Hobbybrouwen > Grondstoffen

Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?

<< < (5/5)

seed7:

--- Citaat van: Johan_vL op 14-10-2021  07:58 u ---Klinkt heel natuurlijk, in de natuur werken bacterien samen of leven in ieder geval samen omdat ze voordeel hebben van elkaar of de condities  beter zijn in de buurt van de een dan ergens anders. Sommige eten afval van de ander of hebben een enzym wat weer iets oplevert voor een ander. Combinaties van brett en sach lijken dus juist een mooie combi. Beetje duur om een ngs-analyse te doen op zo'n buisje van WLP, maar wel interessant :-)

Heeft iemand wel eens een mix gemaakt van diverse stammen brett, met een sach? en dan een mix met een var. diastaticus en een niet?

--- Einde van citaat ---

Die "samenwerking" zie je bijvoorbeeld in zuurdesem. L. sanfranciscensis maakt enzymen waardoor Sacch. te eten heeft. Sacch. op zijn beurt houdt de pH hoger waardoor Lab zich zelf niet verzuurt en in ruste gaat. Bij Berliner Weisse gebeurt dit waarschijlijk ook, L.brevis, Sacch symbiose. De Brett in de Weisse bouwt vervolgens allerhande nevenproducten om.

In de Brett- & Zuurbier wereld is het heel gebruikelijk om van allen meerdere stammen tegelijk, of na elkaar in te zetten.

Ingo

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie