Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hergisting op de fles bij 56 graden C  (gelezen 6034 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Gepost op: 23-08-2012 22:46 u »
Door een defect aan de UT200 is de temperatuur in mijn warmkast, waar een bokbier stond te hergisten op de fles,
opgelopen naar 56 graden C.

Wat zijn de mogelijke gevolgen???


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline koffie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.121
  • Land: nl
  • Wat in het vat zit, verzuurt wel zeker!
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #1 Gepost op: 23-08-2012 22:51 u »
Ik zou zeggen veel esters en hooge alcoholen  :weetniet:

Wat voor gist was het en hoe lang heef het op die temp gestaan?

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #2 Gepost op: 23-08-2012 22:54 u »
De gist was S04 en de tijdsduur denk ik maximaal een halve dag.

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.169
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #3 Gepost op: 23-08-2012 22:55 u »
In het voordeligste geval was de hergisting al klaar en heb je een gepasteuriseerd bier.

Als er nog geen druk op de fles zit en die temperatuur van 56C is gehaald, zou je korrelgist kunnen dispergeren en een klein beetje aan elk flesje toevoegen met een pipetje

Maar balen hoor.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.485
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #4 Gepost op: 23-08-2012 22:56 u »
Mijn vermoeden is dat de gist dood is. 12 uur bij 56 C komt overeen met pasteuriseren. 

[edit]
William was mij net voor.
[/edit]

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #5 Gepost op: 23-08-2012 23:01 u »
Maar hoe lang stond het bier in totaal in de hitte? Ik bedoel, heeft het er voor die tijd ook al een tijdje in gestaan, of is na het plaatsen de temperatuur meteen opgelopen? In het eerste geval zou er al koolzuur gevormd kunnen zijn, en zou je het bier nu wel koud kunnen zetten?

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.857
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #6 Gepost op: 23-08-2012 23:02 u »
In het voordeligste geval was de hergisting al klaar en heb je een gepasteuriseerd bier.

Pasteuriseren geldt vanaf 60C  :)

Ik denk dat de gist het loodje heeft gelegd, en de smaak zal er zeker niet beter op geworden zijn. Maar ff een monster nemen en proeven zou ik zeggen. misschien valt de schade nog mee...


Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #7 Gepost op: 23-08-2012 23:18 u »
Het bier stond sinds maandagmiddag 15.00 uur op ca. 24 graden.
Het bier heeft zeker 2 dagen op deze temperatuur gestaan.
Ik denk dat het ca. 12 maximaal 18 uur tegen deze hoge temperatuur gestaan kan hebben.

Ik had een flesje koud gezet en inmiddels geopend.
Er zat nauwelijks koolzuur in, gaf weinig schuim, rook volgens mij naar diacetyl en er was geen bezinksel
waarneembaar!!!!

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.169
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #8 Gepost op: 23-08-2012 23:23 u »
Als er geen vervelende smaak inzit als gevolg van de lange hittebehandeling dan zou ik denk ik aan elk flesje wat gist toevoegen. T'is wat werk maar misschien wordt het nog wat... Vaak worden dat de lekkerste bieren.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #9 Gepost op: 23-08-2012 23:32 u »
Het bier is vrijwel zeker ernstig geoxideerd.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #10 Gepost op: 23-08-2012 23:34 u »
Het bier is vrijwel zeker ernstig geoxideerd.
??? Met het dopke er op? Hoe kan dat dan.

Offline hansm

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.585
  • Land: nl
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #11 Gepost op: 23-08-2012 23:35 u »
??? Met het dopke er op? Hoe kan dat dan.

Redoxreacties. Die vinden plaats in elk bier, alleen bij deze temperaturen veeeeel sneller.

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #12 Gepost op: 23-08-2012 23:38 u »
Redoxreacties. Die vinden plaats in elk bier, alleen bij deze temperaturen veeeeel sneller.
Juist :denken: Ik zal me er in verdiepen.
[edit]
Hier staat het. Helder.
[/edit]

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.857
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #13 Gepost op: 23-08-2012 23:54 u »
Door een defect aan de UT200 is de temperatuur in mijn warmkast, waar een bokbier stond te hergisten op de fles,
opgelopen naar 56 graden C.

Tijd voor een TC-10 !!  :brouwen:

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #14 Gepost op: 24-08-2012 00:02 u »
Laat ik nou toevallig gisteren de Tcontrol bij Herman Verbeek (Henielma) besteld hebben!

Offline BierHenk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 719
  • Land: nl
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #15 Gepost op: 24-08-2012 03:34 u »
Laat ik nou toevallig gisteren de Tcontrol bij Herman Verbeek (Henielma) besteld hebben!
Ook een goede keus; TC10-s zijn ook goed. Maar de gebruikte UT-200 ook. Alleen: alles gaat een keer kapot. :'(

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #16 Gepost op: 24-08-2012 09:35 u »
Inderdaad... alle apparatuur gaat een keertje kapot, zelfs de Mercedes onder de temp-controls ;) . Je zou een soort oververhitting controle op je kast kunnen zetten: Bij 40 oC alle stroom er af. Maar ja, hoe vaak gebeurt dit nou :-\ ?

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.217
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #17 Gepost op: 24-08-2012 17:28 u »
Het is al meerdere mensen overkomen met een UT-100 of UT-200. Als daar de sensor het niet goed doet dan loop je de kans dat de verwarming of de koeling aan blijft staan.

Een voordeel van Tcontrol is dat bij een sensor error de relais afgeschakeld worden. Hierdoor wordt in die gevallen voorkomen dat extreme temperaturen op gaan treden. Verder wordt er een email bericht verzonden indien deze errors optreden zodat de gebruiker kan (laten) ingrijpen.

Offline Ronnie

  • Reynaert Wijn- en Bier Gilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.940
  • Land: be
  • Medewerker Reynaert Wijn-makers & Brouwers Gazet
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #18 Gepost op: 24-08-2012 18:26 u »
... misschien valt de schade nog mee...

Niet dus, wat jammer!
Les voor velen.
Zeg, Esterenbrouw, effe sarcastisch  >:D : zou je niet van naam veranderen?

In mijn gistkast zit vr de elektronische regeling nog een doodgewone kamerthermostaat die op ietsje boven de 25C staat.
Voordat ik elektronisch regelde was dat mijn temperatuurregeling.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.596
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #19 Gepost op: 24-08-2012 18:57 u »
Mij ook overkomen helaas. Starter toegevoegd en dag erna gehele batch op 36,4 graden! Toch laten staan en heeft enorm gegist. Door waterslot. Toch gebotteld en moet nog proeven. Was 10 liter en ben benieuwd wat het van invloed is geweest.

Offline Esterenbrouw

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 473
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #20 Gepost op: 26-08-2012 12:47 u »
Vandaag advies van William opgevolgd en alle flessen geopend en 0,25 ml in lauw water opgeloste korrelgist toegevoegd.
Daarna flessen goed geschud, gekurkt en weer in de warmkast op 24 graden gezet.
Uiteraard UT200 getest of hij nu stopt met verwarmen op max. ingestelde temperatuur.
Ben van plan het bier min. 14 dagen in warmkast te laten staan.
Laat te zijner tijd via forum weten middels dit topic of er nog koolzuur in is gekomen.


Offline NewLine

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 729
  • Land: be
Re: Hergisting op de fles bij 56 graden C
« Reactie #21 Gepost op: 26-08-2012 13:06 u »
Wat ik bij mijn UT-200 gemerkt heb is dat als je de stroom effe afzet, en dan te snel weer op, dan lijkt het soms of ie goed ingesteld staat, maar in werkelijkheid staat ie bijvoorbeeld vast op verwarmen. Langer uitschakelen helpt...

Tags: