Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: US-05 "lekker clean"  (gelezen 2643 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.166
  • Land: nl
    • Moaneschien
US-05 "lekker clean"
« Gepost op: 19-08-2016 19:05 u »
Vandaag kwam die opmerking weer voorbij "En die US-05 die is lekker clean..." Maar is dat wel zo?

Ik heb de specificaties van Fermentis er eens bij gepakt en wat tabelletjes gemaakt. Sortering op Esters, Hogere Alcoholen en het gemiddelde van de ranking esters en alcoholen. In hoeveelheid esters ligt US-05 op de negende stek, in hoeveelheid hogere alcoholen op de zevende en gemiddeld op de 8e plek van de 10 gisten. Mmmm...

Ok ok, dit mag je natuurlijk niet zo doen omdat je de verdeling van esters niet kent, misschien maakt US-05 er wel heel veel en van elk een klein beetje en blijft daarmee onder de smaakdrempel, terwijl een andere gist er misschien maar een paar maakt maar dan wel heel veel. Die laatste zal vast als minder 'clean' ondervonden worden.

Wel opvallend is dat de hoeveelheid esters door de bank genomen niet heel erg veel varieert en dat dit bij ondergisters in de zelfde ordegrootte is als bij bovengisters. Het grote verschil tussen die twee zit hem in de hoeveelheid hogere alcoholen, die zijn bij ondergisters beduidend lager. De productie daarvan is temperatuur gebonden, als je bovengisters op 12-14C aan de gang kunt houden kom je denk ik nog veel lager in hogere alkoholen. Heb kort gezocht maar niet gevonden naar data voor een koud ingezette K97.

-- Data uit de specificaties van Fermentis
-- http://www.fermentis.com/brewing/craftbrewing/product-range/

Hoeveelheid Esters (Est) en hogere alcoholen (Halc) in PPM
de 'ranking' van de esters(#e) en hogere alcoholen(#a) en het gemiddelde van beiden (#gem) Hoeveelheid restsuikers (S) in g/l, de schijnbare vergistingsgraad (SVG) in %.

Ondergisters 48 uur @12C, daarna @14C
Bovengisters @20C


Sortering op Esters:
Naam Est #e Halc #a #gem S SVG
BE-256 20 1 274 8 4,5 0 82
K-97 23 2 248 6 4 10 81
S-33 27 3 209 4 3,5 25 70
S-189 30 4 170 2 3 4 84
W-34/70 34 5 155 1 3 5 83
S-23 37 6 177 3 4,5 8 82
T-58 37 7 228 5 6 22 70
S-04 37 8 363 9 8,5 18 75
US-05 40 9 269 7 8 11 81
WB-06 78 10 404 10 10 0 86

Sortering op Hogere Alcoholen:
Naam Est #e Halc #a #gem S SVG
W-34/70 34 5 155 1 3 5 83
S-189 30 4 170 2 3 4 84
S-23 37 6 177 3 4,5 8 82
S-33 27 3 209 4 3,5 25 70
T-58 37 7 228 5 6 22 70
K-97 23 2 248 6 4 10 81
US-05 40 9 269 7 8 11 81
BE-256 20 1 274 8 4,5 0 82
S-04 37 8 363 9 8,5 18 75
WB-06 78 10 404 10 10 0 86

Sortering op Gemiddelde Rang.
Naam Est #e Halc #a #gem S SVG
W-34/70 34 5 155 1 3 5 83
S-189 30 4 170 2 3 4 84
S-33 27 3 209 4 3,5 25 70
K-97 23 2 248 6 4 10 81
S-23 37 6 177 3 4,5 8 82
BE-256 20 1 274 8 4,5 0 82
T-58 37 7 228 5 6 22 70
US-05 40 9 269 7 8 11 81
S-04 37 8 363 9 8,5 18 75
WB-06 78 10 404 10 10 0 86


Ingo


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.679
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: US-05 "lekker clean"
« Reactie #1 Gepost op: 19-08-2016 19:14 u »
Ik persoonlijk vind en dat is eigen ervaring en ik weet niet of dat met clean te maken heeft, maar als ik boven de 20 graden vergist zo op 22 a 23 dan proef ik er een vreemd smaakje aan.
Blijf je goed onder die 20 dan heb ik dat niet.
Daarom was ik al van plan om bij mijn apa's voortaan de nothingham te gaan gebruiken daar heb ik dat niet bij .
En daar kun je ok prima een apa mee vergisten.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: US-05 "lekker clean"
« Reactie #2 Gepost op: 19-08-2016 22:44 u »
Ingo, zo specifiek met de US05 en ook alle andere gisten natuurlijk is de temperatuur belangrijk. De us05 komt clean over als je die wat kouder gebruikt, absoluut niet warmer dan 20 C.

En zo'n BE-256, die is juist weer saai onder de 20 C.

Het is een leuke stelling, maar alle gisten vergelijken bij dezelfde temperatuur wordt een beetje het appelen met peren vergelijken verhaal.
 

Offline William

  • Maasland thuisbrouwers genootschap
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.163
  • Land: nl
  • kloek, kloek, kloek en gezondheid!
    • Kloekus
Re: US-05 "lekker clean"
« Reactie #3 Gepost op: 20-08-2016 00:09 u »
Ingo, zo specifiek met de US05 en ook alle andere gisten natuurlijk is de temperatuur belangrijk. De us05 komt clean over als je die wat kouder gebruikt, absoluut niet warmer dan 20 C


Mooie vergelijiking Ingo!

Ik ken een commercile brouwer die de US-05 gebruikt voor een succesvolle tripel met bijbehorend gistprofiel als je deze maar bij hogere temperatuur inzet.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.166
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: US-05 "lekker clean"
« Reactie #4 Gepost op: 20-08-2016 08:03 u »
Het is een leuke stelling, maar [...]

Ja, het is roeien met de data die je hebt. Het liefst had ik van iedere gist een mooi ester-, alcohol,- smaakprofiel per temperatuur en dat dan in een 3D spinneweb met de temperatuur op de y-as.

Natuurlijk is US-05 bij 16C cleaner, maar dat is ook zo voor de WB-06. zeker de alcoholen worden minder en de esters vast ook wel een beetje. Ook zal de balans van gevormde stoffen veranderen.

(Aangezien de Westmalle-, Chimay en Orvalgisten hybrides zijn van S.cerevisae en  S. kudriavzevii zouden we eens kunnen proberen wat die bij 14C doen. De S. kudriavzevii is een koude tolerante gist en een aantal van de hybrides daarmee hebben die eigenschappen meegenomen. Misschien heb je daarmee wel een zeer universele gist te pakken, van clean tot Belgisch expressief.)

Ingo

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.427
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: US-05 "lekker clean"
« Reactie #5 Gepost op: 20-08-2016 20:44 u »
Mooie tabellen Ingo.

Clean is natuurlijk van veel meer smaakstoffen afhankelijk dan alleen esters en hogere alcoholen. Ook diacetyl, aldehyden en fenolische smaken zoals 4VG spelen bijvoorbeeld een rol. Bier is een zeer complexe drank.

Tags: