Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Pauwel Kwak kloon recept  (gelezen 6065 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jelchem

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Bier is bitter
Pauwel Kwak kloon recept
« Gepost op: 21-05-2016 23:35 u »
Hallo allemaal,

Ik zou graag een Kwak kloon willen brouwen binnenkort. Nu heb ik hier een recept gevonden wat gaat als volgt.



Basis
Omschrijving   Waarde
Naam recept   kwik
Kenmerk   kwak type
Brouwdatum   10/09/2012
Biertype   Tripel
Aantal liters   10
Gewenst begin SG   1074 (8,1 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement   70,0%


Algemeen
Omschrijving   Waarde
Totaal brouwwater   18,9 liter
Maischdikte   3,0 l/kg
Maischwater   9,2 liter
Spoelwater   12,8 liter
Kooktijd   90 minuten
Berekende kleur   35 EBC (Dan A. Morey)
Berekende bitterheid   21 EBU (Glenn Tinseth)

Mout
Moutnaam   % Stort   Massa   Kleur
Tarwevlokken   21,0 %   730 gr   4 EBC
Caramunich   15,0 %   522 gr   123 EBC
Pale alemout   52,0 %   1808 gr   6 EBC
Kristalsuiker   12,0 %   417 gr   0 EBC


Hop
Hopnaam   % Alfazuur   Massa   Kooktijd   Bitterheidsaandeel
East Kent Golding   5,5 %   7 gr   25 minuten   6 EBU
Cascade   7,0 %   5 gr   15 minuten   4 EBU
Hallertau Hersbrücker   4,0 %   10 gr   75 minuten   10 EBU


Gist
Omschrijving   Waarde
Gistsoort   3787 Trappist High Gravity
Gist toegevoegd als   Giststarter
Volume starter   100 ml
Beluchtingstijd   6 uur
Temperatuur giststarter   22°C
Opmerkingen   hergebruik van de 3787 van brouwsel 1


Maischschema
Stap nr.   Temperatuur   Rusttijd   Maischdikte
1   58°C   15 minuten   3,0 l/kg
2   63°C   20 minuten   3,0 l/kg
3   70°C   40 minuten   3,0 l/kg
4   78°C   5 minuten   3,0 l/kg

Ik wilde voor het brouwen een giststarter maken van het gist uit de fles van een Pauwel Kwak. Heeft iemand ervaring van het brouwen van een Kwak kloon en/of heeft er een leuk recept.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline goom

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.255
  • Land: nl
  • lekker bier = niet vies
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #1 Gepost op: 22-05-2016 09:15 u »
Al met de zoekfunctie gekeken?

Offline Jelchem

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Bier is bitter
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #2 Gepost op: 22-05-2016 10:27 u »
Al met de zoekfunctie gekeken?
Jazeker, hier staan ook wel een aantal recepten. Alleen geen resultaten van mensen die ze gebrouwen hebben.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #3 Gepost op: 22-05-2016 16:05 u »
Ik kan me niet herinneren dat er in een flesje Kwak ook gist zit. Die is er volgens mij uit gefilterd

Offline Jelchem

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Bier is bitter
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #4 Gepost op: 22-05-2016 16:07 u »
Ik kan me niet herinneren dat er in een flesje Kwak ook gist zit. Die is er volgens mij uit gefilterd
Je hebt gelijk. Ik heb net nog even gekeken. Ik heb vernomen dat tripel karmeliet er op lijkt. Daar zit ook gist in.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #5 Gepost op: 22-05-2016 20:34 u »
Je hebt gelijk. Ik heb net nog even gekeken. Ik heb vernomen dat tripel karmeliet er op lijkt. Daar zit ook gist in.
Ja maar dat is bottelgist... dus die kun je beter niet gebruiken

Offline Jelchem

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Bier is bitter
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #6 Gepost op: 22-05-2016 20:41 u »
Ja maar dat is bottelgist... dus die kun je beter niet gebruiken

Weet je het zeker. Ik heb mijn informatie uit de tabel op deze pagina. http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/dokuwiki/doku.php?id=gist:opkweken_uit_commercieel_bier

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #7 Gepost op: 22-05-2016 21:01 u »
Ja heel zeker. Zoek maar eens hier op het forum, Karmeliet is een paar jaar geleden begonnen met het gebruik van bottelgist

Offline Jelchem

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Bier is bitter
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #8 Gepost op: 23-05-2016 23:26 u »
Ik ben begonnen met het uitwerken van het recept wat ik wil gaan gebruiken. Ik heb dit nu afgewerkt en het is geworden als volgt: BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk#1
Naam receptTrouwe zak
Brouwdatum22-05-2016
BiertypeOverige bieren
Volume10,0 l
Begin SG1,080 SG
Berekende kleur (Morey)31 EBC
Berekende bitterheid (Rager)23 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
9,20 lWater uit Zutphen
12,17 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,808 kgPale Ale moutDingemans7 EBC50,6 %
0,730 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC20,4 %
0,522 kgCaramunich IWeyermann90 EBC14,6 %
0,511 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC14,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
158,0 °C1 min.15 min.3,0 l/kg
258,0 °C5 min.20 min.3,0 l/kg
363,0 °C7 min.40 min.3,0 l/kg
70,0 °C8 min.5 min.3,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
19,8 gHallertau Hersbrucker  bellen2,5%75 min.13,5 IBU
6,4 gE.K. Goldingbellen5,2%25 min.6,0 IBU
4,1 gCascadebellen7,5%15 min.4,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Trappist High Gravity (3787)bovengist



Zouden jullie kunnen kijken of dit klopt. Ik heb nog niet veel ervaring met recepten.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.301
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #9 Gepost op: 25-05-2016 13:11 u »
Zal vast een lekker biertje worden

58 graden stap overslaan

30 min 63 graden
30 min 72 graden

en eventueel 10 min 78 graden (uitmaischen)

of 60 min op 67 graden

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #10 Gepost op: 10-07-2016 22:33 u »
Cascade lijkt me niet de juiste keuze.
Kwak pretendeert zelf op hun site dat ze zo traditioneel bezig zijn, waarom zouden ze dan een relatief recente Amerikaanse hop erin gooien?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.025
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #11 Gepost op: 11-07-2016 21:54 u »
Cascade lijkt me niet de juiste keuze.
Kwak pretendeert zelf op hun site dat ze zo traditioneel bezig zijn, waarom zouden ze dan een relatief recente Amerikaanse hop erin gooien?

Lijkt mij een prima keuze!
Een aantal jaren geleden heb ik deze brouwerij bezocht en gezien dat deze hop gebruikt wordt...

Overigens worden wel meer traditionele bieren voor een gedeelte gehopt met Amerikaanse hopsoorten.

Online Orangeloo

  • Bier & wijngilde Ambrasserie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.518
  • Land: nl
  • De Geuze is het LIVE concert van de bieren.
    • Hobby Brouwerij Orangeloo
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #12 Gepost op: 11-07-2016 22:08 u »
Ja heel zeker. Zoek maar eens hier op het forum, Karmeliet is een paar jaar geleden begonnen met het gebruik van bottelgist

Ook al een paar keer een poging ondernomen om Karmeliet gist op te kweken. Zonder goede resultaten. Dus ik geloof het gelijk dat het bottelgist is. Was overigens wel voor een Karmeliet kloon, ben daarna overgestapt op 3463 Forbidden Fruit Yeast Met betere resultaten

Offline Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.449
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #13 Gepost op: 11-07-2016 23:19 u »
Lijkt mij een prima keuze!
Een aantal jaren geleden heb ik deze brouwerij bezocht en gezien dat deze hop gebruikt wordt...

Overigens worden wel meer traditionele bieren voor een gedeelte gehopt met Amerikaanse hopsoorten.

Dan buig ik toch maar weer in schaamte me hoofd :D.
Toch bizar dat ze dat doen terwijl ze claimen traditioneel te zijn. Aan de andere kant is dat traditieverhaal vooral voor marketing natuurlijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.025
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #14 Gepost op: 12-07-2016 20:46 u »
Dan buig ik toch maar weer in schaamte me hoofd :D.
Toch bizar dat ze dat doen terwijl ze claimen traditioneel te zijn. Aan de andere kant is dat traditieverhaal vooral voor marketing natuurlijk.

Traditioneel brouwen wil niet zeggen dat je geen Amerikaanse hop kunt gebruiken. Overigens is Cascade al de nodige jaren op de markt. De hop is ontwikkeld in 1956 om precies te zijn en sinds 1972 wordt deze hop ook echt gebruikt door grotere brouwerijen.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.422
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Pauwel Kwak kloon recept
« Reactie #15 Gepost op: 04-08-2016 22:12 u »
Nou rest mij de vraag, klopt dit recept een beetje en is het gebrouwen?

Tags: