Suiker toevoegen bij het bottelen

Gestart door marc7654, 07-05-2016 19:13 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

marc7654

Goeiedag!

Sta nou op het punt om te gaan bottelen, nou zit ik met een probleempje. Mijn brouwsel is net klaar met lageren, natuurlijk zit er een klein beetje gistdepot op de bodem, heel logisch. Maar wat nou als ik mijn bier ga bottelen, het is de bedoeling suiker toe te voegen voor het bottelen en nog beter dit te mengen.

Als ik het suiker toevoeg en meng, dan gaat het gist depot op de bodem mee en komt het dus ook in de flesjes, ook heb ik het idee dat daarmee het lager proces vrijwel geen nut heeft gehad.

Mijn vraag: Wat doen jullie? Wat is de beste methode? En heb ik eigenlijk wel gelijk met mijn bovenstaande conclusie?

Bedankt! :groeten:

abroeders

Citaat van: marc7654 op 07-05-2016  19:13 uGoeiedag!

Sta nou op het punt om te gaan bottelen, nou zit ik met een probleempje. Mijn brouwsel is net klaar met lageren, natuurlijk zit er een klein beetje gistdepot op de bodem, heel logisch. Maar wat nou als ik mijn bier ga bottelen, het is de bedoeling suiker toe te voegen voor het bottelen en nog beter dit te mengen.

Als ik het suiker toevoeg en meng, dan gaat het gist depot op de bodem mee en komt het dus ook in de flesjes, ook heb ik het idee dat daarmee het lager proces vrijwel geen nut heeft gehad.

Mijn vraag: Wat doen jullie? Wat is de beste methode? En heb ik eigenlijk wel gelijk met mijn bovenstaande conclusie?

Bedankt! :groeten:
Ik doe het altijd als volgt:
Ik bereken de totaal benodigde hoeveelheid suiker. Bijv. 20 liter * 7 gram = 140 gram suiker.
Vervolgens kook ik minimaal 2*140 ml water; dus zeg maar 300 ml; los de suiker op in het kokende water en kook nog een paar minuutjes.
Vervolgens neem ik mijn RVS pan (welke ik ook als bottelemmer gebruik) desinfecteer deze met StarSan.
Giet de gekookte suikeroplossing in deze bottelemmer en hevel het jongbier hieroverheen. Zorgdragend dat het gist niet meekomt.
Zorg dat de uitgang van de hevel op de bodem van de pan blijft liggen zodat er zo weinig mogelijk contact met zuurstof is.
Door de 'dunne' suikeroplossing hoef je na het overhevelen niet meer te roeren. Dat scheelt weer extra oxidatierisico.
Als je gistvat leeg is, en je bottelvat dus gevuld ga je overhevelen in flesjes. Ook hierbij geld, je bier niet laten kletteren of veel contact met zuurstof laten maken. Zorg dat alle luchtbellen uit je hevelslang zijn.

Inderdaad zou ik, zoals je zelf ook al dacht, niet gaan roeren in een gistemmer met een laag gist onderin.

Brouwers

Ik gebruik zelf een injectiespuit. Ik maak een suikeroplossing aan en die voeg ik aan de flesjes toe. Andere mensen gebruiken een bottelemmer, ze hevelen het bier van het gist af in de bottelemmer en mengen hier de suiker in het bier (over het algemeen een suikeroplossing). Als laatste optie kan je suiker met een lepeltje toevoegen aan de flesjes. Dit is een stuk minder nauwkeurig, maar bij gebrek aan beter prima te doen

marc7654

Citaat van: abroeders op 07-05-2016  19:41 uIk doe het altijd als volgt:
Ik bereken de totaal benodigde hoeveelheid suiker. Bijv. 20 liter * 7 gram = 140 gram suiker.
Vervolgens kook ik minimaal 2*140 ml water; dus zeg maar 300 ml; los de suiker op in het kokende water en kook nog een paar minuutjes.
Vervolgens neem ik mijn RVS pan (welke ik ook als bottelemmer gebruik) desinfecteer deze met StarSan.
Giet de gekookte suikeroplossing in deze bottelemmer en hevel het jongbier hieroverheen. Zorgdragend dat het gist niet meekomt.
Zorg dat de uitgang van de hevel op de bodem van de pan blijft liggen zodat er zo weinig mogelijk contact met zuurstof is.
Door de 'dunne' suikeroplossing hoef je na het overhevelen niet meer te roeren. Dat scheelt weer extra oxidatierisico.
Als je gistvat leeg is, en je bottelvat dus gevuld ga je overhevelen in flesjes. Ook hierbij geld, je bier niet laten kletteren of veel contact met zuurstof laten maken. Zorg dat alle luchtbellen uit je hevelslang zijn.

Inderdaad zou ik, zoals je zelf ook al dacht, niet gaan roeren in een gistemmer met een laag gist onderin.

Citaat van: Brouwers op 07-05-2016  19:50 uIk gebruik zelf een injectiespuit. Ik maak een suikeroplossing aan en die voeg ik aan de flesjes toe. Andere mensen gebruiken een bottelemmer, ze hevelen het bier van het gist af in de bottelemmer en mengen hier de suiker in het bier (over het algemeen een suikeroplossing). Als laatste optie kan je suiker met een lepeltje toevoegen aan de flesjes. Dit is een stuk minder nauwkeurig, maar bij gebrek aan beter prima te doen

Hier had ik wat aan, gelukkig toch gelijk gehad. Het jongbier zit trouwens al wel een week in het 2e gistvat om te lageren, de primaire gisting is dus al geweest. Maakt dit ook nog uit i.v.m roeren (en gistcellen die dan straks niet meer in de fles zitten)? Proost!  :proost:

abroeders

Citaat van: marc7654 op 07-05-2016  21:06 uHier had ik wat aan, gelukkig toch gelijk gehad. Het jongbier zit trouwens al wel een week in het 2e gistvat om te lageren, de primaire gisting is dus al geweest. Maakt dit ook nog uit i.v.m roeren (en gistcellen die dan straks niet meer in de fles zitten)? Proost!  :proost:
Nee hoor, er zit echt nog genoeg gist in je bier om die paar grammen simpele suikers te vergisten.
Gewoon zo helder mogelijk bier bottelen en je flesjes met de extra suikers minimaal 2 weken op kamertemperatuur laten staan.

tjeerdmeima

Ik heb ook wel eens suikerzakjes gekocht in de supermarkt, deze bevatten 4 of 5 gram suiker.

abroeders

Citaat van: tjeerdmeima op 09-05-2016  18:50 uIk heb ook wel eens suikerzakjes gekocht in de supermarkt, deze bevatten 4 of 5 gram suiker.
Dat is alleen bruikbaar als je in 75 cl flessen bottelt.
Voor de 45 cl Grolsch beugels is 4 gram al veel te veel. Als je 50 cl flessen hebt zou 4 gram wel kunnen maar dan krijg je stevig gecarboniseerd bier. De mini suikerklontjes zijn 3 gram geloof ik. Die kan je gebruiken voor 45 cl flesjes. Dan kom je op een krappe 7 g/l uit.

Johannesdeloper

Ik zat me vanmiddag te bedenken of je niet een zeepdispencer zou kunnen gebruiken.
Je zou dan precies moeten wegen hoeveel water je met 1 pompslag in je flesje gaat spuiten.
Stel dat het 5ml is dan moet je dus een suikeroplossing van 250 ml maken met 100 g suiker daar in.
Dat zou dan voldoende zijn voor 50 flesjes met 2 g per flesje. of als je  125 g suiker gebruikt 2,5 g per flesje

Heeft iemand dit ooit zo geprobeerd. Zou de dosering consistent en nauwkeurig genoeg zijn?


Jacques

Citaat van: Johannesdeloper op 09-05-2016  21:39 uIk zat me vanmiddag te bedenken of je niet een zeepdispencer zou kunnen gebruiken.
Je zou dan precies moeten wegen hoeveel water je met 1 pompslag in je flesje gaat spuiten.
Stel dat het 5ml is dan moet je dus een suikeroplossing van 250 ml maken met 100 g suiker daar in.
Dat zou dan voldoende zijn voor 50 flesjes met 2 g per flesje. of als je  125 g suiker gebruikt 2,5 g per flesje

Heeft iemand dit ooit zo geprobeerd. Zou de dosering consistent en nauwkeurig genoeg zijn?

Je kunt ook een ander suikerdoseerapparaat kunnen maken.

abroeders

Ik meen me te herinneren dat Ingo een soort van vaccinatie-pistool gebruikt waarmee ze vee vaccineren. Een apparaatje met een slang die suikerwater uit een voorraadpotje opzuigt en via een naald/buisje het suikerwater in een flesje doseert. Ik heb dit ergens gelezen dacht ik maar kan het niet meer terugvinden.
Ik kan me voorstellen dat dit ook gemakkelijk werkt. Een beetje gelijksoortig als wat johannesdeloper voorstelt.

Johannesdeloper

Ik zit te denken aan een simpele goedkope oplossing, die toch goed werkt. Hier 50 tot 80 euro aan uit te geven vind ik overdreven.

Brouwers

Citaat van: Johannesdeloper op 10-05-2016  08:58 uIk zit te denken aan een simpele goedkope oplossing, die toch goed werkt. Hier 50 tot 80 euro aan uit te geven vind ik overdreven.
Ik gebruik een injectiespuit. Niet de snelste manier maar voor 15-20 l bottelen werkt het wat mij betreft prima.

Sander van Dijk

Citaat van: Johannesdeloper op 09-05-2016  21:39 uIk zat me vanmiddag te bedenken of je niet een zeepdispencer zou kunnen gebruiken.
Je zou dan precies moeten wegen hoeveel water je met 1 pompslag in je flesje gaat spuiten.
Stel dat het 5ml is dan moet je dus een suikeroplossing van 250 ml maken met 100 g suiker daar in.
Dat zou dan voldoende zijn voor 50 flesjes met 2 g per flesje. of als je  125 g suiker gebruikt 2,5 g per flesje

Heeft iemand dit ooit zo geprobeerd. Zou de dosering consistent en nauwkeurig genoeg zijn?

Dit lijkt mij wel een goed idee. Je kunt gewoon proberen of de hoeveelheid vloeistof die uit het pompje komt een beetje consistent is. Even 10 spuitjes  meten en daarvan het gemiddelde nemen. Als daarin niet teveel uitschieters zitten, zou het volgens mij prima kunnen werken. Misschien nog wel even kijken of de dikte van de suikeroplossing niet teveel invloed heeft op de hoeveelheid die er per keer pompen uitkomt.
 
Ik zou zeggen gewoon proberen :) 

Haagse Wouter

Klinkt als veel moeite als je het toch overhevelt naar een ander vat. Dan kun je net zo goed de suikeroplossing daarin doen.

Google leverde mij deze verkoper http://www.smallpacks.nl/, ze zeggen dat ze ook packs verkopen van 2 en 3 gram per pakketje. Dat zou kunnen voor een redelijk koolzuurrijk bier.

Qua dispenser kun je ook wat duurder gaan als je kwaliteit wilt. Er zijn dispensers voor laboratoria die heel erg nauwkeurig een bepaald volume kunnen afgeven.

abroeders

Citaat van: Johannesdeloper op 10-05-2016  08:58 uIk zit te denken aan een simpele goedkope oplossing, die toch goed werkt. Hier 50 tot 80 euro aan uit te geven vind ik overdreven.

Ow, zo duur hoeft het niet te zijn hoor. Net iets meer dan 20 euro en dan heb je een mooi nauwkeurig apparaatje: zie hier. Je kunt hem afstellen op het aantal ml. Lijkt me nauwkeuriger als een zeep-pomp-dispencer.

Johannesdeloper

Citaat van: Haagse Wouter op 10-05-2016  14:29 uKlinkt als veel moeite als je het toch overhevelt naar een ander vat. Dan kun je net zo goed de suikeroplossing daarin doen.
Ik doe 1 deel suiker op 2 delen water, doe het mengsel op bodem van bottelvat en laat het  wort  met licht roeren in bottelvat stromen.
Toch is het suikergehalte niet consistent gelijk bij alle flesjes. Vermoedelijk zakt het suikermengsel naar de bodem.
(zou kunnen komen door temperatuursverschillen tussen het koude wort en het relatief warme suikermengsel)

Sander van Dijk

Citaat van: Johannesdeloper op 10-05-2016  15:36 uIk doe 1 deel suiker op 2 delen water, doe het mengsel op bodem van bottelvat en laat het  wort  met licht roeren in bottelvat stromen.
Toch is het suikergehalte niet consistent gelijk bij alle flesjes. Vermoedelijk zakt het suikermengsel naar de bodem.
(zou kunnen komen door temperatuursverschillen tussen het koude wort en het relatief warme suikermengsel)

Vreemd, dat probleem heb ik nooit en ik roer zelfs niet. Ik maak de oplossing nog wel iets dunner. Ik houd 1 deel suiker op 3 delen water aan, maar 1 op 2 zou ook genoeg moeten zijn. Ik giet het nog kokend hete suikerwater op de bodem van mijn bottelvat en hevel daar het koude jongbier overheen. Ik heb nog geen problemen gehad met een niet goede vermenging.

abroeders

Citaat van: Sander van Dijk op 10-05-2016  15:54 uVreemd, dat probleem heb ik nooit en ik roer zelfs niet. Ik maak de oplossing nog wel iets dunner. Ik houd 1 deel suiker op 3 delen water aan, maar 1 op 2 zou ook genoeg moeten zijn. Ik giet het nog kokend hete suikerwater op de bodem van mijn bottelvat en hevel daar het koude jongbier overheen. Ik heb nog geen problemen gehad met een niet goede vermenging.
Precies, ik doe het exact zo en al mijn flesjes hebben evenveel koolzuur. Roeren doe ik ook nooit, gewoon het wort over het suikerwater laten lopen.

Jacques

Citaat van: Johannesdeloper op 10-05-2016  15:36 uIk doe 1 deel suiker op 2 delen water, doe het mengsel op bodem van bottelvat en laat het  wort  met licht roeren in bottelvat stromen.
Toch is het suikergehalte niet consistent gelijk bij alle flesjes. Vermoedelijk zakt het suikermengsel naar de bodem.
(zou kunnen komen door temperatuursverschillen tussen het koude wort en het relatief warme suikermengsel)

Doordat het suikermengsel warm is vermengt het zich sneller dan wanneer deze koud is.

De methode waarbij het bier overgeheveld wordt op de suikeroplossing in het bottelvat heb ik jarenlang uitgevoerd zonder dat er verschillen waren in het koolzuurgehalte.
Tegenwoordig bepaal ik eerst de hoeveelheid bier dat gebotteld moet worden met een nauwkeurige personenweegschaal. Op die manier kan ik vrij precies bepalen hoeveel suiker ik in totaal nodig heb. Vervolgens maak ik een "dunne" oplossing van 1 deel suiker op 3 gewichtsdelen water. De oplossing gaat heet bij het bier waarna ik de oplossing rustig met een gedesinfecteerde plastic roerstok vermeng.
Het mooie is dat je allerlei formaten flessen door elkaar kunt bottelen.

Wanneer ik het bier bottel in dezelfde flessen gebruik ik het doseerapparaat van mijn buurman dat hij aan mij gegeven heeft (zelf heeft hij een verbeterd exemplaar). Dat werkt lekker snel.

Johannesdeloper

De les is dus 3 delen water ipv 2 delen nemen, verder ga ik nog even "droogoefenen" met een doseerpompje als dat handig gaat werken pas ik die methode toe.

Het mooie is dan denk ik ook, dat ik met een vulpijpje boven in mijn flesje een luchtkolom heb tot ongeveer 4 cm. Als je dat met suikerafgifte dmv van een doseerpompje weet terug te brengen, heb je minder lucht en kwalitatief weer een fractie beter bier en misschien ook meer koolzuurdruk en schuim?

Johannesdeloper

Ik heb vandaag wat tests uitgevoerd met een zeepdispenser. Helaas gaat hem dit niet worden. De afwijking is te groot - 10%.
De beoogde dosering was 5 ml. 100 spuitjes betekende 100 ml.
Daarna heb ik 10x vijf spuitjes in een klein maatbekertje gedaan.
De hoogste afgifte was 5,5 ml en de laagste 4,5ml
Het voornaamste verschil wordt veroorzaakt door de kracht waarmee je de knop indrukt. Ook maakt het uit of je snel achter elkaar indrukt of even een seconde pauze inlast tussen elk salvo.
Voorlopig ga ik werken met een mengsel van 1 deel suiker op 3 delen water.
Ik hoorde van een medebrouwer dat je eigenlijk heel goed kunt "koudzetten" op 10 g ipv op 3 g. Ik verwacht dat als het verschil in temperatuur kleiner is dat de suiker beter zal mengen en niet zal neerslaan.

Klepper

Ik gebruik deze suikerdoseerspuit (zo een die de veearts gebruikt). Makkelijk te doseren en goed schoon te maken omdat je de spuit uit elkaar kunt halen.
Je maakt een suikeroplossing die sterker is naarmate je meer kooolzuur wilt hebben.
Je stelt het pistooltje af op het maximum van 5 ml. Een handige tabel voor het doseren vind je hier.

Henielma

Voor de bottelsuiker gebruik ik suikerlepeltjes waarmee je bijvoorbeeld koffie of thee roert. Deze heb ik in allerlei formaten verzamelt tussen de 1,1 en 3,1 gram. BrouwHulp rekent het aantal gram suiker per liter uit. Dit deel ik door drie en zoek dan het best bijpassende lepeltje. Met behulp van een klein trechtertje gaat de kristalsuiker dan in het flesje. Na het vullen nog even schudden en klaar is Kees.


Brouwers

Citaat van: Klepper op 15-05-2016  12:11 uIk gebruik deze suikerdoseerspuit (zo een die de veearts gebruikt). Makkelijk te doseren en goed schoon te maken omdat je de spuit uit elkaar kunt halen.
Je maakt een suikeroplossing die sterker is naarmate je meer kooolzuur wilt hebben.
Je stelt het pistooltje af op het maximum van 5 ml. Een handige tabel voor het doseren vind je hier.
Werkt het nog met een 1:1 suikeroplossing? Zit er ook aan te denken om er een aan te schaffen maar 5 ml is net wat te klein naar mijn idee, 10 ml zou beter zijn want dan kan ik hem ook voor grotere flessen gebruiken.

Johannesdeloper

Citaat van: Klepper op 15-05-2016  12:11 uIk gebruik deze suikerdoseerspuit (zo een die de veearts gebruikt). Makkelijk te doseren en goed schoon te maken omdat je de spuit uit elkaar kunt halen.
Je maakt een suikeroplossing die sterker is naarmate je meer koolzuur wilt hebben.
Je stelt het pistooltje af op het maximum van 5 ml. Een handige tabel voor het doseren vind je hier.
Deze optie begint voor mij interessant te worden. Zou je kunnen aangeven, wat de afwijking van deze spuit is?
(te meten met meetbekertje met kleine maatschaal of met een gevoelige weegschaal en dan bij 10 doseringen het verschil tussen de hoogste en de laagste waarde)
Ik ben ook benieuwd of het verschil maakt of je snel en zonder pauze doseert ten opzichte
van langzaam en even wachten tussen 2 doseringen.

Klepper

Het werkt ook goed met een 1:1 (50%) oplossing. Ik heb dit de laatste keer bij mijn Weizen toegepast, want daar moet lekker veel koolzuur in. Het instrument wordt door veeartsen gebruikt, dus het lijkt me nauwkeurig genoeg. De spuit zuigt na het doseren automatisch weer aan via het slangetje. Dat werkt goed. Alle flesjes zijn inmiddels al weer op en ze hadden allen de juiste hoveelheid koolzuur. Zo te zien op de website is 5ml de grootste maat. Mocht dat te klein zijn voor grotere flessen dan kun je natuurlijk ook 10 ml toeveogen door twee maal de fles te doseren met de spuit.

hansuperman

Ik zie dat dit topic al een poos geleden gestart is, maar wilde deze tip toch nog even toevoegen. Wij gebruiken sinds een tijdje een super handige dispenser zoals deze van eBay:

http://www.ebay.nl/itm/SHAMPOO-SOAP-DISPENSER-PUMP-CHROME-FINISH-BATHROOM-WALL-MOUNTED-/111640041518?hash=item19fe43d82e:g:vUYAAOSw9r1V-kxu

Volledig chroom. Prima te desinfecteren in een emmer StarSan, OxiClean o.i.d. en doseert ca 1,25 ml per pompje (max. afwijking van 0,05ml). Dit volume is nog enigsinds bij te stellen. Suikeroplossing aanpassen aan het te doseren volume en klaar is kees. Zelfs prima te bedienen met 1 hand:


Barreltje

Ik hevel het bier eerst over in een schoon vat.
Daarna suiker toevoegen, goed maar voorzichtig doorroeren (niet klotsen).

Vervolgens overhevelen in flessen.

Simpel en nooit problemen mee.

Bij brouwsuiker direct toevoegen, maar bij kristalsuiker even oplossing maken met heet water.

snowdog2006

Hallo allen,

Ik voeg meestal de delen water om suiker in een 3 tot 1 ratio toe (dus +-140 gram suiker voor 20 liter op +-360/400 mL water).
Nu heb ik bij mijn laatste bier (dunkelweizen) 48 flesjes gebotteld. 24 flesjes in een krat (Heineken) opgeslagen en 24 in een doos voor de hergisting op 22 graden. Nu is na 5 weken een enorme stevige schuimkraag merkbaar met een goede schuimhoudbaarheid in de bieren in de doos en een geringere schuimkraag met veel mindere schuimhoudbaarheid in die in het krat.

Ik heb voorheen wel eens met een middelgrote ontsmette lepel geroerd in het bottelvat, maar vaak ook niet. Nu dus ook niet.
Normaal geen problemen eigenlijk met de schuimkraag.

Mijns inziens kan dit dus alleen komen door een niet goede menging van de suikeroplossing met het bier. Wat denken jullie?

CeesM

Citaat van: snowdog2006 op 11-10-2018  09:53 uMijns inziens kan dit dus alleen komen door een niet goede menging van de suikeroplossing met het bier. Wat denken jullie?
Het kan ook komen doordat de krat op een andere temperatuur hergistte.

snowdog2006

Citaat van: CeesM op 11-10-2018  11:25 uHet kan ook komen doordat de krat op een andere temperatuur hergistte.

Ik heb in mijn koelkast een plateau staan met in de bovenkant en beide zijkanten een paar gaten. In 1 zijde zit een gloeilamp. Daar direct boven het krat geplaatst in deze richting: [] en daar boven op de doos geplaatst precies een kwart slag gedraaid zodat mijn koelkast dichtgaat (tafelmodel). Dus je krijgt dit idee: +

Denk je dat dit alsnog veel kan uitmaken? Warme lucht stijgt wel, maar hij is maar 85 cm hoog en was met die 2 kratten/dozen tot de nok gevuld.

CeesM

Citaat van: snowdog2006 op 11-10-2018  13:46 uIk heb in mijn koelkast een plateau staan met in de bovenkant en beide zijkanten een paar gaten. In 1 zijde zit een gloeilamp. Daar direct boven het krat geplaatst in deze richting: [] en daar boven op de doos geplaatst precies een kwart slag gedraaid zodat mijn koelkast dichtgaat (tafelmodel). Dus je krijgt dit idee: +

Denk je dat dit alsnog veel kan uitmaken? Warme lucht stijgt wel, maar hij is maar 85 cm hoog en was met die 2 kratten/dozen tot de nok gevuld.
Sorry, ik dacht dat enkel de doos op 22 ºC stond te hergisten.

snowdog2006

Citaat van: CeesM op 11-10-2018  15:27 uSorry, ik dacht dat enkel de doos op 22 ºC stond te hergisten.

Geen probleem Cees!

Alles stond dus op 22 graden te vergisten, het ene deel (24 flessen) enorm goede schuimkraag, andere deel (24 flessen) een stuk minder. Alles kwam uit 1 bottelvat met 3 op 1 water/suikerdelen. Kan mij alleen dus voorstellen dat er niet goed gemengd is want iets anders kan vlg mij niet zijn? :weetniet:

BrouwMark

Heb je het krat als eerste gebotteld?

snowdog2006

Citaat van: BrouwMark op 11-10-2018  15:52 uHeb je het krat als eerste gebotteld?

Ja, goede vraag daar zat ik nou ook over na te denken..
Vlg mij vul ik als eerste altijd dat krat. Dus dat zou betekenen dat ik hierin de eerste flesjes doe die gevuld zijn met bier en vervolgens dop en dan in het krat doe. Dan de laatste 24 in de doos.

Dus ja op je vraag  :)

BrouwMark

Zou goed kunnen dan dat het een mengprobleem is. De suikeroplossing is zwaarder en komt dus geconcentreerder in de eerst gebottelde flesjes terecht. Misschien zie je zelfs dat de inhoud van het krat van 'schuimig' naar 'normaal' loopt, en de doos dan van 'normaal' naar 'weinig'.

snowdog2006

Bedankt dat dacht ik ook al. Maar ik hou er rekening mee door de zorgen dat er een werveling is van bier wat ronddraait in mijn bottelvat met overhevelen en genoeg delen water op suiker. Maar goed ik zal er dan in het vervolg nog meer rekening mee houden en in ieder geval altijd met een ontsmette lepel rustig roeren. Wellicht heb ik dit dan nooit meer.

snowdog2006

In hoeverre zou het kunnen zijn dat een deel vd suikeroplossing in het steelpannetje die ik hiervoor gebruik blijft plakken?

Spoelen jullie dit nog na met wat water? Ik doe dat niet omdat het dan niet gekookt is en dus nog een deel zuurstof bevat.

CeesM

Citaat van: Johannesdeloper op 09-05-2016  21:39 uIk zat me vanmiddag te bedenken of je niet een zeepdispencer zou kunnen gebruiken.
Je zou dan precies moeten wegen hoeveel water je met 1 pompslag in je flesje gaat spuiten.
Stel dat het 5ml is dan moet je dus een suikeroplossing van 250 ml maken met 100 g suiker daar in.
Dat zou dan voldoende zijn voor 50 flesjes met 2 g per flesje. of als je  125 g suiker gebruikt 2,5 g per flesje

Heeft iemand dit ooit zo geprobeerd. Zou de dosering consistent en nauwkeurig genoeg zijn?
Ga ik proberen zodra mijn handzeep dispencer leeg is. ;)

Johannesdeloper

Toentertijd heb ik voordat ik actief een zeepdispenser zou gebruiken eerst maar eens met een nauwkeurige weegschaal
getest hoe nauwkeurig zo'n spuitje is. Dit bleek in de praktijk nogal tegen te vallen.
Krachtig of langzaam indrukken bleek veel verschil uit te maken.
 Ik gebruik nu een Henke ecomatic vetinaire 5ml injectiespuit met slang. Agradi heeft mijn model niet meer,
maar met deze moet het ook lukken:
https://www.landbouwwinkel.nl/webshop/eco-matic-met-flaconkoppeling-5ml-luer-lock.html

PrinsHeerlijk

Citaat van: BrouwMark op 11-10-2018  16:32 uZou goed kunnen dan dat het een mengprobleem is. De suikeroplossing is zwaarder en komt dus geconcentreerder in de eerst gebottelde flesjes terecht. Misschien zie je zelfs dat de inhoud van het krat van 'schuimig' naar 'normaal' loopt, en de doos dan van 'normaal' naar 'weinig'.

Wil hier graag op inhaken. Wat ik zelf doe is ook rustig roeren als ik de suikeroplossing toevoeg, in meerdere richtingen ook zonder te 'klotsen'. En ook hoog roeren en laag roeren in het vat. Vervolgens bottel ik een krat en roer ik daarna de rest nog een keer door. Misschien wat overdreven maar wil echt een heel goede menging hebben (en geen bommetjes...  :nut:).

snowdog2006

Hmm, ik had zelf 4 flesjes apart staan in een koelkast die niet aan stond want het paste niet meer in mijn andere koelkast.

Wat denk je, ik rook opeens een bierlucht afgelopen woensdag en ja hoor de hele koelkast onder het bier en glasscherven. Er was 1 fles gesprongen. Gelukkig zat het in een Heineken krat, dus veel grote stukken en paar kleine. Ik schrok me de pleuris. Snel de andere 3 flesjes er uitgehaald.
Voor de zekerheid ook die maar opgemaakt. Bij 1 meteen een gusher, andere 2 niet, wel veel koolzuur.
SG gemeten en deze kwam uit op 1010/1011/.

Op 8 september en 11 september ook gemeten en de SG waarde was toen ook al 1010/1011. Ik kwam van 1054 en had met de WB-06 een vergistingsgraad van 75%. Waar kan dit dan aan liggen.. Ik denk toch aan een extreme vorm van het niet goed gemengd hebben van de suikeroplossing. Jullie? :nut: :weetniet:

Ik had nog even opgezocht in mijn notities 131 gram suiker op 375 ml water voor kleine 20 liter. 

Edit: nieuwe BNR flesjes van Brouwmarkt mee gebotteld. Ik had een deel 1x eerder gebruikt ook die nieuw gekocht @Brouwmarkt.

Maurix

Ik ben nieuw hier (en met brouwen) en wil hier graag op inhaken met een vraag.
Onlangs zo'n 20 ltr eigen bier mogen brouwen met een club vrienden bij een lokale een speciaalbier brouwerij.
Naderhand een grote witte emmer meegekregen met een waterslot, deze staat zo'n 2 weken lekker te pruttelen.

Wij kregen het advies om dit te bottelen in 50 cl Grolsch beugels en hiervoor hebben we sugardrops meegekregen.
Dosering : 2 per 50 cl.
Echter, ons plan is om de groep vrienden te verrassen met een eigen fles + label. Inmiddels hebben we 33 cl Flessen en kroonkurken gekocht.
Bottelen blijkt toch wat lastiger dan verwacht aangezien de dosering nu niet meer geldt. Wij hebben geen grote RVS pannen om over te hevelen, laat staan middelen om mee te steriliseren.

Wij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33 cl flessen?
Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?

Trapkast

Citaat van: Maurix op 23-10-2018  16:29 uWij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33cl flessen?

Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?

Even de zoekfunctie hier op het forum gebruiken, er is al veel geschreven over het toevoegen van bottelsuiker.
Zo zou je bijvoorbeeld ook een bepaalde hoeveelheid suiker toe kunnen voegen aan het flesje voordat je hier bier erin giet.
Kan zowel in vaste vorm als in een afgemeten hoeveelheid suikeroplossing  ^-^

Heisenberg

Citaat van: Maurix op 23-10-2018  16:29 uIk ben nieuw hier (en met brouwen) en wil hier graag op inhaken met een vraag.
Onlangs zo'n 20 ltr eigen bier mogen brouwen met een club vrienden bij een lokale een speciaalbier brouwerij.
Naderhand een grote witte emmer meegekregen met een waterslot, deze staat zo'n 2 weken lekker te pruttelen.

Wij kregen het advies om dit te bottelen in 50 cl Grolsch beugels en hiervoor hebben we sugardrops meegekregen.
Dosering : 2 per 50 cl.
Echter, ons plan is om de groep vrienden te verrassen met een eigen fles + label. Inmiddels hebben we 33 cl Flessen en kroonkurken gekocht.
Bottelen blijkt toch wat lastiger dan verwacht aangezien de dosering nu niet meer geldt. Wij hebben geen grote RVS pannen om over te hevelen, laat staan middelen om mee te steriliseren.

Wij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33 cl flessen?
Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?
Ik heb die drops 1 keer gebruikt. Gaf rare slierten in mijn fles...

Jacques

Citaat van: Maurix op 23-10-2018  16:29 uEchter, ons plan is om de groep vrienden te verrassen met een eigen fles + label. Inmiddels hebben we 33 cl Flessen en kroonkurken gekocht.
Bottelen blijkt toch wat lastiger dan verwacht aangezien de dosering nu niet meer geldt. Wij hebben geen grote RVS pannen om over te hevelen, laat staan middelen om mee te steriliseren.

Wij hebben IPA gebrouwen, weet iemand of er sugardrops te krijgen zijn voor 33 cl flessen?
Of, als we toch zelf moeten gaan mengen, hoe we het beste suiker kunnen toevoegen aan een IPA en hoeveel?

Over de dosering van bottelsuiker is heel veel geschreven op dit forum.
Als je zo'n 6 tot 7 gram suiker per liter toevoegt voor het bottelen van het bier maakt de inhoud van de flessen niet uit. Het bier moet dan wel uitgegist zijn.

Kijk ook bij de tag bottelen/afvullen.

Heisenberg

6 gram/liter betekent dat je in een 0.33 liter flesje twee gram suiker doet. Bij AH hebben ze toevallig suikerklontjes van 2 gram  >:D >:D ^-^ ^-^


hansHalberstadt

Alle keren dat ik niet opgeloste suiker heb gebruikt bij het bottelen heeft dat geleid tot problemen met overschuimen. Dan komen er ook suikerkristallen je flesje weer uit nog voor je het dopje erop kunt doen. 

Silky

Citaat van: hansHalberstadt op 24-10-2018  08:32 uAlle keren dat ik niet opgeloste suiker heb gebruikt bij het bottelen heeft dat geleid tot problemen met overschuimen. Dan komen er ook suikerkristallen je flesje weer uit nog voor je het dopje erop kunt doen.

Daar moet een andere oorzaak voor zijn, want ik doe het al jaren zo en dit zonder enig probleem. Ik weeg de kristalsuiker af met een weegschaaltje dat nauwkeurig is tot op een honderdste van een gram en vul vervolgens ieder flesje individueel. Ik doe dit zo omdat ik er 100% zeker van wil zijn dat in ieder flesje dezelfde hoeveelheid suiker terecht komt. Vervolgens bottel ik met een bottelpijpje en dit zonder enige schuimvorming. Akkoord, het is wel wat meer werk, maar daar maal ik niet om, ik heb de tijd...

hansHalberstadt

Citaat van: Silky op 24-10-2018  09:04 uDaar moet een andere oorzaak voor zijn, want ik doe het al jaren zo en dit zonder enig probleem. Ik weeg de kristalsuiker af met een weegschaaltje dat nauwkeurig is tot op een honderdste van een gram en vul vervolgens ieder flesje individueel. Ik doe dit zo omdat ik er 100% zeker van wil zijn dat in ieder flesje dezelfde hoeveelheid suiker terecht komt. Vervolgens bottel ik met een bottelpijpje en dit zonder enige schuimvorming. Akkoord, het is wel wat meer werk, maar daar maal ik niet om, ik heb de tijd...
Ok maar dan doe je het anders dan ik deed. Jij doet eerst de suiker erin en dan het bier. Dan heb je waarschijnlijk minder last omdat de 10 ml schuim onderin het flesje geen probleem is maar 10 ml bij een vol flesje gaat eroverheen.

Silky

Citaat van: hansHalberstadt op 24-10-2018  13:28 uok maar dan doe je het anders dan ik deed. Jij doet eerst de suiker erin en dan het bier. Dan heb je waarschijnlijk minder last omdat de 10 ml schuim onderin het flesje geen probleem is maar 10 ml bij een vol flesje gaat eroverheen.

Inderdaad, eerst de suiker, dan het bier...  :degroeten:

TeVeHa

Citaat van: hansHalberstadt op 24-10-2018  08:32 ualle keren dat ik niet opgeloste suiker heb gebruikt bij het bottelen heeft dat geleid tot problemen met overschuimen. dan komen er ook suikerkristallen je flesje weer uit nog voor je het dopje erop kunt doen. 

Vergeef me dat ik het raar vind Hans dat net jij eerst het bier en dan de suiker in je flesjes deed, na het vullen zo vlug mogelijk de dop erop toch? Op je gemakje éérst de suiker in de flesjes toch?  ;)

Jacques

Citaat van: hansHalberstadt op 24-10-2018  13:28 uOk maar dan doe je het anders dan ik deed. Jij doet eerst de suiker erin en dan het bier. Dan heb je waarschijnlijk minder last omdat de 10 ml schuim onderin het flesje geen probleem is maar 10 ml bij een vol flesje gaat eroverheen.

Als je bottelsuiker niet oplost in water moet je altijd eerst de suiker in de fles doen. Andersom geeft inderdaad overschuimers. Iedereen die eens een schepje suiker in een glas cola heeft gedaan weet wat er gebeurt...

hansHalberstadt

Citaat van: TeVeHa op 24-10-2018  17:36 uVergeef me dat ik het raar vind Hans dat net jij eerst het bier en dan de suiker in je flesjes deed, na het vullen zo vlug mogelijk de dop erop toch? Op je gemakje éérst de suiker in de flesjes toch?  ;)

Ja ik heb het brouwproces en bottelen ook ooit een keer moeten leren en in het begin net zoveel fouten gemaakt als andere beginners. Die schepjes suiker, theelepelthe per flesje werd toen geadviseerd in de bierboeken van toen (25 jaar terug) en er wwerd niet bijverteld dat je dat theelepetje met suiker eerst in je flesje moest doen. 
Tegenwoordig meng ik eerst alles in de bottelemmer incl suiker(oplossing) Dan kun je gewoon in een keer doorgaan met bottelen. Voor mij is dat toch het makkelijkst.

Jaap W

Ik gebruik meestal 7,5 g suiker per liter bier. Komt voor mij neer op 225 g suiker. Dat los ik op in 500 ml. water wat ik aan de kook breng. Als het kookt laat ik het ongeveer 1 min. door koken en dan af laten koelen. Dan suikerwater in bottelvat doen en bier uit de vergistingstank er bij doen, dan nog een keer goed, maar rustig doorroeren en bottelen maar. Dit werkt voor mij prima.  :proost: :biersmile: :nut:

xaos

Citaat van: Maurix op 23-10-2018  16:29 ulaat staan middelen om mee te steriliseren.

Steriliseren kan ook bv met kokend water.

Voor flessen gebruik ik de volgende methode (indien het gebruikte flessen zijn): schoonmaken met zeepsopje en flessenborstel, een keer goed naspoelen. Bij voorkeur zo droog mogelijk laten worden, stukje aluminium folie over de flessenmond en 1 uur in de oven op 160 graden. Laat de folie op de fles zitten tot je deze gebruikt, dan is deze in principe steriel.

Als je de doppen een paar minuten in een pan kokend water legt, het water afgiet en ze laat afkoelen zijn ze steriel genoeg voor brouw doeleinden.

Jacques

Citaat van: xaos op 26-10-2018  14:48 uSteriliseren kan ook bv met kokend water.

Voor flessen gebruik ik de volgende methode (indien het gebruikte flessen zijn): schoonmaken met zeepsopje en flessenborstel, een keer goed naspoelen. Bij voorkeur zo droog mogelijk laten worden, stukje aluminium folie over de flessenmond en 1 uur in de oven op 160 graden. Laat de folie op de fles zitten tot je deze gebruikt, dan is deze in principe steriel.

Als je de doppen een paar minuten in een pan kokend water legt, het water afgiet en ze laat afkoelen zijn ze steriel genoeg voor brouw doeleinden.

Steriel wel maar niet schoon...

De organische stoffen die zich afzetten tegen de wand van je bierfles raak je niet kwijt. In plaats daarvan bak je ze vast. Die organische stoffen bestaan namelijk voor een groot deel uit eiwitten en als je een ei bakt dan zie je wat er gebeurt als je eiwitten verhard.
De vastgebakken aanslag kan zorgen voor gushing. Daarom is het beter flessen eerst goed schoon te maken. Door gebruik te maken van bepaalde middelen als Chemipro Caustic maak je schoon en tegelijk steriel. Dat kost wat minder energie. Door het chloorgehalte is dat middel echter niet erg milieuvriendelijk.
Het schoonmaken kan ook met Enzybrew 10. Dat bevat enzymen die de eiwitten aanpakken. Dat middel is echter behoorlijk prijzig.

Met een beetje sop en spoelen raak je de aanslag in de flessen niet kwijt...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.