Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: ONK 2016 E2 - Saison Dupont kloon - Geert Bax  (gelezen 3912 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
ONK 2016 E2 - Saison Dupont kloon - Geert Bax
« Gepost op: 03-07-2016 19:43 u »
Behaalde punten 84.

Gebruikte methode BIAB, brew in a bag. Gasbrander, Spiraalkoeler.

Opmerkingen van de keurmeester: Mooi bier, de geur is iets minder dan van een Saison Dupont.
In smaak mooi kruidig, mooi hoppig.
Nasmaak mag droger en bitter mag langer blijven hangen.


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptSaison Dupont kloon onk 2016
Kenmerksaison
Brouwdatum19-03-2016
BiertypeSaison
Aantal liters25
Gewenst begin SG1061 (6,6 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement77,0%


Algemeen
OmschrijvingWaarde
Totaal benodigd brouwwater36,6 liter
Maischdikte4,4 l/kg
Maischwater27,0 liter
Spoelwater9,6 liter
Kooktijd90 minuten
Berekende kleur12 EBC (BrouwVisie)
Berekende bitterheid30 EBU (Glenn Tinseth)


Mout
Moutnaam% StortMassaKleur
Pilsmout 3 EBC92,3 %6,000 kg3 EBC
Cara-amber3,1 %0,200 kg60 EBC
Kristalsuiker4,6 %0,300 kg0 EBC


Hop
Hopnaam% AlfazuurMassaKooktijdBitterheidsaandeel
East Kent Golding6,2 %23 gr90 minuten14 EBU
Styrian Golding3,0 %12 gr90 minuten4 EBU
East Kent Golding6,2 %10 gr15 minuten3 EBU
Styrian Golding3,0 %15 gr15 minuten2 EBU
East Kent Golding6,2 %20 gr10 minuten4 EBU
Styrian Golding3,0 %15 gr10 minuten2 EBU
East Kent Golding6,2 %25 grKoud hop0 EBU
Styrian Golding3,0 %25 grKoud hop0 EBU


Opmerkingen     
Koud hop 2 gr per liter. 1 week in hopzak met gewicht tijdens navergisting.


Gist
OmschrijvingWaarde
GistsoortWLP565 Belgian Saison I
Gist toegevoegd alsGiststarter
Volume starter1500 ml
Beluchtingstijd6 uur
Temperatuur giststarter21C
GistvoedingWyeast
Hoeveelheid2 gram
OpmerkingenHoofdvergisting 1 week op 28 graden Celsius, daarna 1 week op 15 graden Celsius met koudhop.   



Maischschema
Stap nr.TemperatuurRusttijdMaischdikte
164C65 minuten4,4 l/kg
272C10 minuten4,4 l/kg
378C1 minuten4,4 l/kg


OpmerkingenpH op 5,2 brengen bij eerste maisch stap.






Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 30.983
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: ONK 2016 V2 - Saison Dupont kloon - Geert Bax
« Reactie #1 Gepost op: 03-07-2016 21:13 u »
Dank je Geert voor het plaatsen van het recept.

Qua moutstort en maischen een eenvoudig recept. Maar wel 4 verschillende hopgiften.
Wat voor soort verpakking van de WLP565 Belgian Saison I heb je gebruikt?

Offline GeBaxke

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 364
  • Land: nl
  • C6H12O6 ----> 2 C2H5OH + 2 CO2 Lekker toch
Re: ONK 2016 V2 - Saison Dupont kloon - Geert Bax
« Reactie #2 Gepost op: 03-07-2016 21:39 u »
Dat was nog het ouderwetse plastic buisje.
Eenvoudige moutstort zeker, wat volgens mij belangrijk is, voor een droge saison is vergisten boven de 26 graden.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.252
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: ONK 2016 V2 - Saison Dupont kloon - Geert Bax
« Reactie #3 Gepost op: 03-07-2016 21:44 u »
Simpel en doeltreffend recept dus!, gefeliciteerd.

Die nieuwe Whitlabs verpakking (zakje) vind ik waardeloos overigens  :-\

Ik denk dat ik ook maar eens een Saison ga brouwen naar vergelijkbaar recept, alleen met andere hopsoorten, ik heb nog het e.e.a liggen.


Die saison ziet er heerlijk uit, in hoeverre benadert dit het origineel?

Tags: