Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zacht water, pils water  (gelezen 11308 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Zacht water, pils water
« Gepost op: 14-10-2005 21:12 u »
Zo als ik al eerder vertelde woon ik in Zuid Spanje en ik ben mijzelf aan het instuderen en tevens een Herms aan het bouwen.

Met leiding water in Spanje kan je maar beter niet brouwen dus ik wil gebruikmaken van het water van mijn Spaanse vrienden uit het dorpje Istán, een vriend heeft daar net een bron laten boren en heeft vandaag van het water de analyse binnen:

Ca(carbonato cálcico)......40 mg/l
Mg.................................42´5mg/l
Na...................................7mg/l
Sulfato...........................23mg/l
Cloruros.........................  3mg/l
HCO3(bicarbonatos)...... 271mg/l
pH...............................    7´74
Conductividad................477 microsiemens
Nitratos.....................       4mg/l

Heeeel zacht dus, op de 5e plaats in de water profil data base van Promash, dat komt goed uit daar ik pils wil gaan maken (gelijk moeilijk, ik weet het)

Conductividad zegt mij niks maar de bron is nieuw dus moet zich nog filteren

Ik had graag de mening van jullie willen hebben over deze cijfers, ik ben over twee weken 3 dagen in NL en ga mijn licht eens opdoen bij Brouwland en sla graag de juiste dingen in om het water eventueel te corrigeren

Lijkt het ergens op of moet ik maar een dorp verderop zoeken?

BVD allemaal,

Gr. Hans




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: zacht water, Pils water
« Reactie #1 Gepost op: 14-10-2005 21:29 u »
Beste Hans,

Ziet er prima uit, alleen het bicarbonaatgehalte is hoog. Dit kan problemen geven met de pH van je beslag. Meet deze dus en zuur zo nodig aan met melkzuur of fosforzuur. Zorg dat de pH van het beslag bij het maischen 5.4 tot 5.6 is, maar dat wist je vast al.

Belangrijk is trouwens ook dat het water goed ruikt en smaakt.

Groeten,

A3


Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.128
  • Land: nl
Re: zacht water, Pils water
« Reactie #2 Gepost op: 14-10-2005 22:48 u »
Conductividad................477 microsiemens
Conductividad zegt mij niks maar de bron is nieuw dus moet zich nog filteren
Mijn Spaans stelt niets voor. Maar Conductividad betekent vlgs mij geleidbaarheid. Ons water is nu 75 mS en straks 30 mS.

Hans Hans

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.175
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: zacht water, Pils water
« Reactie #3 Gepost op: 14-10-2005 22:57 u »
Ik zou eerst gewoon eens gaan brouwen en dan het resultaat beoordelen. Het water in Engeland is heel anders dan in Duitsland en toch maken beide landen goed bier...

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: zacht water, Pils water
« Reactie #4 Gepost op: 14-10-2005 23:09 u »
Hoi Lagos,

Bofferd! zacht water is heel eenvoudig hard te maken door er gewoon wat brouwzouten toe te voegen. Hard water zacht maken is niet zo eenvoudig.

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: zacht water, Pils water
« Reactie #5 Gepost op: 15-10-2005 00:17 u »
Vrij veel bicarbonaat oftewel de tijdelijke hardheid is aanzienlijk. Dat betekent dat je het door middel van koken nog een aardig stuk zachter kunt krijgen. Maar ook zonder koken is het vast en zeker PRIMA brouwwater!

Goed idee om als eerste bier een Pils te maken. Mijn eerste echte bier was ook een Pils. Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk hoor.

Offline Herman

  • Maischen doe je in een koelbox! (of in een grainfather)
  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.827
  • Land: nl
  • www.biergildegroningen.nl
    • Groningsch Bier- en wijnmakersgilde
Re: zacht water, Pils water
« Reactie #6 Gepost op: 15-10-2005 00:19 u »
Eigenlijk helemaal niet zo moeilijk hoor.
Enkel vallen brouwfouten eerder op, dus voor een eerste bier is dit wel wat tricky.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: zacht water, Pils water
« Reactie #7 Gepost op: 15-10-2005 10:42 u »
Vrij veel bicarbonaat oftewel de tijdelijke hardheid is aanzienlijk. Dat betekent dat je het door middel van koken nog een aardig stuk zachter kunt krijgen. Maar ook zonder koken is het vast en zeker PRIMA brouwwater!

Nu je het zegt Edgar, dit water bevat veel bicarbonaten. Op zich is dat geen probleem als je de pH-waarde tijdens het brouwen goed in de gaten houd. Mogelijk moet je zuur toevoegen. Het onderwerp aanzuren is al diverse keren hier op het forum aan bod gekomen. Ik raad je aan de zoekfunctie te gebruiken en mijn artikelen over water te lezen.

Jacques

Offline Hans (Lagos)

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 699
  • Land: es
  • Blichmann Assisted Brewing member
    • Mijn brouwzaal
Re: zacht water, Pils water
« Reactie #8 Gepost op: 15-10-2005 11:40 u »
Bedankt voor al jullie reacties,

Wat EBC zegt is waar, “eerst maar eens gaan brouwen” maar ik heb nog niet alles bij elkaar en de leveranciers zitten hier niet om de hoek, ook voor de Herms is het hier in Spanje niet gemakkelijk om speciale zaken te vinden en vandaar binnenkort mijn bezoek in NL en België

Belangrijk is trouwens ook dat het water goed ruikt en smaakt.

Groeten,

A3


De smaak van het water is zacht en erg aangenaam dus het zal wel goed komen, over de pH in de maisketel heb ik mij al ingelezen, ik denk dat ik eerst een testje mix met mais en water in de verhouding maiswater/mais om vooraf voorbereid te zijn op de hoeveelheid toe te voegen melkzuur.

Deze link geeft hier veel info: http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,1281.0.html

@ A3,

Ik ben erg onder de indruk van de informatie op jou site, speciaal de perfecte gisstarter, ik heb meteen vast Fermait-k besteld.

Enkel vallen brouwfouten eerder op, dus voor een eerste bier is dit wel wat tricky.

Mooi zo, kan ik dus veel van leren.

Gr. Hans

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.242
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: zacht water, Pils water
« Reactie #9 Gepost op: 15-10-2005 21:13 u »
denk dat ik eerst een testje mix met mais en water in de verhouding maiswater/mais om vooraf voorbereid te zijn op de hoeveelheid toe te voegen melkzuur.

Hoi Hans,

Nog even een kleine taalkundige opmerking. Maïs is een bepaalde soort graan. Maisch is de aanduiding voor een beslag gemaakt van water en mout (ook trouwens gemaakt van graan). Maischen is een belangrijk proces bij het bereiden van bier. Tijdens het maischen lossen de enzymen uit de mout het zetmeel op (en ook andere stoffen).

Offline Edgar

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.008
  • Land: be
Re: zacht water, Pils water
« Reactie #10 Gepost op: 15-10-2005 23:49 u »
Mooi zo, kan ik dus veel van leren.

That's the spirit!

Voor je Pils zou ik, als ik jou was, je brouwwater de dag tevoren even koken. De volgende dag giet/hevel je het dan van het bezinkzel af en je hebt dan nog zachter, en en passant ontzuurstoft water. Dat laatste is niet zo spannend maar kwaad kan het zeker niet.

Tags: