Nieuws:

Help mee aan het verbeteren van het forum via een donatie. Klik hier,

Hoofdmenu


Ik haat bottelen: het alternatief afvullen op fustjes

Gestart door Ep, 23-09-2002 13:44 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Ep

Hallo brouwers,

Sinds ruim een jaar ben ik een enthousiaste hobbybrouwer. In die tijd zijn mijn brouwsels steeds beter geworden, in het begin was het bier dat ik maakte vies of op z'n best redelijk, inmiddels is het redelijk tot goed (vind ik zelf tenminste).
Spectaculairder is de ontwikkeling op kwantitatief gebied, in het begin maakte ik 5 tot 7 liter per keer en nu is dat 50 tot 60 liter per keer, dit zodat mijn huisgenoten ook kunnen meegenieten van mijn brouwsels. Dit is allemaal erg leuk maar het heeft ook een groot nadeel; het bottelen (wat ik sowieso al niet erg leuk vind) is bij deze hoeveelheden helemaal een rot klus. En nou vond ik op internet (Brouwland e.d.) allerlei tapsystemen. Het lijkt mij dat het een hoop werk scheelt als je het bier in een groot vat (of een aantal kleine vaten) doet i.p.v. in 180 flesjes. De vraag is nu, hoe goed werkt zoiets? Hoelang blijft het bier in zo'n ding goed? En hoelang mag er zitten tussen het eerste biertje dat je tapt en het laatste?
Is er iemand die ervaring heeft met deze dingen en die mij hierover kan adviseren?
Bij voorbaad dank,

Ep

Henk van der Laak

Strak plan, dat fustenbier.

Ik heb het zelf nog nooit gedaan, maar mij lijkt dat je dus een fles koolzuur (CO2) nodig hebt, om het geheel tot de laatste druppel te kunnen tappen. Volgens mij kan het bier ook niet echt bederven, zolang je er geen zuurstof bij doet, maar ik kan me vergissen.

CO2 op je vat zetten heeft als bijkomend voordeel, dat je de hergisting op fust kunt overslaan. Je moet wel heel goed de druk in de gaten houden, niet voor het tappen op zich (over tapdruk wordt teveel gepraat door mensen zonder kennis van zaken) maar wel omdat dat bepaalt hoeveel koolzuur er na verloop van tijd in je bier zit opgelost. Er stelt zich een evenwicht in: de druk is recht evenredig met de hoeveelheid opgeloste CO2.

Laat eens weten, zodra je het getest hebt?

Ciao,

Henk van der Laak.

Adrie

Voor de bruiloft van een van mijn brouwvrienden hebben wij een jaar of 5 geleden 20 liter witbier gebrouwen (de Witte Bruid gedoopt). Dit bier moest getapt worden op het feest, dus hadden we een plastic vat van 20 liter aangeschaft, waarop je een primitieve tapkraan kon schroeven en een CO2 patroon. Vooral de tapkraan, een simpele, plastic draaikraan, zorgde voor problemen, want het bier spoot of schuimde eruit zonder dat je eigenlijk een fatsoenlijk glas vol kreeg. Toch was het experiment geslaagd, want enkele (Limburgse) ooms gingen volledig uit hun dak.

Het bier ging die avond niet helemaal op, zodat ik samen met twee anderen het vat naar mijn kamer heb gesleept, waar wij het feest nog even hebben voortgezet. Ik kon er nog enkele dagen van tappen voordat het vat leeg was. De kwaliteit was na die dagen nog prima.

Resumerend: het vat voldeed op zich prima, het bier bleef minimaal een week houdbaar, maar de tapkraan was knudde. We hebben het vat nog steeds, maar ik betwijfel of we hem ooit nog gebruiken.

P.S. Die 5 litervaatjes van bijvoorbeeld Hertog Jan lijken me ideaal. Heeft iemand wel eens geprobeerd deze te openen? Ging dat?

Pjotr

Hai Ep,

Zo'n 19 liter tapinstallatie heb ik een tijd geleden bij Brouwland aangeschaft. Wel met een tweedehands vat, want dat scheelt behoorlijk in de prijs. Thuisgekomen bleek dat alle O-ringen (dekselring, 2x O-ring voor dip tube en 2x O-ring voor de aansluitingen) niet meer in orde waren. Helaas verkocht Brouwland toen geen O-ringen. Zo te zien verkopen ze nog steeds geen dip tube O-ringen, terwijl die er het slechts aan toe waren. 'k ben lang bezig geweest met zoeken naar een O-ring voor de deksel. De andere O-ringen kan je bijvoorbeeld bij een bunkerboot vinden (dip tube: 7.3 x 2.4, post: 10.78 x 2.62).

Op dit moment is de installatie in orde en heb ik er een vat bijgekocht. Eén vat is een maand geleden gevuld, het andere vat gaat over twee weken gevuld worden. De bedoeling is dat beide vaten tijdens een biervakantie opgedronken worden. Ik vrees dat ze snel op zijn, dus over de houdbaarheid zal ik weinig kunnen zeggen. Wel over het tapgemak. Eind oktober laat ik de resultaten wel weten. Ik vermoed dat het bier lang houdbaar is na eerste gebruik. Het vat zit tenslotte hermetisch gesloten met "ventielen".

Het schoonmaken is goed te doen; Met lange dunne armen kan je het vat geheel uitsponzen.

Ciao,

Peter.

Arend

Hallo A3

Met grote regelmaat bottel ik in 5 liter vaatjes. :duimop:
Dit naar grote tevredenheid van mij.
De dop aan de bovenzijde haal ik er uit en uit elkaar.
Ik reinig het vaatje desinfecteer het daarna vul ik het af tot circa 2cm onder de rand doe hier 3 suikerklontjes bij. Doe de vulstop er in. verder gewoon het zelfde behandelen als bij de flessen.

Brouw en bottel groeten Arend :brouwen:

Ep

Hoi Arend,

Als ik het goed begrijp heb jij zo'n ding wat bij Brouwland mini drukvat 5L heet en waar een Beerking 2000 biertapkop op moet. Dit ding voldoet aardig aan mijn wensen geloof ik. Er wordt bij mij in huis nu ongeveer 1 krat van mijn brouwsels per week gedronken, dus dat zou betekenen dat zo'n vaatje in een kleine week wordt leeggedronken. Als ik het goed begrijp is dat voor de houdbaarheid geen probleem.
Ik heb alleen nog een klein vraagje over dit systeem. Hoelang doe je ongeveer met zo'n koolzuurpatroon van 16gr.? Is dat ongeveer 1 per vat of veel meer (of minder)?


Dan nog een andere vraag over dit onderwerp.
Vroeger werd bier volgens mij altijd uit houtenvaten getapt, weet iemand hoe dit in z'n werk ging? Was het bier altijd dood of vond er hergisting in het vat plaats? Moest zo'n vat in een dag worden leeggemaakt of werd er koolzuur o.i.d. ingepompt om het langer houdbaar te maken.
Het viel mij namelijk op dat sommige houten vaten helemaal niet zo vreselijk duur zijn, das als hiermee ook een goed resultaat bereikt kan worden is dat ook een optie.

Ep

Arend

hallo Ep

Zo,n tapvaatje heeft een eigen tap tuit die je er eerst uit moet trekken.
Het vaatje moet je wel eerst ontluchten voor je gaat tappen.verder gaat dit prima zonder koolzuur patroon. :duimop:

groeten Arend :degroeten:

Ep

Blijkbaar heb jij toch iets anders dan ik bij Brouwland gezien heb.
Maar het belangrijkste is dat ik weet dat het gebruik van vaten in principe goed te doen is. Ik ga er binnenkort maar eens mee expirimenteren.

Bedankt voor de reacties
 :duimop:

Henk Kuik

Voor zo ver ik weet verkoopt Brouwland tevens de zogenaamde cornelius kegjes. Deze fusten zijn te koop in 20 liter en in 10 liter. De 10 liter versie is helaas wat moeilijker te bemachtigen. Op http://home.planet.nl/~kuik0089/cursus_5_bottelen.htm is een kleine inleiding te vinden met een afbeelding van deze systemen. Ik heb zelf dit systeem reeds uitgeprobeerd. ook ik vroeg me af hoe het met de houdbaarheid zit van het bier na het aanslaan. Ik heb een 10 liter fust gevuld en na een tijdje heb ik er meerdere glazen uitgehaald. Er zat toen nog zo'n 6 liter in. Deze 6 liter heb ik toen meerdere weken laten staan om iedere keer te kijken hoe het met de kwaliteit van het bier stond. Het verwonderde mij dat het bier zelfs na 2 maanden nog goed was. Het had echter wel frisheid ingeleverd.
De houdbaarheid is dus goed te noemen in dit soort systemen. Maar meerdere maanden is dus vanwege de frisheid af te raden. I denk dat je kunt stellen dat een week of drie vier wel het maximum is. Ik ben het trouwens niet eens met de stelling dat het bier geen nagisting nodig heeft omdat het koolzuurgas kunstmatig wordt toegevoegd. Nagisting is een onderdeel van het brouw proces en dient volgens mij dus wel uitgevoerd worden. In Amerika heeft men veel ervaring met deze systemen en voegt men geen suiker voor nagisting toe. Zelf denk ik toch dat je bier er beter van wordt en dat de hoeveelheid gist op de bodem van het fust geen probleem hoeft te zijn zolang je het fustje rustig behandeld. De hoeveelheid koolzuurgas is wel nauwkeuriger te bepalen dan bij hergisting op fles. Deze kegjes (fustjes dus) zijn volgens mij ideaal omdat je het bottelen niet meer hoeft te doen. Het is zelfs mogelijk om vanuit het fustje enkele flesjes met tegendruk te vullen zodat je een volkomen helder bier tijdens een wedstrijd kunt inleveren. Hoe dit exact in zijn werk gaat weet ik echter nog niet. Misschien dat er in de toekomst meer met deze fusten gewerkt wordt en er ook meer duidelijkheid komt over het met tegendruk afvullen van flesjes.

Herman

Even putten uit mijn linkarchief.

In aansluiting op Henk's verhaal:
bottelen met tegendruk:
http://chattanooga.net/~cdp/c_press.htm

Ook interessant is bottelen in PET flessen (niet te lang bewaren ivm slechtere houdbaarheid en bijsmaakjes)
http://chattanooga.net/~cdp/3lkeg.htm

Zelf een tap dop maken? http://chattanooga.net/~cdp/tapcap.htm

Herman

Herman


Adrie

Herman, de onuitputtelijke bron van links...

Trouwens, heeft een van jullie ervaring met gewone biervaten van 50 liter? Zijn die gemakkelijk te openen of is hier speciaal gereedschap voor nodig. Eens per jaar wordt bij ons in de straat een straatfeest gehouden en het leek me een leuke geste om speciaal straatbier te brouwen en te tappen.

Groeten,

A3

Herman

A3,

Volgens mij heb je hier speciaal gereedschap voor nodig. Bij 't Wort Wat was er iemand die hiervoor een sleutel gelast had. Dus als je handig bent met lassen, zal het wel lukken.

Herman

Adrie


CiteerDus als je handig bent met lassen, zal het wel lukken.

Grapjas. Behalve kok, microbioloog, proceskundige, keurmeester en accijnsontduiker moet je als amateurbrouwer nu dus ook al lasser zijn...  8). Nou ja, in ieder geval een goed excuus om maar weer eens een cursus te volgen of mijn schoonvader lief aan te kijken.

Groeten,

A3

Ep

:degroeten:

Ik had mijn hoop een beetje gevestigd op het systeem met de 5 liter vaten en de bijbehorende tapkop (omdat deze goedkoop is), maar nu lees ik op de website van Henk Kuik "De 5 liter blikken hebben als nadeel dat ze niet eenvoudig op druk gebracht kunnen worden en het dus altijd een slap aftreksel blijft van de echte fusten". Als dit over het door mij beoogde systeem gaat is dit dus een beetje jammer :'(. Overigens snap ik ook niet helemaal wat hiermee bedoelt wordt omdat er ook koolzuur patronen bij zitten, het lijkt mij dat je daarmee de vaten eenvoudig op druk kan brengen.
De cornelius kegje's (dit is volgens mij ook wat Pjotr Pinda bedoelt) heten bij brouwwland soda-keg, een complete set met zo'n ding kost 267 euro, mijn studie finaciering is helaas niet hoog genoeg om dit zo even te betalen. Er staat echter niet bij wat zo'n complete set allemaal bevat, ze verkopen ook allemaal losse dingen die met een soda-keg te maken hebben (koolzuurfles, slangen, ringen en weet ik wat allemaal nog meer), de prijzen van deze dingen lijken wel mee te vallen. Is het dus misschien zo dat zo'n complete set wel erg compleet is, en dat een wat soberdere set ook prima funcioneert en een stuk goedkoper is?
Met echte 50 liter (of 25 liter) bierfusten werken lijkt mij wel heel erg mooi, maar een echte tap instalatie is vast wel erg duur.

Ep

Herman

Hoi Ep,

Die 5 liter vaatjes, vergelijkbaar met die van Amstel etc die je in de super kan kopen (of slijter) werken wel, maar zijn niet je van het.

Ik denk dat Henk doelt op het feit dat glazen bijv eerst alleen schuim bevatten en pas later bier. Je kunt inderdaad met het koolzuurpatroon voor druk zorgen, regelen blijft echter wel lastig en moet puur op gevoel.

Is dit dan af te raden? Als je echt een hekel aan bottelen hebt niet. Ik heb het zelf wel gedaan en zal het ook nog wel eens doen, al was het alleen omdat ik nog koolzuurpatronen heb liggen.

Nadeel is wel dat je na reinigen van een blik dit echt helemaal droog moet krijgen, anders gaat het roesten. Ook gaan blikken niet zo lang mee. Je kunt lege blikken kopen die niet zo'n uittrektap hebben, beter, want dat lijkt me een potentieel broeinest voor bacterien.

Ik brouwde ook als student, om kostenoverwegingen gebruikte ik toen enkel beugelflessen (0,3 van Christoffel, 0,45 Grolsch of 0,5 Leeuw en 2l Christoffel), wellicht een alternatief? Ik heb toen ook voor 1 gulden een 5l tapset gekocht op de vlooienmarkt, misschien moet je daar es gaan kijken.

Herman

Pjotr

Hai Ep,

De vaten die ik gebruik zijn inderdaad cornelius kegs. Heb destijds een complete set aangeschaft met tweedehands vat. Wat de prijzen nu zijn weet ik niet, omdat Brouwland de set niet meer op hun site heeft staan. Stoppen ze met sodakegs?
Ik heb eigenlijk nooit de moeite genomen om achteraf uit te rekenen of het aanschaffen van losse onderdelen goedkoper geweest zou zijn. Destijds wist ik niet wat ik allemaal nodig had, dus koos ik voor de set.

Alles wat in de set zat was noodzakelijk.
Wanneer je zelf de boel gaat samenstellen, heb je nodig:
CO2 cylinder
drukregelaar
Versterkte PVC slang 60 cm
Aansluiting voor slang aan regelaar
Ball lock IN aansluiting
PVC slang 20 cm
Picnic kraantje
Ball lock UIT aansluiting
Tweedehands vat
2x diptube O-ring
2x steekkoppeling O-ring
1x deksel O-ring

Merkop:
* Nieuwe O-ringen heb je altijd nodig bij een tweedehands vat. Ook als je de complete set aanschaft krijg je die er niet bij.
* Nieuwe steekkoppelingen (duur!) heb je doorgaans niet nodig; Die rubbertjes op een veertje schijnen vrijwel het eeuwige leven te hebben.
* Ook het afblaasventiel hoef je niet te vervangen. Wel zal je het rubbertje misschien met weinig siliconenspray gasdicht moeten maken: Spray iets op je vinger en wrijf je vinger over het rubbertje.
* Aanschaf van een steeksleutel EN een ringsleutel voor de steekkoppelingen is noodzakelijk om ze te kunnen (de)monteren zonder de boel te mollen.

Ciao,

Peter

Arend

hallo A3

naar men zegt [monteur tap wacht van Heineken]is het vat van Heineken makkelijk te openen en te reinigen. wat met anderen vaten toch moeilijker lijkt te gaan. en ze hebben ze ook in kleinere uitvoeringen.anders ga je toch even bij een plaatselijk kroeg kijken. :idea:


groeten Arend :degroeten:

Henk Kuik


CiteerHoi Ep,

Ik denk dat Henk doelt op het feit dat glazen bijv eerst alleen schuim bevatten en pas later bier. Je kunt inderdaad met het koolzuurpatroon voor druk zorgen, regelen blijft echter wel lastig en moet puur op gevoel.
Herman

Dit is inderdaad wat ik bedoel. Bij mijn weten zijn de blikjes die je tegenwoordig in de winkel kunt kopen ook voorzien van een plastic laagje aan de binnenkant. Dit laagje kan gemakkelijk beschadigen wat weer een kwalijke invloed op je bier zou kunnen hebben. Het bier staat dan namelijk in direct contact met het metaal. De cornelius kegjes zijn inderdaad wat aan de dure kant maar leveren wel goede resultaten. Misschien is dit aan het einde van de rit toch wel belangerijker dan het goedkoop uit zijn. Bovendien is het zo dat je niet alles nieuw hoeft te kopen. De koolzuurgas fles bijvoorbeeld is ook te huur bij slijterijen. Deze is dan tevens voorzien van een regelaar. Het kegje zelf is ook tweedehands te koop wat een aanzienlijke prijsdaling opleverd. de meeste o-ringen zijn bij de betere vakhandel vaak wel te koop. Het reeds eerder aangehaalde picnickraantje is niet zomaar overal te koop maar deze zijn ook niet zo duur. Mijn setje heb ik voor rond de 125 gulden aangeschaft zonder het koolzuurgas flesje. Ik zal eens vragen of ik via die zelfde weg nog meer vaatjes kan aanschaffen. Morgen weet ik waarschijnlijk meer en dan laat ik het jullie weten.

Henk Kuik

De vaatjes zijn nog te koop en kosten ongeveer 75 Euro. Ik heb het dan over 10 liter cornelius keg systemen. De vaatjes worden verkocht inclusief koppelstukjes. Deze koppelstukjes zijn dus de verbinding waar de leidingen aan vast komen. 1 voor koolzuur en 1 voor bier. Wat je dus verder nog nodig hebt zijn leidingen, een picnickraantje en een koolzuurgas fles. Deze laatste is dus ook wel te huur. Het reinigen van deze fustjes is erg gemakkelijk omdat ze voorzien zijn van een mangat.

Euuhh...... Ik bedoel armgat :D

Laat me even weten of er belangstelling voor is dan kan ik ze bestellen.

Herman

Hoi Henk,

Beetje prijzig niet? Bij Brouwland betaal je 31 Euro voor een 19l keg, da's dus interessanter dan 75Eur voor een 10l. Of was dat incl drukregelaar?
 
Herman

Henk Kuik

Herman

Het is exclusief de drukregelaar maar inclusief de koppelstukjes.
Deze koppelstukken zijn vrij duur.
Als de prijs inclusief een drukregelaar zou zijn was het wel erg goedkoop.
Het voordeel van een 10 liter fust ten opzichte van een 20 liter fust vind ik dat je 10 liter bier nog redelijk vlot kunt wegdrinken zonder nu met enige regelmaat een feestje te geven. Hoewel een feestje best leuk is natuurlijk.

Ep

Hoi Henk,

Het idee om de koolzuurgas fles in eerste instantie te huren lijkt mij wel okee, omdat dit de aanschaf kosten een stuk lager maakt. 75 euro moet ik wel bij elkaar kunnen sprokkelen.

Is zo'n drukregelaar eigenlijk ook te huur, bij Brouwland kost een CO2 drukregelaar namelijk ook 75 euro, dus dat zou het weer een stuk duurder maken.

Verder duiselt het mij nog steeds een beetje van de slangetjes, kraantjes en koppelstukjes. Het lijkt mij het handigst als ik alles wat ik nodig heb (m.u.v. de koolzuurgas fles en evt. de drukregelaar) gewoon in een keer zou kunnen kopen. Als jij me zou willen helpen met bestellen zou dat tof zijn, zeker omdat je ervaring hebt met dit systeem, maar misschien is het practischer als ik het koop bij een bedrijf in de buurt, alleen weet ik niet wat voor een soort bedrijf dit soort dingen verkopen. Of zijn er maar heel weinig bedrijven die dit verkopen en ken jij toevallig een van de weinige?

Alvast bedankt voor alle hulp  :),

Ep

p.s. beetje een domme vraag misschien maar wat betekend keg eigenlijk? :weetniet:

fritz

Citeerp.s. beetje een domme vraag misschien maar wat betekend keg eigenlijk? :weetniet:

Hoi Ep,

Een "keg" (a keg) is het Engels voor een vat of een fust ... Als m'n geheugen me niet in de steek laat ;)
JW zal dit wel kunnen bevestigen door z'n verblijf in de States ...

cheers,

fritz

JWVG

Ja klopt, het is een beetje een verzamel naam voor alle formaten 'vat'. 'To keg' is (hebben we daar een Nederlands woord voor?) in het vat opslaan.

JW.

Vergelijkbare Topics (7)


Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.