Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Suiker toevoegen bij het bottelen  (gelezen 7800 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Klepper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Brouwen is monnikenwerk
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #25 Gepost op: 17-05-2016 20:36 u »
Het werkt ook goed met een 1:1 (50%) oplossing. Ik heb dit de laatste keer bij mijn Weizen toegepast, want daar moet lekker veel koolzuur in. Het instrument wordt door veeartsen gebruikt, dus het lijkt me nauwkeurig genoeg. De spuit zuigt na het doseren automatisch weer aan via het slangetje. Dat werkt goed. Alle flesjes zijn inmiddels al weer op en ze hadden allen de juiste hoveelheid koolzuur. Zo te zien op de website is 5ml de grootste maat. Mocht dat te klein zijn voor grotere flessen dan kun je natuurlijk ook 10 ml toeveogen door twee maal de fles te doseren met de spuit.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 70
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #26 Gepost op: 07-02-2017 08:58 u »
Ik zie dat dit topic al een poos geleden gestart is, maar wilde deze tip toch nog even toevoegen. Wij gebruiken sinds een tijdje een super handige dispenser zoals deze van eBay:

http://www.ebay.nl/itm/SHAMPOO-SOAP-DISPENSER-PUMP-CHROME-FINISH-BATHROOM-WALL-MOUNTED-/111640041518?hash=item19fe43d82e:g:vUYAAOSw9r1V-kxu

Volledig chroom. Prima te desinfecteren in een emmer StarSan, OxiClean o.i.d. en doseert ca 1,25 ml per pompje (max. afwijking van 0,05ml). Dit volume is nog enigsinds bij te stellen. Suikeroplossing aanpassen aan het te doseren volume en klaar is kees. Zelfs prima te bedienen met 1 hand:


Offline Barreltje

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 89
  • Land: nl
  • De draak is los!
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #27 Gepost op: 07-02-2017 13:09 u »
Ik hevel het bier eerst over in een schoon vat.
Daarna suiker toevoegen, goed maar voorzichtig doorroeren (niet klotsen).

Vervolgens overhevelen in flessen.

Simpel en nooit problemen mee.

Bij brouwsuiker direct toevoegen, maar bij kristalsuiker even oplossing maken met heet water.

Online snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #28 Gepost op: 11-10-2018 09:53 u »
Hallo allen,

Ik voeg meestal de delen water om suiker in een 3 tot 1 ratio toe (dus +-140 gram suiker voor 20 liter op +-360/400 mL water).
Nu heb ik bij mijn laatste bier (dunkelweizen) 48 flesjes gebotteld. 24 flesjes in een krat (Heineken) opgeslagen en 24 in een doos voor de hergisting op 22 graden. Nu is na 5 weken een enorme stevige schuimkraag merkbaar met een goede schuimhoudbaarheid in de bieren in de doos en een geringere schuimkraag met veel mindere schuimhoudbaarheid in die in het krat.

Ik heb voorheen wel eens met een middelgrote ontsmette lepel geroerd in het bottelvat, maar vaak ook niet. Nu dus ook niet.
Normaal geen problemen eigenlijk met de schuimkraag.

Mijns inziens kan dit dus alleen komen door een niet goede menging van de suikeroplossing met het bier. Wat denken jullie?

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #29 Gepost op: 11-10-2018 11:25 u »
Mijns inziens kan dit dus alleen komen door een niet goede menging van de suikeroplossing met het bier. Wat denken jullie?
Het kan ook komen doordat de krat op een andere temperatuur hergistte.

Online snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #30 Gepost op: 11-10-2018 13:46 u »
Het kan ook komen doordat de krat op een andere temperatuur hergistte.

Ik heb in mijn koelkast een plateau staan met in de bovenkant en beide zijkanten een paar gaten. In 1 zijde zit een gloeilamp. Daar direct boven het krat geplaatst in deze richting: [] en daar boven op de doos geplaatst precies een kwart slag gedraaid zodat mijn koelkast dichtgaat (tafelmodel). Dus je krijgt dit idee: +

Denk je dat dit alsnog veel kan uitmaken? Warme lucht stijgt wel, maar hij is maar 85 cm hoog en was met die 2 kratten/dozen tot de nok gevuld.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #31 Gepost op: 11-10-2018 15:27 u »
Ik heb in mijn koelkast een plateau staan met in de bovenkant en beide zijkanten een paar gaten. In 1 zijde zit een gloeilamp. Daar direct boven het krat geplaatst in deze richting: [] en daar boven op de doos geplaatst precies een kwart slag gedraaid zodat mijn koelkast dichtgaat (tafelmodel). Dus je krijgt dit idee: +

Denk je dat dit alsnog veel kan uitmaken? Warme lucht stijgt wel, maar hij is maar 85 cm hoog en was met die 2 kratten/dozen tot de nok gevuld.
Sorry, ik dacht dat enkel de doos op 22 C stond te hergisten.

Online snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #32 Gepost op: 11-10-2018 15:48 u »
Sorry, ik dacht dat enkel de doos op 22 C stond te hergisten.

Geen probleem Cees!

Alles stond dus op 22 graden te vergisten, het ene deel (24 flessen) enorm goede schuimkraag, andere deel (24 flessen) een stuk minder. Alles kwam uit 1 bottelvat met 3 op 1 water/suikerdelen. Kan mij alleen dus voorstellen dat er niet goed gemengd is want iets anders kan vlg mij niet zijn? :weetniet:

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #33 Gepost op: 11-10-2018 15:52 u »
Heb je het krat als eerste gebotteld?

Online snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #34 Gepost op: 11-10-2018 16:13 u »
Heb je het krat als eerste gebotteld?

Ja, goede vraag daar zat ik nou ook over na te denken..
Vlg mij vul ik als eerste altijd dat krat. Dus dat zou betekenen dat ik hierin de eerste flesjes doe die gevuld zijn met bier en vervolgens dop en dan in het krat doe. Dan de laatste 24 in de doos.

Dus ja op je vraag  :)

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #35 Gepost op: 11-10-2018 16:32 u »
Zou goed kunnen dan dat het een mengprobleem is. De suikeroplossing is zwaarder en komt dus geconcentreerder in de eerst gebottelde flesjes terecht. Misschien zie je zelfs dat de inhoud van het krat van 'schuimig' naar 'normaal' loopt, en de doos dan van 'normaal' naar 'weinig'.

Online snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #36 Gepost op: 11-10-2018 19:46 u »
Bedankt dat dacht ik ook al. Maar ik hou er rekening mee door de zorgen dat er een werveling is van bier wat ronddraait in mijn bottelvat met overhevelen en genoeg delen water op suiker. Maar goed ik zal er dan in het vervolg nog meer rekening mee houden en in ieder geval altijd met een ontsmette lepel rustig roeren. Wellicht heb ik dit dan nooit meer.

Online snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #37 Gepost op: 14-10-2018 11:50 u »
In hoeverre zou het kunnen zijn dat een deel vd suikeroplossing in het steelpannetje die ik hiervoor gebruik blijft plakken?

Spoelen jullie dit nog na met wat water? Ik doe dat niet omdat het dan niet gekookt is en dus nog een deel zuurstof bevat.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 763
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #38 Gepost op: 14-10-2018 14:47 u »
Ik zat me vanmiddag te bedenken of je niet een zeepdispencer zou kunnen gebruiken.
Je zou dan precies moeten wegen hoeveel water je met 1 pompslag in je flesje gaat spuiten.
Stel dat het 5ml is dan moet je dus een suikeroplossing van 250 ml maken met 100 g suiker daar in.
Dat zou dan voldoende zijn voor 50 flesjes met 2 g per flesje. of als je  125 g suiker gebruikt 2,5 g per flesje

Heeft iemand dit ooit zo geprobeerd. Zou de dosering consistent en nauwkeurig genoeg zijn?
Ga ik proberen zodra mijn handzeep dispencer leeg is. ;)

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 457
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #39 Gepost op: 18-10-2018 12:28 u »
Toentertijd heb ik voordat ik actief een zeepdispenser zou gebruiken eerst maar eens met een nauwkeurige weegschaal
getest hoe nauwkeurig zo'n spuitje is. Dit bleek in de praktijk nogal tegen te vallen.
Krachtig of langzaam indrukken bleek veel verschil uit te maken.
 Ik gebruik nu een Henke ecomatic vetinaire 5ml injectiespuit met slang. Agradi heeft mijn model niet meer,
maar met deze moet het ook lukken:
https://www.landbouwwinkel.nl/webshop/eco-matic-met-flaconkoppeling-5ml-luer-lock.html

Offline PrinsHeerlijk

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
    • Thuisbrouwerij Prins
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #40 Gepost op: 19-10-2018 20:18 u »
Zou goed kunnen dan dat het een mengprobleem is. De suikeroplossing is zwaarder en komt dus geconcentreerder in de eerst gebottelde flesjes terecht. Misschien zie je zelfs dat de inhoud van het krat van 'schuimig' naar 'normaal' loopt, en de doos dan van 'normaal' naar 'weinig'.

Wil hier graag op inhaken. Wat ik zelf doe is ook rustig roeren als ik de suikeroplossing toevoeg, in meerdere richtingen ook zonder te 'klotsen'. En ook hoog roeren en laag roeren in het vat. Vervolgens bottel ik een krat en roer ik daarna de rest nog een keer door. Misschien wat overdreven maar wil echt een heel goede menging hebben (en geen bommetjes...  :nut:).

Online snowdog2006

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #41 Gepost op: 22-10-2018 18:03 u »
Hmm, ik had zelf 4 flesjes apart staan in een koelkast die niet aan stond want het paste niet meer in mijn andere koelkast.

Wat denk je, ik rook opeens een bierlucht afgelopen woensdag en ja hoor de hele koelkast onder het bier en glasscherven. Er was 1 fles gesprongen. Gelukkig zat het in een Heineken krat, dus veel grote stukken en paar kleine. Ik schrok me de pleuris. Snel de andere 3 flesjes er uitgehaald.
Voor de zekerheid ook die maar opgemaakt. Bij 1 meteen een gusher, andere 2 niet, wel veel koolzuur.
SG gemeten en deze kwam uit op 1010/1011/.

Op 8 september en 11 september ook gemeten en de SG waarde was toen ook al 1010/1011. Ik kwam van 1054 en had met de WB-06 een vergistingsgraad van 75%. Waar kan dit dan aan liggen.. Ik denk toch aan een extreme vorm van het niet goed gemengd hebben van de suikeroplossing. Jullie? :nut: :weetniet:

Ik had nog even opgezocht in mijn notities 131 gram suiker op 375 ml water voor kleine 20 liter. 

Edit: nieuwe BNR flesjes van Brouwmarkt mee gebotteld. Ik had een deel 1x eerder gebruikt ook die nieuw gekocht @Brouwmarkt.

Offline Maurix

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 1
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #42 Gepost op: 23-10-2018 16:29 u »
Ik ben nieuw hier (en met brouwen) en wil hier graag op inhaken met een vraag.
Onlangs zon 20 ltr eigen bier mogen brouwen met een club vrienden bij een lokale een speciaalbier brouwerij.
Naderhand een grote witte emmer meegekregen met een waterslot, deze staat zon 2 weken lekker te pruttelen.

Wij kregen het advies om dit te bottelen in 50 cl Grolsch beugels en hiervoor hebben we sugardrops meegekregen.
Dosering : 2 per 50 cl.
Echter, ons plan is om de groep vrienden te verrassen met een eigen fles + label. Inmiddels hebben we 33 cl Flessen en kroonkurken gekocht.
Bottelen blijkt toch wat lastiger dan verwacht aangezien de dosering nu niet meer geldt. Wij hebben geen grote RVS pannen om over te hevelen, laat staan middelen om mee te steriliseren.

Wij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33 cl flessen?
Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?

Offline Trapkast

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 81
  • Land: nl
  • Tripel Trappel Tripel Trapkast....
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #43 Gepost op: 23-10-2018 16:33 u »

Wij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33cl flessen?

Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?

Even de zoekfunctie hier op het forum gebruiken, er is al veel geschreven over het toevoegen van bottelsuiker.
Zo zou je bijvoorbeeld ook een bepaalde hoeveelheid suiker toe kunnen voegen aan het flesje voordat je hier bier erin giet.
Kan zowel in vaste vorm als in een afgemeten hoeveelheid suikeroplossing  ^-^

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.096
  • Land: us
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #44 Gepost op: 23-10-2018 18:58 u »
Ik ben nieuw hier (en met brouwen) en wil hier graag op inhaken met een vraag.
Onlangs zon 20 ltr eigen bier mogen brouwen met een club vrienden bij een lokale een speciaalbier brouwerij.
Naderhand een grote witte emmer meegekregen met een waterslot, deze staat zon 2 weken lekker te pruttelen.

Wij kregen het advies om dit te bottelen in 50 cl Grolsch beugels en hiervoor hebben we sugardrops meegekregen.
Dosering : 2 per 50 cl.
Echter, ons plan is om de groep vrienden te verrassen met een eigen fles + label. Inmiddels hebben we 33 cl Flessen en kroonkurken gekocht.
Bottelen blijkt toch wat lastiger dan verwacht aangezien de dosering nu niet meer geldt. Wij hebben geen grote RVS pannen om over te hevelen, laat staan middelen om mee te steriliseren.

Wij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33 cl flessen?
Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?
Ik heb die drops 1 keer gebruikt. Gaf rare slierten in mijn fles...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 31.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #45 Gepost op: 23-10-2018 22:08 u »
Echter, ons plan is om de groep vrienden te verrassen met een eigen fles + label. Inmiddels hebben we 33 cl Flessen en kroonkurken gekocht.
Bottelen blijkt toch wat lastiger dan verwacht aangezien de dosering nu niet meer geldt. Wij hebben geen grote RVS pannen om over te hevelen, laat staan middelen om mee te steriliseren.

Wij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33 cl flessen?
Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?

Over de dosering van bottelsuiker is heel veel geschreven op dit forum.
Als je zo'n 6 tot 7 gram suiker per liter toevoegt voor het bottelen van het bier maakt de inhoud van de flessen niet uit. Het bier moet dan wel uitgegist zijn.

Kijk ook bij de tag bottelen/afvullen.

Online Heisenberg

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.096
  • Land: us
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #46 Gepost op: 24-10-2018 06:41 u »
6 gram/liter betekent dat je in een 0.33 liter flesje twee gram suiker doet. Bij AH hebben ze toevallig suikerklontjes van 2 gram  >:D >:D ^-^ ^-^


Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.479
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #47 Gepost op: 24-10-2018 08:32 u »
Alle keren dat ik niet opgeloste suiker heb gebruikt bij het bottelen heeft dat geleid tot problemen met overschuimen. Dan komen er ook suikerkristallen je flesje weer uit nog voor je het dopje erop kunt doen. 

Offline Silky

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 52
  • Land: be
  • Water wordt pas lekker bij de brouwer!
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #48 Gepost op: 24-10-2018 09:04 u »
Alle keren dat ik niet opgeloste suiker heb gebruikt bij het bottelen heeft dat geleid tot problemen met overschuimen. Dan komen er ook suikerkristallen je flesje weer uit nog voor je het dopje erop kunt doen.

Daar moet een andere oorzaak voor zijn, want ik doe het al jaren zo en dit zonder enig probleem. Ik weeg de kristalsuiker af met een weegschaaltje dat nauwkeurig is tot op een honderdste van een gram en vul vervolgens ieder flesje individueel. Ik doe dit zo omdat ik er 100% zeker van wil zijn dat in ieder flesje dezelfde hoeveelheid suiker terecht komt. Vervolgens bottel ik met een bottelpijpje en dit zonder enige schuimvorming. Akkoord, het is wel wat meer werk, maar daar maal ik niet om, ik heb de tijd...

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 6.479
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Suiker toevoegen bij het bottelen
« Reactie #49 Gepost op: 24-10-2018 13:28 u »
Daar moet een andere oorzaak voor zijn, want ik doe het al jaren zo en dit zonder enig probleem. Ik weeg de kristalsuiker af met een weegschaaltje dat nauwkeurig is tot op een honderdste van een gram en vul vervolgens ieder flesje individueel. Ik doe dit zo omdat ik er 100% zeker van wil zijn dat in ieder flesje dezelfde hoeveelheid suiker terecht komt. Vervolgens bottel ik met een bottelpijpje en dit zonder enige schuimvorming. Akkoord, het is wel wat meer werk, maar daar maal ik niet om, ik heb de tijd...
Ok maar dan doe je het anders dan ik deed. Jij doet eerst de suiker erin en dan het bier. Dan heb je waarschijnlijk minder last omdat de 10 ml schuim onderin het flesje geen probleem is maar 10 ml bij een vol flesje gaat eroverheen.

Tags: