4,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
amylase stap66,0 °C1 min.75 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C12 min.5 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gFugglebellen5,5%90 min.26,8 IBU
30,0 gE.K. Goldingbellen5,0%90 min.14,6 IBU
22,0 gE.K. Goldingbellen5,0%5 min.2,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,022 SG
Schijnbare vergistingsgraad58,5%
Start nagisting22-02-2016
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering24-02-2016
Temp. lagering0,0 °C
Alcoholgehalte4,0 vol.%



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.956
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2016 B3 - Milk Stout - Anton Hoogland
« Reactie #1 Gepost op: 21-08-2016 13:31 u »
Hoi Anton,

Dank voor het plaatsen van het recept.

Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: ONK 2016 B3 - Milk Stout - Anton Hoogland
« Reactie #2 Gepost op: 21-08-2016 16:28 u »
Mooi recept, gefeliciteerd

Tags: