Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoegaarden witbier  (gelezen 5999 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Tuur

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoegaarden witbier
« Gepost op: 07-07-2016 21:15 u »
Medebrouwers,

Een van mijn favoriete zomer biertjes is toch wel een witbier.
na diverse wit bieren te hebben gebrouwen overigens met veel succes "vind ik zelf"
Wil ik nu de Hoegaarden wit gaan proberen te benaderen.
Ik heb diverse kloon recepten bestudeerd. Wat mij op viel is dat vooral op Engelstalige fora en sites flink veel koriander word gebruikt om een Hoegaarden wit te kloonen.
14 gram per 5 gallon tijdens het koken was geen uitzondering. Ook werd er nog eens 14 gram tijdens de na gisting toegevoegd (niet bij alle recepten uiteraard)
Wat denken jullie van deze hoeveelheid koriander? En welke hoeveelheid koriander zouden jullie adviseren om een hoegaarden witbier te benaderen?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.165
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #1 Gepost op: 07-07-2016 21:40 u »
Medebrouwers,

Een van mijn favoriete zomer biertjes is toch wel een witbier.
na diverse wit bieren te hebben gebrouwen overigens met veel succes "vind ik zelf"
Wil ik nu de Hoegaarden wit gaan proberen te benaderen.
Ik heb diverse kloon recepten bestudeerd. Wat mij op viel is dat vooral op Engelstalige fora en sites flink veel koriander word gebruikt om een Hoegaarden wit te kloonen.
14 gram per 5 gallon tijdens het koken was geen uitzondering. Ook werd er nog eens 14 gram tijdens de na gisting toegevoegd (niet bij alle recepten uiteraard)
Wat denken jullie van deze hoeveelheid koriander? En welke hoeveelheid koriander zouden jullie adviseren om een hoegaarden witbier te benaderen?
Altijd gekneusde korrels gebruiken. Anders wordt het te sterk.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.811
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #2 Gepost op: 07-07-2016 23:35 u »
Altijd gekneusde korrels gebruiken. Anders wordt het te sterk.
Hoezo, gekneusd is sterker dan niet gekneusd....!

Offline Adbrouwt

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.165
  • Land: nl
  • Wordt wort bier dan wordt wort vergist
    • ABV de bierkaai
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #3 Gepost op: 08-07-2016 06:46 u »
Hoezo, gekneusd is sterker dan niet gekneusd....!
Ik bedoel poeder uit een potje is sterker dan gekneusde zaden. Persoonlijk vind ik het doseren uit een poeder pot lastig omdat je snel teveel hebt.

Offline Emanuel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #4 Gepost op: 08-07-2016 07:49 u »
Misschien is het ook iets om naast koriander ook sinaasappelschil (bitter) te gebruiken.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.515
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #5 Gepost op: 08-07-2016 08:01 u »
Koriander 0,33 g/l 10 min koken
Sinaasappel 0,5 g/l 10 min koken
8 IBU E.K.Goldings als hop (FWH)

Ingo

Offline Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 700
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #6 Gepost op: 08-07-2016 10:52 u »
Ik neem meestal bittere schil of is het beter om de zoete variant te nemen?

Offline Tuur

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #7 Gepost op: 08-07-2016 16:47 u »
Misschien is het ook iets om naast koriander ook sinaasappelschil (bitter) te gebruiken.
uiteraard

Offline Tuur

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #8 Gepost op: 08-07-2016 16:49 u »
Ik neem meestal bittere schil of is het beter om de zoete variant te nemen?
ik zelf gebruik altijd bitter, tot nu toe

Offline Tuur

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #9 Gepost op: 08-07-2016 17:07 u »
Koriander 0,33 g/l 10 min koken
Sinaasappel 0,5 g/l 10 min koken
8 IBU E.K.Goldings als hop (FWH)

Ingo
Ongeveer 6 a 6,5 gram op 5 gallon (19 liter) koriander en 9,5 gram sinaasappel schil (bitter)
Dit is voor mij gevoel beter dan de hoge koriander gift dan ik elders heb gelezen.
8 IBU lijkt me aande lage kant, maar je zal ongetwijfeld gelijk hebben.

Offline Tuur

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #10 Gepost op: 08-07-2016 18:05 u »
Wat denken jullie, komt dit in de buurt van een Hoegaarden wit bier?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk13
Naam receptwitbier (Hoegaarden)
Brouwdatum16-07-2016
BiertypeWitbier
Volume15,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)11 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
15,10 lWater uit Monster (kralingen)
1,20 mlMelkzuur
7,93 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l7 mg/l39 mg/l125 mg/l55 mg/l56 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,579 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
1,421 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC45,0 %
0,158 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
50,0 °C1 min.15 min.4,8 l/kg
63,0 °C13 min.30 min.4,8 l/kg
72,0 °C9 min.30 min.4,8 l/kg
78,0 °C6 min.5 min.4,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,7 gE.K. Goldingbellen3,2%75 min.11,0 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
7,50 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
0,5 l starterBelgian Witbier (3944)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering0,0 °C



Offline Tuur

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #11 Gepost op: 08-07-2016 18:10 u »
Bij kloon recepten die ik elders had gevonden werd regelmatig Saaz hop toegevoegd. Hoe staan jullie daar tegen over?
Misschien nog een late hop gift toevoegen?

Offline Emanuel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #12 Gepost op: 08-07-2016 18:29 u »
Ik heb zelf best wel een positieve ervaring gehad met een combinatie van Hallertau Hersbrucker  (gehele tijd meekoken) en Brewers Gold (laatste 15 minuten). Dit in de combinatie met koriander en bittere sinaasappelschil leverde een lekker zacht witbier op dit naast de koriander smaak ook een beetje een pepertje had.

Offline Tuur

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #13 Gepost op: 10-07-2016 13:52 u »
Bedankt voor je reactie Emanuel.
Maar ik ga het met Saaz hop in een wat latere gift doen. Dit omdat ik vaak lees bij wit bier recepten die op Hoegaarden willen lijken Saaz hop gebruikt wordt.
Misschien nog iemand op of aanmerkingen?


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk13
Naam receptwitbier (Hoegaarden)
Brouwdatum16-07-2016
BiertypeWitbier
Volume15,0 l
Begin SG1,047 SG
Berekende kleur (Morey)6 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)11 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
14,80 lWater uit Monster (kralingen)
1,20 mlMelkzuur
6,42 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
48 mg/l7 mg/l39 mg/l125 mg/l55 mg/l56 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,579 kgPilsmoutDingemans3 EBC50,0 %
1,421 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC45,0 %
0,158 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
50,0 °C1 min.15 min.4,7 l/kg
63,0 °C13 min.30 min.4,7 l/kg
72,0 °C9 min.30 min.4,7 l/kg
78,0 °C6 min.5 min.4,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,4 gE.K. Goldingbellen3,2%75 min.10,3 IBU
4,8 gSaazbellen2,9%10 min.0,9 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gKorianderzaadspecerijkoken
7,50 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken


Gist
starter[/data][data]Belgian Witbier (3944)[/data][data]bovengist[/data][/row]
HoeveelheidNaamType
[row][data]7,50 gSinaasappelschil, bitterspecerijkoken


Vergisting



KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting17,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting18,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Temp. nagisting19,0 °C
Temp. lagering0,0 °C



Offline Emanuel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #14 Gepost op: 10-07-2016 19:03 u »
Hoi Tuur, ik ben benieuwd naar het resultaat. In ieder geval veel plezier met brouwen  :biersmile:.

Offline Tuur

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #15 Gepost op: 10-07-2016 19:06 u »
Dank je wel

Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #16 Gepost op: 10-07-2016 19:46 u »
Ik zou op het einde van de vergisting de temperatuur wat verder opschroeven

Offline Tuur

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #17 Gepost op: 10-07-2016 20:17 u »
Ik zou op het einde van de vergisting de temperatuur wat verder opschroeven
[/quote
Ik heb al diverse malen met deze gist gebrouwen. Eigenlijk nooit hoger dan 17 graden en altijd een goed resultaat gehad. hoofdvergisting altijd klaar binnen een week. Zelfs nog nooit na gegist met deze gist.
Altijd direct gebotteld na 1 week.
Mocht de vergisting een keer minder snel verlopen zal ik je tip ter harte nemen.

Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #18 Gepost op: 10-07-2016 20:54 u »
Ik bedoelde het niet zozeer voor de snelheid, maar meer voor de smaak. Ik gebruik deze eigenlijk alleen voor mijn tripel en vergist dan op 21 graden

Offline Tuur

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #19 Gepost op: 10-07-2016 22:00 u »
Ik denk dat het voor een tripel best kan. Als je op een hogere temperatuur vergist krijg je wat hogere alcoholen in je bier. Wat soms past in een tripel, maar wat ik in een wit bier niet wil hebben.

Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 478
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #20 Gepost op: 11-07-2016 07:47 u »
Succes met brouwen, laat je weten hoe die geworden is?

Offline Tuur

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 100
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #21 Gepost op: 11-07-2016 10:54 u »
Dank je wel.
Zal ik doen Battum.

Offline Wallie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Land: nl
Re: Hoegaarden witbier
« Reactie #22 Gepost op: 11-12-2018 20:59 u »
Succes met brouwen, laat je weten hoe die geworden is?

En? ;D ;D ;D

Tags: