Ik denk ook dat 50 liter niets wordt, ook al vanwege het probleem van onze tijd. We hebben niet fulltime tijd om te brouwen, maar het probleem zal ontstaan dat een groter systeem dan te vaak stil staat, en dus in afschrijving te duur wordt. Ik denk dat het eigenbouw noodgedwongen moet worden, op een groter volume. Kan misschien met een grote Herms?
Natuurlijk. Maar realiseer je wel dat je probleem niet per se in de grootte van de setup ligt. Een 50 liter setup gaat prima om daar meerdere keren achter elkaar mee te brouwen. Als je er een beetje handigheid in krijgt kun je in een brouwdag best 2 of 3 batches draaien. Je probleem gaat zitten in je gistingsvaten.
Als je 1000 liter brouwt, moet je 1000 liter vergisten.
Wat je zou kunnen doen is barrel-batches maken... Dan heb je een 130 liter per keer. Dan zou je met een aantal 50 gallon ketels uit de voeten kunnen.
Dat is ofwel een Speidel kopen van 200 liter (10K) en daar een aantal bijpassen vergistingsvaten bij 1500/stuk) of je gaat voor zelfbouw en dan zit je nog steeds op een 1500/stuk voor je vergistingsvaten maar wel een stuk lager qua investering in je ketels. Heb je wel meer ruimte nodig...
Wat is het bedrag waar je zelf aan zat te denken qua investering?
Mooiste zou zijn natuurlijk om voor een grote Speidel te gaan, dan heb je namelijk een product waar je vrij makkelijk een zeer herhaalbaar recept mee kan maken. Maar wel met een prijskaartje.
28K voor de 500 liter set, doe daar een 2000 euro bij voor accessoires en andere benodigdheden, zit je op 30K, dan per druktank nog een 4.5K zodat je kunt fermenteren en carboniseren op 1 tank, koelunits erbij, je zult toch zeker een stuk of 4 van die tanks willen hebben, afhankelijk van de hoeveelheid bier. Dan zit je alleen voor het brouwen al op een 50 a 60K investering...