Dennentoppenbier

Gestart door PeterEngeltje, 05-05-2016 15:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

PeterEngeltje

Dit is een afgesplitst topic. Het onderstaande bericht was oorspronkelijk geplaatst in dit topic. Het board Bewezen recepten is namelijk alleen voorbehouden van prijswinnende recepten.



Op een Kerstbierfestival in Essen (België) heb ik op 19 dec 2015 een IPA met dennentoppen gedronken. Het was een lekker biertje, alleen had er voor mij wel wat meer dennengeur in gekund.
Het inspireerde mij wel om ook met dennentoppen te gaan experimenteren, en binnenkort is het zover.
Ik verwacht dat ik volgende week verse dennentoppen uit de natuur kan gaan oogsten. Daar ga ik een siroop van maken volgens https://restpurepassie.wordpres.com/2013/07/08/dennentoppen/
Of Google op: Wildpluk dennentoppen / Leonard blogt.
Deze siroop wil ik in een bier gaan verwerken wat mijn Kerstbier 2016 zal worden.
De siroop kun je op verschillende stadia in het bier verwerken. Ik ben er nog niet uit waar ik het ga toevoegen. Aan het eind van het kookproces of tijdens de hoofdgisting liggen voor de hand. Maar je zou de dennensiroop ook als bottelsuiker kunnen gebruiken als je het suikergehalte weet.

Ik ben nu een recept aan het samenstellen. Het idee is een Tripel of Barley Wine met dennentoppen.
De hopsoorten weet ik nog niet. Ik lees dat hop met citrusaroma goed met dennenhars combineert. Heeft iemand al ervaring daarmee of met andere hop?
Ik verneem dat graag en houd jullie op de hoogte van mijn bevindingen.

Ronaldus

Klinkt lekker! Als ik je zo hoor over dennengeur bereiken, dan klinkt toevoegen bij de hoofdgisting het meest logische om lekker veel aroma af te geven. Maar ik heb er geen ervaring mee. Heb je niet de mogelijkheid om je batch op te splitsen?

Belangrijker is misschien ook wel de hoeveelheid siroop dat je gaat toevoegen.

Dan haal je een deel uit de kookketel voordat je de siroop zou toevoegen bij het einde van het koken. In het afgesplitste deel zou je dan de siroop pas bij de hoofdvergisting kunnen toevoegen.

PeterEngeltje

Vandaag de dennentoppen geplukt in een mooi bos bij Soestduinen. De toppen zijn nog erg jong en hebben nog vrij korte naaldjes. Omdat ik volgende week op vakantie ga en dan niet kan plukken heb ik ze nu toch maar geplukt, anders had ik zeker nog een week gewacht.
De toppen ruiken heerlijk dus het komt wel goed denk ik.

Ik heb de toppen eerst gewassen met sulfietwater om ongewenste micro-organismen en andere beestjes te verwijderen.
Een deel van de toppen heb ik vandaag in weckpotten gedaan met suiker om de siroop te verkrijgen. Dat proces duurt twee maanden. Geen probleem voor bierbrouwers, wij hebben ervaring met moeten wachten.
Een ander deel bewaar ik een nacht in de vriezer om de cellen stuk te maken. Dit deel voeg ik morgen aan het wort voor een DIPA toe bij de laatste 15 minuten van het koken (195 gram verse dennetop op 22 liter wort). Als na het lageren blijkt dat ik te weinig dennetop heb toegevoegd ga ik iets van de verkregen siroop toevoegen.
Ik hou jullie op de hoogte van het verdere verloop.

DJ

Ik ga volgende week richting Apeldoorn om te plukken.
Maar de link is een goeie, ik waste te en droogde ze even op 20 graden in de oven en voegde ze dan pas de laatste tien minuten toe.
Maar dit is veel leuker, zal er genoeg plukken voor 3 potten en gedroogd.

peter bedankt voor deze tip, dit is echt een toppertje.

Zal zeker 1 grote pot doen met 1/3 donker bruine basterd suiker en 2/3 donkere kandij (vermalen) voor mijn "winter in Enkhuizen 12".




PeterEngeltje

Citaat van: DJ op 22-05-2016  09:24 uIk ga volgende week richting Apeldoorn om te plukken.
Maar de link is een goeie, ik waste te en droogde ze even op 20 graden in de oven en voegde ze dan pas de laatste tien minuten toe.
Maar dit is veel leuker, zal er genoeg plukken voor 3 potten en gedroogd.

peter bedankt voor deze tip, dit is echt een toppertje.

Zal zeker 1 grote pot doen met 1/3 donker bruine basterd suiker en 2/3 donkere kandij (vermalen) voor mijn "winter in Enkhuizen 12".

Dag DJ,
Ik ga vandaag mijn Kerstbier 2016 brouwen genaamd Oooh Denneboom. Een DIPA met Chinook/Amarillo en wat Dennentoppen.
De siroop van de toppen die ik nu aan het maken ben voeg ik later toe als de toppen bij het koken niet genoeg geur afgeven. Voorzichtig want de dennengeur moet zeker niet gaan overheersen .
Gistermiddag gestart met de dennentoppen en suiker in de weckpotten, er nu vanmorgen ligt er al een klein plasje siroop op de bodems. In de pot met kristalsuiker wel beduidend meer dan in de pot met rietsuiker. Maar dat kan toeval zijn.

Als ik jouw verhaal lees heb jij al wat ervaring met het brouwen met dennentoppen, klopt dat?
Daarom een paar vraagjes:
Hoeveel dennentoppen had jij de laatste 10 minuten van het koken aan het wort toegevoegd?
Wat voor biertype is "winter in Enkhuizen?
Met welke hopsoorten combineer jij de dennentoppen ?

Ik verneem graag van je,
Peter




DJ

ik kook de laatste 10 tot 15 minuten de dennentoppen (10/15 gram gedroogd) mee en 5 gram gemalen koriander, dit voor een lichte geur en smaak toets.
Ik brouw nog met een 15 liter pannen.

Maar nu ik dit van jouw mee krijg, kreeg ik het idee een westvletteren 12 (winter in Enkhuizen 12) te brouwen, maar dan met eigen gemaakte siroop met dennentoppen.
Speelt inmiddels het idee ook met zoet gedroogde sinaasappel en een lichte toets van gember.
De hoppen :  Prima Donna (first gold), de tweede ben ik nog niet zeker van, iemand suggesties!!
Gist: St. Bernardus (uit de fles gekloond)

Moet nog zomer worden en ik... ben al bezig met de winter 2016/2017. :brouwen:

PeterEngeltje

Citaat van: DJ op 22-05-2016  11:24 uik kook de laatste 10 tot 15 minuten de dennentoppen (10/15 gram gedroogd) mee en 5 gram gemalen koriander, dit voor een lichte geur en smaak toets.

10/15 gram gedroogde dennentoppen aan hoeveel liter wort?

DJ

10 liter = 10 gram / 12 liter = 15 gram.

Ben altijd wat zuinig, ik weet het.
Maar sinds ik hier op deze sublieme website zit, kom ik tijd tekort  :D

Dus ik vind dat wecken wel wat, nooit bij stil gestaan, dus ik ben je erg dankbaar, dat je deze topic begonnen bent.

Dus mijn gedachten was om in de weckpot te doen:
Dennentoppen.
Sinaasappelschil.
Gember.
Donkere basterdsuiker.
Gemalen donkere kandij.

Maar dinsdag/woensdag haal ik mijn nieuwe weckpan (27 liter) op (en wat andere spulletjes) zodat ik 20 liter kan brouwen.
Haal van de week ook meteen grote weckpotten.

DJ

Ik gebruik dit recept die gepost werd door Adrie:

http://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,30796.msg469764.html#msg469764

Hij gebruikt: 1,384 kandijsiroop
Deze wil ik gaan vervangen door de siroop die uit de weckpot komt, zeg maar de wintermixsiroop.


PeterEngeltje

Even een up-date van de brouwsessie van vandaag.
Mijn Kerstbier zojuist aan het gisten gebracht.
De laatste 15 minuten van het kookproces 195 gram verse (bevroren) toppen toegevoegd (eindvolume na koken 22 liter).
De eerste minuten rook je de toppen duidelijk, maar na een paar minuten verdween die geur.
Het wort uit de Grainfather in het gistvat gepompt bij koudhop (Amarillo/Chinook).
Het wort ruikt heerlijk, maar geen dennengeur.
Toen ik de gaar gekookte toppen even proefde zat daar best een lekkere dennensmaak aan.
Daarom heb ik ongeveer een derde van de gare toppen ook in het gistvat gedaan.
Dus nier kouphoppen, maar kouddennen  :).
Ik weet niet of de dennen zo doorkomen, dat het een lekker biertje wordt, daar lijkt het wel op.

🍻,
Peter

Tjardo

Citaat van: PeterEngeltje op 22-05-2016  20:04 u.....
Het wort uit de Grainfather in het gistvat gepompt bij koudhop (Amarillo/Chinook).
....

Ik begrijp dat je het wort direct na koelen op je koudhop pompt? Het lijkt mij beter om de koudhop ná de hoofdgisting pas toe te voegen, minder verlies van het hoparoma door de hoofdgisting   :biersmile:

PeterEngeltje

Citaat van: Tjardo op 23-05-2016  02:20 uIk begrijp dat je het wort direct na koelen op je koudhop pompt? Het lijkt mij beter om de koudhop ná de hoofdgisting pas toe te voegen, minder verlies van het hoparoma door de hoofdgisting   :biersmile:

Ik pas koudhoppen soms bij de hoofdgisting en soms bij de lagering toe.
Ik denk dat je gelijk hebt dat er iets meer aroma kan verdwijnen bij een felle hoofdgisting. Al heb ik dat zelf niet echt waargenomen.
Praktisch gezien is koudhoppen bij de hoofdgisting voor mij makkelijker.
Ik verzwaar het hopnetje met knikkers, en dat gaat bij de lagering wat lastiger omdat ik lager in mandflessen.
De Wyeast 1028 (LondonAle) die ik nu gebruik is niet heel snel waardoor de contactijd tijdens de hoofdgisting ook wat langer is.
Ik maak me meer zorgen om het dennenaroma, dat is nu nog niet duidelijk waarneembaar.

PeterEngeltje

Voor wie dennensiroop wil maken zoals eerder in deze topic beschreven nog een paar tips:
De eerste dagen is er nog wat gasontwikkeling in de potten.
Dennentoppen blijken ondanks de groote hoeveelheid suiker nog wat te ademen.
Daarom open ik de potten een keer per dag waarbij de druk ontsnapt.
Tergelijker tijd druk ik met een steriele lepel de massa aan. Het voordeel daarvan is dat de siroop omhoog door de nog bloot liggende toppen trekt. De toppen die bloot komen te liggen bedek ik onder een extra laagje suiker.

Het gaat enorm snel, zo'n 90% van de toppen staan nu in de siroop.

DJ

Peter, je neemt een lichte toets waar, maar je proeft het al wel, het heeft tijd nodig, iets wat je duidelijk proeft zal je ook gaan ruiken.

PeterEngeltje

Vanavond mijn Kerstbier overgeheveld in het lagervat (mandfles).
Begin SG was 1.080, SG is nu na 3dagen gisten 1.032, en hij gist vrolijk door.
De dennengeur is aanwezig, het hoparoma valt wat tegen.
Dus Tjardo heeft zeker een punt:
Citaat van: Tjardo op 23-05-2016  02:20 uIk begrijp dat je het wort direct na koelen op je koudhop pompt? Het lijkt mij beter om de koudhop ná de hoofdgisting pas toe te voegen, minder verlies van het hoparoma door de hoofdgisting   :biersmile:
Bij de volgende brouwsels ga ik koudhoppen in het lagervat toepassen.
Hoe ik dat in een mandfles kan doen ga ik nog even uitzoeken.

Ik denk niet dat het aroma vervliegt door de koolzuurontwikkeling bij de hoofdgisting, eerder denk ik dat de contacttijd onvoldoende was en dat ik de hop te compact in het hopnetje heb toegevoegd.
Erg zonde om te merken dat de hop nog veel aroma bevatte.

Toch wordt het wel een lekker bier denk ik. Hij ruikt en smaakt goed maar of het een DIPA wordt betwijfel ik.
Na mijn vakantie wordt hij gebotteld.
Dan laat ik weten wat het resultaat is.

PeterEngeltje

Het Kerstbier met dennentoppen is nu op de fles goed nagegist.
Het is een fantastisch mooi bier geworden en nu al goed op dronk.
Dus ik vraag me af of hij de Kerst wel gaat halen.
Het is een zeer complex amberkleurig bier van 7,7% abv.
De dennentoppen zijn in zowel smaak als aroma subtiel aanwezig.
Ik ben erg trots op dit bier en gelukkig heb ik in mijn vriezer nog genoeg dennentoppen voor een tweede brouwsel.

Voor 22 liter wort:
3405 gr Pilsmout 2.5-4 EBC.
1560 gr MarisOtter Pale Malt 4-6 EBC
540 gr Tarwemout Donker 16-30 EBC
1000 gr Vienna 8 EBC
300 gr CaraMunich type-II 110-130 EBC
100 gr Cara-Pilsmout 2.5-6.5 EBC

Gemaischt met 22.1 liter water (met 5.2 gr Calciumsulfaat en 4.8 gr Magnesiumsulfaat, 18 dH)
60 minuten bij 68 graden
10 minuten bij 75 graden.

Gespoeld met 8.4 liter water, pH 5,0, 7dH.

90 minuten gekookt met op:
T30 min 21 gr Nugget 15.6 %A
T60 min 11.1 gr Amarillo 8.9 %A en 12.7 gr Nugget 15.6 %A
T75 min 50.2 gr Amarillo 8.9 %A, 13.6 gr Chinook 13.4 %A en 195 gr verse dennetoppen
T89 min 13.7 gr Amarillo en 17.7 gr Chinook

Begin SG 1.083

Hoofdgisting 3 dagen met een derde deel van de gekookte dennentoppen, 21.6 gr Amarillo en 19.2 gr Chinook. (Hop zat vrij strak op elkaar in hopnetje waardoor matige extractie hoparoma).
Gist: Wyeast 1028 London Ale (Bass Worthington Whiteshield) in giststarter van 1.5 liter wort men een SG van 1.040

Eind SG 1.021

Nagisting met 6.0 gram kristalsuiker per liter.

Koudhop kan met minder hop omdat bij mij de extractie matig was. Zonde van de hop en goede leer voor de volgende keer.


PeterEngeltje

Na 3 maanden op de fles is het bier nog mooier geworden. De dennetoppen zijn iets meer naar boven gekomen. Mooi in balans met de mout en hoparoma's.
Ga dit recept binnenkort herhalen met de extra dennentoppen die ik heb ingevroren, want dit eerste brouwsel gaat zoals verwacht de kerst niet halen.

Biertje1985

Citaat van: PeterEngeltje op 02-09-2016  23:50 uNa 3 maanden op de fles is het bier nog mooier geworden. De dennetoppen zijn iets meer naar boven gekomen. Mooi in balans met de mout en hoparoma's.
Ga dit recept binnenkort herhalen met de extra dennentoppen die ik heb ingevroren, want dit eerste brouwsel gaat zoals verwacht de kerst niet halen.
Wouw wat zou ik dat graag willen proeven dat bier, ik kan me er werkelijk niets bij voorstellen.

(Is er iets vergelijkbaar commercieels te krijgen)

JanWillem

Ik geloof dat brouwerij Stijl het in zijn pakket heeft zitten.

Haagse Wouter

Hoe zou je de dennentoppen beschrijven qua smaak?

RGeraads

Wij (Brouwerij Stijl) hebben inderdaad een Dennentoppen Blond in ons assortiment zitten. We hebben gedroogde dennentoppen toegevoegd tijdens het begin van het kookproces en op 30 minuten van het einde. Het bier is behoorlijk ver door vergist (93% met US-05), maar smaakt toch wat zoetig. Dit is duidelijk afkomstig van de dennentoppen. Verder smaakt het uiteraard wat harsig. Vanwege deze hars is het niet aan te raden de dennentoppen toe te voegen tijdens de lagering, aangezien dit negatief is voor je schuimstabiliteit. Zelf ben ik erg tevreden met het bier en heb ik nog in mijn amateurbrouwers tijd een 2e plaats gehaald met dit bier in de Vrije Klasse tijdens het ONK van 2012 in Kamperland (Emelisse).

PeterEngeltje

Citaat van: Haagse Wouter op 11-09-2016  19:13 uHoe zou je de dennentoppen beschrijven qua smaak?

De smaak en het aroma zijn na 4 maanden op de fles te hebben gerijpt nog interessanter geworden. Het is een Amber/koperkleurig complex bier. Moutig met een steeds meer naar voren komend dennenaroma. Moeilijk om het ergens mee te vergelijken. De dennetoppen geven een harsachtige smaak en aroma die een beetje te vergelijken is met de hars smaak en aroma aanwezig in de Griekse Retsina wijn. Alleen is dit in dit Dennetopbier wat minder overheersend met een wel duidelijke dennengeur. De hoparoma's zitten wat op de achtergrond. En dat is in dit geval geen probleem. Het bier viel zeer goed in de smaak bij de hobbybrouwers waarmee we gisteren een bijeenkomst hadden in brouwerij Julius te Nieuwegein.

In deze topic heb ik ook de bereiding van Dennentopsiroop beschreven. Na 3 maanden trekken heb ik de weckpotten met de siroop en toppen in mijn Grainfather (in de moutkorf) "au bain Marie" verwarmd tot 45 graden C gedurende 1 uur. De siroop werd hierdoor minder visceus en heb ik vervolgens met de toppen als filterbed gefiltreerd. De zo zeer vloeibaar gemaakte siroop werd probleemloos gescheiden van de toppen. De siroop is verassende lekker. Zeer aromatisch.

Met een deel siroop en twee delen Wodka (37,5% abv) maak je een zeer lekker likeurtje (25% abv).
Wat ik met de resterende siroop ga doen weet ik nog niet, maar het schijnt ook heel lekker te zijn op gegrild wild.

ZwartGoud

Citaat van: PeterEngeltje op 05-10-2016  01:00 uHet bier viel zeer goed in de smaak bij de hobbybrouwers waarmee we gisteren een bijeenkomst hadden in brouwerij Julius te Nieuwegein.

Het is inderdaad een erg lekker bier! Nog nooit zoiets geproefd, maar ik ga volgend jaar zeker ook een poging wagen!

McMelloW

Citaat van: PeterEngeltje op 05-10-2016  01:00 uHet bier viel zeer goed in de smaak bij de hobbybrouwers waarmee we gisteren een bijeenkomst hadden in brouwerij Julius te Nieuwegein.

Een heel bijzonder en lekker drinkbaar biertje.  :groots:  :proost:

PeterEngeltje

ZwartGoud en McMellow, bedankt voor de mooie feedback.

Ik heb nog wat dennetoppen in de vriezer dus ik ga dit recept nog een keer herhalen in november.
Met de koudhop had ik een foutje gemaakt, te veel op elkaar gestopt tijdens de hoofdgisting waardoor de extractie niet optimaal was. Zonde van de mooie hopsoorten, dus in het volgende brouwsel minder koudhop, maar dan wel in het lagervat.

hankdussen

Ik heb wel eens dennentoppen bij een ipa gedaan. Was te overheersend helaas. Het aroma paste wel bij een us ipa.

PeterEngeltje

Zondag 30 oktober heb ik een nieuwe batch van dit bier gebrouwen. Ik heb precies dezelfde werkwijze gevolgd op twee uitzonderingen na:
Chinook (niet verkrijgbaar) is vervangen door Citra.
De koudhop (Amarillo / Citra 1:1) is toegevoegd bij de lagering i.p.v. bij de hoofdgisting, koudhop hoeveelheden 1/3 van vorige keer.
Het brouw- en vergistingsproces verliepen op precies dezelfde wijze als bij de eerste batch: zelfde o.g., vergistingssnelheid en s.g. bij de lagering. Over twee a drie weken ga ik hem bottelen.
Ik ben benieuwd wat de kleine aanpassingen in de bereiding teweeg brengen.

Dikke Dries

Hallo Peter,
Ik heb dit topic met veel interesse gevolgd en ben benieuwd wat het resultaat is geworden van je aangepaste versie.
De hopcombinatie lijkt mij namelijk erg verfrissend en ik kan me zo voorstellen dat dit heel mooi combineert met de smaak en het aroma van dennen.
Ik zou je resultaat dus nog graag lezen hier.
Groeten,
Dries

PeterEngeltje

Citaat van: Dikke Dries op 23-07-2017  13:21 uHallo Peter,
Ik heb dit topic met veel interesse gevolgd en ben benieuwd wat het resultaat is geworden van je aangepaste versie.
De hopcombinatie lijkt mij namelijk erg verfrissend en ik kan me zo voorstellen dat dit heel mooi combineert met de smaak en het aroma van dennen.
Ik zou je resultaat dus nog graag lezen hier.
Groeten,
Dries

Het was inderdaad een prachtig bier. Ja, was ! Want het is al lang op.
Een complex vol bier met een duidelijk, maar toch niet overheersend dennen aroma.
De den was mooi in balans met mout en hop.
Toevallig ga ik het vrijdag a.s. weer brouwen, met wat kleine wijzigingen in het recept.
Gewoon om te kijken hoe dat uitpakt.

rajd

Citaat van: PeterEngeltje op 23-07-2017  14:09 uToevallig ga ik het vrijdag a.s. weer brouwen, met wat kleine wijzigingen in het recept.
Gewoon om te kijken hoe dat uitpakt.

Je wilt je recept vast wel delen? :-)

Dikke Dries

Bedankt voor je reactie.
Ik liep namelijk vanmorgen door het bos en werd geïnspireerd door de dennengeuren.
Het leek mij een leuk experiment zo'n dennenbier en ik zag al een beetje voor me dat ik dit met citrusachtige hoppen zou combineren.
Toen ik op het forum ging kijken of dit vaker gedaan werd en zo ja, hoe dan, kwam ik dit draadje tegen.
Een dennenbier met mijn favoriete hopcombi! :groots:
Ik was dus wel heel benieuwd naar de laatste resultaten.
Het is nu niet de tijd voor verse dennentoppen lijkt me dus ik zal nog even geduld moeten hebben, maar ik ga hier zeker wat me doen.
Nogmaals bedankt.

Dries

PeterEngeltje

Citaat van: rajd op 23-07-2017  15:03 uJe wilt je recept vast wel delen? :-)

Het recept van het eerste brouwsel staat al in deze topic, geplaatst op 02-07-2016.
Bij het tweede brouwsel heb ik de houdhop dosering tot 33% verlaagd. Je kunt hier zelf mee verder experimenteren.

Citaat van: Dikke Dries op 23-07-2017  15:04 uIk was dus wel heel benieuwd naar de laatste resultaten.
Het is nu niet de tijd voor verse dennentoppen lijkt me dus ik zal nog even geduld moeten hebben, maar ik ga hier zeker wat me doen.
Nogmaals bedankt.

Dries

Ja voor verse toppen ben je net een paar maanden te laat.
Maar Je kunt gedroogde dennetoppen kopen en hier alvast mee experimenteren als je geen zin hebt om nog 10 maanden te wachten. Wel even uitzoeken wat bij gedroogde toppen de dosering is. Dat zal een stuk lager zijn dan bij verse.

Succes,
Peter

Dikke Dries

Citaat van: PeterEngeltje op 23-07-2017  18:35 uJe kunt gedroogde dennetoppen kopen en hier alvast mee experimenteren als je geen zin hebt om nog 10 maanden te wachten.

Ik zag die gedroogde toppen inderdaad bij Brouwmarkt voorbij komen maar naast het brouwen lijkt me ook die siroop zelf maken wel erg leuk.
En ik heb geen haast, ik heb nog 2 eigen brouwsels fine te tunen.
Dus zoals het een goed brouwer betaamd heb ik nog even geduld.   :)

PeterEngeltje

Citaat van: Dikke Dries op 23-07-2017  21:23 uIk zag die gedroogde toppen inderdaad bij Brouwmarkt voorbij komen maar naast het brouwen lijkt me ook die siroop zelf maken wel erg leuk.
En ik heb geen haast, ik heb nog 2 eigen brouwsels fine te tunen.
Dus zoals het een goed brouwer betaamd heb ik nog even geduld.   :)

Hoi Dries,

Het maken van de dennetoppensiroop uit verse dennentoppen is inderdaad een erg leuk proces.
En door de hoge suikerconcentratie is deze siroop ook zeer lang houdbaar.
De batch 2016 is nog steeds goed.

Mooi dat je 10 maanden geduld kunt opbrengen, dat is inderdaad een must voor een goede brouwer.

Dugraph

Deze staat ook nog op mijn bucketlist. Ik ben niet echt een dennenkenner... Welk soort den moet ik in het voorjaar in de gaten houden?

Dikke Dries

Ik heb van de week een topje van een jonge den afgebroken en daar kwam direct een flinke druppel vanaf.
Zou dat dan niet betekenen dat er ook nu( juli) nog genoeg vocht uit te onttrekken is?

PeterEngeltje

Citaat van: Dugraph op 25-07-2017  13:08 uDeze staat ook nog op mijn bucketlist. Ik ben niet echt een dennenkenner... Welk soort den moet ik in het voorjaar in de gaten houden?

De grove Den. Google even een paar foto's om te zien hoe die eruit ziet want veel mensen verwarren de Den met de Spar.
Trouwens, met sparretoppen schijnt het ook mogelijk te zijn om siroop te maken, alleen zijn die veel kleiner en dus lastiger te plukken.

Citaat van: Dikke Dries op 25-07-2017  14:24 uIk heb van de week een topje van een jonge den afgebroken en daar kwam direct een flinke druppel vanaf.
Zou dat dan niet betekenen dat er ook nu( juli) nog genoeg vocht uit te onttrekken is?


Ik ben al een tijd niet in het bos geweest en weet niet hoe de toppen er nu uitzien, en dus weet ik ook niet of dat nu nog lukt, maar het is te proberen met een kleine batch.
Als er na een week nog geen vocht uit de toppen komt dan is het toch te laat.

Luiaard

Citaat van: PeterEngeltje op 25-07-2017  18:22 uDe grove Den. Google even een paar foto's om te zien hoe die eruit ziet want veel mensen verwarren de Den met de Spar.
Trouwens, met sparretoppen schijnt het ook mogelijk te zijn om siroop te maken, alleen zijn die veel kleiner en dus lastiger te plukken.

Ik heb in het voorjaar een blonde gebrouwen met fijnsparrentoppensiroop die mijn vriendin gemaakt heeft. De topjes/scheuten laten zich in april/mei zeer gemakkelijk plukken en bevatten dan de meeste en beste smaak (naar verluid van de boekjes van mijn vriendin). Ze zijn goed te herkennen door de frisgroene kleur en ze voelen zacht aan als ze vers en jong zijn.


Zo herken je de jonge en verse fijnsparrentop.


Bij grove den zien de jonge scheuten/topjes er als volgt uit:


Een andere mogelijkheid, wat o.a. in likeuren gebruikt wordt, is om de jonge dennenappeltjes te gebruiken (de kleverige groene appeltjes).

Zelf ben ik van plan nog met verschillende scheuten- en appeltjes te experimenteren, als bosbouwer heb ik volop gelegenheid om op het juiste moment te verzamelen :) Nu zijn we echter te laat en moeten we weer tot het voorjaar wachten.


Dikke Dries

Bedankt voor de extra info.
Ik baal er nu toch eigenlijk wel van dat ik te laat ben.
Hoe meer ik er over lees hoe meer zin ik krijg om er mee te beginnen.
Hier in de buurt zit een restaurant(Aan Zee in Oostvoorne)en de chef daarvan kookt vaak met lokale kruiden/planten/wortelen die hij(met toestemming) uit de duinen wildplukt.
Hij laat daar dan filmpjes van zien op Facebook welke dingen hij plukt en hoe hij ze gebruikt.
Daar word ik ook altijd zo vreselijk door geinspireerd dat ik gelijk de wildste ideeën krijg om "gekke" bieren te brouwen.
En zo ook nu.
Maar effe een paar maanden geduld nog dus.

PeterEngeltje

Tja, de Den, een prachtige boom. Nogmaals: let op dat we het niet over sparren hebben. Nederlanders verwarren de Den vaak met de Spar. En dat komt voor een deel door ons mooie kerstliedje: ohh Denneboom ohh Denneboom wat zijn je takjes wonder schoon. Het grappige (en verwarrende) is dat de boom die we eind december ons huis binnen slepen en optuigen met ballen slingers en verlichting helemaal geen Den is, maar een Spar.

Inderdaad met de jonge dennenappels (juni/juli) kun je een mooie likeur maken, tip: ik heb dit gedaan met :Denneappels, wodka en honing.. Die honing was geen succes, suiker is beter.
Citaat van: Luiaard op 25-07-2017  19:30 uIk heb in het voorjaar een blonde gebrouwen met fijnsparrentoppensiroop die mijn vriendin gemaakt heeft. De topjes/scheuten laten zich in april/mei zeer gemakkelijk plukken en bevatten dan de meeste en beste smaak (naar verluid van de boekjes van mijn vriendin). Ze zijn goed te herkennen door de frisgroene kleur en ze voelen zacht aan als ze vers en jong zijn.


Zo herken je de jonge en verse fijnsparrentop.


Bij grove den zien de jonge scheuten/topjes er als volgt uit:


Een andere mogelijkheid, wat o.a. in likeuren gebruikt wordt, is om de jonge dennenappeltjes te gebruiken (de kleverige groene appeltjes).

Zelf ben ik van plan nog met verschillende scheuten- en appeltjes te experimenteren, als bosbouwer heb ik volop gelegenheid om op het juiste moment te verzamelen :) Nu zijn we echter te laat en moeten we weer tot het voorjaar wachten.



Luiaard

Citaat van: PeterEngeltje op 26-07-2017  01:23 uTja, de Den, een prachtige boom. Nogmaals: let op dat we het niet over sparren hebben. Nederlanders verwarren de Den vaak met de Spar. En dat komt voor een deel door ons mooie kerstliedje: ohh Denneboom ohh Denneboom wat zijn je takjes wonder schoon. Het grappige (en verwarrende) is dat de boom die we eind

Het lied komt uit het Duits waar men zingt over de "Tannenbaum". Tanne is zilverspar (Abies) maar werd voorheen ook wel den genoemd. Dus het lied klopt wel, maar wij noemen de boom tegenwoordig anders. Toch heb je gelijk: naaldboomsoorten worden vaak met elkaar verward, ondanks dat ze makkelijk uit elkaar te houden zijn. Maar of het nou fijnspar, sitkaspar, zilverspar, grove den, zee den, weymouthden, douglasspar of hemlockspar is, van allen kun je wel wat lekkers maken. De enige naaldboomsoort waar je mee moet oppassen is de taxus.

PeterEngeltje

Ik heb het Dennetopbier vandaag weer gebrouwen en wacht nu tot de gist het karwei overneemt.
Het wort ruikt weer heerlijk, nu zien hoe het uitpakt met de korrelgist Danstar Nothingham.

Citaat van: Luiaard op 25-07-2017  19:30 uZelf ben ik van plan nog met verschillende scheuten- en appeltjes te experimenteren, als bosbouwer heb ik volop gelegenheid om op het juiste moment te verzamelen :) Nu zijn we echter te laat en moeten we weer tot het voorjaar wachten.


Hoi Luiaard,
Dus jij bent bosbouwer, dat is interessant.
Kun jij mij vertellen of het is toegestaan om in de vrije natuur  Dennetoppen e.d. te plukken?
Ikzelf en enkele van mijn vrienden vroegen zich dat af.

Luiaard

Citaat van: PeterEngeltje op 28-07-2017  20:06 uHoi Luiaard,
Dus jij bent bosbouwer, dat is interessant.
Kun jij mij vertellen of het is toegestaan om in de vrije natuur  Dennetoppen e.d. te plukken?
Ikzelf en enkele van mijn vrienden vroegen zich dat af.

Het bos en de bomen hebben allen een eigenaar. Zodra deze eigenaar jou toestemming geeft is het toegestaan. Daarnaast zullen er maar weinig eigenaren zijn die, bij kleine hoeveelheden, moeilijk doen over verzamelen. Het kan wel vervelend zijn als je een aangeplant boompje 'beplukt', maar zelf dan valt de schade mee.

PeterEngeltje

Citaat van: Luiaard op 29-07-2017  15:49 uHet bos en de bomen hebben allen een eigenaar. Zodra deze eigenaar jou toestemming geeft is het toegestaan. Daarnaast zullen er maar weinig eigenaren zijn die, bij kleine hoeveelheden, moeilijk doen over verzamelen. Het kan wel vervelend zijn als je een aangeplant boompje 'beplukt', maar zelf dan valt de schade mee.


Luiaard,
Bedankt voor deze informatie.
Als stadsmens vraag ik me wel af hoe je er achterkomt wie de eigenaar van het bos waar je gaat plukken.

Luiaard

Citaat van: PeterEngeltje op 30-07-2017  10:13 uLuiaard,
Bedankt voor deze informatie.
Als stadsmens vraag ik me wel af hoe je er achterkomt wie de eigenaar van het bos waar je gaat plukken.

Dat is niet altijd even eenvoudig. Bij grotere grondbezitters zoals Staatsbosbeheer en bijvoorbeeld Natuurmonumenten kun je het zien aan de bordjes in het gebied (of op hun website).

Dugraph

Citaat van: Luiaard op 25-07-2017  19:30 uIk heb in het voorjaar een blonde gebrouwen met fijnsparrentoppensiroop die mijn vriendin gemaakt heeft. De topjes/scheuten laten zich in april/mei zeer gemakkelijk plukken en bevatten dan de meeste en beste smaak (naar verluid van de boekjes van mijn vriendin). Ze zijn goed te herkennen door de frisgroene kleur en ze voelen zacht aan als ze vers en jong zijn.


Zo herken je de jonge en verse fijnsparrentop.

Vandaag wat dennentoppen geplukt om er zojuist achter te komen dat het fijnsparrentoppen zijn. Zijn deze op dezelfde manier toepasbaar? En wat voor smaak kan ik dan verwachten? Anders dan bij dennentoppen of lijken ze op elkaar?

PeterEngeltje

Citaat van: Dugraph op 05-05-2018  22:01 uVandaag wat dennentoppen geplukt om er zojuist achter te komen dat het fijnsparrentoppen zijn. Zijn deze op dezelfde manier toepasbaar? En wat voor smaak kan ik dan verwachten? Anders dan bij dennentoppen of lijken ze op elkaar?

Ik denk dat er weinig verschil in de aroma's zit. Misschien dat de intensiteit verschilt.
Ik zou ze invriezen en als je gaat brouwen het laatste kwartier meekoken in hopzak of hopspider.
Bij zware bieren kun je 10 gram per liter doen, bij lichtere bieren minder (5-7,5 gram per liter).
Deze dosering geld voor dennetoppen.

Stroop maken kan natuurlijk ook.

Over een paar weken (eind mei) zijn er weer dennetoppen.
Let op, de grove Den ziet er niet uit als een kerstboom, de Spar wel.
Sparretoppen zijn klein, een paar centimeter. Dennetoppen worden veel groter, variërend tussen de 8 en 20 centimeter. Bij jonge bomen worden ze groter dan bij oude bomen.

Dugraph

Citaat van: PeterEngeltje op 06-05-2018  10:54 uIk denk dat er weinig verschil in de aroma's zit. Misschien dat de intensiteit verschilt.
Ik zou ze invriezen en als je gaat brouwen het laatste kwartier meekoken in hopzak of hopspider.
Bij zware bieren kun je 10 gram per liter doen, bij lichtere bieren minder (5-7,5 gram per liter).
Deze dosering geld voor dennetoppen.

Bedankt voor je reactie en advies! Gebruiken op dezelfde wijze als hop is op zich een goed idee. Maar ik dacht een 20 liter split batch te doen waarbij ik 10 liter wat dennenaroma mee wil geven. Dan is stroop een beter idee denk ik, of zijn er nog andere technieken waar ik niet aan gedacht heb? Is koudhop bv een optie? Of niet aan te raden ivm beestjes?

PeterEngeltje

Citaat van: Dugraph op 06-05-2018  15:41 uBedankt voor je reactie en advies! Gebruiken op dezelfde wijze als hop is op zich een goed idee. Maar ik dacht een 20 liter split batch te doen waarbij ik 10 liter wat dennenaroma mee wil geven. Dan is stroop een beter idee denk ik, of zijn er nog andere technieken waar ik niet aan gedacht heb? Is koudhop bv een optie? Of niet aan te raden ivm beestjes?

Je kunt ook eerst siroop maken, maar het duurt een aantal weken voor dat klaar is als je de methode toppen plus droge suiker in een weckpot gebruikt.
Als je daarvan de suiker concentratie weet (verdunnen met water en met een hydrometer of refractometer het suiker gehalte meten) zou je de siroop ook als bottelsuiker kunnen gebruiken. Je kunt dan ook de siroop eerste met vergelijkbaar bier mengen om te ruiken en proeven hoeveel siroop in je bier gewenst is.

De koudhop methode is inderdaad af te raden ivm beestjes, en ik denk dat je daarmee minder aroma uit de toppen haalt.

Succes en laat weten hoe je te werk bent gegaan en wat het resultaat was.

Dugraph

Ingegeven door het gebrek aan een tweede weckpot heb ik gisteren ca. 130 g dennentoppen samen met 500 g suiker in een weckpot gedaan en de rest van de toppen ingevroren.

Ik moet nog even kijken hoe ik dat tijdens het brouwen ga doen. Wellicht toch het restant tegen einde kook toepassen. Siroop ga ik denk ik verdunnen met wat water, verhitten tot 85 ºC, af laten koelen en toevoegen aan het einde van de hoofdvergisting.

Brouwdag is nog ver weg. Ik houd jullie op de hoogte.

Koen S

Een andere methode is de dennentoppen 1 tot 2 weken macereren in een alcoholische drank, bv. wodka. Dan zijn de beestjes zeker dood.
Dennentoppen toevoegen tijdens de lagering + eventueel wat van de wodka vóór het bottelen: je kan dit in stapjes doen en regelmatig proeven tot je de gewenste smaak hebt bereikt.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.