Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2016 C1 - Sterke blonde door Jan-Joris Gommans  (gelezen 8003 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jepke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 155
  • Land: nl
  • Maasland Thuisbrouwers Genootschap
ONK 2016 C1 - Sterke blonde door Jan-Joris Gommans
« Gepost op: 08-07-2016 08:44 u »
Zie hier mijn recept waarmee ik de eerste prijs in de klasse C heb gewonnen bij het ONK dit jaar met maar liefst 91 punten. Ik heb dit recept al een aantal keren gebrouwen waarbij ik het steeds verder verbeterd heb. Voor mij een bevestiging dat je heel veel hebt aan het jury commentaar van de Nederlandse bierwedstrijden. Ik brouw pas iets langer dan een jaar dus ik ben bijzonder trots op dit resultaat!

Jury commentaar: "Mooie sterke blonde. Bier is mooi in balans, het schuim mag nog iets meer zijn. Ga zo verder!"

En dan te bedenken dat ik nog twee punten heb laten liggen door het gebruik van de verkeerde fles (ik had even niet anders) en te lage vulhoogte, hoewel minimaal.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptONK 2016 winnaar
Brouwdatum25-04-2016
BiertypeSterke Blonde
Volume25.0
Begin SG1.066 SG
Eind SG1.008 SG
Schijnbare vergistingsgraad87.9%
Alcoholgehalte7.6 vol.%
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement79.0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
22.50 lMill - Thuis na waterontharder
2.20 gCaSO4
9.10 mlMelkzuur
11.56 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
36 mg/l3 mg/l107 mg/l203 mg/l57 mg/l55 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5.837 kgPilsmoutDingemans3 EBC89.0 %
0.525 kgBruine kandijsuikerSupermarkt17 EBC8.0 %
0.197 kgBruine kandijsuikerSupermarkt17 EBC3.0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust/B-Amylase 60'C60.0 °C1 min.45 min.3.9 l/kg
B/A-Amylase 70'C70.0 °C10 min.30 min.3.9 l/kg
A-Amylase 75'C75.0 °C5 min.5 min.3.9 l/kg
78'C Uitmaischen78.0 °C5 min.5 min.3.9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20.4 gCascadebellen6.0%75 min.16.8 IBU
17.7 gStyrian Goldings (2.8%)bellen2.4%75 min.5.9 IBU
16.9 gSaazbellen2.3%30 min.2.7 IBU
25.1 gSaazbellen2.3%15 min.2.1 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3.00 gIers mosklaringsmiddelkoken
19.00 gKorianderzaadspecerijkoken
5.00 gWyeast gistvoedinganderskoken


Gist
HoeveelheidNaamType
2.0 l starterBelgian Ardennes (3522)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19.5 °C
Max. temp. hoofdvergisting25.0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20.0 °C
Eind SG hoofdvergisting1.015 SG
Schijnbare vergistingsgraad77.3%
Temp. nagisting21.0 °C
Start lagering28-04-2016
Temp. lagering21.0 °C


Ik heb er twee bruine kandijsuiker giften in zitten. Eenderde tijdens koken, ongeveer tien minuten voor het einde. En tweederde na twee dagen tijdens de hoofdgisting, opgekookt in twee maal het volume water. Hiermee heb ik de voor mij goede balans van 'zoetheid' en droogheid van het bier gevonden.

Ik heb tegen het einde van de vijf dagen hoofdvergisting de temperatuur nog een dag verhoogd naar 25°C. Daarna van de gist afgeheveld en nog een dag of 12 navergisting. Ik heb gemerkt dat de vergistingstemperatuur heel erg bepalend voor dit recept is. Als je warmer vergist krijgen de hogere alcoholen al snel de overhand.

Dit bier is het lekkerste na een week of drie rijping op de fles. Ik heb ongeveer 7 gram per liter bottelsuiker gebruikt.

PS. Beetje jammer dat ik pas na de inschrijving voor het ONK mezelf bij het Maasland Thuisbrouwers Genootschap gevoegd heb, anders hadden we daar ook nog de eerste prijs weggekaapt.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Robert1968

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 898
  • Land: nl
Re: ONK 2016 C1 - Sterke blonde door Jan-Joris Gommans
« Reactie #1 Gepost op: 08-07-2016 08:55 u »
Gefeliciteerd. Mooi eenvoudig recept. Ziet er eigenlijk uit als een La Chouffe kloon (die ik regelmatig brouw).

Online tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.978
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: ONK 2016 C1 - Sterke blonde door Jan-Joris Gommans
« Reactie #2 Gepost op: 08-07-2016 09:02 u »
Gefeliciteerd, en bedankt voor het delen!

Groet,
de TDP

Offline RienP

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.445
  • Land: nl
  • Meer recept-ideeėn dan tijd om te brouwen.
Re: ONK 2016 C1 - Sterke blonde door Jan-Joris Gommans
« Reactie #3 Gepost op: 08-07-2016 09:11 u »
Gefeliciteerd met de eerste prijs. En voor jou een extra beloning dat een doorontwikkeld recept goed scoort.  :biersmile:

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.936
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: ONK 2016 C1 - Sterke blonde door Jan-Joris Gommans
« Reactie #4 Gepost op: 08-07-2016 09:25 u »
Mooi bier en rapport Jan-Joris en welkom bij de club :). Volgend jaar weer.

En inderdaad had het MTG op één puntje na de beste brouwclub kunnen zijn. Dit werd bepaald door het aantal punten van de 10 beste bieren per club op te tellen. De Amervallei had er 834, het MTG had er 833. Helemaal knap van het MTG omdat we duidelijk minder inzendingen hadden als de winnaar de Amervallei (16 versus 93).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.828
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2016 C1 - Sterke blonde door Jan-Joris Gommans
« Reactie #5 Gepost op: 08-07-2016 21:48 u »
Hartelijk dank voor het plaatsen van het recept.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.413
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: ONK 2016 C1 - Sterke blonde door Jan-Joris Gommans
« Reactie #6 Gepost op: 17-08-2016 00:37 u »
Zeer intressant maischschema die ga ik even onthouden.

Gefeliciteerd met het resultaat!

Tags: