Voila, gisteren in de rapte de eerste stap van nen Berliner Weissen gebrouwen. Maischen en spoelen, en aanzuren tot pH4,5, Gekoeld tot 45°. Alles zit nu in de frigobox te verzuren (5 pillekes lactobacillus en 200 gr ongeschrote mout in een hopzakje erbij). Vanavond nog eens meten en hopelijk is em na 48u zuur genoeg geworden. Na 8u was er nog maar weinig verschil in pH. Literke wort afgetapt en tot 95° verwarmd en terug toegevoegd om de temperatuur terug op 45° te brengen.
Vrijdagavond dus 15' koken met minimale hoeveelheid hop en naar gistvat met de gistkweek (MB Weiss starterke van 1,2 liter). Wreed benieuwd wat dàt zal geven...
BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 4-8-2016
Naam van het bier : Berliner Weizen
Type van het bier :
Brouwvolume : 25 liter
Extractie-efficiëntie : 70%
Voorspelling begindensiteit : 1028,8 SG /7,3 °P /7,5 Brix
Waarvan suikers : 1000,0 SG /0,0 °P /0,0 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1005,1 SG /1,5 °P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 3,0%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 4 IBU / 5 EBC
STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 2,400 66,7 %
Tarwemout 3 1,200 33,3 %
MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (D) Eerder Droog
Maischwater : 14,7 liter aan 66 °C
62,0°C gedurende 45 min (ß amylase (maltose))
66,5°C gedurende 15 min (Gemengde amylase )
72,0°C gedurende 20 min (a amylase (body) )
Filterspoelen: ga naar 75..78°C
Totaal spoelwater : 22,7 liter aan Max.80°C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 °P of 3,1 Brix)
HOPPEN
Totale kooktijd : 15 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Fuggles (A) BLM 3,0% 25 0' 3,5
KRUIDEN / ZOUTEN /KOOKADDITIEVEN
Additief Aantal Eenheid Toev. na..'
VERGISTING
Gistnaam : Mauribrew Weiss
Gisteigenschappen : Australische Weizen. Data nog onbekend
Volume giststarter: liter maken met: rehydrateren gram moutextract
en gram gistvoeding in liter water koken + pH aanpassen
Indien met korrelgist: Hoeveelheid = 9 gram