Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Witbier recept  (gelezen 2857 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Witbier recept
« Gepost op: 04-04-2016 20:35 u »
Hallo Allemaal,

Ik wil komend weekend onderstaand bier gaan brouwen. Een witbier voor de zomer. De starter is al gemaakt, dus de gist verander ik liever niet meer. Ik twijfel nog over de citroenschil, de hoeveelheid van de kruiden en de combinatie van de hop.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptBirra Aquasana Wit
Brouwdatum
BiertypeWitbier
Volume17,0 l
Begin SG1,044 SG
Berekende kleur (Morey)7 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)16 IBU
Brouwzaalrendement72,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
15,00 lWater uit Water Chur Stad
1,30 gCaCl2
4,00 mlMelkzuur
10,91 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
63 mg/l16 mg/l1 mg/l137 mg/l23 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,500 kgPilsmoutDingemans3 EBC42,9 %
1,000 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC28,6 %
0,500 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC14,3 %
0,500 kgSpeltmoutDingemans5 EBC14,3 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.4,3 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.30 min.4,3 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.4,3 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
10,0 gHallertau Hersbrucker pellets2,5%75 min.4,4 IBU
7,0 gCascadebellen9,0%30 min.7,5 IBU
10,0 gHallertau Hersbrucker pellets2,5%10 min.1,5 IBU
10,0 gCascadebellen9,0%5 min.2,8 IBU


Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
5,00 gCitroenschil versspecerijkoken
4,00 gKorianderzaadspecerijkoken
5,00 gSinaasappelschil, zoetspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Witbier (3944)bovengist



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 542
  • Land: nl
Re: Witbier recept
« Reactie #1 Gepost op: 04-04-2016 21:21 u »
Kenmerkt een witbier zich niet door ± 50% gerstemout en  50% ongemoute tarwe en of andere ongemoute granen?

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.057
  • Land: be
Re: Witbier recept
« Reactie #2 Gepost op: 04-04-2016 22:01 u »
Kenmerkt een witbier zich niet door ±50% gerstemout en  50% ongemoute tarwe en of andere ongemoute granen?
Een Amerikaans en Duits witbier daarentegen wordt gemaakt gerstemout en tarwemout.

Maar ik vind dat er te veel in vakjes wordt gedacht, hoe kan je zonder out of de box te denken ooit een nieuw lekker bier maken, smijt voor mijn part al die standaarden buiten!

Trouwens wat betreft het recept,(persoonlijke opinie) laat de verse citroenschil er uit, de gist die je gaat gebruiken zorgt al voor een licht zure toets en de Cascade hop voor de citrussmaak.
Verse citroenschil maakt het bier onaangenaam bitter in afdronk.

Offline Fermon

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 542
  • Land: nl
Re: Witbier recept
« Reactie #3 Gepost op: 04-04-2016 22:20 u »
Een Amerikaans en Duits witbier daarentegen wordt gemaakt gerstemout en tarwemout.

Maar ik vind dat er te veel in vakjes wordt gedacht, hoe kan je zonder out of de box te denken ooit een nieuw lekker bier maken, smijt voor mijn part al die standaarden buiten!

Trouwens wat betreft het recept,(persoonlijke opinie) laat de verse citroenschil er uit, de gist die je gaat gebruiken zorgt al voor een licht zure toets en de Cascade hop voor de citrussmaak.
Verse citroenschil maakt het bier onaangenaam bitter in afdronk.

Daar heb je ook helemaal gelijk in. Uiteindelijk gaat het om de smaak die "jij" lekker vindt.

Lekker brouwen inderdaad, citroenschillen heb ik nog nooit gebruikt dus kan ik weinig over zeggen.
Ik drink nu een zelf gebrouwen single hop ipa met Cascade, hier zit in ieder genoeg cirtus in.


Offline DJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 225
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier recept
« Reactie #4 Gepost op: 05-04-2016 07:29 u »
Mooi recept.
Denk niet dat de citroenschil qua bitterheid erin hoort of je legt de citroenschillen in een pot voor enkele dagen met 6 scheppen druivensuiker en dan drogen op 27 graden in de oven.
Dan is de bitter er vanaf en houd je een licht zoete zuur over.
Maar het recept brengt mij wel op een idee.

Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Witbier recept
« Reactie #5 Gepost op: 05-04-2016 08:21 u »
Vergisten (gecontroleerd) op 21 graden of is dat te warm voor deze gist?

Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Witbier recept
« Reactie #6 Gepost op: 05-05-2016 16:40 u »
Ik heb geen citroen toegevoegd maar verder dit recept aangehouden. Erg lekker geworden, iets meer sinaasappel had gemogen


Offline Battum80

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 467
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Witbier recept
« Reactie #7 Gepost op: 05-05-2016 19:34 u »


Bij deze

Offline Lincolnm3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 202
  • Land: nl
  • geniet
Re: Witbier recept
« Reactie #8 Gepost op: 05-05-2016 20:08 u »
Mooi biertje proost

Offline DJ

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 225
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier recept
« Reactie #9 Gepost op: 17-05-2016 07:10 u »
En... Hoe is de smaakbeleving?

Offline Dantel

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: ch
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier recept
« Reactie #10 Gepost op: 07-01-2018 19:24 u »
Een Amerikaans en Duits witbier daarentegen wordt gemaakt gerstemout en tarwemout.

Maar ik vind dat er te veel in vakjes wordt gedacht, hoe kan je zonder out of de box te denken ooit een nieuw lekker bier maken, smijt voor mijn part al die standaarden buiten!

Trouwens wat betreft het recept,(persoonlijke opinie) laat de verse citroenschil er uit, de gist die je gaat gebruiken zorgt al voor een licht zure toets en de Cascade hop voor de citrussmaak.
Verse citroenschil maakt het bier onaangenaam bitter in afdronk.



Bravo :) t.a.v. dat hokjes denken... Met Bier en de smaken zijn de mogelijkheden onbegrensd .Wat ik overigens nog kan aanraden wat kardemom bij de kruiden toevoegen, neem de kardemom zaden (niet de gemalen uit de supermarkt) kort roosteren en dan in een vijzel grof malen, plus/minus 4 g/ L

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.076
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Witbier recept
« Reactie #11 Gepost op: 07-01-2018 19:35 u »
Bravo :) t.a.v. dat hokjes denken... Met Bier en de smaken zijn de mogelijkheden onbegrensd .Wat ik overigens nog kan aanraden wat kardemom bij de kruiden toevoegen, neem de kardemom zaden (niet de gemalen uit de supermarkt) kort roosteren en dan in een vijzel grof malen, plus/minus 4 g/ L

Heb je dat al eens uitgetest met zoveel kardemom? Ik moet het eerste bier met kardemom dat ik lekker vind nog gaan proeven. Met andere woorden zelf vind ik bier niet lekkerder worden van kardemom.

Offline Dantel

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: ch
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier recept
« Reactie #12 Gepost op: 07-01-2018 19:44 u »
Hoi Henielma, ja ik heb een tripel gebrouwen met kardemon (wel de groene kardemom en niet de zwarte kardemom) en ja ik vond hem heerlijk, frisse licht zeurige smaak op de achtergrond.

En qua smaak, niet iedereen houdt van kardemom idem koriander 

Offline Henielma

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.076
  • Land: nl
  • Eerste glas eigen bier!
    • Henielma
Re: Witbier recept
« Reactie #13 Gepost op: 07-01-2018 19:57 u »
Groene kardemom ken ik niet. Dus misschien valt dat mee.

Offline Dantel

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: ch
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Witbier recept
« Reactie #14 Gepost op: 08-01-2018 11:13 u »

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 29.878
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Witbier recept
« Reactie #15 Gepost op: 10-01-2018 23:22 u »
Ter info

https://de.wikipedia.org/wiki/Schwarzer_Kardamom
https://de.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%BCner_Kardamom

Grüss

Ik ken alleen groene kardemom... Die donkere kardemom heb ik in Nederlandse kruidenwinkels nooit gezien.

Tags: