Suiker toevoegen bij het bottelen

Gestart door marc7654, 07-05-2016 19:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Klepper

Het werkt ook goed met een 1:1 (50%) oplossing. Ik heb dit de laatste keer bij mijn Weizen toegepast, want daar moet lekker veel koolzuur in. Het instrument wordt door veeartsen gebruikt, dus het lijkt me nauwkeurig genoeg. De spuit zuigt na het doseren automatisch weer aan via het slangetje. Dat werkt goed. Alle flesjes zijn inmiddels al weer op en ze hadden allen de juiste hoveelheid koolzuur. Zo te zien op de website is 5ml de grootste maat. Mocht dat te klein zijn voor grotere flessen dan kun je natuurlijk ook 10 ml toeveogen door twee maal de fles te doseren met de spuit.

hansuperman

Ik zie dat dit topic al een poos geleden gestart is, maar wilde deze tip toch nog even toevoegen. Wij gebruiken sinds een tijdje een super handige dispenser zoals deze van eBay:

http://www.ebay.nl/itm/SHAMPOO-SOAP-DISPENSER-PUMP-CHROME-FINISH-BATHROOM-WALL-MOUNTED-/111640041518?hash=item19fe43d82e:g:vUYAAOSw9r1V-kxu

Volledig chroom. Prima te desinfecteren in een emmer StarSan, OxiClean o.i.d. en doseert ca 1,25 ml per pompje (max. afwijking van 0,05ml). Dit volume is nog enigsinds bij te stellen. Suikeroplossing aanpassen aan het te doseren volume en klaar is kees. Zelfs prima te bedienen met 1 hand:


Barreltje

Ik hevel het bier eerst over in een schoon vat.
Daarna suiker toevoegen, goed maar voorzichtig doorroeren (niet klotsen).

Vervolgens overhevelen in flessen.

Simpel en nooit problemen mee.

Bij brouwsuiker direct toevoegen, maar bij kristalsuiker even oplossing maken met heet water.

snowdog2006

Hallo allen,

Ik voeg meestal de delen water om suiker in een 3 tot 1 ratio toe (dus +-140 gram suiker voor 20 liter op +-360/400 mL water).
Nu heb ik bij mijn laatste bier (dunkelweizen) 48 flesjes gebotteld. 24 flesjes in een krat (Heineken) opgeslagen en 24 in een doos voor de hergisting op 22 graden. Nu is na 5 weken een enorme stevige schuimkraag merkbaar met een goede schuimhoudbaarheid in de bieren in de doos en een geringere schuimkraag met veel mindere schuimhoudbaarheid in die in het krat.

Ik heb voorheen wel eens met een middelgrote ontsmette lepel geroerd in het bottelvat, maar vaak ook niet. Nu dus ook niet.
Normaal geen problemen eigenlijk met de schuimkraag.

Mijns inziens kan dit dus alleen komen door een niet goede menging van de suikeroplossing met het bier. Wat denken jullie?

CeesM

Citaat van: snowdog2006 op 11-10-2018  09:53 uMijns inziens kan dit dus alleen komen door een niet goede menging van de suikeroplossing met het bier. Wat denken jullie?
Het kan ook komen doordat de krat op een andere temperatuur hergistte.

snowdog2006

Citaat van: CeesM op 11-10-2018  11:25 uHet kan ook komen doordat de krat op een andere temperatuur hergistte.

Ik heb in mijn koelkast een plateau staan met in de bovenkant en beide zijkanten een paar gaten. In 1 zijde zit een gloeilamp. Daar direct boven het krat geplaatst in deze richting: [] en daar boven op de doos geplaatst precies een kwart slag gedraaid zodat mijn koelkast dichtgaat (tafelmodel). Dus je krijgt dit idee: +

Denk je dat dit alsnog veel kan uitmaken? Warme lucht stijgt wel, maar hij is maar 85 cm hoog en was met die 2 kratten/dozen tot de nok gevuld.

CeesM

Citaat van: snowdog2006 op 11-10-2018  13:46 uIk heb in mijn koelkast een plateau staan met in de bovenkant en beide zijkanten een paar gaten. In 1 zijde zit een gloeilamp. Daar direct boven het krat geplaatst in deze richting: [] en daar boven op de doos geplaatst precies een kwart slag gedraaid zodat mijn koelkast dichtgaat (tafelmodel). Dus je krijgt dit idee: +

Denk je dat dit alsnog veel kan uitmaken? Warme lucht stijgt wel, maar hij is maar 85 cm hoog en was met die 2 kratten/dozen tot de nok gevuld.
Sorry, ik dacht dat enkel de doos op 22 ºC stond te hergisten.

snowdog2006

Citaat van: CeesM op 11-10-2018  15:27 uSorry, ik dacht dat enkel de doos op 22 ºC stond te hergisten.

Geen probleem Cees!

Alles stond dus op 22 graden te vergisten, het ene deel (24 flessen) enorm goede schuimkraag, andere deel (24 flessen) een stuk minder. Alles kwam uit 1 bottelvat met 3 op 1 water/suikerdelen. Kan mij alleen dus voorstellen dat er niet goed gemengd is want iets anders kan vlg mij niet zijn? :weetniet:

BrouwMark

Heb je het krat als eerste gebotteld?

snowdog2006

Citaat van: BrouwMark op 11-10-2018  15:52 uHeb je het krat als eerste gebotteld?

Ja, goede vraag daar zat ik nou ook over na te denken..
Vlg mij vul ik als eerste altijd dat krat. Dus dat zou betekenen dat ik hierin de eerste flesjes doe die gevuld zijn met bier en vervolgens dop en dan in het krat doe. Dan de laatste 24 in de doos.

Dus ja op je vraag  :)

BrouwMark

Zou goed kunnen dan dat het een mengprobleem is. De suikeroplossing is zwaarder en komt dus geconcentreerder in de eerst gebottelde flesjes terecht. Misschien zie je zelfs dat de inhoud van het krat van 'schuimig' naar 'normaal' loopt, en de doos dan van 'normaal' naar 'weinig'.

snowdog2006

Bedankt dat dacht ik ook al. Maar ik hou er rekening mee door de zorgen dat er een werveling is van bier wat ronddraait in mijn bottelvat met overhevelen en genoeg delen water op suiker. Maar goed ik zal er dan in het vervolg nog meer rekening mee houden en in ieder geval altijd met een ontsmette lepel rustig roeren. Wellicht heb ik dit dan nooit meer.

snowdog2006

In hoeverre zou het kunnen zijn dat een deel vd suikeroplossing in het steelpannetje die ik hiervoor gebruik blijft plakken?

Spoelen jullie dit nog na met wat water? Ik doe dat niet omdat het dan niet gekookt is en dus nog een deel zuurstof bevat.

CeesM

Citaat van: Johannesdeloper op 09-05-2016  21:39 uIk zat me vanmiddag te bedenken of je niet een zeepdispencer zou kunnen gebruiken.
Je zou dan precies moeten wegen hoeveel water je met 1 pompslag in je flesje gaat spuiten.
Stel dat het 5ml is dan moet je dus een suikeroplossing van 250 ml maken met 100 g suiker daar in.
Dat zou dan voldoende zijn voor 50 flesjes met 2 g per flesje. of als je  125 g suiker gebruikt 2,5 g per flesje

Heeft iemand dit ooit zo geprobeerd. Zou de dosering consistent en nauwkeurig genoeg zijn?
Ga ik proberen zodra mijn handzeep dispencer leeg is. ;)

Johannesdeloper

Toentertijd heb ik voordat ik actief een zeepdispenser zou gebruiken eerst maar eens met een nauwkeurige weegschaal
getest hoe nauwkeurig zo'n spuitje is. Dit bleek in de praktijk nogal tegen te vallen.
Krachtig of langzaam indrukken bleek veel verschil uit te maken.
 Ik gebruik nu een Henke ecomatic vetinaire 5ml injectiespuit met slang. Agradi heeft mijn model niet meer,
maar met deze moet het ook lukken:
https://www.landbouwwinkel.nl/webshop/eco-matic-met-flaconkoppeling-5ml-luer-lock.html

PrinsHeerlijk

Citaat van: BrouwMark op 11-10-2018  16:32 uZou goed kunnen dan dat het een mengprobleem is. De suikeroplossing is zwaarder en komt dus geconcentreerder in de eerst gebottelde flesjes terecht. Misschien zie je zelfs dat de inhoud van het krat van 'schuimig' naar 'normaal' loopt, en de doos dan van 'normaal' naar 'weinig'.

Wil hier graag op inhaken. Wat ik zelf doe is ook rustig roeren als ik de suikeroplossing toevoeg, in meerdere richtingen ook zonder te 'klotsen'. En ook hoog roeren en laag roeren in het vat. Vervolgens bottel ik een krat en roer ik daarna de rest nog een keer door. Misschien wat overdreven maar wil echt een heel goede menging hebben (en geen bommetjes...  :nut:).

snowdog2006

Hmm, ik had zelf 4 flesjes apart staan in een koelkast die niet aan stond want het paste niet meer in mijn andere koelkast.

Wat denk je, ik rook opeens een bierlucht afgelopen woensdag en ja hoor de hele koelkast onder het bier en glasscherven. Er was 1 fles gesprongen. Gelukkig zat het in een Heineken krat, dus veel grote stukken en paar kleine. Ik schrok me de pleuris. Snel de andere 3 flesjes er uitgehaald.
Voor de zekerheid ook die maar opgemaakt. Bij 1 meteen een gusher, andere 2 niet, wel veel koolzuur.
SG gemeten en deze kwam uit op 1010/1011/.

Op 8 september en 11 september ook gemeten en de SG waarde was toen ook al 1010/1011. Ik kwam van 1054 en had met de WB-06 een vergistingsgraad van 75%. Waar kan dit dan aan liggen.. Ik denk toch aan een extreme vorm van het niet goed gemengd hebben van de suikeroplossing. Jullie? :nut: :weetniet:

Ik had nog even opgezocht in mijn notities 131 gram suiker op 375 ml water voor kleine 20 liter. 

Edit: nieuwe BNR flesjes van Brouwmarkt mee gebotteld. Ik had een deel 1x eerder gebruikt ook die nieuw gekocht @Brouwmarkt.

Maurix

Ik ben nieuw hier (en met brouwen) en wil hier graag op inhaken met een vraag.
Onlangs zo'n 20 ltr eigen bier mogen brouwen met een club vrienden bij een lokale een speciaalbier brouwerij.
Naderhand een grote witte emmer meegekregen met een waterslot, deze staat zo'n 2 weken lekker te pruttelen.

Wij kregen het advies om dit te bottelen in 50 cl Grolsch beugels en hiervoor hebben we sugardrops meegekregen.
Dosering : 2 per 50 cl.
Echter, ons plan is om de groep vrienden te verrassen met een eigen fles + label. Inmiddels hebben we 33 cl Flessen en kroonkurken gekocht.
Bottelen blijkt toch wat lastiger dan verwacht aangezien de dosering nu niet meer geldt. Wij hebben geen grote RVS pannen om over te hevelen, laat staan middelen om mee te steriliseren.

Wij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33 cl flessen?
Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?

Trapkast

Citaat van: Maurix op 23-10-2018  16:29 uWij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33cl flessen?

Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?

Even de zoekfunctie hier op het forum gebruiken, er is al veel geschreven over het toevoegen van bottelsuiker.
Zo zou je bijvoorbeeld ook een bepaalde hoeveelheid suiker toe kunnen voegen aan het flesje voordat je hier bier erin giet.
Kan zowel in vaste vorm als in een afgemeten hoeveelheid suikeroplossing  ^-^

Heisenberg

Citaat van: Maurix op 23-10-2018  16:29 uIk ben nieuw hier (en met brouwen) en wil hier graag op inhaken met een vraag.
Onlangs zo'n 20 ltr eigen bier mogen brouwen met een club vrienden bij een lokale een speciaalbier brouwerij.
Naderhand een grote witte emmer meegekregen met een waterslot, deze staat zo'n 2 weken lekker te pruttelen.

Wij kregen het advies om dit te bottelen in 50 cl Grolsch beugels en hiervoor hebben we sugardrops meegekregen.
Dosering : 2 per 50 cl.
Echter, ons plan is om de groep vrienden te verrassen met een eigen fles + label. Inmiddels hebben we 33 cl Flessen en kroonkurken gekocht.
Bottelen blijkt toch wat lastiger dan verwacht aangezien de dosering nu niet meer geldt. Wij hebben geen grote RVS pannen om over te hevelen, laat staan middelen om mee te steriliseren.

Wij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33 cl flessen?
Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?
Ik heb die drops 1 keer gebruikt. Gaf rare slierten in mijn fles...

Jacques

Citaat van: Maurix op 23-10-2018  16:29 uEchter, ons plan is om de groep vrienden te verrassen met een eigen fles + label. Inmiddels hebben we 33 cl Flessen en kroonkurken gekocht.
Bottelen blijkt toch wat lastiger dan verwacht aangezien de dosering nu niet meer geldt. Wij hebben geen grote RVS pannen om over te hevelen, laat staan middelen om mee te steriliseren.

Wij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33 cl flessen?
Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?

Over de dosering van bottelsuiker is heel veel geschreven op dit forum.
Als je zo'n 6 tot 7 gram suiker per liter toevoegt voor het bottelen van het bier maakt de inhoud van de flessen niet uit. Het bier moet dan wel uitgegist zijn.

Kijk ook bij de tag bottelen/afvullen.

Heisenberg

6 gram/liter betekent dat je in een 0.33 liter flesje twee gram suiker doet. Bij AH hebben ze toevallig suikerklontjes van 2 gram  >:D >:D ^-^ ^-^


hansHalberstadt

Alle keren dat ik niet opgeloste suiker heb gebruikt bij het bottelen heeft dat geleid tot problemen met overschuimen. Dan komen er ook suikerkristallen je flesje weer uit nog voor je het dopje erop kunt doen. 

Silky

Citaat van: hansHalberstadt op 24-10-2018  08:32 uAlle keren dat ik niet opgeloste suiker heb gebruikt bij het bottelen heeft dat geleid tot problemen met overschuimen. Dan komen er ook suikerkristallen je flesje weer uit nog voor je het dopje erop kunt doen.

Daar moet een andere oorzaak voor zijn, want ik doe het al jaren zo en dit zonder enig probleem. Ik weeg de kristalsuiker af met een weegschaaltje dat nauwkeurig is tot op een honderdste van een gram en vul vervolgens ieder flesje individueel. Ik doe dit zo omdat ik er 100% zeker van wil zijn dat in ieder flesje dezelfde hoeveelheid suiker terecht komt. Vervolgens bottel ik met een bottelpijpje en dit zonder enige schuimvorming. Akkoord, het is wel wat meer werk, maar daar maal ik niet om, ik heb de tijd...

hansHalberstadt

Citaat van: Silky op 24-10-2018  09:04 uDaar moet een andere oorzaak voor zijn, want ik doe het al jaren zo en dit zonder enig probleem. Ik weeg de kristalsuiker af met een weegschaaltje dat nauwkeurig is tot op een honderdste van een gram en vul vervolgens ieder flesje individueel. Ik doe dit zo omdat ik er 100% zeker van wil zijn dat in ieder flesje dezelfde hoeveelheid suiker terecht komt. Vervolgens bottel ik met een bottelpijpje en dit zonder enige schuimvorming. Akkoord, het is wel wat meer werk, maar daar maal ik niet om, ik heb de tijd...
Ok maar dan doe je het anders dan ik deed. Jij doet eerst de suiker erin en dan het bier. Dan heb je waarschijnlijk minder last omdat de 10 ml schuim onderin het flesje geen probleem is maar 10 ml bij een vol flesje gaat eroverheen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.