Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?  (gelezen 2997 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline monsieurmichiel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?
« Gepost op: 12-08-2016 18:47 u »
Gisteren een brouwsel in 5 delen gesplitst om het effect van verschillende gisten te ervaren. De saison-, champagne- en sherry-gist vertoonden al snel veel activiteit, maar de twee Brett gisten nog niets. Het enige wat ik daar zie is een kleine beweging van het water in het waterslot, maar nog geen enkele 'blub'. Ook aan de oppervlakte is niets te zien. Is dit normaal? Ben ik te ongeduldig misschien bij Brett's?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.739
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vergisten Brett.gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #1 Gepost op: 12-08-2016 18:51 u »
Ben ik te ongeduldig misschien bij Brett's?

Ja  :)

Offline monsieurmichiel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Re: Vergisten Brett.gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #2 Gepost op: 12-08-2016 19:21 u »
Oscar, hoe verloopt bij Brett's dan globaal de vergisting?

Michiel

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisten Brett.gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #3 Gepost op: 12-08-2016 19:31 u »
Heb je wel genoeg cellen toegevoegd? De buisjes van whitelabs bv bevatten maar 5 miljard cellen in tegenstelling tot de normale gisten die 100 miljard cellen. Als je niet even veel hebt cellen toegevoegd verklaard het start gedrag. Als je van beide genoeg toevoegd zal de vergisting niet veel anders zijn behalve dat de brett langer zal door gisten. Brett kan in tegenstelling tot de meeste sach (uitzondering is denk ik saison gist) wel dextrines vergisten.


Offline monsieurmichiel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Re: Vergisten Brett.gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #4 Gepost op: 12-08-2016 20:22 u »
Ik heb een buisje aan 4 liter wort toegevoegd. Neem aan dat dat toch genoeg zou moeten zijn.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 23.739
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Vergisten Brett.gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #5 Gepost op: 12-08-2016 20:46 u »
Oscar, hoe verloopt bij Brett.'s dan globaal de vergisting?H

Langzaam maar gestaag. En gist vaak ver uit. Zojuist heb ik een bier met brett in de lagering gebotteld. Heeft 3 maanden gestaan, en nog twijfel ik of ik niet te vroeg heb gebotteld (eind SG 1005).  :pan: :pan: :pan:

Offline Brouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.834
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vergisten Brett.gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #6 Gepost op: 12-08-2016 21:35 u »
Ik heb een buisje aan 4 liter wort toegevoegd. Neem aan dat dat toch genoeg zou moeten zijn.
Aannames zijn de basis van alle mislukkingen (in het Engels klinkt het mooier  >:D)
Ik weet niet hoe zwaar je bier is, maar voor 4 liter bier van 1.050 moet je ongeveer 35 miljard cellen enten. Het komt niet op 1 miljard cellen nauwkeurig, maar met 5 miljard cellen zit je er ver onder, dan is er niet een gecorrigeerd voor de leeftijd van de gist. Er zijn meerdere tools beschikbaar om uit te rekenen of je wel genoeg gist hebt: mr malty, yeastcalc, brewersfriend onder tools en BrouwHulp/BrouwVisie.

Waarschijnlijk trekken de brett het wel tot het einde, maar zal lang duren voordat je activiteit ziet, ook kan de vergisting gaan slepen. Dus geduld is heel belangrijk als je geen bommen wilt krijgen.

Offline Paard

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 281
  • Land: 00
Re: Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #7 Gepost op: 12-08-2016 21:42 u »
Klopt dat wel? Ik dacht dat er geen wetenschappelijke data was met betrekking tot brett maar dat een start aantal ongeveer 4 tot 5 maal zo groot moest zijn als met een gewone gist.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.430
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #8 Gepost op: 12-08-2016 21:56 u »
Klopt dat wel? Ik dacht dat er geen wetenschappelijke data was met betrekking tot brett maar dat een start aantal ongeveer 4 tot 5 maal zo groot moest zijn als met een gewone gist.

De hoeveelheid Brettcellen nodig voor de hoofdgisting zit in aantal tussen de bovenkant van bovengisters en hybriden.

Een gelijke hoeveelheid suiker in het wort levert meer cellen Brett op dan cellen Sacch, 2 - 5x. Het aantal cellen in een buisje/zakje is inderdaad minder dan bij Sacch omdat Brett meer gedacht is voor de nagisting, bij Whitelabs is het aantal cellen wel in de afgelopen jaren steeds meer geworden.. De Brett groeit over het algemeen wel veel langzamer en een starter an zomaar meer als een week nodig hennen

Verder lijkt het er op dat Brett lang niet alles eet, zeker niet in z'n eentje, er zijn er zelfs die alleen maar 'de simpelste suikers lusten' maar wel "hout eten". Er zijn er die in hun uppie nog geen 50% SVG halen. De meesten commercieel verkrijgbare halen ca. 80%.

Net als bij Sacch is dit allemaal zeer stam afhankelijk en omdat we nog steeds niet precies weten wat we allemaal aan Brett hebben is de spreiding nogal groot. De hele taxonomie van die dingen is niet erg duidelijk of eenduidig en de meesten zijn niet door de 'scanner' geweest.

Ten slotte is er heel veel twijfel over de zuiverheid van de geleverde culturen, er zit Sacch door. Brett C. zou bijvoorbeeld helemaal niet diep uitgisten, maar door het gezelschap lijkt het dat toch te doen. Hetzelfde voor de Lactobacillusculturen, die horen maar een paar SG puntjes op te snoepen voor het zo zuur is dat ze zelf niet meer verder willen en behoren (vrijwel) geen CO2 te produceren maar doen dat toch in ruime mate. Sacch contaminatie.

Het Milk The Funk Wiki wordt een steeds betere en betrouwbaardere bron.

Ingo

Offline monsieurmichiel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Re: Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #9 Gepost op: 12-08-2016 21:56 u »
Ik heb geen zwaar bier gebrouwen, het sg was 1.030. Ik wacht maar geduldig af.

Offline monsieurmichiel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Land: nl
Re: Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #10 Gepost op: 13-08-2016 09:56 u »
Inmiddels is er activiteit in het waterslot en schuim op het wort te zien. Ik zal voortaan geduldig zijn...

Offline BartC

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 134
  • Land: be
  • Zot van Schuppenboer
    • BPC Orde van de zatte Mus
Re: Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #11 Gepost op: 15-08-2016 16:17 u »
Ik gebruik wel eens de Wyeast 5112 voor hergisting op fles. Ik maak eerst een giststarter in twee stappen waarbij elke stap toch wel een tweetal weken duurt (eerst naar 20 L en daarna naar 90 L). Als ik het bier laat uitvergisten tot 1002 maximaal, neemt de brett daarna nog steeds een punt of 2, 3 van weg wat je dus moet compenseren met wat minder bottelsuiker dan normaal. hergisting op fles kan tot wel 6 weken duren eer je iets van de brett merkt.

grt
Bart

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #12 Gepost op: 22-01-2019 17:44 u »
Een beginnersvraagje om in te pikken... Voeg je een brett toe als tweede entiteit naast een normale gist of gebruik je die typisch als vervanging van hoofdgist?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 636
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #13 Gepost op: 22-01-2019 17:48 u »
Een beginnersvraagje om in te pikken... Voeg je een brett toe als tweede entiteit naast een normale gist of gebruik je die typisch als vervanging van hoofdgist?
Eerst een gewone neutrale gist. Tweede gisting/lagering met brett. Je kan ook meteen een mix gebruiken zoals de Roeselare blend, daar zitten ze allebei in en ook nog melkzuurbacteriŽn.

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 203
  • Land: nl
Re: Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #14 Gepost op: 22-01-2019 22:28 u »
Ik heb met een Roeselare blend een zuur bier gebrouwen in november (pale mout+ speltkorrels, laag in bitterheid).
Na enkele uren was er al duidelijk een gistactiviteit.
Na 1 maand jong bier geproefd: ik proefde een licht zure "Orval smaak" uiteraard minder bitter.
Mijn doel: over 9 maanden een zelfde brouwsel jong bier maken. Daarna beide bieren in bepaalde verhouding versnijden.

Groet, Paul

Offline wiliam

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: be
  • Bio waar mogelijk.
Re: Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #15 Gepost op: 17-02-2019 17:54 u »
Beste PP Ik hoop dat je hier een item over aan wil maken, ben namelijk heel geÔnteresseerd in "zuur" bier. Maar van vele hoor je vaak, vanwege de lange periode, het eindresultaat niet. Wil aan het eind van het jaar, mijn eerste zuur bier gaan brouwen en elke informatie is uiteraard welkom. Op het moment is het vooral inlezen.
 
Groeten Wiliam

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.430
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Vergisten Brett gisten anders dan bier/wijngisten?
« Reactie #16 Gepost op: 17-02-2019 20:28 u »
Een beginnersvraagje om in te pikken... Voeg je een brett toe als tweede entiteit naast een normale gist of gebruik je die typisch als vervanging van hoofdgist?

Kan beiden en is afhankelijk van je doel. Als hoofdgist is die voor al in het begin relatief clean en het geeft een slanker bier omdat Brett geen glycerol aanmaakt.

Brett in de lagering kan een veel sterkere smaak geven, denk aan oude Orval, ook hier is het weer stam afhankelijk en ook afhankelijk van wat voor stoffen je hoofdgist aanmaakt.

In veel zuurbieren zit Brett, maar een bier met Brett is niet per definitie zuur. Er zijn wel stammen die redelijk wat azijnzuur aanmaken.

ingo

Tags: