Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Maredsous 10 Tripel  (gelezen 3857 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline abroeders

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Maredsous 10 Tripel
« Gepost op: 22-07-2016 14:23 u »
Beste collega brouwers,

De basisopzet voor mijn kloonpoging volgens het recept hieronder.

BrouwHulp voorspelt een eind SG van 1,016, maar ik hoop op een eind SG van zeker 1,010 door de 15% suikerstort. Denken jullie dat dit haalbaar is?

Hebben jullie nog op- en of aanmerkingen?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkAB
Naam receptMaredsous 10
Brouwdatum
BiertypeTripel
Volume22,1 l
Begin SG1,084 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Rager)42 IBU
Brouwzaalrendement73,0 %
Kooktijd91 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Prinsenbeek
1,20 gCaCl2
2,20 gCaSO4
6,30 mlMelkzuur
16,52 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
106 mg/l6 mg/l15 mg/l241 mg/l34 mg/l63 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,390 kgPilsmoutDingemans3 EBC70,0 %
1,155 kgCara-hellWeyermann25 EBC15,0 %
1,155 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC15,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.45 min.3,1 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.10 min.3,1 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
49,7 gSaazbellen3,1%90 min.20,9 IBU
49,7 gStyrian Goldings Pelletspellets5,5%30 min.20,8 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 mlBiersolklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Strong Ale (1388)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeŽn dan tijd om te brouwen.
Re: Maredsous 10 Tripel
« Reactie #1 Gepost op: 22-07-2016 14:51 u »
Met een stevige giststarter en de suiker niet toevoegen tijdens kook, maar tijdens de vergisting moet je denk ik een heel eind komen.

Offline abroeders

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maredsous 10 Tripel
« Reactie #2 Gepost op: 23-07-2016 15:09 u »
Iemand nog een mening over de 42 IBU bitterheid in relatie tot de originele Maredsous? Ik hoop dat hij heel droog gaat eindigen; zo rond de 1.010, zou de 42 IBU niet te bitter worden voor een trippel van circa 10% alcohol?

Offline Chilobrachys

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 442
  • Land: nl
Re: Maredsous 10 Tripel
« Reactie #3 Gepost op: 23-07-2016 15:25 u »
Ik weet niet hoe dicht de candysirup kloon bij het origineel komt maar deze zit qua bitterheid een stukje lager, eindigt ook iets droger nog.

http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/maredsous_10_-_variation_040.pdf

Offline abroeders

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maredsous 10 Tripel
« Reactie #4 Gepost op: 23-07-2016 17:17 u »
Ik weet niet hoe dicht de candysirup kloon bij het origineel komt maar deze zit qua bitterheid een stukje lager, eindigt ook iets droger nog.

http://www.candisyrup.com/uploads/6/0/3/5/6035776/maredsous_10_-_variation_040.pdf

Bedankt voor je link.
Zag daarnet dat de Westmalle tripel net als het candisyrup recept ook 35IBU is. Naar mijn gevoel is de bitterheid ongeveer vergelijkbaar tussen de Westmalle en de Maredsous maar heb ze niet naast elkaar gedronken. De Maredsous heeft naar mijn idee een wat zachtere bitterheid als de Westmalle, maar dat moet met de saas als bitterhop en de calciumchloride wel goedkomen denk ik. Ik ga de IBU's toch maar wat verlagen naar 35IBU.

Het plan voor de vergisting is:
1. starten op 18-19 graden
2. na de hoofdvergisting de suiker toevoegen
3. meteen na de 2e vergistingspiek door de suiker, de temperatuur dagelijks 2 graden laten oplopen richting de 25-26 graden om toch nog wat esters te verkrijgen en een mooi droog profiel te verkrijgen.

Het aangepaste recept:

Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkAB
Naam receptMaredsous 10
Brouwdatum
BiertypeTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,084 SG
Berekende kleur (Morey)15 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lWater uit Prinsenbeek
1,20 gCaCl2
1,90 gCaSO4
6,10 mlMelkzuur
10,40 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
102 mg/l6 mg/l15 mg/l242 mg/l34 mg/l55 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,778 kgPilsmoutDingemans3 EBC70,0 %
1,024 kgCara-hellWeyermann25 EBC15,0 %
1,024 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC15,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.45 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.10 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
38,0 gSaazbellen3,1%90 min.17,5 IBU
38,0 gStyrian Goldings Pelletspellets5,5%30 min.17,4 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
10,00 mlBiersolklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Strong Ale (1388)bovengist



Offline be

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 27
  • Land: nl
  • Een sorry kan een sorry zijn.
Re: Maredsous 10 Tripel
« Reactie #5 Gepost op: 28-05-2017 20:54 u »
Was de Maredsous lekker wil er binnenkort ook een gaan brouwen.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Maredsous 10 Tripel
« Reactie #6 Gepost op: 31-05-2017 20:59 u »
Ik heb onlangs een erg geslaagde Maredsous 10 achtige gebrouwen. Vergelijkbaar recept, alleen iets anders in de mout. Ik had 70% pils, 10% donkere tarwe, 10% carabelge 35 EBC, 10% rietsuiker. Verder heb ik koriander en sinasappelschil gebruikt omdat ik dat lekker vind in een tripel. Verder heb ik hem gebrouwen op 9% ipv 10% van het origineel. De tripel heeft een duidelijk maredsous karakter. Als ik nog dichter bij de maredsous in de buurt zou willen komen, dan zou ik de carabelge vervangen door 10% carahell en de kruiden weglaten.

Tags: