Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een late Bredaas Lambiek  (gelezen 11072 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #25 Gepost op: 20-06-2016 16:49 u »
Zo we zijn een aantal maanden verder en mijn bevindingen zijn dat het bier op de fles geen pellicle heeft. Maar in het vat staat een heerlijk dik deken op het bier.

Heb wel een vraag wat gaat er nu verder gebeuren. Verdwijnt deze laag of blijft het zo. Kan ik de deken door breken om een meting te doen en een monster te nemen. Of moet ik het nu lekker rustig laten staan?

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.453
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #26 Gepost op: 20-06-2016 17:07 u »
Is bij ons ook het geval in het vat zit er een laag op het bier en in de fles niet.
Volgens mij verschillen daar de meningen over, wij hebben besloten om geen monsters meer te nemen en die laag intact te laten.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #27 Gepost op: 20-06-2016 17:11 u »
Ga ik dat ook doen. Het ruikt in ieder geval lekker zurig.

Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #28 Gepost op: 21-06-2016 08:33 u »
Zo we zijn een aantal maanden verder en mijn bevindingen zijn dat het bier op de fles geen penicilline heeft. Maar in het vat staat een heerlijk dik deken op het bier.

Heb wel een vraag wat gaat er nu verder gebeuren. Verdwijnt deze laag of blijft het zo. Kan ik de deken door breken om een meting te doen en een monster te nemen. Of moet ik het nu lekker rustig laten staan?
Zie link,
http://www.milkthefunk.com/wiki/Pellicle


Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #29 Gepost op: 21-06-2016 08:39 u »
Beste vertaling voor pellicle is een vlies.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #30 Gepost op: 21-06-2016 08:52 u »
Haha foutje met tikken denk. Maar goed het werd begrepen zal hem aanpassen.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #31 Gepost op: 13-12-2016 08:45 u »
Bijna een jaar verder. Nog een paar maanden en dan ga ik mijn eerste lambiek bottelen.

Wel een vraag erbij. Hoeveel suiker zou ik moeten toevoegen per liter?

Vanavond ga ik voor de volgende lambiek een extra 65 liter vat halen. Nog wel even wachten met lambiek brouwen want er zijn nog aardig wat insekten aanwezig.

Het dertig liter vat wordt na het botelen weer een lambiek maar daar gaat naar een half jaar eens wat lekkere vruchten op.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #32 Gepost op: 13-12-2016 08:58 u »
Ja ik zag ook nog wat beestjes vliegen in de tuin. Ik denk dat ik gewoon eerst een kleine lambiek starter maak, gewoon een litertje buiten zetten met een filterdoek er overheen.
Misschien ook een idee voor je, gezien de hoeveelheid die je nog gaat brouwen.

Wordt het 65 liter vat er eentje van eiken of kastanje?

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #33 Gepost op: 13-12-2016 09:06 u »
Weer een kastanje vat van 65 liter.

Dat is ook een idee. Gewoon wat extract buiten zetten kan ook.
Maar ik moet het vat toch nog water dicht maken dus ik heb nog even.

De vorige batch had ik helemaal buiten gezet met kaasdoek er over.
De 5 liter die op fles staat van de vorige batch gaat de gootsteen in. Deze ruikt niet lekker zurig en de aanslag op de fles begint groen te worden. Mogelijk hopharsen maar neem geen risico.

De nieuwe batch van 60 liter brouw ik in twee keer.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #34 Gepost op: 13-12-2016 09:10 u »
Dan moet dat helemaal kunnen als je een starter maakt, die gooi je dan bij de eerste batch en dan giet je vervolgens de tweede er overheen. Hoef je ook niet zo veel buiten te zetten

Misschien toch maar eens wat proeven van die 5 liter, dan weet je zeker of je het wel of niet weg moet kieperen

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #35 Gepost op: 13-12-2016 09:18 u »
Ja dat is waar. Eerst ff proeven is natuurlijk wel de bedoeling. En zet ik het als nog ff op fles.

Hoeveel bottelsuiker gebruik jij om dit op fles te zetten?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #36 Gepost op: 13-12-2016 09:29 u »
Hoeveel bottelsuiker gebruik jij om dit op fles te zetten?
Goeie vraag, ik moet ook nog voor het eerst gaan bottelen. Nu heb ik van die grote (cider)flessen gekocht van 0,75L, dat zal dan natuurlijk weer afwijken van normale kleine flesjes.

Ik heb een paar boeken over het brouwen van zure bieren dus daar ga ik nog even in kijken.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #37 Gepost op: 13-12-2016 10:08 u »
Oh welke boeken zijn dat. Lijkt me erg leuk om ook wat van die boeken te hebben.

Of je nu voor grote of kleine flessen bottel maakt volgens mij de suiker verhouding niet zo veel uit.
Zoveel gram suiker / liter.
Ik doe altijd alles in een bottelemmer en voeg daar de suiker aan toe. Ff voorzichtig roeren bottelen maar.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #38 Gepost op: 13-12-2016 10:12 u »
Oh welke boeken zijn dat. Lijkt me erg leuk om ook wat van die boeken te hebben.

Of je nu voor grote of kleine flessen bottel maakt volgens mij de suiker verhouding niet zo veel uit.
Zoveel gram suiker / liter.
Ik doe altijd alles in een bottelemmer en voeg daar de suiker aan toe. Ff voorzichtig roeren bottelen maar.
Ik heb:
- Wild brews van Jeff Sparrow
- American Sour Beers van Michael Tonsmeire

Suiker los ik altijd op in kokend water (2x zo veel water als suiker), daarna koel ik het af en giet het op de bodem van het bottelvat, daarna het jonbier er overheen

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #39 Gepost op: 13-12-2016 10:16 u »
Ja zo doe ik het ook ongeveer. Eerst oplossen en daarna vermengen.

Die boeken ga ik eens zoeken.

Wat meer literatuur over bier kan geen kwaad.


Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #42 Gepost op: 20-12-2016 14:24 u »
Ondertussen ook al de twee boeken in huis. Wat een heerlijk leeswerk.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.830
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #43 Gepost op: 21-12-2016 14:31 u »
Ik heb inmiddels weer een starter gemaakt van een liter wort. Afgelopen zaterdag buiten gezet, gisteren in de erlemeyer gedaan en gisteren kwam de gisting op gang.
Ik had een beetje mijn twijfels omdat het zaterdag en zondag vrijwel windstil was. Wel goed dat ik er een filterdoek overheen heb gedaan want er hingen nogal wat insecten in de tuin.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #44 Gepost op: 30-12-2016 11:29 u »
Hoe bottel jij je lambiek. Met suiker of gewoon plat de fles in.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #45 Gepost op: 29-03-2017 14:24 u »
Iets vroeger dan de bedoeling maar vanavond gaat de Lambiek op de fles.
En we doen gelijk een nieuwe brouwen.

De temperatuur is misschien vanavond niet optimaal maar moet goed komen.
Zal later wel wat foto's sturen.

Ik ga het vat met lauw water spoelen en daarna weer gelijk vullen. (doe ik hier goed aan????)

Offline cow

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • Menne Brouwerij
    • Menne Brouwerij
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #46 Gepost op: 29-03-2017 14:54 u »
Flink heet (liefst stoomreiniger), niet enkel een beetje spoelen, echt reinigen. En na drogen zwavelen tegen schimmels. En dan weer vullen.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #47 Gepost op: 29-03-2017 17:05 u »
Zo dat is flink. Ik wil gewoon de cultuur behouden in mijn vat

Offline cow

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • Menne Brouwerij
    • Menne Brouwerij
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #48 Gepost op: 29-03-2017 17:14 u »
Cultuur zit voornamelijk in de omgeving, en diep in 't hout. Zo doen ze het bij lambiekbrouwerijen in BelgiŽ.
Maar als je schimmels lekker vindt, gewoon niet doen. Moet je helemaal zelf bepalen.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.116
  • Land: nl
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #49 Gepost op: 29-03-2017 17:17 u »
Cultuur zit voornamelijk in de omgeving, en diep in 't hout. Zo doen ze het bij lambiekbrouwerijen in BelgiŽ.
Maar als je schimmels lekker vindt, gewoon niet doen. Moet je helemaal zelf bepalen.

Gist hoort ook bij de schimmels: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gist

Hopbier

Tags: