Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd  (gelezen 38785 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #125 Gepost op: 24-04-2019 21:46 u »
Ja dat ga ik nu ook zeker eens proberen, lijkt me leuk.
Toen ik dit artikel las: "http://hobbybrouwen.nl/artikel/kweekgis.html dacht ik toch dat het wat lastiger zou zijn dan na het lezen van deze topic :) :biersmile:

Dat is een methode om een reincultuur te maken. Vaker dan je zou verwachten wordt een bier, al dan niet bedoeld, vergist door  een mengsel van meerdere gisten.
Sinds het schrijven van het artikel 25 jaar geleden is er veel veranderd. Bij grote commerciële brouwerijen komen infecties nagenoeg niet meer voor. Hierdoor is het maken van een reincultuur veel minder noodzakelijk en kun je de gist meteen opkweken.



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #126 Gepost op: 24-04-2019 21:50 u »
Hallo Jacques,
De Grainfather kent slechts stappen met een nauwkeurigheid van 1 șC (verbaast mij wel een beetje)
Ik zal eens een keer zo'n controller open schroeven en kijken of ik via externe connectie de besturing kan overnemen met een Craftbeerpi controller, die werkt veel nauwkeuriger en met PID. Volgens mij werkt de Grainfather niet zo nauwkeurig.
Voor andere gebruikers: er komt een nieuwe controller met WiFi op de markt, nog niet beschikbaar in de EU, maar dat zou niet lang meer mogen duren. Voorlopig dan met 1 șC per dag tot 24 șC opvoeren, of is langzamer beter?

Je moet uiteraard roeien met de riemen die je hebt.
Schadelijk is het niet. Het voordeel van kleine stapjes is dat je wat meer controle hebt.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #127 Gepost op: 25-04-2019 19:16 u »
Klopt Jacques, het is maar behelpen met zo'n Grainfather :-) Wat ik nu doe is de koolzuur productie in het waterslot zelf in de gaten houden, wordt het minder dan voer ik de temperatuur met 1C op tot maximaal 24 șC.  Ik zit nu al op 23 șC.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.880
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #128 Gepost op: 03-05-2019 10:21 u »
De Grainfather kent slechts stappen met een nauwkeurigheid van 1 șC (verbaast mij wel een beetje)

Ik denk niet dat je met kleinere stapjes dan 1 graad veel bereikt. Weet jij het verschil tussen maischen op 62 graden of 63 graden?
En dan is het ook nog maar de vraag of je de temperatuurverdeling in je beslag overal zo nauwkeurig gelijk kunt krijgen. Werken op bv 0.1 graad is volgens mij allen maar schijnnauwkeurigheid.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #129 Gepost op: 03-05-2019 12:37 u »
Ik denk niet dat je met kleinere stapjes dan 1 graad veel bereikt. Weet jij het verschil tussen maischen op 62 graden of 63 graden?
En dan is het ook nog maar de vraag of je de temperatuurverdeling in je beslag overal zo nauwkeurig gelijk kunt krijgen. Werken op bv 0.1 graad is volgens mij allen maar schijnnauwkeurigheid.
Mee eens, maar 0.5C had ik wel verwacht. Maar inderdaad de sensor zit alleen maar  onderin de fermentatieketel en de vloeistof staat nagenoeg stil, hoewel tijdens de hoofdvergisting gaat het aardig rond.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #130 Gepost op: 03-05-2019 12:58 u »
Ik denk niet dat je met kleinere stapjes dan 1 graad veel bereikt. Weet jij het verschil tussen maischen op 62 graden of 63 graden?
En dan is het ook nog maar de vraag of je de temperatuurverdeling in je beslag overal zo nauwkeurig gelijk kunt krijgen. Werken op bv 0.1 graad is volgens mij allen maar schijnnauwkeurigheid.

We hebben het hier over een vergistingsvat...  :D

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #131 Gepost op: 03-05-2019 15:06 u »
We hebben het hier over een vergistingsvat...  :D
Ik kan ook beter niet over een "ketel" schrijven, dat is verwarrend  ;)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.880
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #132 Gepost op: 04-05-2019 17:31 u »
Voor een gistingsvat is regelen op 1 graad setpoint ook wel voldoende volgen mij, maar dan wil je wel graag dat echt naar die temperatuur toegeregeld wordt en geen on-off regeling met een graad verschil tussen aan en uit. Dat soort fluctuaties kunnen er net voor zorgen dat aan het einde van de gisting lucht wordt aangezogen als het een graadje afkoelt.

Offline Davester

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 176
  • Land: nl
  • Bier van hier smaakt altijd beter
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #133 Gepost op: 19-05-2019 13:40 u »


Hoi Jacques, waarom een tape'je over het waterslot?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #134 Gepost op: 19-05-2019 19:24 u »
Hoi Jacques, waarom een tape'je over het waterslot?

Dat is geen tape maar een stuk aluminiumfolie dat over de bovenkant van het waterslot gevouwen is. De kans dat fruitvliegjes in je waterslot komen verklein je daarmee.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #135 Gepost op: 11-08-2019 08:11 u »
Update van het brouwsel van 6JAN19; er zijn nog 3 flesjes over, afgelopen week nog eens een open gemaakt en de smaak is onvoorstelbaar goed, zo goed dat ik nog zuiniger ga worden op de laatste 2 :-)
Ik ben de ingrediënten aan het verzamelen voor de volgende batch(es) die dan in de winter op z'n best zal zijn.

Nu zijn de hopgiften in percentage alfazuur anders dan een half jaar geleden(?) ik heb nog wat restanten van januari bewaard op ~6 graden in de koelkast.
Na een half jaar ~20% afname in % alfazuur waarde neem ik ongeveer aan, dus corrigeren met 1/5 extra tov originele recept. Overigens alles met hopbellen, dus ik heb geen pellets gebruikt, dat heeft dacht ik toch ook wel invloed omdat pellets naar verwachting een hogere concentratie zouden kunnen hebben (?)

Ik moet het recept met BrouwHulp ook nog eens opschalen naar 30 Liter.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #136 Gepost op: 13-08-2019 21:11 u »
Ik ben dit recept nu aan het overtypen in BrouwHulp omdat ik het wil opschalen naar 30 Liter

Daarbij valt mij op dat het alfazuur percentage voor de East Kent Golding op 2 verschillende waardes staat.
Namelijk 4.5% en 5.5% zou dat echt bewust zo zijn of is dat een typo? Zo ja welke moet het dan zijn?

Ik weet niet zeker of ik het helemaal goed doe maar ik reken steeds uit hoeveel ik het gewicht moet aanpassen n.a.v. het alfazuur percentage wat ik op voorraad heb t.o.v. het recept. (Het resultaat was overigens heel goed).
Bijvoorbeeld als het recept zegt: 20 gram hop met een alfazuur van 5% en ik zou 2.5% op voorraad hebben dan pas ik het gewicht aan naar 40 gram om zodoende toch aan het benodigde totaal alfazuur te komen.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.039
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #137 Gepost op: 13-08-2019 21:19 u »
Ik ben dit recept nu aan het overtypen in BrouwHulp omdat ik het wil opschalen naar 30 Liter

Daarbij valt mij op dat het alfazuur percentage voor de East Kent Golding op 2 verschillende waardes staat.
Namelijk 4.5% en 5.5% zou dat echt bewust zo zijn of is dat een typo? zo ja welke moet het dan zijn?

Ik weet niet zeker of ik het helemaal goed doe maar ik reken steeds uit hoeveel ik het gewicht moet aanpassen n.a.v. het alfazuur percentage wat ik op voorraad heb t.o.v. het recept. (het resultaat was overigens heel goed).
Bijvoorbeeld als het recept zegt: 20 gram hop met een alfazuur van 5% en ik zou 2.5% op voorraad hebben dan pas ik het gewicht aan naar 40 gram om zodoende toch aan het benodigde totaal alfazuur te komen.

Er kan natuurlijk verschil in alfazuur zitten, bijvoorbeeld per jaar/leverancier. Voor de bitterhopgift zou ik inderdaad rekenen op basis van gewenst IBU, wanneer het om een aromahopgift/vlamuit/whirlpool gaat, zou ik de grammen aanhouden persoonlijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.006
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #138 Gepost op: 13-08-2019 21:48 u »
Ik ben dit recept nu aan het overtypen in BrouwHulp omdat ik het wil opschalen naar 30 Liter

Daarbij valt mij op dat het alfazuur percentage voor de East Kent Golding op 2 verschillende waardes staat.
Namelijk 4.5% en 5.5% zou dat echt bewust zo zijn of is dat een typo? Zo ja welke moet het dan zijn?

Soms raakt een verpakking op en moet je een nieuwe open maken...
Overigens heb ik een vacumeerapparaat en aangebroken verpakkingen worden door mij opnieuw gevacumeerd.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #139 Gepost op: 14-08-2019 20:33 u »
Bedankt voor jullie reacties, kennelijk is dus bij de aromahopgift het alfazuurpercentage niet zo relevant meer en heeft het exacte percentage meer een relatie met de uiteindelijke bitterheid, dat klinkt zeer plausibel.
Met dit gegeven ga ik a.s. zaterdag het recept aanpassen.

Ik neem de gewenste hoeveelheid altijd uit de verpakking en bewaar het vervolgens ook gevacumeerd, daarnaast bewaar ik alle gevacumeerde verpakkingen altijd in de koelkast bij 6 șC.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 518
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #140 Gepost op: 16-08-2019 00:11 u »
Ik neem de gewenste hoeveelheid altijd uit de verpakking en bewaar het vervolgens ook gevacumeerd, daarnaast bewaar ik alle gevacumeerde verpakkingen altijd in de koelkast bij 6 șC.

Hop kun je beter in de diepvries bewaren.

Tags: