Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 20 liter witbier met 6 liter koudhop  (gelezen 2603 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Gepost op: 25-07-2016 10:17 u »
Aankomende woensdag wil ik een witbier gaan brouwen.
Deze moet licht en fris worden, maar mag een mooie citrussmaak hebben.

Dit is het recept zo ver.

20 liter witbier
18 liter maischwater
8 liter spoelwater

Mout:
2,5 kg Pilsmout 50%
2,5 kg tarwemout 50%

Maischschema
52 graden 15 minuten
62 graden 25 minuten
72 graden 25 minuten
78 graden 5 minuten

Koken en Hoppen (bloemen)
70 minuten koken.

Northern Brewer (eigen hop)        10 gram 70 minuten
Hallertau Hersbrucker                          10 gram 70 minuten
(Of de Hallertau Hersbrucker   eruit halen en 20 gram Northern brewer gebruiken)
Citra                                          20 gram 10 minuten + 10 min. flame off
Curacao schil zoet                        5 gram 10 minuten + 10 min. flame off
Koriander                                    5 gram 10 minuten + 10 min. flame off

Gist:
Mangrove Jack Bavarian wheat M20  20 gram

6 liter wort na hoofdgisting koud gehopt met 10 gram citra. ( aangepast naar 4 gram de liter 24 gram)

Ik heb nog niet veel ervaring met citra hop dus als jullie nog op of aanmerkingen hebben sta ik open om sowieso aanpassingen te doen.
Dit is ook de eerste keer dat ik een recept samenstel.

Grts

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.975
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: 20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Reactie #1 Gepost op: 25-07-2016 10:21 u »
Wat wil je bereiken met de koudhop? Als je dit goed door wilt laten komen, moet je meer richting 4 of 5 gram de liter. Anders is het m.i. zonde van deze mooie hop.

Groet,
de TDP

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Reactie #2 Gepost op: 25-07-2016 10:23 u »
Ah dat zal ik aanpassen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de citrus er in komt. Net als bij een echte ipa maar gewoon zacht.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.476
  • Land: be
Re: 20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Reactie #3 Gepost op: 25-07-2016 13:00 u »
Ik gebruik voor mijn witbier met citrustoets ondertussen maar 0,5 g/l Citra als koudhop, dat geeft meer als genoeg citrus smaak voor mij, vorig brouwsel had ik 2 g/l toegevoegd en dat was voor mijn smaak veel te veel.
En ik heb trouwens enkel Styrian en Saaz in de kook als hoppen, dus daar zit ook geen Citra bij in zoals in jou recept.
Ik gebruik wel 1 g/l koriander en zoete gedroogde sinaasappelschil welke ook al een citrus toets geeft.

Als je 1g/l de laatste 10 min in de kook en dan eventueel nog eens 4 a 5 g/l als koud hop gaat gebruiken ga je meer een White IPA hebben  :weetniet:

Het hangt er echt van af waar je echt naar toe wil, een zachte citroen toets of meer richting IPA, er zijn daar vele gradaties tussen.

Spijtig dat het forum geen functie heeft om een degustatie staal toe te voegen  :D

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Reactie #4 Gepost op: 25-07-2016 13:16 u »
Ik doe een deel van de batch splitsen. Kan er wat verschillende doen. Heb twee vergistings flessen van 5 liter. Doe ik 4 liter met 0,5 gr/ltr en 4 met 4 gr/ltr. Het overige doe ik niet koudhoppen. Krijg ik een mooi beeld van de hoeveelheden en smaak.

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.476
  • Land: be
Re: 20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Reactie #5 Gepost op: 25-07-2016 13:21 u »
Trouwens je kan makkelijk na 4 dagen dryhoppen al eens proeven, is het niet genoeg kan je nog steeds de oude dryhop er uit halen (of afhevelen) en nog eens terug een extra dosis dryhop toevoegen.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Reactie #6 Gepost op: 25-07-2016 13:27 u »
Ook een idee.
Zit ook een beetje met de Hallertau.
Is het wel zo handig deze alleen maar voor bitterhop te gebruiken?
Ik denk dat ik beter dan gewoon de northern brewer kan gebruiken.
Het nadeel van die hop is dat ik het alfapercentage niet weet.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.817
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Reactie #7 Gepost op: 25-07-2016 21:03 u »
Spijtig dat het forum geen functie heeft om een degustatie staal toe te voegen  :D

Daar wordt wel hard over nagedacht.  :)  :proost:

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.476
  • Land: be
Re: 20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Reactie #8 Gepost op: 25-07-2016 22:03 u »
Ook een idee.
Zit ook een beetje met de Hallertau.
Is het wel zo handig deze alleen maar voor bitterhop te gebruiken?
Ik denk dat ik beter dan gewoon de northern brewer kan gebruiken.
Het nadeel van die hop is dat ik het alfapercentage niet weet.
Een witbier heeft in de normaal gezien een niet te hoog IBU gehalte (ongeveer tussen de 9 en 16 IBU) Daarom zou ik zou gaan voor de Hallertauer waar je je afazuur gehalte weet, Met de Northeren Brewer ga je gokken en met zo een laag IBU gehalte voor een witbier zou je snel veel te bitter kunnen zitten.
Ter info de Northeren Brewer had voor oogstjaar 2015 in Duisland een gemiddelde waarde van 9,4% alfazuur
Bron: http://www.usahops.org/userfiles/image/1440518974_2015%20JUL%20IHGC%20EC%20report.pdf

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Reactie #9 Gepost op: 01-08-2016 11:33 u »
Het recept uit eindelijk gebrouwen met een kleine aanpassing. Ik heb de Northen Brewer eruit gehaald.
Het staat nu na 4 dagen hoofdvergisting heerlijk na te bubbelen. Er moeten nog aardig wat punten af.
SG 1022 naar verwacht SG 1014.



Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Reactie #10 Gepost op: 05-08-2016 08:20 u »
Ik ben al wat dagen verder maar nu blijkt dat het SG niet daalt.
Afgelopen zondag meet ik 8,8 Brix (1.021) en gisteren blijkt het nog steeds daarop te zitten. (Gemeten met refractometer en hydro) Heb wel het idee dat er nog steeds activiteit is maar niet erg veel.

Heb momenteel de temperatuur wat omhoog geschroefd naar 22 graden komend vanaf 20.

Zal het nog zakken?
Bij het proeven van een sample was het nog erg zoet.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 20 liter witbier met 6 liter koudhop
« Reactie #11 Gepost op: 11-10-2016 13:41 u »
Ff een update.

Het bier staat al even op de fles en het witbier smaakt heerlijk. Helaas zijn de warme temperaturen gezakt. Dus moet de cv maar wat opgeschroefd worden.

De twee experimenten zijn ook lekker. De 1 g/l koud hop smaakt iets meer uitgesproken dan het origineel.

De 4 g/l is echt een heerlijke bijna ipa witbier geworden. Deze gaat op de planning voor volgende zomer.

Tags: