Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?  (gelezen 6115 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?
« Gepost op: 18-06-2016 23:16 u »
We hebben op 20 mei ons tweede brouwsel gebrouwen, hetgeen we na 3 weken gebotteld hebben. En toen we vandaag even wat flesjes open trokken (na 1 dag koud zetten) om te kijken hoe het ermee staat, spoot alles ons om de oren!
We zijn na 5 of 6 flesjes gestopt, alles spoot er met forse fonteinen uit!

We hebben tegelijkertijd ook ons eerste brouwsel geproefd (dat was een dubbel, gebrouwen half april & gebotteld op 20 mei (tijdens brouwen van 't witbier).
Deze dubbel kwam ook heel enthousiast de fles uit, maar we weten bij die waarom: Deze hadden 3 gram Kristalsuiker per flesje gehad... en dat is veels teveel bottelsuiker!
Die batch dubbel smaakt trouwens wel heerlijk, niks op aan te merken behalve dan dat ie een klein fluimpje schuim geeft dat net aan de fles uitkomt, maar meer ook niet. Dat witbier is echt anders, die spuit echt alle kanten op, en is amper in een glas te vangen.

Waar de dubbel mooi, stevig schuim heeft, lekker ruikt en smaakt, heeft het witbier heel grof schuim, bier dat slecht ruikt (beetje chemisch, men riep Dixie-toilet & boter?), smaakte volgens sommigen minder slecht dan het rook... maar ik kon me er niet toe zetten het te proeven. 1 van de glazen begon zelfs te verkleuren volgens mij (snel oxideren?) en werd bruinig/troebel maar misschien vergis ik me en was het al bruiniger (onder uit een flesje ?).

We hadden 2 dingen veranderd aan de procedure, van eerst gebrouwen dubbel naar het tweede witbierbrouwsel:
- de Dubbel had 3 gram per flesje, omdat iedereen zei dat dat teveel was gebruiken we nu de Coopers carbonatie-druppels van Brouwmarkt
- De dubbel zei iedereen van dat we te weinig droge gist hadden gebruikt (1 zakje per 25 liter gistvat), dus de tweede keer hebben we 2 zakjes per 25 liter gedaan.

Onderstaand het recept dat we gebruikt hebben & wat foto's... hebben we een infectie opgelopen? Wat is er volgens jullie fout gegaan?
Als er iemand in Noord-Holland woont en zegt kom maar eens hierheen met een paar flesjes, dat vertel ik je wat ik denk... dan horen we dat ook graag! We willen snappen wat er gebeurd is, volgende week willen we weer brouwen, als we iets verkeerd doen, willen we dat graag voor die tijd weten ;-)

Recept / brouwgegevens (BIAB):

Batch grootte: 70 liter water aan de start, 64 liter na maischen, terug naar plm. 50 liter na het koken
Maischtijd 60 min. (getest op zetmeel)
Water in de pan 78 graden vooraf, => 72 graden na storten graag (in BIAB-bag) => 65 graden na 60 minuten maischen.
stort:
Pilsmout (3 EBC) 6000 gram 3 EBC   
Ongemoute Tarwe (3 EBC) 3500 gram 3 EBC   
Havervlokken (2 EBC) 500 gram 2 EBC   
Saaz hop 100 gram (bloemen), gehele kooktijd)   
Koriander (gekneust) 30 gram laatste 10 min.     
Sinaasappelschil, gedroogde 30 gram laatste 10 min.
Koken 70 minuten
koelspiraal 30 minuten voor einde kook laten zakken, in 20 minuten terug gekoeld naar 24 graden.
Gestort in 2 aparte 25 liter gistvaten, belucht met een steen & aquariumpomp, en met waterslot weggezet (heeft niet droog gestaan), 3 weken op 20 graden gestaan, direct uit gistvat op flesjes gebottels.
Flesjes schoongemaakt met PBW, gespoeld met Starsan, 1 Coopers brouwsuiker-druppel per flesje toegevoegd.
Brewferm BLANCHE droge gist (2 zakjes per 25 liter gistvat)
SG voor kook: 1030
SG na koken: 1045
SG na gisten: 1020


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #1 Gepost op: 18-06-2016 23:30 u »
Te vroeg gebotteld. Je hebt een svg van ongeveer 60%.
Met deze gist heb ik laatst nog een svg gehaald van 80% na 8 dagen.

Dus ik zou volgende keer meer gist gebruiken, en voldoende uit laten gisten. 

edit, ik zie net dat je 2 zakjes voor 25 liter hebt gebruikt. Dat moet genoeg zijn.
Was je vergistingstemp. dan misschien te laag?

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #2 Gepost op: 18-06-2016 23:57 u »
De vergisting was in een kamer waar het continue rond 20 graden is.
Ik las op diverse plaatsen dat het na 2 a 3 weken gebotteld moest worden. dus 3 weken & 1 dag, en voldoende gist gebruikt. Dus ik dacht dat het op fles kon.

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #3 Gepost op: 19-06-2016 00:03 u »
Voortaan even een paar keer meten, en ff opzoeken welke vergistingsgraad je ongeveer moet halen.
Normaal gesproken moet het met deze hoeveelheid gist en temp inderdaad makkelijk lukken in 3 weken.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #4 Gepost op: 19-06-2016 00:06 u »
Denk je niet aan een besmetting met 't 1 of ander ? Is dit puur een 'nog teveel gist aanwezig' geval ?
Ik heb dit nog nooit gehad (is ons tweede brouwsel), dus weet nog niet het geur-verschil tussen verschillende problemen...

Online Dund

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 714
  • Land: nl
  • udenhoutse bierbrouwerij du fisturz
    • Udentse Fisturz Brouwerij
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #5 Gepost op: 19-06-2016 00:17 u »
Ziet eruit als een verstokte vergisting inderdaad. Bottelen met 1020 is in dit geval veel te hoog geweest. Waarschijnlijk tijdens het bottelen naast je suiker ook wat zuurstof bij het bier gekomen waardoor alles in de fles toch weer is gaan gisten.

Volgende keer vergistingsgraad in de gaten houden. Als je een verstokte vergisting hebt kan je met het vat zwenken of overhevelen naar een ander vat om alles even "los" te gooien.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.188
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #6 Gepost op: 19-06-2016 00:22 u »
Ik las op diverse plaatsen dat het na 2 a 3 weken gebotteld moest worden. Dus 3 weken & 1 dag, en voldoende gist gebruikt. Dus ik dacht dat het op fles kon.

Waterslot gebruiken... :brouwen:

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #7 Gepost op: 19-06-2016 02:57 u »
Waterslot gebruiken... :brouwen:
Uiteraard zaten er waterslotten op de gistvaten. Die ook gecontroleerd zijn dat ze niet droogvielen.

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.204
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #8 Gepost op: 19-06-2016 10:25 u »
batch grootte: 70 liter water aan de start, 64 liter na maischen, terug naar plm. 50 liter na het koken
Maischtijd 60 min. (getest op zetmeel)
Water in de pan 78 graden vooraf, => 72 graden na storten graag (in BIAB-bag) => 65 graden na 60 minuten maischen.
stort:

Veel te heet ingemaischt (ik spreek uit ervaring), waardoor je vergisting niet goed gaat en stokt. De vergisting gaat nu heel langzaam door in je flessen en dat worden serieuze bommen.
Gist is ook die afwijkende kleur die je ziet.



Offline Emanuel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #9 Gepost op: 19-06-2016 10:46 u »
Veel te heet ingemaischt (ik spreek uit ervaring), waardoor je vergisting niet goed gaat en stokt. De vergisting gaat nu heel langzaam door in je flessen en dat worden serieuze bommen.
Gist is ook die afwijkende kleur die je ziet.

Wat was je maischschema? Het lijkt mij ook dat je met een te hoge temp ingemaischt hebt. Als je eerste stap bijv. 40 minuten bij 65 graden is, is het beter om te storten bij een temp van 66-67 graden. Door te storten zakt je temp een paar graden maar je zit dan nog ruim in het bereik van de B-amylase en je kan als de temp te ver zakt bij verwarmen tot aan de goede temp voor de betreffende maisch stap. Verder, voor het bottelen moet je eerst over een periode van een aantal dagen de SG meten. Neemt deze niet meer af, dan is het gisten in het vat gestopt en kan je bottelen. Puur uit gaan van een procentuele afname, of aantal dagen/weken is niet voldoende.

Nog een vraagje. Bottel je direct vanuit je gistvat of hevel je het brouwsel over in een ander vat van waaruit gebotteld wordt? Als je over hevelt kan je net zo goed een suikeroplossing (+/- 100ml gekookt water) in het vat erbij doen. Je kan dan uitgaan van ongeveer 7 gram per liter aan suiker voor het bottelen.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #10 Gepost op: 19-06-2016 11:16 u »
Dank je wel voor het meedenken !

We doen aan BIAB-brouwen, en met zo'n grote zak in een grote 75 liter pas is een maischschema met bijverwarmen lastig. Dus had ik de start-temperatuur gekopieerd van Australische & Amerikaanse websites, waar ze gewend zijn op 1 temperatuur te maischen (vaak in een koelbox)...
Als ik jullie zo hoor gaat dit dus niet werken & moeten we toch maar een valse bodem gaan aanleggen en proberen in stappen te verwarmen. OK, dan gaan we dan doen  :groots:

Probleem met dat SG dagelijks meten is dat ik de techneut van de groep ben, en vaak hele weken weg ben voor werk, en de gistvaten staan niet bij mij maar bij een ander.
Ik denk dat ik degene waar de gistvaten staan maar een apparaatje ga geven en ga leren SG te bepalen, ipv een vaste periode pakken waarna het 'goed moet zijn'.

Wat betreft het bottelen, onze gedachte was zo min mogelijk handelingen & schoonmaakstappen te hebben. Dus we bottelen met een hevel direct uit het gistvat (de drab onderin kunnen we goed ontwijken (gistvat heeft gewelfde bodem), en eventuele troep is duidelijk zichtbaar als het door de slang gaat (staat 2 man bij te kijken).
Terugstorten in de pan en dan vloeibaar bottelsuiker erbij ipv de flesjes primen gaat lastig, want de pan is in gebruik dan (we brouwen terwijl we de oogst van vorige keer bottelen).
Maar ook voor dit geld: we staan open voor suggesties!

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.204
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #11 Gepost op: 19-06-2016 11:30 u »
Dank je wel voor het meedenken !

We doen aan BIAB-brouwen, en met zo'n grote zak in een grote 75 liter pas is een maischschema met bijverwarmen lastig. Dus had ik de start-temperatuur gekopieerd van Australische & Amerikaanse websites, waar ze gewend zijn op 1 temperatuur te maischen (vaak in een koelbox).

Op zich is dat geen probleem, maar je gaat van 78 naar 66 graden. Als je stort bij een graad of 67 en de temperatuur zakt zit 65 zit je goed. Als je daarna de pan inpakt in een slaapzak hoef je niet bij te verwarmen, de hoeveelheid die jullie brouwen blijft dan goed op temperatuur.
Ik denk dat je te hoog inmaischt omdat je niet isoleert.

Ik denk wel dat mocht je het willen bij verwarmen dan kan dat met een BIAB zak, maar dan moet je wel zorgen dat de zak de bodem niet kan raken. Maar BIAB brouwers kunnen daar wel meer tips over geven.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #12 Gepost op: 19-06-2016 11:33 u »
Dank je. Je slaat de spijker op z'n kop wat betreft het hoog inmaischen ivm afkoelen.
Ik denk da'k er maar een verhoogde bodem in ga lekker, en proberen braaf een oplopend maischschema in te gaan voeren... misschien moeten we niet het wiel opnieuw willen uitvinden  ;)

Offline daniel_oud

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 55
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #13 Gepost op: 19-06-2016 12:50 u »
Snel allemaal open maken! Met beschermende brillen en kleding. Nu spuit het eruit, maar over een week kunnen het misschien wel uit zichzelf gaan ontploffen. Zeker als het weer volgend weekend warmer wordt zal de vergisting door gaan. Ik weet het, bier weggooien is zonde. Maar die dingen kunnen super gevaarlijk zijn voor jezelf of anderen die hem open maken.



Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 460
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #14 Gepost op: 19-06-2016 13:10 u »

Citaat
edit, ik zie net dat je 2 zakjes voor 25 liter hebt gebruikt. Dat moet genoeg zijn.
Was je vergistingstemp. dan misschien te laag?

Het kan zijn dat ik het verkeerd lees, maar heb je nu twee zakjes per 25 liter gebruikt of twee zakjes voor de 50 liter??


Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #15 Gepost op: 19-06-2016 13:58 u »
De eerste keer kregen we commentaar op het gebruik van slechts 1 zakje 11 gram droge gist per 25 liter gistvat... dus deze keer hadden we 2x 11 gram gebruikt per 25 liter wort. Dus 4 zakjes in totaal op die 50 liter.
Is dat niet goed?

De bommetjes gaan we snel leeghalen om ongelukken te voorkomen!

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 460
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #16 Gepost op: 19-06-2016 14:00 u »
De eerste keer kregen we commentaar op het gebruik van slechts 1 zakje 11 gram droge gist per 25 liter gistvat... dus deze keer hadden we 2x 11 gram gebruikt per 25 liter wort. Dus 4 zakjes in totaal op die 50 liter.
Is dat niet goed?

De bommetjes gaan we snel leeghalen om ongelukken te voorkomen!

Het was me niet volledig duidelijk, vandaar de vraag. Geen opmerkingen over de hoeveelheid zakjes van mijn kant.

Waar brouwen jullie in NH?

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.540
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #17 Gepost op: 19-06-2016 14:02 u »
Dank je. Je slaat de spijker op z'n kop wat betreft het hoog inmaischen ivm afkoelen.
Ik denk da'k er maar een verhoogde bodem in ga lekker, en proberen braaf een oplopend maischschema in te gaan voeren... misschien moeten we niet het wiel opnieuw willen uitvinden  ;)
Je kunt ook gewoon een koelbox gebruiken..

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #18 Gepost op: 19-06-2016 14:02 u »
We wonen alle 6 in Onderdijk, paar kilometer van Medemblik!

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #19 Gepost op: 19-06-2016 14:06 u »
Je kunt ook gewoon een koelbox gebruiken..
Daar hebben we aan gedacht... maar omdat een koelboxen van plm. 80 liter niet echt goedkoop of makkelijk aan te komen is... leek BIAB makkelijk (relatief weinig verschillende spullen nodig).
Ik heb 20 jaar geleden op de klassieke manier gebrouwen, en vond dat omslachtig. Dus dit leek een leuke optie. Maar blijkt nu toch meer nadenken nodig te hebben  ;D

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.540
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #20 Gepost op: 19-06-2016 14:07 u »
Ik heb een koelbox van 72 liter van Coleman via marktplaats voor 25 euro gekocht. Weekje goed in de gaten houden.. :)

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 460
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #21 Gepost op: 19-06-2016 14:07 u »
Lekker dicht bij  :) Ik woon in Anna Paulowna.

Denk dat je met de tips al een eind kan komen, maar mocht je willen, zou ik wel eens mee willen kijken met jullie en kijken of er nog wat te verbeteren valt.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.663
  • Land: nl
    • Moaneschien

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #23 Gepost op: 19-06-2016 14:22 u »
Lekker dicht bij  :) Ik woon in Anna Paulowna.
Denk dat je met de tips al een eind kan komen, maar mocht je willen, zou ik wel eens mee willen kijken met jullie en kijken of er nog wat te verbeteren valt.
Dat ga ik in mijn achterhoofd houden. Ee gaan het nog eens proberen, maar als 't weer fout gaat ga ik vragen of je mee wilt kijken...

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP !!! Wat is er fout gegaan met ons witbier ??
« Reactie #24 Gepost op: 19-06-2016 14:31 u »
https://www.amazon.de/Edelstahl-Thermoport-50x55-80l-Deckel/dp/B007EPSF56/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1466338431&sr=8-1&keywords=thermoport+80l
Ingo
Bedankt Ingo, daar ga ik eens naar kijken als we er niet uitkomen met het opwarmen in stapjes met een valse bodem erin...

Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 558
  • Land: nl
  • Proost!
Re: HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?
« Reactie #25 Gepost op: 19-06-2016 16:19 u »
Zeer degelijke en grote Amerikaanse koelboxen kan je hier kopen...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.797
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?
« Reactie #26 Gepost op: 19-06-2016 20:42 u »
We hebben op 20 mei ons tweede brouwsel gebrouwen, hetgeen we na 3 weken gebotteld hebben. En toen we vandaag even wat flesjes open trokken (na 1 dag koud zetten) om te kijken hoe het ermee staat, spoot alles ons om de oren!
We zijn na 5 of 6 flesjes gestopt, alles spoot er met forse fonteinen uit!

We hebben tegelijkertijd ook ons eerste brouwsel geproefd (dat was een dubbel, gebrouwen half april & gebotteld op 20 mei (tijdens brouwen van 't witbier).
Deze dubbel kwam ook heel enthousiast de fles uit, maar we weten bij die waarom: Deze hadden 3 gram Kristalsuiker per flesje gehad... en dat is veels teveel bottelsuiker!
Die batch dubbel smaakt trouwens wel heerlijk, niks op aan te merken behalve dan dat ie een klein fluimpje schuim geeft dat net aan de fles uitkomt, maar meer ook niet. Dat witbier is echt anders, die spuit echt alle kanten op, en is amper in een glas te vangen.

Waar de dubbel mooi, stevig schuim heeft, lekker ruikt en smaakt, heeft het witbier heel grof schuim, bier dat slecht ruikt (beetje chemisch, men riep Dixie-toilet & boter?), smaakte volgens sommigen minder slecht dan het rook... maar ik kon me er niet toe zetten het te proeven. 1 van de glazen begon zelfs te verkleuren volgens mij (snel oxideren?) en werd bruinig/troebel maar misschien vergis ik me en was het al bruiniger (onder uit een flesje ?).

We hadden 2 dingen veranderd aan de procedure, van eerst gebrouwen dubbel naar het tweede witbierbrouwsel:
- de Dubbel had 3 gram per flesje, omdat iedereen zei dat dat teveel was gebruiken we nu de Coopers carbonatie-druppels van Brouwmarkt
- De dubbel zei iedereen van dat we te weinig droge gist hadden gebruikt (1 zakje per 25 liter gistvat), dus de tweede keer hebben we 2 zakjes per 25 liter gedaan.

Onderstaand het recept dat we gebruikt hebben & wat foto's... hebben we een infectie opgelopen? Wat is er volgens jullie fout gegaan?
Als er iemand in Noord-Holland woont en zegt kom maar eens hierheen met een paar flesjes, dat vertel ik je wat ik denk... dan horen we dat ook graag! We willen snappen wat er gebeurd is, volgende week willen we weer brouwen, als we iets verkeerd doen, willen we dat graag voor die tijd weten ;-)

Recept / brouwgegevens (BIAB):

Batch grootte: 70 liter water aan de start, 64 liter na maischen, terug naar plm. 50 liter na het koken
Maischtijd 60 min. (getest op zetmeel)
Water in de pan 78 graden vooraf, => 72 graden na storten graag (in BIAB-bag) => 65 graden na 60 minuten maischen.
stort:
Pilsmout (3 EBC) 6000 gram 3 EBC   
Ongemoute Tarwe (3 EBC) 3500 gram 3 EBC   
Havervlokken (2 EBC) 500 gram 2 EBC   
Saaz hop 100 gram (bloemen), gehele kooktijd)   
Koriander (gekneust) 30 gram laatste 10 min.     
Sinaasappelschil, gedroogde 30 gram laatste 10 min.
Koken 70 minuten
koelspiraal 30 minuten voor einde kook laten zakken, in 20 minuten terug gekoeld naar 24 graden.
Gestort in 2 aparte 25 liter gistvaten, belucht met een steen & aquariumpomp, en met waterslot weggezet (heeft niet droog gestaan), 3 weken op 20 graden gestaan, direct uit gistvat op flesjes gebottels.
Flesjes schoongemaakt met PBW, gespoeld met Starsan, 1 Coopers brouwsuiker-druppel per flesje toegevoegd.
Brewferm BLANCHE droge gist (2 zakjes per 25 liter gistvat)
SG voor kook: 1030
SG na koken: 1045
SG na gisten: 1020



Duidelijk een geval van te weinig ervaring. Vergisting gaat niet op de klok. Altijd meten als je denkt dat de vergisting is afgelopen en na 3 dagen weer opnieuw meten. Pas als het SG niet gedaald is kun je gaan bottelen.
Doordat je een zo hoge maischtemperatuur bent begonnen heb je veel moeilijk vergistbare suikers te pakken. Dat maakt dat de vergisting langer duurt dan normaal.

En verder is het niet handig zulke grote hoeveelheden te brouwen met de BIAB-methode. Als jullie met zijn 6e zijn kun je investeren in een tweede grote pan met brander en een hevelfilter. Je bent dan niet beperkt door de BIAB-methode en kunt dan elke maischschema brouwen. Veel meer flexibiliteit, minder geklieder en ook nog veel minder kans op oxidatie.

Offline Gerard

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 2
  • Land: nl
Re: HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?
« Reactie #27 Gepost op: 19-06-2016 21:36 u »
Dit kan dan gebeuren met je koelkast




Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?
« Reactie #28 Gepost op: 19-06-2016 22:06 u »
Daar waren we na een waarschuwing eerder vandaag ook bang voor, Gerard, dus hebben we dit vanmiddag gedaan met alle 6 de kratten:
Alle flessen deden hetzelfde, zonder uitzondering!
En nou educatie & opnieuw proberen!

Offline Zooms

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 485
  • Land: nl
  • www.debierkaai.net
Re: HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?
« Reactie #29 Gepost op: 20-06-2016 13:08 u »
Die edelstahl thermoport is geweldig, heb ik ook (en voorzien van een filterbodem en kraan). Maar... Met Biab moet het ook echt lukken. Het lijkt er op dat je gewoon nog wat kennis mist (maischschema verkeerd, afvullen met te veel suiker, gisthoeveelheid onzekerheid).

Wellicht doe je jezelf wel een groot plezier door een brouwcursus te volgen. (bijvoorbeeld deze: http://tinyurl.com/z3tln7u)

Succes

Offline dennisbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.125
  • Land: nl
  • Een brouwer kent zijn gist
Re: HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?
« Reactie #30 Gepost op: 20-06-2016 17:50 u »
Die inhoud van die flesjes opvangen in een emmer en opnieuw bottelen met nieuw toegevoerde bottelsuiker.
Om de boel te redden.
Ik heb de moeite niet genomen om de rest te lezen.
Jullie ook niet. Dat is duidelijk.
Te vroeg bottelen is eigenlijk best triest. Je kan er wel wat naast zitten.
Maar dit is gewoon geschreven informatie negeren.
Ik heb dat nooit gehad.

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?
« Reactie #31 Gepost op: 21-06-2016 15:59 u »
Ik heb de moeite niet genomen om de rest te lezen. Jullie ook niet. Dat is duidelijk.
Te vroeg bottelen is eigenlijk best triest. Je kan er wel wat naast zitten.
Maar dit is gewoon geschreven informatie negeren. Ik heb dat nooit gehad.
Dit is gewoon newbie-afzeiken Dennis...

Ik voel me niet te groot om gemaakte fouten te plaatsen, ik geef duidelijk aan dat het pas een tweede brouwsel was (de eerste was wl gelukt trouwens), en vraag om hulp / meer info.
Als jij niet beters weet te zeggen dan vanuit de hoogte "sukkels" te roepen, zeg dan lekker niks !

We hebben BIAB geprobeerd waar hier niet zo heel veel over staat in vergelijking met 'normaal' getrapt moutbrouwen. Ik kan niet lles lezen, we hebben geprobeerd 'klassiek' gebrouwen recepten te vertalen naar BIAB met wat aanvullende info van Amerikaanse en Australische fora... en blijkbaar was dat niet perfect.
Shit happens, we leren en passen aan... ik heb geen trek in afzeik-commentaren, en snap ook niet waarom dat nodig is.

Dank aan allen die serieus geantwoord hebben, we nemen jullie adviezen ter harte!

Offline Emanuel

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 122
  • Land: nl
  • Oefening baart kunst.
Re: HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?
« Reactie #32 Gepost op: 21-06-2016 18:37 u »
Ik ben het helemaal met je eens Underdike. Blijkbaar is het voor sommige makkelijker om alleen kritiek te leveren. Puur advies geven blijkt dan op een toch wel heel lastig te zijn  :nut:.

Hopelijk krijg je in ieder geval het "lek" boven en zullen er nog vele lekkere bieren voort komen. Zeker als je met zijn 6-en brouwt moet je toch wel een flinke voorraad aanleggen  :brouwen:.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.142
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?
« Reactie #33 Gepost op: 21-06-2016 19:18 u »
Underdike, ik weet niet of je het boek "Verander water in bier" van Adrie Otte kent maar dat is een aanrader. Dit is niet bedoeld als RTFM maar een tip om je te helpen. Alle benodigde info gebundeld en goed als naslagwerk. Kost twee tientjes (geloof ik) maar voorkomt "misbatches".

Offline Underdike

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 829
  • Land: nl
  • www.keut.beer
    • www.keut.beer
Re: HELP! Wat is er fout gegaan met ons witbier?
« Reactie #34 Gepost op: 21-06-2016 20:24 u »
Dank jullie.
Ik ga dat boek eens opsnorren, en ook een lokale hulplijn inschakelen, en misschien moet ik meerdere van ons zessen ook eens bij het denkwerk gaan inschakelen... de mannen werken praktisch hard mee, maar recept & brouw-schema was nog een solo-dingetje  ;)

Er wordt momenteel over een op temperatuur regelbare gist-kast nagedacht, en d'r komt al wat meer apparatuur aan... we komen er tzt wel, ben er van overtuigd dat dit kinderziektes zijn!

Tags: