Dag medebrouwers,
Een moeilijke kwestie.
Afgelopen zaterdag hebben we weer eens gebrouwen, alles leek goed te gaan, maischen op de juiste temperatuur, spoelwater van 80 graden, enz, tenminste dat dachten we!
Want tijdens het aan de kook brengen van ons brouwsel kwamen we er achter, dat notabene, de afleesschaal van de thermometer in tweeën was gebroken! En dat de twee helftjes achter elkaar waren geschoven, resultaat: i.p.v bijvoorbeeld 70 graden lees je 80 af! Dus uiteindelijk hebben we dus alles 10 graden te koud gemaischten gespoeld!
De jodiumproef was echter goed! Al leek het na 10 minuten toch iets paars te kleuren (maar volgens mij moet het dan gelijk paars kleuren, als het niet goed is)
We zijn toch maar door gegaan met koken, hebben nog wat suiker toegevoegd en hebben gekoeld.
Het geheel staat nu ook volop te gisten.
Waarschijnlijk was de thermometer al stuk voor we met brouwen begonnen, want achteraf was alles wel erg snel op temperatuur.
De vraag is nu, is ons bier mislukt? of is er eigenlijk niets aan de hand
Rik