Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2016 V2 - Deatach Scottish Rauch Doppelbock - Vincent Werner  (gelezen 4350 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline cuillin

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Een oudje dat ik nog niet eerder had ingestuurd. Al veel positieve reacties op gehad en nu ook succesvol op het ONK! De opzet van het recept was een hybride te brouwen tussen een Scottish Wee Heavey en een Noord-Beiers (Bambergs) rookbock.

Score: 88

Jury commentaar:
"Hele bijzondere rooktonen, bijna houterig. Toetsen van vanille, zwarte bes, port. Mooi complex bier. Het heeft een fluweel zacht mondgevoel."

Hier een (enigszins bewerkte) uitdraai van mijn recept via Brewsmith. Excuses voor het Engels, maar ik blijf het een fijn programma voor receptontwikkeling vinden:

Recipe Specifications:

Date:                   27-6-2015
Batch Size:          22,50 L     
OG:                     1082 SG
FG:                      1016 SG
Estimated Color: 56,3 EBC
Estimated IBU:    34,0 IBU
Boil Time:             90 Min
Brewhouse Eff.:   80,00 %
SVG:                     80,5 %
Alcohol:                9,1 % vol.

Ingredients:

Amount  Item                                                                    Type      % or IBU
3,35 kg       Pilsner (2 Row) (3,0 EBC)                                 Grain       43,79 %       
1,20 kg       Hickory Smoked  Pilsner (2 Row) (10,0 EBC)    Grain       15,69 %       
1,00 kg       Munich Malt Type I Bio (15,0 EBC)                    Grain       13,07 %       
0,60 kg       Wheat Malt, Dark (15,0 EBC)                           Grain         7,84 %       
0,45 kg       Cara Kristal (120,0 EBC)                                  Grain         5,88 %       
0,34 kg       Cherry Smoked  Pilsner (2 Row) (10,0 EBC)     Grain         4,44 %       
0,36 kg       Special B Malt (350,0 EBC)                               Grain         4,71 %       
0,18 kg       Chocolate Wheat Malt (900,0 EBC)                 Grain         2,35 %       
0,17 kg       Pecan Smoked  Pilsner (2 Row) (10,0 EBC)     Grain         2,22 %       
14,70 g       Northern Brewer [9,00 %]  (90 min)               Hops        11,3 IBU     
41,00 g       Spalt Select [5,90 %]  (90 min) (First Wort)    Hops        22,7 IBU     
2,00 tsp      Yeast Nutrient (Boil 10,0 min)                          Misc                       
3,00 g         Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 min)      Misc                       
1 Pkgs        Scottish Ale (Wyeast Labs #1728)                  Yeast


Mash Schedule:

Step Time     Name              Description                                Step Temp
15 min        Protein Rest        Add 20,00 L of water at 57,8 C      53,0 C       
45 min        Saccharification   Heat to 65,0 C over 10 min            65,0 C       
30 min        Saccharification   Heat to 71,0 C over 5 min              71,0 C       
5 min          Mash Out            Heat to 78,0 C over 5 min              78,0 C       

Vergist bij 21 0C.

Gebotteld met 6,3 g suiker per liter.

De rookmouten heb ik zelf gerookt op een bbq op mijn balkon boven respectievelijk Hickory, Kersen en Pecan aromahout volgens de methode 'Randy Mosher' (zie zijn onvolprezen boek 'Radical Brewing').

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2016 V2 - Deatach Scottish Rauch Doppelbock - Vincent Werner
« Reactie #1 Gepost op: 09-07-2016 15:17 u »
Dat ziet er heel uitnodigend uit met al die verschillende zelfrookmouten.

Gefeliciteerd!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.828
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2016 V2 - Deatach Scottish Rauch Doppelbock - Vincent Werner
« Reactie #2 Gepost op: 09-07-2016 23:55 u »
Vincent, hartelijk dank voor het plaatsen van het recept.

Complex brouwsel, volgens mij lust ik dit wel...  ;) :proost:

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.540
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: ONK 2016 V2 - Deatach Scottish Rauch Doppelbock - Vincent Werner
« Reactie #3 Gepost op: 12-07-2016 11:54 u »
Wat een gaaf recept! Gefeliciteerd met je overwinning :) Proef je de verschillende "rooksmaken" ook?

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.042
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: ONK 2016 V2 - Deatach Scottish Rauch Doppelbock - Vincent Werner
« Reactie #4 Gepost op: 12-07-2016 12:21 u »
Je had het recept bij het ONK al een beetje toegelicht wat betreft de rookmouten maar mooi recept hoor. Ook fijn commentaar van de keurmeester.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.413
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: ONK 2016 V2 - Deatach Scottish Rauch Doppelbock - Vincent Werner
« Reactie #5 Gepost op: 18-08-2016 23:53 u »
Wow, dat zou ik wel eens willen proeven, na brouwen word niks dit is echt bijzonder. Gefeliciteerd en ik ben benieuwd wat je nog meer hebt gebrouwen met de zelfgerookte mouten.

Tags: