Vanavond mijn Kerstbier overgeheveld in het lagervat (mandfles).
Begin SG was 1.080, SG is nu na 3dagen gisten 1.032, en hij gist vrolijk door.
De dennengeur is aanwezig, het hoparoma valt wat tegen.
Dus Tjardo heeft zeker een punt:
Ik begrijp dat je het wort direct na koelen op je koudhop pompt? Het lijkt mij beter om de koudhop ná de hoofdgisting pas toe te voegen, minder verlies van het hoparoma door de hoofdgisting 
Bij de volgende brouwsels ga ik koudhoppen in het lagervat toepassen.
Hoe ik dat in een mandfles kan doen ga ik nog even uitzoeken.
Ik denk niet dat het aroma vervliegt door de koolzuurontwikkeling bij de hoofdgisting, eerder denk ik dat de contacttijd onvoldoende was en dat ik de hop te compact in het hopnetje heb toegevoegd.
Erg zonde om te merken dat de hop nog veel aroma bevatte.
Toch wordt het wel een lekker bier denk ik. Hij ruikt en smaakt goed maar of het een DIPA wordt betwijfel ik.
Na mijn vakantie wordt hij gebotteld.
Dan laat ik weten wat het resultaat is.