Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Thermometer defect tijdens brouwen! / oplossing thermometer goed verhitten  (gelezen 5561 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rik

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • bier brouwen is leuk
Dag medebrouwers,

Een moeilijke kwestie.
Afgelopen zaterdag hebben we weer eens gebrouwen, alles leek goed te gaan, maischen op de juiste temperatuur, spoelwater van 80 graden, enz, tenminste dat dachten we!
Want tijdens het aan de kook brengen van ons brouwsel kwamen we er achter, dat notabene, de afleesschaal van de thermometer in tweeŽn was gebroken! En dat de twee helftjes achter elkaar waren geschoven, resultaat: i.p.v bijvoorbeeld 70 graden lees je 80 af! Dus uiteindelijk hebben we dus alles 10 graden te koud gemaischten gespoeld!
De jodiumproef was echter goed! Al leek het na 10 minuten toch iets paars te kleuren (maar volgens mij moet het dan gelijk paars kleuren, als het niet goed is)   
We zijn toch maar door gegaan met koken, hebben nog wat suiker toegevoegd en hebben gekoeld.
Het geheel staat nu ook volop te gisten.
Waarschijnlijk was de thermometer al stuk voor we met brouwen begonnen, want achteraf was alles wel erg snel op temperatuur.
De vraag is nu, is ons bier mislukt? of is er eigenlijk niets aan de hand ???

Rik


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Edwin

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.883
  • Land: nl
  • Onrooise Bierbrouwerij
    • Onrooise Bierbrouwerij
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #1 Gepost op: 10-10-2005 20:15 u »
Hoi Rik :proost:

Waarschijnlijk is je bier niet mislukt. Het kan wel iets anders worden dan dat je beoogd hebt. Wat was je bedoelde maischschema?

Edwin

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #2 Gepost op: 11-10-2005 09:22 u »
Je opbrengst zal wat lager zijn vanwege de lagere oplosbaarheid van suiker bij lagere temperatuur. Hadden jullie een lager begin soortelijk gewicht dan verwacht? Misschien wordt je bier wat droger. Welke gist heb je gebruikt?

Offline Rik

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • bier brouwen is leuk
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #3 Gepost op: 11-10-2005 18:46 u »
Inderdaad de s.g zou 1080 moeten zijn maar kwam maar uit op 1060! Daarom suikersiroop toegevoegd.
Geheel staat trouwens als een gek te gisten!

Rik

Offline Rik

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • bier brouwen is leuk
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #4 Gepost op: 11-10-2005 18:57 u »
Trouwens de gist was van Wyeast "belgian trappist"

Eric

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #5 Gepost op: 11-10-2005 20:17 u »
Het lager uitvallen van eind SG kan verschillende redenen hebben: teveel water, te laag rendement enz, zou je alsnog je maischschema willen posten? Was je thermometer al die tijd al kapot of kan het zijn dat dit tijdens het brouwen is gebeurd?

Offline De Bierkoning

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 16
  • Scone Bierbrouwerij, Kudelstaart, Anno 2005
    • Scone Bierbrouwerij
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #6 Gepost op: 11-10-2005 22:53 u »
55 graden 50 min
65 graden 60 min
73 graden 45 min
jodium
78 graden 5 min


Rik

Offline Hopmans

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 11.471
  • Land: nl
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #7 Gepost op: 12-10-2005 07:19 u »
Hoe kom je aan dat maischschema als ik zo brutaal mag zijn Rik?

50 minuten lang 55 graden is niet bevoordelijk voor je schuimkraag.
De tijden zijn allemaal wel heel erg lang.

Al wijk je 20 graden af met je thermometer, de tijden zijn zo extreem lang,
dat ik je kan garanderen dat alle suikers wel zijn omgezet.

Als je in het vervolg het volgende schema aanhoudt met een goede meter komt
het allemaal wel weer op z'n pootjes terecht.

55 graden 05 min
65 graden 30 min
73 graden 20 min
jodium
78 graden 1 min

 :degroeten:

Offline Gio

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Orde der vrienden van het levend bier !
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #8 Gepost op: 14-10-2005 22:30 u »
Rik,

Ben je ervan overtuigd dat er geen glas (van je thermometer) in het wort is gekomen?
De thermometers met rode vloeistof zijn alcohol gevuld, niet gevaarlijk als dat in je bier komt maar het glas moet je er natuurlijk wel uit halen (filteren met fijne doek of zo)
Kwik-thermometers moet je niet gebruiken in de brouwerij, als dat in je bier terecht komt kun je beter alles weg gooien.

Offline Rik

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • bier brouwen is leuk
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #9 Gepost op: 15-10-2005 17:28 u »
Beste Gio,

De thermometerschaal is gebroken! Dit is de afleesschaal waarop de graden staan, dus b.v 0 tot 100 graden.
Het glas is niet gebroken, hoe is het mogelijk hŤ!

Groetjes
Rik

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.824
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #10 Gepost op: 15-10-2005 18:52 u »
Even kort het voelgedeelte in vuur (gasfornuis oid) houden en de beide delen komen weer bij elkaar. Heb ik ook  gedaan en dat werkte prima.

Offline Johannes

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.331
  • Land: nl
    • De Brouwketel
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #11 Gepost op: 16-10-2005 20:01 u »
Herman,

Ik denk dat jij bedoelt dat er een luchtbel in je vloeistof zit, volgens mij gaat het hier echt om de schaalverdeling zelf

Johannes

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: thermometer defect!!! tijdens brouwen
« Reactie #12 Gepost op: 16-10-2005 22:41 u »
Een fotootje zou verhelderend kunnen werken, zou dat lukken Rik?

Tags: thermometer