Verbeteren Brouwinstalatie van Klarstein RVS elektrische ketel

Gestart door Battum80, 06-04-2016 22:16 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Battum80

Hallo allemaal, ik heb onderstaande ketel een paar maanden geleden gekocht en de kranen veranderd en een pompje met dimmer erop gezet. Ik ben nu bijna klaar met de moutkorf die ik heb gemaakt van een mennopan en een spatdeksel.







Er moeten nog een aantal gaten in, maar een kant komen geen gaten, zodat ik de moutkorf op de rand van de pan kan laten steunen terwijl ik het rooster van de oven met mijn andere hand eronder schuif, zonder dat het wort naast de pan lekt.





Iemand een idee om de deksel weer dicht te krijgen? Wat kan ik aan het einde van de slang maken om te vorkomen dat een dikke straal wort het graanbed verstoord?

Biertje1985

Korte vraag, zijn die gaten niet wat groot, daar valt je mout toch zo doorheen?

Ziet er super uit overigens!

wonnink

Citaat van: Biertje1985 op 06-04-2016  22:47 uKorte vraag, zijn die gaten niet wat groot, daar valt je mout toch zo doorheen?

Ziet er super uit overigens!

Ik snap het ook niet, er zit een hele mooie filterplaat bij de klarsteiner zelf

PrinsHeerlijk

Wow! Dat ziet er heeel strak uit, dit draadje blijf ik ook even volgen.  :brouwen:
Hopen dat het snel goede bieren opleverd, proficiat!  :proost:

emiel1

Citaat van: Biertje1985 op 06-04-2016  22:47 uKorte vraag, zijn die gaten niet wat groot, daar valt je mout toch zo doorheen?

Ziet er super uit overigens!

Hij heeft op die gaten nog een filter liggen, dus die gaten zijn meer zodat de bodem van de pan het filter ondersteunt, maar het wort er nog wel doorheen kan. Deze pan lijkt sprekend op mijn steba pan en die heeft geen filterbodem...

abroeders

Hoi Battum,
Ik ben ook een inmaakketel aan het verbouwen. Een 21 liter Menno pan als moutpijp. Misschien heb je iets aan mijn ideeën.
PID regelaar voor de temperatuurregeling (pt100 temperatuurmeter in de leiding onder de huiddoorvoer) en een solarpompje ingebouwd in de voet van de inmaakketel. Ik heb onderin de pan een huiddoorvoer gemaakt. 1 Aftapkraan waarmee het wort onder vrij verval in het gistvat kan stromen. De andere kraan zit in de stijgleiding voor het rondpompen.
Ik ben van plan een knie met siliconenslang straks op het maischbed te leggen zodat het wort met een ronddraaiende beweging over de mout gepompt wordt.
In het deksel ga ik nog een sleuf, of gat maken om de slang hierlangs naar binnen te laten gaan. Moet nog even hierover nadenken.















Moet nog voor de eerste keer gaan brouwen met deze ketel. De eerste natte tests met loog en hierna met citroenzuur verliepen prima en zonder lekkages.

Nog een paar kleine dingen zoals een greep/hengsel aan de binnenpan, uitdruip/spoelrek of hijslier. Kijken of het deze maand af komt zodat ik hiermee kan gaan brouwen.

emiel1

Ziet er mooi uit! Hoe is die isolatiemantel? Ik heb zelf een stuk van een isolatiematje om mijn pan, dat werkt wel goed, maar dit ziet er beter uit

abroeders

De isolatiemantel is de officiele bij de pan behorende steba mantel. Met kokend water in de pan voelt de buitenkant ietswat lauw. Dus de isolatie is prima.

Het opwarmen gaat met de mantel sneller iniedersgeval.

emiel1

Citaat van: abroeders op 06-04-2016  23:18 uDe isolatiemantel is de officiele bij de pan behorende steba mantel. Met kokend water in de pan voelt de buitenkant ietswat lauw. Dus de isolatie is prima.

Het opwarmen gaat met de mantel sneller iniedersgeval.

Dank, toch maar eens aanschaffen dan. Ik heb precies dezelfde pan. Leuk om te zien wat jij met t bedieningspaneel hebt gedaan, ziet er strak uit

Battum80

Citaat van: Biertje1985 op 06-04-2016  22:47 uKorte vraag, zijn die gaten niet wat groot, daar valt je mout toch zo doorheen?

Ziet er super uit overigens!

De gaten zijn inderdaad erg groot en daarom ligt dit spatdeksel erop:



Zonder het handvat natuurlijk.
Ik wil eerst een stekkertje aan de voeding maken. Doordat de pomp aan de ketel vast zit is het een beetje lastig dat de voeding eraan bungelt. De eerste is al in het water gevallen bij het schoonmaken. Ik heb het nu met een knoonsteentje opgelost en het stekkertje is onderweg.

De isolatiemantel ( ) staat op mijn lijstje om binnenkort te bestellen. Tot nu toe heb ik doeken over de ketel gelegd tijdens het maischen.


Battum80

Citaat van: abroeders op 06-04-2016  23:04 uHoi Battum,
Ik ben ook een inmaakketel aan het verbouwen. Een 21 liter Menno pan als moutpijp. Misschien heb je iets aan mijn ideeën.
PID regelaar voor de temperatuurregeling (pt100 temperatuurmeter in de leiding onder de huiddoorvoer) en een solarpompje ingebouwd in de voet van de inmaakketel. Ik heb onderin de pan een huiddoorvoer gemaakt. 1 Aftapkraan waarmee het wort onder vrij verval in het gistvat kan stromen. De andere kraan zit in de stijgleiding voor het rondpompen.
Ik ben van plan een knie met siliconenslang straks op het maischbed te leggen zodat het wort met een ronddraaiende beweging over de mout gepompt wordt.
In het deksel ga ik nog een sleuf, of gat maken om de slang hierlangs naar binnen te laten gaan. Moet nog even hierover nadenken.

... knip...

Moet nog voor de eerste keer gaan brouwen met deze ketel. De eerste natte tests met loog en hierna met citroenzuur verliepen prima en zonder lekkages.

Nog een paar kleine dingen zoals een greep/hengsel aan de binnenpan, uitdruip/spoelrek of hijslier. Kijken of het deze maand af komt zodat ik hiermee kan gaan brouwen.

Dat ziet er een heel stuk professioneler uit! Ik ben jaloers. Kan je de binnenkant van je ketel eens laten zien? Ik ben vooral benieuwd wat je met de afvoer hebt gedaan.

Een PID ben ik nog niet aan toe. Mijn beperkte kennis staat dat nog niet toe. Ik heb al wel met de ketel gebrouwen, ongeveer 5 keer nu. Ik ben vooral verbaasd over hoe helder het wort wordt door het rondpompen tijdens het maischen. Tot nu toe heb ik het wort in een emmer laten lopen, de ketel schoongemaakt en het wort terug gestort in de ketel om te koken. Dit kost best veel tijd, ook omdat het wort afkoelt en het daardoor langer duurt voordat alles kookt.
Met de binnenpan/moutpijp ga ik ervan uit dat dit veel sneller gaat, omdat ik al kan gaan verwarmen nog tijdens het filteren.
Als steun voor de binnenpan tijdens het koken wil een rooster uit de oven gaan gebruiken. Hoe ga jij dit oplossen?

Battum80

Citaat van: wonnink op 06-04-2016  22:56 uIk snap het ook niet, er zit een hele mooie filterplaat bij de klarsteiner zelf

Dit is niet de "klarstein maischekessel" met filterbodem, maar een "Klarstein Einkocher" een namaak weckketel. Ik heb deze gekocht: http://www.ebay.com/itm/361127495438?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

In eerste instantie had ik een soortgelijke gekocht met een digitaal display maar deze werkte niet. De ketel stopte niet met verwarmen.

Ronald82

Complimenten ziet er allemaal erg mooi uit, en die ketel is niet duur kun je nog heel wat aan verspijkeren.

abroeders

Citaat van: Battum80 op 07-04-2016  08:56 uDat ziet er een heel stuk professioneler uit! Ik ben jaloers. Kan je de binnenkant van je ketel eens laten zien? Ik ben vooral benieuwd wat je met de afvoer hebt gedaan.

Een PID ben ik nog niet aan toe. Mijn beperkte kennis staat dat nog niet toe. Ik heb al wel met de ketel gebrouwen, ongeveer 5 keer nu. Ik ben vooral verbaasd over hoe helder het wort wordt door het rondpompen tijdens het maischen. Tot nu toe heb ik het wort in een emmer laten lopen, de ketel schoongemaakt en het wort terug gestort in de ketel om te koken. Dit kost best veel tijd, ook omdat het wort afkoelt en het daardoor langer duurt voordat alles kookt.
Met de binnenpan/moutpijp ga ik ervan uit dat dit veel sneller gaat, omdat ik al kan gaan verwarmen nog tijdens het filteren.
Als steun voor de binnenpan tijdens het koken wil een rooster uit de oven gaan gebruiken. Hoe ga jij dit oplossen?

De afvoer in de buitenketel gaat via een huiddoorvoer in de bodem.


Ik denk dat ik hier nog een rvs ikea spatdeksel op ga leggen voor het hopkoken; zodat ik na het koken kan rondpompen en koelen met mijn dompelkoeler.

Voor het rondpompen tijdens het maischen had ik het knietje bedacht:

Misschien is het beter om ook nog een spatdeksel op mijn maisch te leggen en dit knietje dan bovenop het spatdeksel.

Voor uitlekken en spoelen wil ik het eerst zo proberen:

Alleen ben ik wel bang voor oxidatie op deze manier. Ik wil misschien later een takel maken om de binnenpan geleidelijk om hoog te kunnen takelen tijdens het spoelen.

Als iemand goede ideeën heeft dan hoor ik dat graag!

emiel1

Citaat van: abroeders op 07-04-2016  11:45 uMisschien is het beter om ook nog een spatdeksel op mijn maisch te leggen en dit knietje dan bovenop het spatdeksel.

Das natuurlijk het mooiste, als je filter dan traag doorloopt heb je ook geen gevaar dat er graan over de rand van de binnenpan meekomt en in je pomp terecht komt

Citaat van: abroeders op 07-04-2016  11:45 uAlleen ben ik wel bang voor oxidatie op deze manier. Ik wil misschien later een takel maken om de binnenpan geleidelijk om hoog te kunnen takelen tijdens het spoelen.

Is dat echt zo'n groot probleem? Een Braumeister of Grainfather doet het ook zo en daar zijn mensen heel enthousiast over...

Battum80

Ik heb rondpompen al een keer geprobeerd met een Ikea deskel maar merkte dat deze behoorlijk naar beneden werd getrokken door de pomp. Ik had het gevoel dat deze te fijnmazig is. De deksel die ik nu heb is wat grover.

Ik dacht dat oxidate voor het koken niet zo'n groot risico was.

Mooi gemaakt die afvoer. Zo kan je binnenpan veel dieper in je ketel. Ik moet aardig afstand houden van de bodem door het filter dat ik gebruik.

tdp

Citaat van: emiel1 op 07-04-2016  11:48 uDas natuurlijk het mooiste, als je filter dan traag doorloopt heb je ook geen gevaar dat er graan over de rand van de binnenpan meekomt en in je pomp terecht komt

Is dat echt zo'n groot probleem? Een braumeister of grainfather doet het ook zo en daar zijn mensen heel enthousiast over....

Heb een dergelijke opstelling gehad maar heb nooit oxidatiesmaak of zo gehad... Werkte bij mij gewoon prima.
Je zou vrij simpel ene takel kunnen fabriceren, om dit te voorkomen.

Groet,
de TDP

ciesvandekwis

Ik werk met een gelijkaardige opstelling, maar dan wel met geblutste koper potten  ^-^.
Een takel is eenvoudig te maken met een spanband, zie onder



en het ikea deksel (Stabil) gebruik ik tijdens maischen bovenop het beslag. Als je slang daar op ligt, verdeelt wort zich vrij goed.

Om uit de druipen neem ik gewoon 3 draadstangen


Jacques

Citaat van: emiel1 op 07-04-2016  11:48 uIs dat echt zo'n groot probleem? Een Braumeister of Grainfather doet het ook zo en daar zijn mensen heel enthousiast over...

Voor wat betreft het voorkomen van oxidatie is een Braumeister zeker niet het beste apparaat.

Om het kletteren van het wort te voorkomen haal ik niet de hele moutkorf omhoog als ik ga spoelen. Ik zet de korf op de bovenste nokken van de korf. De onderkant van de korf blijft dan in de vloeistof. Ook gaat het spoelen langzamer waardoor je een beter rendement haalt.

DJ

Heren, petje af, mooi om te zien.
Hier een beetje jaloers...

Jelmer P

Citaat van: abroeders op 06-04-2016  23:04 u




Hoe kom je aan die mooie ronde filterbodem? Ik ben op zoek naar zoiets.

Heb je er al mee gebrouwen? Het lijken mij wat weinig gaten in je pan..

abroeders

Citaat van: Jelmer P op 08-04-2016  07:20 uHoe kom je aan die mooie ronde filterbodem? Ik ben op zoek naar zoiets.

Heb je er al mee gebrouwen? Het lijken mij wat weinig gaten in je pan..

De filterbodem is een valse bodem. Op aliexpress kun je er vele vinden.
Eigenlijk hoort er in het midden een doorvoer met slangenpilaar en kun je dit filter onderin een 'dichte' pan leggen en via de slang afhevelen. I.p.v. de doorvoer gebruik ik een RVS bout, moer en carosseriering om het filter aan mijn moutkorf te fixeren.

Ik heb er nog niet mee gebrouwen maar mijn gevoel zegt dat 6 grote gaten van 20mm doorsnede voldoende moet zijn om de aanvoer van wort uit mijn slangeltje weer af te voeren. We zullen het zien, anders kan ik de gaten altijd nog wat groter uitponsen.

emiel1

Citaat van: abroeders op 08-04-2016  07:51 uik heb er nog niet mee gebrouwen maar mijn gevoel zegt dat 6 grote gaten van 20mm doorsnede voldoende moet zijn om de aanvoer van wort uit mijn slangeltje weer af te voeren. We zullen het zien, anders kan ik de gaten altijd nog wat groter uitponsen.

Met gemak lijkt me. Er zit wel een klein beetje ruimte tussen je onderste filterplaat en de bodem van de pan, toch? Anders krijg je misschien in de hoeken wort dat niet weg kan

abroeders

Citaat van: emiel1 op 08-04-2016  09:02 uMet gemak lijkt me. Er zit wel een klein beetje ruimte tussen je onderste filterplaat en de bodem van de pan, toch? Anders krijg je misschien in de hoeken wort dat niet weg kan

Ja, het filter is gewoon een bolletje. In het midden een centimeter of 2 hoog. Wort kan gewoon vrij stromen tussen de filter en de bodem van de pan. Die paar milliliter aan de randjes maak ik me geen zorgen over. Ik zie hier geen beren op de weg.

emiel1

Citaat van: abroeders op 08-04-2016  10:23 uJa, het filter is gewoon een bolletje. In het midden een centimeter of 2 hoog. Wort kan gewoon vrij stromen tussen de filter en de bodem van de pan. Die paar milliliter aan de randjes maak ik me geen zorgen over. Ik zie hier geen beren op de weg.

Nee dat zou ik ook niet doen. Goede tip trouwens van die valse bodem, ik heb destijds lang gezocht naar iets dergelijks, maar niks gevonden. Uiteindelijk zelf gemaakt van aluminium, maar heb toch liever RVS, dus misschien schaf ik er ook wel 2 aan...

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.