Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd  (gelezen 60487 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline SterkWerk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: hu
  • Dankzij Hobbybrouwen.nl brouw ik een stuk beter!
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #175 Gepost op: 30-09-2020 05:38 u »
Met de Wyeast 1214 ga je geen La Trappe brouwen maar een Chimay  :)
Dat klopt maar ik las eerder in dit topic:
Bij mijn weten niet. Degene die het dichtst bij komt is volgens mij Wyeast #1214.

De gist van La Trappe is makkelijk op te kweken. Waarom zou je dure gist kopen? Je ook nog eens kunt genieten van een glas trappistenbier.
En aangezien ik hier geen La Trappe Dubbel heb kunnen vinden. En ook als ik die zou vinden ben ik bang dat het geen hoge omloopsnelheid zal hebben. Ik heb enkel droge gisten be256 en t58 en deze 1214.  Wat zou jij in dat geval adviseren?

Het verschil in bitterheid kan komen door de gebruikte formule voor de bitterberekening. Ik gebruik de formule van Tinseth. Je kunt dit instellen in de brouwsoftware die je gebruikt.
Ah top.. dat is een behoorlijk verschil. Dank je voor de tip.

Ik weet dat het resultaat niet in de buurt zal komen van jouw prachtbrouwsel, maar ik zal het in eerste instantie moeten doen met de producten die ik hier kan verkrijgen.  ;)


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #176 Gepost op: 30-09-2020 10:12 u »
De karakteristieke smaak van La Trappe ga je zoals Jacques al aangeeft niet krijgen met de W1214, of de 2 andere gisten die je noemt. Maar dat neemt niet weg dat je met die gisten wel een heel erg goed bier kunt brouwen!

Denk dat ik, wanneer je voor een korrel gaat, voor de BE-256 zou gaan, maar de Wyeast 1214 is ook een mooie gist om een dergelijk bier mee te brouwen! Ben daar erg fan van persoonlijk!

Offline SterkWerk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: hu
  • Dankzij Hobbybrouwen.nl brouw ik een stuk beter!
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #177 Gepost op: 30-09-2020 10:17 u »
De karakteristieke smaak van La Trappe ga je zoals Jacques al aangeeft niet krijgen met de W1214, of de 2 andere gisten die je noemt. Maar dat neemt niet weg dat je met die gisten wel een heel erg goed bier kunt brouwen!

Denk dat ik, wanneer je voor een korrel gaat, voor de BE-256 zou gaan, maar de Wyeast 1214 is ook een mooie gist om een dergelijk bier mee te brouwen! Ben daar erg fan van persoonlijk!
Top.. Dat is goed nieuws, want hij is al geactiveerd en het is zonde om deze ongebruikt weg te gooien.

En natuurlijk snap ik dat het karakter van de La Trappe niet zal zijn zoals hij moet zijn.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.730
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #178 Gepost op: 30-09-2020 10:51 u »
Top.. Dat is goed nieuws, want hij is al geactiveerd en het is zonde om deze ongebruikt weg te gooien.

En natuurlijk snap ik dat het karakter van de La Trappe niet zal zijn zoals hij moet zijn.

Ben je gek, gewoon lekker mee brouwen :). Gebruik de laatste tijd veel de Lallemand Abbaye korrelgist, die heeft veel gelijkenissen met de Wyeast 1214.

Succes met brouwen!

Offline SterkWerk

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 26
  • Land: hu
  • Dankzij Hobbybrouwen.nl brouw ik een stuk beter!
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #179 Gepost op: 30-09-2020 11:18 u »
Dank je wel! 

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #180 Gepost op: 30-09-2020 21:31 u »
Wat zou jij in dat geval adviseren?

De gist van La Trappe is niet gedroogd of in vloeibare vorm te koop.

Voor jou is Wyeast 1214 een goed alternatief. Alle anderen die wel aan verse La Trappe Dubbel kunnen komen raad ik aan de gist van dat bier op te kweken. De gist is namelijk essentieel voor de smaak van het bier.

Offline Richard3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #181 Gepost op: 30-09-2020 21:47 u »
De gist van La Trappe is niet gedroogd of in vloeibare vorm te koop.

Voor jou is Wyeast 1214 een goed alternatief. Alle anderen die wel aan verse La Trappe Dubbel kunnen komen raad ik aan de gist van dat bier op te kweken. De gist is namelijk essentieel voor de smaak van het bier.

Even een boekje lezen en je was al op de hoogte van deze informatie :proost2:

Offline Richard3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #182 Gepost op: 30-09-2020 22:01 u »
Even een boekje lezen en je was al op de hoogte van deze informatie :proost2:

Uit mijn hoofd "bruine pij" ....

Offline Richard3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #183 Gepost op: 30-09-2020 22:21 u »
Nee, volgens mij klopt dat toch niet, dat is een dubbel met s-33

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #184 Gepost op: 30-09-2020 22:35 u »
Even een boekje lezen en je was al op de hoogte van deze informatie :proost2:

Bedoel je het boek dat ik geschreven heb?  :)

Offline Richard3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #185 Gepost op: 01-10-2020 08:46 u »
Bedoel je het boek dat ik geschreven heb?  :)

jazeker !  :)

Online Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 510
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #186 Gepost op: 01-10-2020 19:10 u »
Ik vind de S-33 in de buurt komen, voor de isid'or erg goed, maar voor de Quad haalt de vergistingsgraad het niet

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #187 Gepost op: 01-10-2020 21:30 u »
Uit mijn hoofd "bruine pij" ....
Bedoel je het boek dat ik geschreven heb?  :)
jazeker !  :)

Dat is een recept voor een dubbel...  ;)

Online vanderhoeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #188 Gepost op: 08-10-2020 21:00 u »
Ik heb dit recept bijna 2 weken geleden gebrouwen
Begin sg van 1094 vanavond overgeheveld (misschien iets te laat) zit nu op 1020, waterslot staat nog niet stil dus laat hem nog maar even op 22 graden staan
De smaak is nu al veelbelovend :proost:
Hoeveel bottelsuiker kan ik straks het beste gebruiken?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #189 Gepost op: 08-10-2020 22:00 u »
Ik heb dit recept bijna 2 weken geleden gebrouwen
Begin sg van 1094 vanavond overgeheveld (misschien iets te laat) zit nu op 1020, waterslot staat nog niet stil dus laat hem nog maar even op 22 graden staan
De smaak is nu al veelbelovend :proost:
Hoeveel bottelsuiker kan ik straks het beste gebruiken?

6 à 7 gram per liter is meer dan voldoende. Hele zware bieren hebben in de regel wat minder koolzuur.

Online vanderhoeve

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #190 Gepost op: 08-10-2020 22:13 u »
Bedankt voor de info en het delen van het recept :groots:

Offline guuske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #191 Gepost op: 29-10-2020 09:51 u »
Goedemorgen,

Ik heb alles goed doorgenomen en genoteerd om het binnenkort ook is te gaan brouwen. Alleen nog een vraag. Zijn de hoppen, Pellets of bloemen?

Vaak lees ik recepten maar staat er vaak niet bij of het pellets of bloemen zijn, moet ik standaard uitgaan van bloemen?

Als het bloemen zijn en ik wil voor pallets gaan omdat ik die evt. nog heb liggen, moet ik dit dan min 10% doen?

En gaat het verschil uitmaken?

Offline guuske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #192 Gepost op: 29-10-2020 11:00 u »
6 à 7 gram per liter is meer dan voldoende. Hele zware bieren hebben in de regel wat minder koolzuur.

Nog een kleine vraag, heb je hier nog bottelgist bij toegevoegd en zo ja welke?

Bedankt alvast! :proost:

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.207
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #193 Gepost op: 29-10-2020 12:30 u »
Goedemorgen,

Alleen nog een vraag. Zijn de hoppen, Pellets of bloemen?

Vaak lees ik recepten maar staat er vaak niet bij of het pallets of bloemen zijn, moet ik standaard uitgaan van bloemen?

Als het bloemen zijn en ik wil voor eallets gaan omdat ik die evt. nog heb liggen, moet ik dit dan min 10% doen?

En gaat het verschil uitmaken?
Ik zou gewoon toevoegen wat je normaal ook toevoegt. En naar de IBU's/EBU's  per hopgift kijken hoeveel je nodig hebt.
Je hop heeft waarschijnlijk toch een ander alfazuurgehalte dan in het recept dus aanpassen moet je toch.

Hop
Hopnaam   % Alfazuur   Massa   Kooktijd   Bitterheidsaandeel
Northdown   8,5 %   14 gr   60 minuten   12 EBU
East Kent Golding   4,5 %   5 gr   60 minuten   2 EBU
East Kent Golding   5,5 %   20 gr   10 minuten   4 EBU
Hallertau Hersbrücker   4,5 %   7 gr   60 minuten   3 EBU
Hallertau Hersbrücker   4,0 %   10 gr   0 minuten   0 EBU
East Kent Golding   4,5 %   10 gr   0 minuten   0 EBU

Offline guuske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #194 Gepost op: 29-10-2020 13:13 u »
Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptLa Trappe Quadrupel kloon
Kenmerk1603
Brouwdatum26-3-2016
BiertypeQuadrupel
Aantal liters18
Gewenst begin SG1098 (10,0 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement82,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal brouwwater28,1 liter
Maischdikte2,9 l/kg
Maischwater17,9 liter
Spoelwater10,1 liter
Kooktijd60 minuten
Berekende kleur34 EBC (Ray Daniels)
Berekende bitterheid21 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pale mout Chateau77,3 %5287 gr9 EBC
Munich mout 15 EBC9,4 %643 gr16 EBC
CaraMunich (Cara 120) - Dingemans2,3 %157 gr162 EBC
Carafa special ontkaft III0,7 %48 gr926 EBC
Kandijsuiiker (wit)10,0 %684 gr0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
Northdown8,5 %14 gr60 minuten12 EBU
East Kent Golding4,5 %5 gr60 minuten2 EBU
East Kent Golding5,5 %20 gr10 minuten4 EBU
Hallertau Hersbrücker4,5 %7 gr60 minuten3 EBU
Hallertau Hersbrücker4,0 %10 gr0 minuten0 EBU
East Kent Golding4,5 %10 gr0 minuten0 EBU


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortZelf opgekweekt
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter2500 ml
Beluchtingstijd0 uur
Temperatuur giststarter20°C
GistvoedingWyeast
Hoeveelheid2,5 g
OpmerkingenOpgekweekt uit 2 flesjes La Trappe Dubbel
In eerste instantie opgekweekt met appelsap
Daarna met moutextractoplossing.


maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
168°C40 minuten2,9 l/kg
273°C20 minuten2,9 l/kg
376°C2 minuten2,9 l/kg


De vergistingsgraad was 89,8% (eind SG 1010).
Hoi Jacques,

Ik las onderstaande tekst ergens op een site.

Donker caramelmouten en geroosterde mouten zijn mouten die veel tannines bevatten. Tannines geven een ongewenst, wrang mondgevoel, waardoor het beter is om deze mouten niet van bij het begin van het maischen toe te voegen.
Deze mouten bevatten ook heel weinig zetmeel, ze zijn immers in de mouterij al deels gemaischt waardoor ze reeds suikers bevatten. Deze suikers moeten alleen maar opgelost worden in het brouwwater. Het toevoegen van deze mouten kan dus perfect in de laatste stap (75 - 78 °C).

Ben jij het hiermee eens of heb je dit zelf ook toegepast?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #195 Gepost op: 29-10-2020 22:41 u »
Goedemorgen,

Ik heb alles goed doorgenomen en genoteerd om het binnenkort ook is te gaan brouwen. Alleen nog een vraag. Zijn de hoppen, Pellets of bloemen?

Vaak lees ik recepten maar staat er vaak niet bij of het pellets of bloemen zijn, moet ik standaard uitgaan van bloemen?

Als het bloemen zijn en ik wil voor pallets gaan omdat ik die evt. nog heb liggen, moet ik dit dan min 10% doen?

En gaat het verschil uitmaken?

De Northdown waren pellets, de rest van de hop bloemen.
Overigens maak ik in de praktijk geen onderscheid in pellets of bloemen. Het verschil in rendement is in de praktijk verwaarloosbaar. Komt ook doordat zoals Eric ook al schrijft het alfazuurgehalte vaak ook anders is dan op de verpakking staat.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #196 Gepost op: 29-10-2020 22:52 u »

Hoi Jacques,

Ik las onderstaande tekst ergens op een site.

Donker caramelmouten en geroosterde mouten zijn mouten die veel tannines bevatten. Tannines geven een ongewenst, wrang mondgevoel, waardoor het beter is om deze mouten niet van bij het begin van het maischen toe te voegen.
Deze mouten bevatten ook heel weinig zetmeel, ze zijn immers in de mouterij al deels gemaischt waardoor ze reeds suikers bevatten. Deze suikers moeten alleen maar opgelost worden in het brouwwater. Het toevoegen van deze mouten kan dus perfect in de laatste stap (75 - 78 °C).

Ben jij het hiermee eens of heb je dit zelf ook toegepast?

Nee, nee, nee.
Tannines zijn veel minder kwalijk voor je bier dan vaak gedacht wordt. Tannines dragen bij aan het mondgevoel en het karakter van je bier. Alle mouten zijn tegelijk gestort, Dat gebeurt ook bij het origineel.

Iets anders is het als je een black IPA wil brouwen. Dan wil je alleen kleur en geen smaak van gebrande mouten.

Nog een kleine vraag, heb je hier nog bottelgist bij toegevoegd en zo ja welke?

GEEN bottegist gebruiken! Je krijgt dan een andere smaak in je bier. Bottelgist zoals de Fermenis F2 is zeer neutraal. Bij het origineel wordt geen F2 gebruikt maar de oorspronkelijke gist (wel verse opkweek...)

Zelf heb ik kort na het einde van de vergisting het bier gebotteld. Er zijn dan nog voldoende vitale gistcellen in je bier voor een vlotte hergisting.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.232
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #197 Gepost op: 29-10-2020 23:31 u »
De Northdown waren pellets, de rest van de hop bloemen.
Overigens maak ik in de praktijk geen onderscheid in pellets of bloemen. Het verschil in rendement is in de praktijk verwaarloosbaar. Komt ook doordat zoals Eric ook al schrijft het alfazuurgehalte vaak ook anders is dan op de verpakking staat.

En daar komt dan ook nog eens bij dat de meeste mensen een verschil van minder dan vijf IBU niet kunnen proeven...

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 37.298
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #198 Gepost op: 29-10-2020 23:33 u »
En daar komt dan ook nog eens bij dat de meeste mensen een verschil van minder dan vijf IBU niet kunnen proeven...

Precies. Bloemen of pellets maakt voor de bitterbeleving maar heel weinig uit.

Offline guuske

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Winnaar La Trappe Quadrupel kloonwedstrijd
« Reactie #199 Gepost op: 30-10-2020 07:19 u »
Heldere uitleg, bedankt :groots:

 :proost:

Tags: