Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Een late Bredaas Lambiek  (gelezen 9333 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Een late Bredaas Lambiek
« Gepost op: 05-04-2016 10:15 u »
Hoi ik ben erg laat om een lambiek te brouwen maar had wat ellende met mijn eerste houten vat.
Gezien de temperatuur aankomende vrijdag nacht gaat het denk ik nog wel goed komen.
Voor de veiligheid doe ik over mijn koelschip een kaasdoek spannen zodat suiker beluste insecten geen kans maken.

Hier mijn recept:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk06
Naam receptBredaas Lambiek
Brouwdatum08-04-2016
Biertypegeuze Lambic
Volume30,0 l
Begin SG1,061 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)20 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd120 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
30,00 lWater uit Breda
16,72 lSpoelwater


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,000 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC64,9 %
2,000 kgTarwevlokkenSupermarkt2 EBC26,0 %
0,500 kgTarwemout. donkerWeyermann17 EBC6,5 %
0,200 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC2,6 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
eiwitrust52,0 įC1 min.10 min.3,9 l/kg
beta62,0 įC6 min.30 min.3,9 l/kg
alpha72,0 įC8 min.45 min.3,9 l/kg
uitmaischen78,0 įC4 min.10 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,0 gNorthern Brewerbellen8,5%60 min.20,4 IBU


Ik heb oude hop die ik ga toevoegen. de hoeveelheid weet ik nog niet want deze moet ik nog ontvangen.
Ik ga eerst 20 liter in het vat gooien en 10 liter in een fles zodat ik dit later het vat weer kan bijvullen.
Het donker mout heb ik toegevoegd om wat meer body in het bier te krijgen en de kleur een beetje op te pimpen.

Als jullie nog op- of aanmerkingen hebben hoor ik het graag.

Cheers
 

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #1 Gepost op: 05-04-2016 12:32 u »
Mooi vat heb je!!

Voor wat betreft de hop:
Je moet oude hop nemen met een laag alfazuur gehalte. Als je geen oude hop hebt kun je die ook verouderen in de oven. Van belang is dat je wel voldoende hop gaat gebruiken, ik heb 100 g / 20 liter gebruikt.

Heel veel succes!

Offline Pepe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Niet gehinderd door enige kennis .....
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #2 Gepost op: 05-04-2016 12:58 u »
nderdaad een mooi vat, daar heb ik er 3 van zien langskomen voordat ik een dichte had!  :nut:

Succes, ben benieuwd hoe snel de boel start!


Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #3 Gepost op: 05-04-2016 14:01 u »
Ja mijn eerste vat was ook niet dicht te krijgen. Deze lekt niet meer maar de bovenste cm is steeds leeg. Denk dat het hout bovenin nog drinkt.

Hoe heb jij die bruine zooi eruit gekregen. Heb namelijk al meerdere malen met warmwater gespoeld. Maar iedere keer als ik het water loos zit er nog een bruine kleur aan. Redelijk licht.

Zou dit nog een probleem op leveren.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #4 Gepost op: 05-04-2016 14:03 u »
De hop krijg ik vanavond. Anders heb ik nog eigen pluk liggen. Northen brew. Die kan ik als nog verouderen in de oven.

100 gram op 20 liter? Dat is aardig wat. En dan voor de volledige kooktijd

Als ik bijvul lambiek brouw moet ik die dan ook weer buiten een luchtje laten scheppen?

Offline Pepe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Niet gehinderd door enige kennis .....
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #5 Gepost op: 05-04-2016 15:12 u »
Bij de vaten die niet dicht waren had ik een paar keer gespoeld met heet water om de houtsmaak te verminderen...
Dat werd wel minder maar ben met spoelen gestopt omdat ze lek bleven. Daar kan ik je dus niet mee helpen.

Ik kreeg wel de waarschuwing, van een bekende lambiek brouwer hier op het forum, dat het een paar jaar duurt om de eiken smaak naar acceptabele niveaus te krijgen...

Het vat van mij dat uiteindelijk wel dicht was heb ik voor de zekerheid een nacht met heet water laten staan. Moet zeggen dat deze niet zoveel 'hout' los liet. Ik heb sterk het vermoeden dat deze al een paar keer was gevuld met water (voor mij alleen maar beter).

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #6 Gepost op: 05-04-2016 21:54 u »
Ja mijn eerste vat was ook niet dicht te krijgen. Deze lekt niet meer maar de bovenste cm is steeds leeg. Denk dat het hout bovenin nog drinkt.

Hoe heb jij die bruine zooi eruit gekregen. Heb namelijk al meerdere malen met warmwater gespoeld. Maar iedere keer als ik het water loos zit er nog een bruine kleur aan. Redelijk licht.

Zou dit nog een probleem op leveren.
Ik heb weken lang gespoeld ook even soda er in gedaan. Uiteindelijk kwam het water er transparant uit, maar heeft dus wel wat werk (en water) gekost. De navul lambiek moet ook bevrucht worden door de wilde gist. Die 100 gram per 20 liter heb je echt nodig. Succes!!

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #7 Gepost op: 05-04-2016 23:41 u »
Net de hop ontvangen en gaat ruimschoots over de 100 gram. Dus dat zit wel snor.

Soda is misschien wel een goede oplossing. Gaat ik morgen eens mee spoelen. Hij moet wel voor zaterdag schoon zijn.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #8 Gepost op: 06-04-2016 14:52 u »
Net de hop ontvangen en gaat ruimschoots over de 100 gram. Dus dat zit wel snor.

Soda is misschien wel een goede oplossing. Gaat ik morgen eens mee spoelen. Hij moet wel voor zaterdag schoon zijn.

Als je het niet redt in tijd, kun je bijvoorbeeld ook de lambiek eerst in een mandfles doen en over 1 of 2 weken in het houten vat gieten. Het mooie is dat je dan ook de start van de gisting kunt zien.

Wat ook nog een mogelijkheid is, is een starter te maken met wilde gist. Dus eerst 1 of 2 liter buiten zetten en dit op laten komen en later de grote hoeveelheid brouwen en daarna opstarten met je starter.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #9 Gepost op: 09-04-2016 08:38 u »
Gisteren flink bezig geweest met deze late lambiek.
Het staat nu nog buiten vanaf gisteren 17:30.
Nu maar hopen dat ik iets heb gevangen.

Vanmiddag gaat 1 groot deel naar het kastanje vat en een klein deel naar een mand fles.

Ik ben iets hoger in de sg uitgekomen op 1069.
Kijken of de bredase vriendjes dit toch ook wel te nassen vinden.



Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #10 Gepost op: 11-04-2016 07:30 u »
Afgelopen zaterdag alles naar het vat geheveld en naar een kleine mandfles.

Tot nu toe nog geen leven maar ik wacht geduldig af.
De bredase vriendjes zullen het rustig aan doen.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #11 Gepost op: 11-04-2016 12:30 u »
Afgelopen zaterdag alles naar het vat geheveld en naar een kleine mandfles.

Tot nu toe nog geen leven maar ik wacht geduldig af.
De bredase vriendjes zullen het rustig aan doen.

Maak je niet ongerust, het kan wel een tijdje duren voordat er leven in komt.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #12 Gepost op: 14-04-2016 13:35 u »
Hey evdbroek,

Ik was nog niet ongerust. Probeer hier een beetje een verslag te maken van mijn late lambiek. Maar altijd leuk die opbeurende reacties.

Ff een update: dinsdag ochtend 12 april zijn de Bredase vriendjes rustig aan het snoepen gegaan.

Een mooi schuimlaagje is er te zien in de mandfles. Ook komt er een licht azijnzurig geurtje uit de watersloten.

Tot op heden bubbelen ze gewoon rustig door met drie reeksen bubbels per minuut.


Offline Pepe

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Niet gehinderd door enige kennis .....
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #13 Gepost op: 14-04-2016 14:00 u »
Mooi dat je activiteit ziet! Vroeg me al af of dat goed zou komen dat doek tijdens de bevruchting, deze lijkt nogal dicht.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #14 Gepost op: 14-04-2016 17:34 u »
Hey evdbroek,

Ik was nog niet ongerust. Probeer hier een beetje een verslag te maken van mijn late lambiek. Maar altijd leuk die opbeurende reacties.

Ff een update: dinsdag ochtend 12 april zijn de Bredase vriendjes rustig aan het snoepen gegaan.

Een mooi schuimlaagje is er te zien in de mandfles. Ook komt er een licht azijnzurig geurtje uit de watersloten.

Tot op heden bubbelen ze gewoon rustig door met drie reeksen bubbels per minuut.

Goed om te zien dat het tot leven gekomen is, ziet er goed uit!
Nu nog een jaartje wachten :-D

Ik heb inmiddels op mijn lambiek een mooie pellicle, als het goed is krijg je die straks ook (over een paar maanden dan).

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #15 Gepost op: 14-04-2016 17:36 u »
Zover ben ik nog niet. Maar dat gaat ook weer goed komen.

Het geduldig zijn is begonnen. En als de vergisting zo rustig verder verloopt hoef ik niet bang te zijn van overschuimers.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #16 Gepost op: 15-04-2016 08:58 u »
Mooi dat je activiteit ziet! Vroeg me al af of dat goed zou komen dat doek tijdens de bevruchting, deze lijkt nogal dicht.
Nou dat blijkt dus toch goed te gaan.
Het is grof kaasdoek dus dat is niet zo gesloten.

Hield wel wat insecten tegen.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #17 Gepost op: 20-04-2016 06:28 u »
Update:
Na een weekje is de vergisting gestopt op het vat. Op de mandfles bulpt het nog lekker verder door.

Nu lees ik in verschillende draadjes dat mensen een stop op het vat doen.
Is dit belangrijk of kan ik net zo goed het waterslot erop houden?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #18 Gepost op: 20-04-2016 07:56 u »
Update:
Na een weekje is de vergisting gestopt op het vat. Op de mandfles bulpt het nog lekker verder door.

Nu lees ik in verschillende draadjes dat mensen een stop op het vat doen.
Is dit belangrijk of kan ik net zo goed het waterslot erop houden?
Je kunt gewoon het waterslot er op houden, moet je wel zorgen dat er water in blijft staan en dat dit niet verdampt.
Ik heb er gewoon een grote kurk van een champagne fles in gelegd. Met een stop is het zo dat je die er niet in moet drukken ;)

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #19 Gepost op: 20-04-2016 08:02 u »
Dus er hoeft geen zuurstof bij te komen.

Zal vandaag even meten hoeveel hij is gezakt in punten sg.

Hij rook al zacht zurig. Ben benieuwd at er allemaal nog gaat gebeuren. Eerst maar eens rustig het schuim laten zakken.

Wat is de ideale opslag temp want het vat staat gewoon op een kamer die ik niet echt koel kan houden. Het zal er van de zomer wel 20 tot 25 graden worden.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #20 Gepost op: 20-04-2016 09:14 u »
Dus er hoeft geen zuurstof bij te komen.

Zal vandaag even meten hoeveel hij is gezakt in punten sg.

Hij rook al zacht zurig. Ben benieuwd at er allemaal nog gaat gebeuren. Eerst maar eens rustig het schuim laten zakken.

Wat is de ideale opslag temp want het vat staat gewoon op een kamer die ik niet echt koel kan houden. Het zal er van de zomer wel 20 tot 25 graden worden.
Er komt altijd zuurstof bij door je houten vat en dat is ook nodig voor bepaalde bacterien.
Mijn vat heb ik ook gewoon in een inloopkast binnen staan, maar ik denk dat een constante kelder temperatuur beter is

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.421
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #21 Gepost op: 20-04-2016 15:17 u »
Wij hebben op het vat een stop dus geen waterslot en op de mandfles wel.
Het vat schuimt al een tijd niet meer en lijkt niks meer te doen maar in de mandfles is nog steeds schuim dus aktiviteit aanwezig.
We hebben nog nog geen sg gemeten , moeten we binnenkort is een keer gaan doen.
Het vat ruikt heel anders dan de mandfles.
Het vat ruikt iets zurig, terwijl de mandfles meer zwavelachtig, naar putlucht ruikt .

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #22 Gepost op: 20-04-2016 17:22 u »
Update:
vandaag een meting gedaan en een snuffel testje.
Meting van het houten vat is 1029 sg / brix 11.
Mandfles nog niet gemeten deze staat nog te vergisten.
Geur houten vat zachte zurige lucht. (aangenaam zelfs)
Geur mandfles weeig licht zoet en zeer licht zwavelachtig.

Er staat nog steeds schuim in het vat dus er zal nog wel iets van een vergisting gaande zijn maar zodanig licht dat het waterslot niet meer blupt.
In de mandfles staat ook nog schuim maar deze is al aan het inzakken. op de bodem van de fles ligt wel een 1,5 cm aan eiwit vlokken en gist.

Helaas het brouwsel niet zodanig kunnen filteren dat er veel eiwit vlokken uit zijn. Hopelijk heeft dit niet al te veel invloed op de smaak naar een jaar.
Er zal vast een bacterie of een gist zijn die ze lekker vindt.

Offline Marksbrew

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
  • Bulldog brewer, 15-20L
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #23 Gepost op: 21-04-2016 22:26 u »
Als mede Bredanaar volg ik je topic met veel plezier. Leek me ook al eens een leuk idee, ben benieuwd of het gaat lukken.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #24 Gepost op: 22-04-2016 08:24 u »
Als mede Bredanaar volg ik je topic met veel plezier. Leek me ook al eens een leuk idee, ben benieuwd of het gaat lukken.
Overige biertjes kun je volgen op brouwerij bakkebaard op facebook.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #25 Gepost op: 20-06-2016 16:49 u »
Zo we zijn een aantal maanden verder en mijn bevindingen zijn dat het bier op de fles geen pellicle heeft. Maar in het vat staat een heerlijk dik deken op het bier.

Heb wel een vraag wat gaat er nu verder gebeuren. Verdwijnt deze laag of blijft het zo. Kan ik de deken door breken om een meting te doen en een monster te nemen. Of moet ik het nu lekker rustig laten staan?

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.421
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #26 Gepost op: 20-06-2016 17:07 u »
Is bij ons ook het geval in het vat zit er een laag op het bier en in de fles niet.
Volgens mij verschillen daar de meningen over, wij hebben besloten om geen monsters meer te nemen en die laag intact te laten.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #27 Gepost op: 20-06-2016 17:11 u »
Ga ik dat ook doen. Het ruikt in ieder geval lekker zurig.

Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #28 Gepost op: 21-06-2016 08:33 u »
Zo we zijn een aantal maanden verder en mijn bevindingen zijn dat het bier op de fles geen penicilline heeft. Maar in het vat staat een heerlijk dik deken op het bier.

Heb wel een vraag wat gaat er nu verder gebeuren. Verdwijnt deze laag of blijft het zo. Kan ik de deken door breken om een meting te doen en een monster te nemen. Of moet ik het nu lekker rustig laten staan?
Zie link,
http://www.milkthefunk.com/wiki/Pellicle


Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #29 Gepost op: 21-06-2016 08:39 u »
Beste vertaling voor pellicle is een vlies.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #30 Gepost op: 21-06-2016 08:52 u »
Haha foutje met tikken denk. Maar goed het werd begrepen zal hem aanpassen.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #31 Gepost op: 13-12-2016 08:45 u »
Bijna een jaar verder. Nog een paar maanden en dan ga ik mijn eerste lambiek bottelen.

Wel een vraag erbij. Hoeveel suiker zou ik moeten toevoegen per liter?

Vanavond ga ik voor de volgende lambiek een extra 65 liter vat halen. Nog wel even wachten met lambiek brouwen want er zijn nog aardig wat insekten aanwezig.

Het dertig liter vat wordt na het botelen weer een lambiek maar daar gaat naar een half jaar eens wat lekkere vruchten op.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #32 Gepost op: 13-12-2016 08:58 u »
Ja ik zag ook nog wat beestjes vliegen in de tuin. Ik denk dat ik gewoon eerst een kleine lambiek starter maak, gewoon een litertje buiten zetten met een filterdoek er overheen.
Misschien ook een idee voor je, gezien de hoeveelheid die je nog gaat brouwen.

Wordt het 65 liter vat er eentje van eiken of kastanje?

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #33 Gepost op: 13-12-2016 09:06 u »
Weer een kastanje vat van 65 liter.

Dat is ook een idee. Gewoon wat extract buiten zetten kan ook.
Maar ik moet het vat toch nog water dicht maken dus ik heb nog even.

De vorige batch had ik helemaal buiten gezet met kaasdoek er over.
De 5 liter die op fles staat van de vorige batch gaat de gootsteen in. Deze ruikt niet lekker zurig en de aanslag op de fles begint groen te worden. Mogelijk hopharsen maar neem geen risico.

De nieuwe batch van 60 liter brouw ik in twee keer.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #34 Gepost op: 13-12-2016 09:10 u »
Dan moet dat helemaal kunnen als je een starter maakt, die gooi je dan bij de eerste batch en dan giet je vervolgens de tweede er overheen. Hoef je ook niet zo veel buiten te zetten

Misschien toch maar eens wat proeven van die 5 liter, dan weet je zeker of je het wel of niet weg moet kieperen

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #35 Gepost op: 13-12-2016 09:18 u »
Ja dat is waar. Eerst ff proeven is natuurlijk wel de bedoeling. En zet ik het als nog ff op fles.

Hoeveel bottelsuiker gebruik jij om dit op fles te zetten?

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #36 Gepost op: 13-12-2016 09:29 u »
Hoeveel bottelsuiker gebruik jij om dit op fles te zetten?
Goeie vraag, ik moet ook nog voor het eerst gaan bottelen. Nu heb ik van die grote (cider)flessen gekocht van 0,75L, dat zal dan natuurlijk weer afwijken van normale kleine flesjes.

Ik heb een paar boeken over het brouwen van zure bieren dus daar ga ik nog even in kijken.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #37 Gepost op: 13-12-2016 10:08 u »
Oh welke boeken zijn dat. Lijkt me erg leuk om ook wat van die boeken te hebben.

Of je nu voor grote of kleine flessen bottel maakt volgens mij de suiker verhouding niet zo veel uit.
Zoveel gram suiker / liter.
Ik doe altijd alles in een bottelemmer en voeg daar de suiker aan toe. Ff voorzichtig roeren bottelen maar.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #38 Gepost op: 13-12-2016 10:12 u »
Oh welke boeken zijn dat. Lijkt me erg leuk om ook wat van die boeken te hebben.

Of je nu voor grote of kleine flessen bottel maakt volgens mij de suiker verhouding niet zo veel uit.
Zoveel gram suiker / liter.
Ik doe altijd alles in een bottelemmer en voeg daar de suiker aan toe. Ff voorzichtig roeren bottelen maar.
Ik heb:
- Wild brews van Jeff Sparrow
- American Sour Beers van Michael Tonsmeire

Suiker los ik altijd op in kokend water (2x zo veel water als suiker), daarna koel ik het af en giet het op de bodem van het bottelvat, daarna het jonbier er overheen

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #39 Gepost op: 13-12-2016 10:16 u »
Ja zo doe ik het ook ongeveer. Eerst oplossen en daarna vermengen.

Die boeken ga ik eens zoeken.

Wat meer literatuur over bier kan geen kwaad.


Offline Richard

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #42 Gepost op: 20-12-2016 14:24 u »
Ondertussen ook al de twee boeken in huis. Wat een heerlijk leeswerk.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #43 Gepost op: 21-12-2016 14:31 u »
Ik heb inmiddels weer een starter gemaakt van een liter wort. Afgelopen zaterdag buiten gezet, gisteren in de erlemeyer gedaan en gisteren kwam de gisting op gang.
Ik had een beetje mijn twijfels omdat het zaterdag en zondag vrijwel windstil was. Wel goed dat ik er een filterdoek overheen heb gedaan want er hingen nogal wat insecten in de tuin.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #44 Gepost op: 30-12-2016 11:29 u »
Hoe bottel jij je lambiek. Met suiker of gewoon plat de fles in.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #45 Gepost op: 29-03-2017 14:24 u »
Iets vroeger dan de bedoeling maar vanavond gaat de Lambiek op de fles.
En we doen gelijk een nieuwe brouwen.

De temperatuur is misschien vanavond niet optimaal maar moet goed komen.
Zal later wel wat foto's sturen.

Ik ga het vat met lauw water spoelen en daarna weer gelijk vullen. (doe ik hier goed aan????)

Offline cow

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • Menne Brouwerij
    • Menne Brouwerij
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #46 Gepost op: 29-03-2017 14:54 u »
Flink heet (liefst stoomreiniger), niet enkel een beetje spoelen, echt reinigen. En na drogen zwavelen tegen schimmels. En dan weer vullen.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #47 Gepost op: 29-03-2017 17:05 u »
Zo dat is flink. Ik wil gewoon de cultuur behouden in mijn vat

Offline cow

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • Menne Brouwerij
    • Menne Brouwerij
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #48 Gepost op: 29-03-2017 17:14 u »
Cultuur zit voornamelijk in de omgeving, en diep in 't hout. Zo doen ze het bij lambiekbrouwerijen in BelgiŽ.
Maar als je schimmels lekker vindt, gewoon niet doen. Moet je helemaal zelf bepalen.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.097
  • Land: nl
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #49 Gepost op: 29-03-2017 17:17 u »
Cultuur zit voornamelijk in de omgeving, en diep in 't hout. Zo doen ze het bij lambiekbrouwerijen in BelgiŽ.
Maar als je schimmels lekker vindt, gewoon niet doen. Moet je helemaal zelf bepalen.

Gist hoort ook bij de schimmels: https://nl.wikipedia.org/wiki/Gist

Hopbier

Offline cow

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • Menne Brouwerij
    • Menne Brouwerij
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #50 Gepost op: 29-03-2017 17:23 u »
Iedereen moet zelf weten hoe en wat hij doet. Is alleen een advies (heb ik zelf ook gekregen van een bevriende lambiekbrouwer).
Maar ze zwavelen heus niet omdat ze de geur zo lekker vinden, en aan het eind van de dag zodat niemand er meer bij hoeft te zijn.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #51 Gepost op: 29-03-2017 17:32 u »
Ik wil natuurlijk geen schimmels in mijn bier die het bier slecht maken. Maar wat doen andere hobby lambik brouwers.

Het vat wordt weer gelijk gevuld. Met een bevrucht wort. Dus slechte schimmels en bacteriŽn worden weer verdreven

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #52 Gepost op: 29-03-2017 18:05 u »
Cow ik wil je advies niet in de wind slaan maar heb die middelen niet. Dus moet ik het op een andere manier doen.

Zou met heet water spoelen met daarin wat oxi al een redelijk effect hebben.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #53 Gepost op: 29-03-2017 18:11 u »
Ik heb direct na het bottelen gevuld met nieuwe lambiek en alleen even omgespoeld

Offline cow

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • Menne Brouwerij
    • Menne Brouwerij
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #54 Gepost op: 29-03-2017 18:23 u »
Oude manier: ketting in ton, heet water, en rollen (minuut of 10-15), erna spoelen, zo'n 2 dagen drogen, zwavelen, wachten tot zwavel weer weg is, vullen met je wort, en weer wachten....

Offline Knobby

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 981
  • Land: nl
  • IBU-lid
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #55 Gepost op: 29-03-2017 18:24 u »
Cow ik wil je advies niet in de wind slaan maar heb die middelen niet. Dus moet ik het op een andere manier doen.

Zou met heet water spoelen met daarin wat oxi al een redelijk effect hebben.
Ik heb nul ervaring met lambiek, maar zwavelwieken of -rondo's zijn gewoon te koop.

Offline cow

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
  • Menne Brouwerij
    • Menne Brouwerij
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #56 Gepost op: 29-03-2017 19:54 u »
Gelukkig wel.
Alleen niet de fout maken ze in je vat te hangen en dan erboven gaan kijken of het wel goed brand. De damp neemt je gedurende langere tijd de lucht weg, en is dus gevaarlijk. Kan je beter een sigaar gaan roken.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #57 Gepost op: 29-03-2017 22:32 u »
Oude manier: ketting in ton, heet water, en rollen (minuut of 10-15), erna spoelen, zo'n 2 dagen drogen, zwavelen, wachten tot zwavel weer weg is, vullen met je wort, en weer wachten....
Dit doe je alleen wanneer het vat een tijdje ongebruikt heeft gestaan. Niet met een vat dat je leegt en direct vult

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #58 Gepost op: 30-03-2017 13:36 u »
Het vat zit al mooi vol. Nu rustig wachten tot de vergisting begint.

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #59 Gepost op: 30-03-2017 14:13 u »
Het vat zit al mooi vol. Nu rustig wachten tot de vergisting begint.
Succes, dit gaat goed komen!

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #60 Gepost op: 30-03-2017 14:57 u »
Dat denk wel. Hopelijk heb ik net als vorige keer mooi gist gevangen. De lambiek die er uit kwam rook enorm lekker. Staat nu ff te bezinken want nam nog al wat rotzooi mee uit het vat. Morgen gaat hij op fles.






Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.799
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #61 Gepost op: 30-03-2017 15:18 u »
Precies mijn vaten  :D

Heb je ook al geproefd?

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #62 Gepost op: 30-03-2017 15:19 u »
Van de jaar oude nog niets geproefd. Morgen zal ik wel een slokje nemen, want dan gaan we bottelen.
De geur was echt een lambiek geur. Nog geen natte hond of paarden deken maar gelukkig ook geen azijn zuur.

Offline Vik75

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 232
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Een late Bredaas Lambiek
« Reactie #63 Gepost op: 03-04-2017 08:46 u »
Vrijdag de lambiek van vorig jaar op de fles gedaan met 4 gr/l suiker.
Woensdag rook hij erg aangenaam. Helaas vrijdag was de geur wel wat veranderd.
Misschien door de cold crash die ik had gedaan vanwege de rotzooi die mee uit het vat kwam.
Het is mooi helder maar de smaak is iets wrang geworden.

We hebben mooi 44 flessen gevuld. We gaan het wel beleven wat de smaak gaat worden na een half jaartje.

Het nieuwe brouwsel staat al lekker rustig te schuimen in het vat. Hopelijk blijft het bij in het vat maar je weet maar nooit. Het heeft wel even geduurd voordat er wat leven in kwam.

Ik houd jullie weer op de hoogte van de voortgang.

Tags: