ONK 2016 A3 American Pale Ale

Gestart door Partridge, 05-07-2016 11:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Partridge

Met een score van 88 punten derde geworden in Amersfoort
Gebrouwen volgens BIAB methode (elektrische pan), gekookt op gasbrander en gekoeld met spiraalkoeler.

Motivatie van de keurmeester; Mooie mout/hop balans. Mag iets minder zoet en iets uitgesprokenere hop.



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
KenmerkONK2016 A3
Naam receptAmercian Pale Ale
Brouwdatum07-02-2016
BiertypePale Ale (American)
Volume19,0
Begin SG1,064 SG
Eind SG1,023 SG
Schijnbare vergistingsgraad64,1%
Alcoholgehalte5,4 vol.%
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)34 IBU
Brouwzaalrendement76,5 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
[row]
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lEemnes water12,18 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
40 mg/l3 mg/l13 mg/l0 mg/l8 mg/l2 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,700 kgPale Ale moutDingemans7 EBC84,9 %
0,500 kgCara-hellWeyermann25 EBC9,0 %
0,333 kgCara-redWeyermann50 EBC6,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.3,6 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.3,6 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,6 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
15,0 gCascadebellen8,0%60 min.14,6 IBU
15,0 gCascadebellen8,0%30 min.11,2 IBU
17,0 gCascadebellen8,0%15 min.8,2 IBU
23,3 gCascadebellen8,0%koudhop0,0 IBU
20,0 gCitrabellen11,9%koudhop0,0 IBU
13,0 gCitrabellen11,9%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
3,00 gIers mosklaringsmiddelkoken
2,25 gWyeast gistvoedinganderskoken

Gist
HoeveelheidNaamType
16,0 gSafale American (US-05)bovengist

3 weken vergist op 20 ºC 


Robert1968

Hee Peter, (nogmaals) gefeliciteerd. Toch (weer) die US-05. Veel gebruikt in de winnende recepten.

Jij brouwt toch niet BIAB (in een zak)?

Partridge

Citaat van: Robert1968 op 05-07-2016  12:13 uJij brouwt toch niet BIAB (in een zak)?

Jawel hoor. Nog steeds.... :)

RienP


Jacques

Partridge,

Bedankt voor het plaatsen van je prijswinnend recept.

Je bent trouwens de 2e BIAB brouwer die dit jaar een prijswinnend recept op het forum plaatst. Ik neem daarvan akte.

tdp

En ff een toevoeging op bovenstaande post: Van harte met deze mooie prestatie!

Groet,
de TDP

Partridge

Bedankt voor de felicitaties. Na het lezen van de bovenstaande reacties is de verrassing nog groter  ;D

Haagse Wouter

Maar je doet dus wel Biab mét spoelen?

Groet,
Wouter

Partridge

Citaat van: Haagse Wouter op 12-07-2016  11:07 uMaar je doet dus wel Biab mét spoelen?

Klopt. In principe gebruik ik de brouwzak als een filter. Na het spoelen met ca 75 - 80 ºC water verwijder ik pas de zak.
Zoals gezegd vang ik het wort op in een grotere pan (Menno-pan) en breng deze middels een gasbrander voor 90 minuten aan de rollende kook.

Groet,
Peter

luxos

Ik heb afgelopen vrijdag je recept gebrouwen, nu heb ik nog 2 vraagjes:
- Heb je het 3 weken in hetzelfde vat laten gisten of het je het overgeheveld?
- Koud hoppen na hoeveel dagen heb je de hop toegevoegd?

Partridge

Sorry voor de (te) late reactie.  :-[
Deze keer heb ik niet overgeheveld. Normaal doe ik dit na ongeveer een week. De laatste 4 dagen heb ik de koudhop erbij gedaan.
Succes met je biertje. :proost:

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.