Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wyeast gist te oud?  (gelezen 10721 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Pieter.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 781
  • Huisbrouwerij "Vuurlinie"
Wyeast gist te oud?
« Gepost op: 20-10-2005 00:29 u »
Hallo allen,

Ik was van plan morgen een pils te gaan brouwen, een aantal weken geleden al ingrediënten gehaald waaronder Wyeast Czech gist. Gisteren ochtend het zakje uit de koelkast gehaald en geactiveerd volgens de gebruiksaanwijzing. Nu zo'n 36 uur later zit er nog steeds weinig activiteit in de gist, eigenlijk is er nog niets te zien, het zakje is nog vrijwel net zo plat als toen ik het activeerde. Nu keek ik nog maar eens op de gebruiksaanwijzing op het zakje en toen viel mij pas de datum op die er op gedrukt staat, WFG 09aug04, Aii !!

Ik heb er ook niet op gelet bij aankoop maar las dat Wyeast gist onder gunstige omstandigheden langer dan 12 maanden bewaard kan worden, maar toch...

Wat te doen nu? Mijn brouwsessie die ik voor morgen geplant had uitstellen en hopen dat de gist toch nog actief word of terug gaan naar de leverancier?

Pieter

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #1 Gepost op: 20-10-2005 06:55 u »
Je zult toch een klein beetje de hand in eigen boezem moeten steken, want twee dagen voordat je een ondergister brouwt het zakje knappen, is wel heel kort dag. Je hebt tenzij je een klein brouwsel maakt een goeie starter nodig en dat kost meestal iets langer dan twee dagen, alles inbegrepen.

Ik denk dat je gist nog wel zal starten, maar het zal nog even duren. Je kunt twee dingen doen: Je Wyeast gist vervangen door een korrel-ondergist (Saflager?), of je brouwsessie uitstellen totdat je al dan niet omgeruilde zak Czech Lager in gang schiet. Ik zou het wel weten, want ik ken die gist en hij is de moeite van het wachten waard. Ik zou er wel een starter van maken als ik jou was.

Offline BaDu

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #2 Gepost op: 02-11-2005 20:19 u »
Wat is de beste manier om van een Wyeast-zakje een starter te maken?
Loont het de moeite om een starter te maken of is het volgen van de gebruiksaanwijzing voldoende om een goede vergisting te krijgen?

 :brouwen:

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #3 Gepost op: 02-11-2005 21:17 u »
Daar is op het forum héél veel over gezegd, Bart. Allemaal terug te vinden met de onvolprezen zoekfunctie.

Alles hangt af van het soort en de hoeveelheid bier die je gaat brouwen, maar in het algemeen is een starter sterk aan te raden. Hoe je dat het beste doet, lees je onder andere in De Perfecte Giststarter. Het kan ook minder perfect.

Offline norbertus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 172
  • Hobbybrouwen, een nimmer aflatende uitdaging!
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #4 Gepost op: 20-11-2005 09:56 u »
Beste medebrouwers,

Het is mij ook reeds voorgekomen dat ik de intenties had om te brouwen maar mijn giststarter niet klaar was hetzij door ouderdom van het pakket of door te laat opstarten. En dit is niet prettig.

Ik heb er het volgende op bedacht en dit pas ik reeds enkele malen toe. Ik zet het Wyeast pakket +/- 14 dagen voor de brouwdatum op en laat volledig opzwellen. Hierna zet ik het opgeblazen pakket terug in de ijskast. Vijf dagen voor de brouwdatum neem ik het terug uit de ijskast zet het terug warm en maak mijn starter verder aan met hetzij vroeger gewonnen wort of door het koken van moutextract.

Tot op heden heeft mij dit geen problemen meegebracht. Deze methode is volgens mij sterieler dan een opgekweekte starter terug koud te zetten en deze hierna terug op te warmen en voorkomt dat er geen starter is op de brouwdatum.

Groeten,
Norbertus.

Offline Croch

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #5 Gepost op: 25-02-2011 14:56 u »
Wat een oud topic, blijkbaar hebben niet zo veel mensen er last van. Maar ik helaas dus wel.

Vorige week zaterdag een Wyeast Activator Sweet Mead gesmackd, maar nu bijna een week later staat de verpakking nog nauwelijks bol. De verpakking staat gewoon in de huiskamer (18 tot 20 graden) en ik heb hem al een keer extra gesmackd (niet ik daar nu zo van hou) maar om er zeker van te zijn dat de binnenzak echt geknapt is. De datum op de verpakking is augustus 2010.

Wat nu te doen?

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #6 Gepost op: 25-02-2011 15:01 u »
Als je de mogelijkheid hebt kan je de gist in een warm-waterbad van ongeveer 25 graden doen. Dan kan een hoop schelen.

De datum op de verpakking is augustus 2010.
Da's toch redelijk oud, in principe geen probleem maar dan duurt het inderdaad wat langer. Heb je de gist zo lang bewaard of kreeg je 'm zo van de leverancier?

Offline SeekingBeer

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 817
  • Land: nl
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #7 Gepost op: 25-02-2011 15:21 u »
Laatst had ik ook zo'n pack; na heel lang wachten eindelijk een klein beetje opbolling.

Neem gewoon veel tijd om je starter te maken, als die goed lijkt kun je het gewoon gebruiken.

(Bij mij was het drie keer waardeloos:

1) De starter ging slecht en moeizaam
2) De vergisting ging sloom en eind SG een belabberde 1020
3) De druk op de flessen was minimaal, zelfs na lang wachten.)

De volgende keer gooi ik em gewoon weg, maar ja dat is wel zonde van je poen.

Offline Croch

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 133
  • Land: nl
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #8 Gepost op: 25-02-2011 16:12 u »
Heb je de gist zo lang bewaard of kreeg je 'm zo van de leverancier?

Heb hem geloof ik in januari bij Brouwmarkt gehaald.

Ik zal hem eens wat warmer wegzetten, kijken of dat helpt.

Offline De-Geert

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.775
  • Land: nl
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #9 Gepost op: 25-02-2011 16:59 u »
Heb hem geloof ik in januari bij Brouwmarkt gehaald.
Dat schijnt wel vaker voor te komen bij Brouwmarkt. Helaas.

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #10 Gepost op: 25-02-2011 17:14 u »
Dat schijnt wel vaker voor te komen bij Brouwmarkt. Helaas.
De hop ligt er ook niet koel.
Een schitterende tent, maar net niet alle puntjes op de i.
Ik kan me geen oude hop permitteren.



Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.804
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #11 Gepost op: 25-02-2011 21:58 u »
Wat een oud topic, blijkbaar hebben niet zo veel mensen er last van. Maar ik helaas dus wel.

Vorige week zaterdag een Wyeast Activator Sweet Mead gesmackd, maar nu bijna een week later staat de verpakking nog nauwelijks bol. De verpakking staat gewoon in de huiskamer (18 tot 20 graden) en ik heb hem al een keer extra gesmackd (niet ik daar nu zo van hou) maar om er zeker van te zijn dat de binnenzak echt geknapt is. De datum op de verpakking is augustus 2010.

Wat nu te doen?

Als je een magneetroerder hebt zou ik een starter maken (met gistvoeding) en daar de inhoud van het pak bij doen. De roerder op een relatief hoog toerental zetten en afdekken met een royaal stuk aluminiumfolie. Vervolgens geduld. Na een paar dagen gaat de gist gegarandeerd groeien en zie je de stater lichter van kleur worden. Dit is een teken dat de gist zich goed vermenigvuldigd. Je kunt vervolgens een waterslot op de fles/erlenmeyer zetten.

Ook met hele oude verpakkingen werkt dit prima heb ik gemerkt.

Offline Oscarvan

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: us
  • Kaaskop in Amerika
    • Wooden Shoe Brew Works
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #12 Gepost op: 25-02-2011 22:36 u »
Wat een ellende... Hier staat de gist bij de brouwwinkel in de koelkast, en is nooit meer dan twee maanden oud. Smacken doe ik drie uur voor enten, zet hem dan lekker warm, 24º of zo en na drie uur ben ik bang dat hij ontploft.

Wat ik WEL een beetje tricky vind is het smacken zelf. De binnenzak is niet altijd te vinden. Ik breng de gehele inhoud naar een kant en leg dan de volle kant van mijn hand over de volle breedte van de andere kant van het zakje. Dan pers ik voorzichtig het gist onder mijn hand door, en breng hem tegelijkertijd langzaam naar de andere kant van het pakket. Als ik zeker weet dat ik het voedsel pakket in een hoekje heb gedreven... WHAM! En niet zachthandig.....de pakketten zijn lompsterk...

Hoop dat dit helpt.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #13 Gepost op: 25-02-2011 22:46 u »
Uitzonderingen daargelaten denk ik wel dat jullie over het algemeen over versere packs kunnen beschikken?
Of zou dat niet meer zoveel uitmaken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.804
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #14 Gepost op: 25-02-2011 22:49 u »
Regelmatig hebben we hier ook verse pakken te pakken. Maar het gebeurt ook wel dat we een ouder pak kopen. Vaak koop ik meerdere verpakkingen per keer. Dan zijn niet alle pakken even vers bij het daadwerkelijke gebruik. In de praktijk is dat geen probleem op voorwaarde dat op tijd begonnen wordt met het opstarten van de gist.

Offline RobinB

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 20.934
  • Land: nl
  • Nooit geschroten is altijd mis!
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #15 Gepost op: 25-02-2011 22:59 u »
Tuurlijk wel, maar ik heb het idee dat de aankoop hier meer batch-gewijs gebeurt.
Dan heb je bij geluk dus een paar verse pakken, maar in het algemeen iets minder vers...?

Offline Oscarvan

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 83
  • Land: us
  • Kaaskop in Amerika
    • Wooden Shoe Brew Works
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #16 Gepost op: 27-02-2011 06:28 u »
Uitzonderingen daargelaten denk ik wel dat jullie over het algemeen over versere packs kunnen beschikken?
Of zou dat niet meer zoveel uitmaken?

Maximaal 3-4 weken oud, vaak 2 of minder en muv van kort transport in piepschuim doos met koel element altijd gekoeld geweest.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #17 Gepost op: 27-02-2011 14:04 u »
Ik heb van de week van Van der Kooy ook Wyeast ontvangen die al bijna een jaar oud is... Daarom heb ik ook eigenlijk een hekel aan postorder, je hebt niet de mogelijkheid om verse pakjes uit te zoeken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.804
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #18 Gepost op: 27-02-2011 14:59 u »
Ik heb van de week van Van der Kooy ook Wyeast ontvangen die al bijna een jaar oud is...

Op zich is dat geen probleem als je maar op tijd begint met het opkweken van de gist.

Offline Caspar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.047
  • Land: nl
  • Back in business!
Re: Wyeast gist te oud?
« Reactie #19 Gepost op: 28-02-2011 09:31 u »
Inderdaad, ik begin anderhalve week van te voren. Voor de zekerheid heb ik nog een alternatieve Wyeast op voorraad... Een goede voorbereiding is het halve werk ;) !

Tags: Wyeast ondergist