SVG van 92% bij WB-06

Gestart door JBL, 17-08-2016 23:53 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

JBL

Vandaag mijn poging tot een tarwetripel overgeheveld en gebotteld.
Mijn begin sg was 1074. Mijn eind sg 1006. Dus een svg van maar liefst 92%.
Het groot gedroogde gistonderzoek van Jacques toont een spreiding van 76% tot 86%. Daar ga ik dus ruim overheen.

Omdat ik geen klassieke weissen of witbier wilde, maar een tarwetripel, heb ik ruim 10% suiker toegevoegd. Wellicht verklaart dat voor een deel het hoge svg.
Ik heb gemaischt op 66/67 ºC (éénstapsmaïsch).
Hoogdvergisting op 22 ºC. Na de hoofdvergisting stapsgewijs verhoogd naar 23,5 ºC. 
Eerste smaakimpressie: bitter, droog, tarwe, complex, klein beetje zoet aan het eind... Ik meen de korianderzaad te proeven die ik heb toegevoegd, maar ben daar niet helemaal zeker van. De gedroogde sinaasappelschillen proef ik in ieder geval nog niet terug.

Zijn er meer brouwers bij wie de WB-06 zover is doorvergist?

hans_nwk

Ingo heeft dit kort geleden geschreven:
Citaat van: seed7 op 27-07-2016  10:05 uWB-06 is de korrel die het verste gaat buiten de Belle, SVG van 90+% is zonder veel moeite te halen.

Ingo

William

Citaat van: JBL op 17-08-2016  23:53 uMijn begin sg was 1074. Mijn eind sg 1006. Dus een svg van maar liefst 92%.
Het groot gedroogde gistonderzoek van Jacques toont een spreiding van 76% tot 86%. Daar ga ik dus ruim overheen.

Omdat ik geen klassieke weissen of witbier wilde, maar een tarwetripel, heb ik ruim 10% suiker toegevoegd. Wellicht verklaart dat voor een deel het hoge svg.

Met 10% suiker zul je iets minder dan 10% extra vergsitingsgraad krijgen t.o.v. van de beoogde vergistingsgraad. Fermentis geeft in de specificaties zelf 86% aan. Tel hier 10% bij en je komt op 86+8.6=94 a 95%. Lekker doordrinkbaar.

JBL

Citaat van: William op 18-08-2016  09:17 uMet 10% suiker zul je iets minder dan 10% extra vergsitingsgraad krijgen t.o.v. van de beoogde vergistingsgraad. Fermentis geeft in de specificaties zelf 86% aan. Tel hier 10% bij en je komt op 86+8.6=94 a 95%. Lekker doordrinkbaar.

Tja, maar het alcoholpercentage is hiermee wat aan de hoge kant (meer dan 9%). Is dus een verraderlijk biertje...  :nut:
Hij is overigens niet erg 'dun', heeft best wel body en een complexe smaak. En wellicht door het hoge percentage tarwe erg troebel. Zal bij het rijpen dus wel een flink laagje op de bodem worden...
Is dat ook zo bij een weissenbier?

William

Citaat van: JBL op 18-08-2016  09:55 uIs dat ook zo bij een weissenbier?

Uiteindelijk wordt ook een Weizen helder alleen heeft dat veel meer tijd nodig.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.