Hobbybrouwen > Grondstoffen

Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?

<< < (2/5) > >>

Oscar:

--- Citaat van: monsieurmichiel op 12-08-2016  19:21 u ---Oscar, hoe verloopt bij Brett.'s dan globaal de vergisting?H

--- Einde van citaat ---

Langzaam maar gestaag. En gist vaak ver uit. Zojuist heb ik een bier met brett in de lagering gebotteld. Heeft 3 maanden gestaan, en nog twijfel ik of ik niet te vroeg heb gebotteld (eind SG 1005).  :pan: :pan: :pan:

Brouwers:

--- Citaat van: monsieurmichiel op 12-08-2016  20:22 u ---Ik heb een buisje aan 4 liter wort toegevoegd. Neem aan dat dat toch genoeg zou moeten zijn.

--- Einde van citaat ---
Aannames zijn de basis van alle mislukkingen (in het Engels klinkt het mooier  >:D)
Ik weet niet hoe zwaar je bier is, maar voor 4 liter bier van 1.050 moet je ongeveer 35 miljard cellen enten. Het komt niet op 1 miljard cellen nauwkeurig, maar met 5 miljard cellen zit je er ver onder, dan is er niet een gecorrigeerd voor de leeftijd van de gist. Er zijn meerdere tools beschikbaar om uit te rekenen of je wel genoeg gist hebt: mr malty, yeastcalc, brewersfriend onder tools en BrouwHulp/BrouwVisie.

Waarschijnlijk trekken de brett het wel tot het einde, maar zal lang duren voordat je activiteit ziet, ook kan de vergisting gaan slepen. Dus geduld is heel belangrijk als je geen bommen wilt krijgen.

Paard:
Klopt dat wel? Ik dacht dat er geen wetenschappelijke data was met betrekking tot brett maar dat een start aantal ongeveer 4 tot 5 maal zo groot moest zijn als met een gewone gist.

seed7:

--- Citaat van: Paard op 12-08-2016  21:42 u ---Klopt dat wel? Ik dacht dat er geen wetenschappelijke data was met betrekking tot brett maar dat een start aantal ongeveer 4 tot 5 maal zo groot moest zijn als met een gewone gist.

--- Einde van citaat ---

De hoeveelheid Brettcellen nodig voor de hoofdgisting zit in aantal tussen de bovenkant van bovengisters en hybriden.

Een gelijke hoeveelheid suiker in het wort levert meer cellen Brett op dan cellen Sacch, 2 - 5x. Het aantal cellen in een buisje/zakje is inderdaad minder dan bij Sacch omdat Brett meer gedacht is voor de nagisting, bij Whitelabs is het aantal cellen wel in de afgelopen jaren steeds meer geworden.. De Brett groeit over het algemeen wel veel langzamer en een starter an zomaar meer als een week nodig hennen

Verder lijkt het er op dat Brett lang niet alles eet, zeker niet in z'n eentje, er zijn er zelfs die alleen maar 'de simpelste suikers lusten' maar wel "hout eten". Er zijn er die in hun uppie nog geen 50% SVG halen. De meesten commercieel verkrijgbare halen ca. 80%.

Net als bij Sacch is dit allemaal zeer stam afhankelijk en omdat we nog steeds niet precies weten wat we allemaal aan Brett hebben is de spreiding nogal groot. De hele taxonomie van die dingen is niet erg duidelijk of eenduidig en de meesten zijn niet door de 'scanner' geweest.

Ten slotte is er heel veel twijfel over de zuiverheid van de geleverde culturen, er zit Sacch door. Brett C. zou bijvoorbeeld helemaal niet diep uitgisten, maar door het gezelschap lijkt het dat toch te doen. Hetzelfde voor de Lactobacillusculturen, die horen maar een paar SG puntjes op te snoepen voor het zo zuur is dat ze zelf niet meer verder willen en behoren (vrijwel) geen CO2 te produceren maar doen dat toch in ruime mate. Sacch contaminatie.

Het Milk The Funk Wiki wordt een steeds betere en betrouwbaardere bron.

Ingo

monsieurmichiel:
Ik heb geen zwaar bier gebrouwen, het sg was 1.030. Ik wacht maar geduldig af.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie