Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een late Bredaas Lambiek  (gelezen 11064 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline cow

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • Menne Brouwerij
    • Menne Brouwerij
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #50 Gepost op: 29-03-2017 17:23 u »
Iedereen moet zelf weten hoe en wat hij doet. Is alleen een advies (heb ik zelf ook gekregen van een bevriende lambiekbrouwer).
Maar ze zwavelen heus niet omdat ze de geur zo lekker vinden, en aan het eind van de dag zodat niemand er meer bij hoeft te zijn.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #51 Gepost op: 29-03-2017 17:32 u »
Ik wil natuurlijk geen schimmels in mijn bier die het bier slecht maken. Maar wat doen andere hobby lambik brouwers.

Het vat wordt weer gelijk gevuld. Met een bevrucht wort. Dus slechte schimmels en bacteriŽn worden weer verdreven

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #52 Gepost op: 29-03-2017 18:05 u »
Cow ik wil je advies niet in de wind slaan maar heb die middelen niet. Dus moet ik het op een andere manier doen.

Zou met heet water spoelen met daarin wat oxi al een redelijk effect hebben.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #53 Gepost op: 29-03-2017 18:11 u »
Ik heb direct na het bottelen gevuld met nieuwe lambiek en alleen even omgespoeld

Offline cow

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • Menne Brouwerij
    • Menne Brouwerij
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #54 Gepost op: 29-03-2017 18:23 u »
Oude manier: ketting in ton, heet water, en rollen (minuut of 10-15), erna spoelen, zo'n 2 dagen drogen, zwavelen, wachten tot zwavel weer weg is, vullen met je wort, en weer wachten....

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.013
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #55 Gepost op: 29-03-2017 18:24 u »
Cow ik wil je advies niet in de wind slaan maar heb die middelen niet. Dus moet ik het op een andere manier doen.

Zou met heet water spoelen met daarin wat oxi al een redelijk effect hebben.
Ik heb nul ervaring met lambiek, maar zwavelwieken of -rondo's zijn gewoon te koop.

Offline cow

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • Menne Brouwerij
    • Menne Brouwerij
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #56 Gepost op: 29-03-2017 19:54 u »
Gelukkig wel.
Alleen niet de fout maken ze in je vat te hangen en dan erboven gaan kijken of het wel goed brand. De damp neemt je gedurende langere tijd de lucht weg, en is dus gevaarlijk. Kan je beter een sigaar gaan roken.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #57 Gepost op: 29-03-2017 22:32 u »
Oude manier: ketting in ton, heet water, en rollen (minuut of 10-15), erna spoelen, zo'n 2 dagen drogen, zwavelen, wachten tot zwavel weer weg is, vullen met je wort, en weer wachten....
Dit doe je alleen wanneer het vat een tijdje ongebruikt heeft gestaan. Niet met een vat dat je leegt en direct vult

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #58 Gepost op: 30-03-2017 13:36 u »
Het vat zit al mooi vol. Nu rustig wachten tot de vergisting begint.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #59 Gepost op: 30-03-2017 14:13 u »
Het vat zit al mooi vol. Nu rustig wachten tot de vergisting begint.
Succes, dit gaat goed komen!

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #60 Gepost op: 30-03-2017 14:57 u »
Dat denk wel. Hopelijk heb ik net als vorige keer mooi gist gevangen. De lambiek die er uit kwam rook enorm lekker. Staat nu ff te bezinken want nam nog al wat rotzooi mee uit het vat. Morgen gaat hij op fles.






Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #61 Gepost op: 30-03-2017 15:18 u »
Precies mijn vaten  :D

Heb je ook al geproefd?

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #62 Gepost op: 30-03-2017 15:19 u »
Van de jaar oude nog niets geproefd. Morgen zal ik wel een slokje nemen, want dan gaan we bottelen.
De geur was echt een lambiek geur. Nog geen natte hond of paarden deken maar gelukkig ook geen azijn zuur.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #63 Gepost op: 03-04-2017 08:46 u »
Vrijdag de lambiek van vorig jaar op de fles gedaan met 4 gr/l suiker.
Woensdag rook hij erg aangenaam. Helaas vrijdag was de geur wel wat veranderd.
Misschien door de cold crash die ik had gedaan vanwege de rotzooi die mee uit het vat kwam.
Het is mooi helder maar de smaak is iets wrang geworden.

We hebben mooi 44 flessen gevuld. We gaan het wel beleven wat de smaak gaat worden na een half jaartje.

Het nieuwe brouwsel staat al lekker rustig te schuimen in het vat. Hopelijk blijft het bij in het vat maar je weet maar nooit. Het heeft wel even geduurd voordat er wat leven in kwam.

Ik houd jullie weer op de hoogte van de voortgang.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.265
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #64 Gepost op: 08-06-2019 19:13 u »
Hoe is de lambiek geworden, Vik?

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #65 Gepost op: 09-06-2019 12:07 u »
Deze lambic was echt een zooitje.
Deze heeft zijn weg gevonden richting de stortbak.

Mislukt experiment.

met een bierige groet vanaf mijn   mobieleke


Offline Irukandji

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 118
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #66 Gepost op: 09-06-2019 13:12 u »
Oh zonde joh.
Vooral omdat het ook allemaal zoveel tijd kost.
Maar ja het hoort erbij zeggen ze

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.265
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #67 Gepost op: 09-06-2019 13:17 u »
Jammer zeg  :( ben je nog met de nieuwe bezig?

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #68 Gepost op: 09-07-2019 15:51 u »
Nee ook niet meer met een nieuwe begonnen

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #69 Gepost op: 10-07-2019 13:50 u »
Volgende winter beter!

Wat was er mis met de smaak van het bier, teveel hout of te zuur?

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #70 Gepost op: 10-07-2019 14:19 u »
We hebben gewoon goede ruimte om het bier goed te vergisten voor langere tijd. Met tegenwoordig warme zomers kan ik het houten vat niet op een kamer bewaren. En we hebben geen kelder.

Dus door veel temperatuurwisselingen zat er een vieze chemische smaak aan. Erg houterig en niet zo zuur meer.

Hij staat nog steeds op fles binnenkort maken we er weer 1 open.

De tweede poging is door verbouwen twee jaar op het vat geweest. Dit was niet bevorderlijk voor het bier. Schimmel via het waterslot dat uitgedroogd was.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #71 Gepost op: 10-07-2019 17:18 u »
We hebben gewoon goede ruimte om het bier goed te vergisten voor langere tijd. Met tegenwoordig warme zomers kan ik het houten vat niet op een kamer bewaren. En we hebben geen kelder.

Dus door veel temperatuurwisselingen zat er een vieze chemische smaak aan. Erg houterig en niet zo zuur meer.

Hij staat nog steeds op fles binnenkort maken we er weer 1 open.

De tweede poging is door verbouwen twee jaar op het vat geweest. Dit was niet bevorderlijk voor het bier. Schimmel via het waterslot dat uitgedroogd was.

Misschien een kruipruimte gebruiken als je die hebt? Wat ook een alternatief voor een houten vat is, is een mandfles met een eikenhouten stop er in. Dan heb je in ieder geval minder zuurstofinslag

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.265
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #72 Gepost op: 10-07-2019 17:57 u »
Tot nog toe lijkt mijn plastic-vat-met-reddingsdeken ook goed te werken  :)

Tags: