Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Rochefort 10 kloon  (gelezen 27576 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.972
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #50 Gepost op: 24-01-2020 22:11 u »
Voor een La Trappe Quadrupel geldt ook dat je alleen een goede kloon kunt brouwen met de originele La Trappe gist.


Je zou eens helemaal buiten betreden paden kunnen treden door een zwaar blond te brouwen met de Rochefort gist. Dat geeft en verrassend resultaat.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Sjoerd

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 559
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #51 Gepost op: 24-01-2020 22:22 u »
Dank je voor de uitleg Jacques, ik kan niet anders dan de brouwdag niet door te laten gaan. Eerst maar een zorgen dat ik de juiste ingrediënten in huis heb.

Misschien dat ik toch nog een ander recept ga brouwen met de Rochefort gist. Ik zou bijv. de La Trappe Quadrupel nog eens kunnen brouwen maar dan met met de opgekweekte Rochefort 8 gist die nu klaar voor de strijd staat.... Dat zou best eens een goed bier kunnen worden.

Ik zou gewoon lekker brouwen morgen, 10% tarwemout, 10% cara 120 en 10% donkere kandij en je krijgt een heerlijke quad die aardig in de buurt komt

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.499
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #52 Gepost op: 24-01-2020 22:24 u »
Pas maar op met Special B. Voor je het weet heb je een te gebrand bier te pakken. Kleine hoeveelheden! Wanneer Rochefort iets niet is, is het bitter. Ook niet moutbitter.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.972
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #53 Gepost op: 24-01-2020 22:37 u »
Pas maar op met Special B. Voor je het weet heb je een te gebrand bier te pakken. Kleine hoeveelheden! Wanneer Rochefort iets niet is, is het bitter. Ook niet moutbitter.

Mee eens. Deze mout heeft grote invloed op de smaak van je bier. 3,4% is niet een klein beetje dat je zo maar kunt weglaten.  :)

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 746
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #54 Gepost op: 12-02-2020 19:01 u »
Ik heb mij uiteindelijk aan het originele recept weten te houden, afgelopen zaterdag gebrouwen. Het rendement was zeer hoog en hij staat nu nog altijd keurig te vergisten met de zelf opgekweekte Rocheort 10 gist. So far so good!

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 746
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #55 Gepost op: 30-05-2020 08:58 u »
Het alcoholpercentage is een flink stuk hoger uitgevallen, Rochefort 10 is normaal 11.3% ik kom op 13.5%

Rochefort 10 zelfkweek   8-feb-20   13-apr-20      13.5%   24 Brix   9 Brix
8 feb gebrouwen en 13 apr op de fles gegaan, sindsdien bij ca 23-25C laten staan, maar hij komt niet goed op druk, het mailximale wat ik gezien heb is 0.3-0.4 bottelsuiker was 2 g per flesje (33 cl).

Na speurwerk op dit forum heb ik besloten vandaag alle flesjes open te maken, SafAle F2 bottelgist toe te voegen en weer afsluiten in de hoop dat de komende dagen de druk wel gaat toenemen...
Volgens het zakje moet ik 14 gram per hectoliter gebruiken dus 0.14gr per liter ik had 88 flesjes. Overigens staat in het spec blad bij 12% Alcohol, ik zit wel 1.5% hoger dus zal de gist het zwaar krijgen?
Dus 88 x 33 cl = 29,04 L = 4,07 gram nodig voor deze batch.
Ga ik dus 88 gelijke doseringen nodig hebben, ik denk aan 2.5 ml per flesje dus 88 x 2.5 = 220 ml (steriel) water om de 4.07 gram gist in op te lossen.
Steriel water maken door te koken en af te koelen tot ca 20C.

Ik ben benieuwd hoe dit afloopt....

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 746
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #56 Gepost op: 25-10-2020 09:15 u »
De Rochefort 10 is uiteindelijk goed gekomen met behulp van champagne gist (dus weer alle flesjes open).
Ondanks dat het een heel zwaar bier is geworden is de smaak toch nog erg goed en lang houdbaar ~14%.
Afgelopen week een nieuwe batch Rochefort 10 gebrouwen met een Rochefort 8 opkweek, deze staat weer lekker te pruttelen, deze keer iets minder mout gestort om het SG wat lager te houden.

Maar... even terug naar de gist; ik zag dat Rochefort nu ook een Tripel heeft uitgebracht na 65 jaar weer iets nieuws. Ik heb hem al geproefd maar vind hem helaas niet echt spectaculair.

Anyway, wat wel interessant voor ons hobbybrouwers is het gistdepot om op te kweken voor de Rochefort 10.
Of deze gist van de Tripel (8.1%) hetzelfde is als van de Rochefort 6-8-10 weet ik niet, maar hij is zeker wel lekker vers.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 243
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #57 Gepost op: 25-10-2020 10:57 u »
Mijn bevindingen over de Rochefort gist (opgekweekt uit Rochefort 8):

  • Blijkbaar var. diastaticus, gaat heel ver door
  • Blijft ook vergisten in de koelkast
  • Bier blijft troebel, ik heb ergens teruggevonden dat Rochefort filtert, ik snap wel waarom.

Ik heb er een enkel bier mee gebrouwen, om voldoende voorraad te hebben en op te schalen voor een starter, en dan heb ik er  in april 2020 een tripel mee gebrouwen :-) Ik was dus eigenlijk de eerste. Als hoppen een combinatie van Merkur, Hallertau Hersbrucker   en Saaz. Zeer goed gelukt.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 746
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #58 Gepost op: 01-02-2021 17:40 u »
Heeft iemand al kunnen ontdekken of de Rochefort Tripel dezelfde gist heeft als de R10?

Ik wil weer een nieuwe R10 batch gaan brouwen, maar zolang ik niet zeker weet dat de nieuwe tripel bijvoorbeeld geen bottelgist is gebruik ik voor de zekerheid toch nog maar de originele R10...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.972
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #59 Gepost op: 01-02-2021 20:21 u »
Heeft iemand al kunnen ontdekken of de Rochefort Tripel dezelfde gist heeft als de R10?

Ik wil weer een nieuwe R10 batch gaan brouwen, maar zolang ik niet zeker weet dat de nieuwe tripel bijvoorbeeld geen bottelgist is gebruik ik voor de zekerheid toch nog maar de originele R10...

Ga er maar vanuit dat de tripel net als de andere bieren van deze trappistenbrouwerij geen andere gist gebruikt bij het bottelen. Het is namelijk niet logisch dat ze voor dit bier anders werken dan bij hun andere bieren.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 746
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #60 Gepost op: 01-02-2021 20:51 u »
Ga er maar vanuit dat de tripel net als de andere bieren van deze trappistenbrouwerij geen andere gist gebruikt bij het bottelen. Het is namelijk niet logisch dat ze voor dit bier anders werken dan bij hun andere bieren.
Dank voor de reactie Jacques. Ik twijfel namelijk omdat ik de typische Rochefort gist niet proef in de Tripel, maar dat zegt natuurlijk nog niet veel. De R6-8 smaakt ook heel erg anders dan de R10. Het Tripel recept is dan ook totaal anders dan de R10.
De enige manier om hier echt zeker van te zijn is de batch te splitsen met 2 verschillende opgekweekte gistsoorten.
Ik heb zojuist al de R10 op kweek gezet. Morgen de Rochefort Tripel op kweek zetten in de hoop dat ik het voor dit weekend nog voor elkaar krijg om voldoende gist te hebben voor de batch die ik zaterdag wil gaan brouwen.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 746
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #61 Gepost op: 06-02-2021 09:22 u »
Vandaag een nieuwe batch Rochefort 10 brouwen, hopelijk voor de sneeuwval klaar...
Update mbt de gistkweek;
De opgekweekte gist van de Rochefort Tripel doet het fantastisch goed, dat gaat een succes worden!
De opgekweekte gist van de Rochefort 10 doet het maar matig, als ik zwenk/schud niet veel activiteit te bespeuren..
Komt natuurlijk ook omdat de Rochefort 10 een hoog alcoholpercentage heeft en niet veel vitale gist over blijft.
Zondagochtend moeten ze toch echt aan het werk als het wort van het brouwsel van zaterdag is afgekoeld, wellicht zelfs al vandaag omdat het zo koud is buiten...
Wordt vervolgd... Uiteindelijk gaat deze opgedeelde batch om het verschil van deze twee gistsoorten...

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.328
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #62 Gepost op: 06-02-2021 12:16 u »
Ik heb vorige maand een Rochefort 10 gebrouwen met Wyeast 1762 Belgian Abbey. Deze is kraakhelder en iets te licht. Deze staat momenteel  1,5 week te hergisten op de fles maar echt haast lijkt ie niet te hebben. Ik bottel altijd een plastic bierflesje met schroefdop om te kunnen controleren of de hergisting op gang komt. Als deze knoerphard is en je deze niet meer in kan knijpen, dan heb je meestal genoeg koolzuur. Deze methode is niet 100% maar wel een goede indicatie.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 746
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #63 Gepost op: 06-02-2021 18:00 u »
Ik heb vorige maand een Rochefort 10 gebrouwen met Wyeast 1762 Belgian Abbey. Deze is kraakhelder en iets te licht. Deze staat momenteel  1,5 week te hergisten op de fles maar echt haast lijkt ie niet te hebben. Ik bottel altijd een plastic bierflesje met schroefdop om te kunnen controleren of de hergisting op gang komt. Als deze knoerphard is en je deze niet meer in kan knijpen, dan heb je meestal genoeg koolzuur. Deze methode is niet 100% maar wel een goede indicatie.
Ik meet mijn hergisting op de fles met een echte drukmeter. Eigenlijk heel simpel met een setje drukmeters van autobanden... echt geweldig handig! zoek maar eens op hopfnerd of Andreas Spies op Youtube. Voorlopig houd ik het bij zelf de druk in de gaten houden ipv logging... voor mij nu prima! Als je iemand met een 3d printer kent dan ben je al snel vertrokken!
Overigens voor minder dan 22 euro vind je zo een setje op Aliexpress... echt de moeite waard!

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.328
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #64 Gepost op: 08-02-2021 18:53 u »
Ik meet mijn hergisting op de fles met een echte drukmeter. Eigenlijk heel simpel met een setje drukmeters van autobanden... echt geweldig handig! zoek maar eens op hopfnerd of Andreas Spies op Youtube. Voorlopig houd ik het bij zelf de druk in de gaten houden ipv logging... voor mij nu prima! Als je iemand met een 3d printer kent dan ben je al snel vertrokken!
Overigens voor minder dan 22 euro vind je zo een setje op Aliexpress... echt de moeite waard!
Bedankt voor de tip. Best wel een slimme kerel die Andreas Spiess!

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 746
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #65 Gepost op: 08-02-2021 19:02 u »
Korte update;

Rochefort Tripel gist is goed op gang gekomen en staat heerlijk te pruttelen.

Rochefort 10 gist gaat hem denk ik niet meer worden, de opkweek was ook al nauwelijks actief.
Ik ben ook stom geweest; niet aan gedacht dat ik nog Rochefort 6 en Rochefort 8 flesjes heb staan (vergeten biertjes in de koeling) Vanavond start ik een Rochefort 6 opkweek en hoop tegen eind van de week toch nog de Rochefort 10 split batch te enten anders denk ik dat het niet meer goed gaat komen met dit vergelijkend experiment.
Ik hoop dat er ondertussen geen andere beestjes zich gaan ontfermen over mijn andere helft van de batch.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 746
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #66 Gepost op: 20-02-2021 23:16 u »
Weer een update;

1. 19 februari 2021 Ik heb aan de Rochefort "Tripel gist batch" 1 liter palmsiroop toegevoegd na de hoofdvergisting, dit geeft 12.2 punten SG extra; 570 gram suiker per liter siroop, dit verhoogd de "start" SG van 19 (gemeten) naar 21.3 Brix. er zat nog een restje palmsuiker in de verpakking die ik in de koffie heb geproefd, moet zeggen dat het een intense smaak geeft die lijkt op karamel, koffie, chocolade. Overigens nog even gemeten voor de suiker toevoeging toen was de SG: 10 Brix.
2. De Rochefort 10 gist pitch die later op gang kwam heeft nu ook de hoofdvergisting achter de rug, ik heb besloten hier geen palmsuiker aan toe te voegen om smaakverschil van de palmsuiker te kunnen ervaren, want  de Rochefort 10 en Tripel Rochefort gist zal naar ieders verwachting toch wel hetzelfde zal zijn, maar daar was dit experiment juist wel voor bedoeld, volgende keer beter dus...

Experiment wat betreft gist vergelijking tussen de R10 en de Rochefort Tripel dus gefaald, helaas...

Hierdoor zal ik morgen nog 570 gram kristal suiker opgelost in water met een totaal volume van 1 Liter  koken, afkoelen en aan de met Rochefort 10 pitched helft toevoegen (punt2)

Het wordt wat ingewikkeld, maar ik hoop dat jullie mijn rationale begrijpen.

Offline Rinus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 746
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Rochefort 10 kloon
« Reactie #67 Gepost op: 27-02-2021 10:04 u »
Gisteren (26 FEB 21) weer een nieuwe batch gebrouwen.
De Rochefort 6 gist die ik eerder had opgekweekt had ik niet nodig omdat de Rochefort 10 toch nog op gang kwam. Deze gist heeft een weekje in de koelkast gestaan, heb hem opgeschaald van 0.5 L naar 1.5 L (ging heel erg goed, heeft 2 dagen goed staan gisten).
De batch van gisteren krijgt vandaag deze gist toegediend. Ik ben van plan om hier dan na de hoofdvergisting nog wat suiker toe te voegen, waarschijnlijk weer 2 verschillende soorten als proef.
De laatste gift Hallertau (5 min) heb ik vervangen door Saphir van 't Hoppecruyt omdat de Hallertau op was, ben benieuwd of dit veel verschil maakt.

Tags: