Waarom was die alleen voor De Roerstok? Proficiat in ieder geval.
Gebruikt La Trappe nog steeds de hoofdgist als bottelgist? (Heb namelijk eens anders vernomen)
Waarom alleen voor De Roerstok? Dat was een keuze van La Trappe.
Bij deze brouwerij wordt nog steeds de hoofdgist als bottelgist gebruikt. Net zoals bij de Belgische trappistenbrouwerijen.
En is er een korrelgist die 'n redelijk alternatief voor opgewerkte flesgist is? Die techniek moeten we namelijk eerst eens onder de knie krijgen (en kunnen vermenigvuldigen voor ons brouwvolume van 50 liter)
Als je de La Trappe Quadrupel wilt gaan klonen zul je echt met de originele gist aan de gang moeten.
Moeilijk is dat niet.
- Koop een flesje La Trappe Dubbel dat niet lang geleden gebotteld is (in een goed lopende supermarkt dus). Koop tegelijk een pakje appelsap.
- Was je handen vlak voor je de starter gaat maken.
- Schenk een flesje uit en laat het depot in de fles.
- Laat het glas staan en wacht even met genieten.
- Desinfecteer de bovenkant van het pakje appelsap met Star San of alcohol 70%
- Haal het rietje uit de plastic folie.
- Desinfecteer zo nodig het rietje.
- Steek het rietje in de aluminiumfolie van het pakje appelsap.
- Knijp in het pakje terwijl de gebogen bovenkant van het rietje in het flesje gestoken is.
- Probeer zo veel mogelijk appelsap in het flesje te krijgen.
- Schud met het flesje nadat je het afgesloten hebt met een gedesinfecteerde stop.
- Zet een waterslot op het fles (natuurlijk ook weer desinfecteren)
- Wacht rustig totdat het waterslot duidelijk gaat werken.
- Je kunt nu de giststarter gaan opschalen.
- Voor het vergroten van de giststarter los je 200 g moutextract op in 2 liter water.
- Kook gedurende 10 minuten en laat de oplossing afkoelen in een gesloten fles of Erlemeijer.
- Verwijder de stop na afkoelen boven een gasvlam.
- Sluit de fles of Erlemeijer weer en schud met de fles.
- Herhaal dit 2 keer.
- Giet de inhoud van het flesje waaraan je appelsap heb gevoegd bij de moutextractoplossing.
- Wacht rustig totdat het waterslot duidelijk gaat werken.
- Laat de starter staan totdat de activiteit van het waterslot minder wordt.
- Je kunt nu de giststarter verder gaan opschalen.
- Zet de starter in een koelkast om de gist te laten bezinken. In een gewone koelkast zal dit meestal niet lukken maar wel in een koelkast waarin je je bier laat vergisten.
- Giet de vloeistof dat boven de gist staat af.
- Ga weer zoals hiervoor te werk, met dit verschil dat je 500 g moutextract oplost in 5 liter water en daaraan 4 g gistvoeding toevoegt.
- Als de starter minder actief wordt heb je voldoende gist voor 50 liter wort met een begin SG van 1100.
Moeilijk is het niet. Wel moet je er voldoende tijd voor inplannen. Als de starter eerder klaar is dan de bedoeling is kun je de gist in de koelkast bewaren tot maximaal een week.