Rochefort 10 kloon

Gestart door Sjoerd, 29-03-2016 21:35 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Sjoerd

Besten,

Ik wil graag een Rochefort 10 kloon brouwen. Een echt goed kloonrecept kan ik niet vinden. Nu heb ik volgend (prijswinnend) kloonrecept van een Rochefort nr 8 gevonden:

For 10 liters, 1.080 OG, 32 IBU, 70 EBC :

Maltbill
%   Amount   Malt
70.4   2375 grams   Pilsnermalt (Belgian)
11.1   375 grams   Caramunich 120 EBC
1.5   50 grams   Carafa special dehusked 800 EBC
3.7   125 grams   Special "B"
3.7   125 grams   Flaked Corn
9.6   325 grams   Dark Candysugar

Hops (flowers) & Spices
Styrian Goldings   23 grams 4.2%   75 minutes
Hallertau Hersbrucker    10 grams 3.5%   30 minutes
Hallertau Hersbrucker    5 grams 3.5%   5 minutes
Coreanderseed crushed   5 grams   5 minutes

Yeast: Wyeast 1762 Belgian Abbey II or recultered from a bottle of
Rochefort. The winning recipe used the Wyeast.

Mashing: 3 liters per kg malt. Flaked corn boiled separately before adding
to the mash.

60-62C   30 minutes
68C   60 minutes
75C   5 minutes

Sparging with water at 78C

Nu wil ik dit recept ombouwen naar een Rochefort 10. Mijn vraag is of iemand suggesties heeft voor welke hoeveelheden mout en hop ik moet gebruiken en hoeveel spoelwater er nodig is. Alvast bedankt voor de reacties.

Groet, Sjoerd

William

Volgens mij heeft BUBS ooit de perfecte kloon gepost. Ik heb hem een paar maal gemaakt en kwam dichtbij. Zoek eens op Bubs en Rochefort. Volgens mij lijkt jou voorstel er al aardig op alleen nog wat meer suiker of vlokken om op het juiste sg te komen.

Ook de Lonse Qudrupel van Henielma komt dichtbij.

rajd

Ik heb een jaar of 2 geleden de Rochefort 8 kloonuit BrouwHulp gebrouwen. Als gist heb ik de toen net uitgekomen Safbrew Abbaye gebruikt, de kandijsiroop heb ik zelf gemaakt. Verder heb ik het recept nauwgezet gevolgd. Het was geen perfecte kloon, maar het best wel heel erg dichtbij en het was gewoon een erg lekker bier. Kan ik dus aanbevelen.

homoeccentricus

Citaat van: Sjoerd op 29-03-2016  21:35 uBesten,

Ik wil graag een Rochefort 10 kloon brouwen. Een echt goed kloonrecept kan ik niet vinden. Nu heb ik volgend (prijswinnend) kloonrecept van een Rochefort nr 8 gevonden:

For 10 liters, 1.080 OG, 32 IBU, 70 EBC :

Maltbill
%AmountMalt
70.42375 gramsPilsnermalt (Belgian)
11.1375 gramsCaramunich 120 EBC
1.550 gramsCarafa special dehusked 800 EBC
3.7125 gramsSpecial "B"
3.7125 gramsFlaked Corn
9.6325 gramsDark Candysugar

Hops (flowers) & Spices
Styrian Goldings23 grams 4.2%75 minutes
Hallertau Hersbrucker   10 grams 3.5%30 minutes
Hallertau Hersbrucker   5 grams 3.5%5 minutes
Coreanderseed crushed5 grams5 minutes

Yeast: Wyeast 1762 Belgian Abbey II or recultered from a bottle of
Rochefort. The winning recipe used the Wyeast.

Mashing: 3 liters per kg malt. Flaked corn boiled separately before adding
to the mash.

60-62C30 minutes
68C60 minutes
75C5 minutes

Sparging with water at 78C

Nu wil ik dit recept ombouwen naar een Rochefort 10. Mijn vraag is of iemand suggesties heeft voor welke hoeveelheden mout en hop ik moet gebruiken en hoeveel spoelwater er nodig is. Alvast bedankt voor de reacties.

Groet, Sjoerd
Dit schijnt een zeer goed recept te zijn. Voor een 10 gewoon de hoeveelheid suiker aanpassen tot 1.096. En de bitterheid wat verhogen denk ik, van 22 tot 27 ibu. En de candisyrup d-180 gebruiken in plaats van die kandijsuiker.

Sjoerd

Dank voor jullie reacties! Ik ben even aan het rekenen gegaan en als ik hem wil verhogen naar SG 1096, dan kom ik op 21% suiker, breng ik hem naar 1090 dan is het 17%. Voor mijn gevoel is dat hoog. Mijn vraag is wat de invloed op de kwaliteit van het bier gaat zijn. Hoor graag jullie mening

William

Die percentage's rond de 20% kunnen best. Het bier zal daardoor dunner worden in vergelijking met de Rochefort 8. Iets wat in mijn beleving klopt.
Daarnaast zal het wat alcoholisch worden. Daarnaast zal het gistprofiel waarschijnlijk ook wat uitgesprokener worden. Meer esters.

Een en ander kun je controleren door bij echt hoge temperaturen te maischen en de vergistingstemperatuur niet te ver op te laten lopen. Zorg daarnaast ook voor voldoende gist en voeg de suiker pas toe bij/na de piek van de hoofdvergisting

Brambo

Interessant recept!
Welk nut zou die mais hebben met amper 3.7% in de stort? Zou dit er origineel ook inzitten?

Sjoerd

Na alle input is dit hem geworden voor 20 liter

For 20 liters, 1.089 OG, 27 IBU

Maltbill
%    Amount    Malt
66,5 4850 grams    Pilsnermalt (Belgian)
10,3  750 grams    Caramunich 120 EBC
3,4   250 grams    Special "B"
3,4   250 grams    Flaked Corn
16,4 1198 grams    Dark Candysugar

Hops (flowers) & Spices
Styrian Goldings 30 grams 4.2%    75 minutes
Hallertau Hersbrucker     13 grams 3.5%    30 minutes
Hallertau Hersbrucker     5 grams 3.5%    5 minutes
Coreanderseed crushed    10 grams    5 minutes

Yeast: Wyeast 1762 Belgian Abbey II

Mashing: 3 liters per kg malt. Flaked corn boiled separately before adding
to the mash. 18,3 l mash, 12,0 l sparging

60-62C    30 minutes
68C    60 minutes
75C    5 minuten

Moet volgens mij een mooi biertje worden!

seed7

Citaat van: Brambo op 30-03-2016  21:45 uInteressant recept!
Welk nut zou die mais hebben met amper 3.7% in de stort? Zou dit er origineel ook inzitten?

Als er mais als ingrediënt op het etiket van een bier staat, is er dan mais gebruikt of maissiroop?

Ingo

homoeccentricus

Vroeger zat er maïs in Rochefort, nu tarwebloem. De brave patertjes zijn overgeschakeld uit vrees voor genetische modificaties.

Sjoerd

Ik had een foutje gemaakt in de hopberekening, nu het goede recept

For 20 liters, 1.089 OG, 27 IBU

Maltbill
%    Amount    Malt
66,5 4850 grams    Pilsnermalt (Belgian)
10,3  750 grams    Caramunich 120 EBC
3,4   250 grams    Special "B"
3,4   250 grams    Flaked Corn
16,4 1198 grams    Dark Candysugar

Hops (flowers) & Spices
Styrian Goldings 58 grams 4.2%    75 minutes
Hallertau Hersbrucker     25 grams 3.5%    30 minutes
Hallertau Hersbrucker     13 grams 3.5%    5 minutes
Coreanderseed crushed    10 grams    5 minutes

Yeast: Wyeast 1762 Belgian Abbey II

Mashing: 3 liters per kg malt. Flaked corn boiled separately before adding
to the mash. 18,3 l mash, 12,0 l sparging

60-62C    30 minutes
68C    60 minutes
75C    5 minutes

Brambo

Dag Sjoerd,

Heb je deze dan ook uiteindelijk gebrouwen? Zo ja hoe is het uitgedraaid?
Nog mensen die al dan niet al een Rochefort hebben willen klonen met succes of minder?

Sjoerd

Ja, inderdaad gebrouwen, maar met 3787 gist ipv de Rochefortgist. Prima quadrupel geworden, maar haalde het niet bij een originele Rochefort 10. De gedachte was om hem in de buurt te krijgen van een Malheur 12. Daar was ie niet zwaar genoeg voor. Had een begin SG van 1083 en eind SG van 1011.

Sjoerd

PS, volgens mij moet de winnende quadrupel van Wim van Vossen uit 2012 ook in de buurt komen, zie bewezen recepten. Moet in elk geval een erg goede quadrupel zijn.

robert nijhuis

Als ik de 4850 g pilsmout wil vervangen door extract. Hoeveel moet ik dan gebruiken?

robert nijhuis

Kent iemand een brouwrecept van de Hoegaarden Grand Cru?

Brambo

Citaat van: robert nijhuis op 03-11-2016  21:40 uAls ik de 4850 g pilsmout wil vervangen door extract. Hoeveel moet ik dan gebruiken?

En ga je de rest van de mouten dan apart maischen of hoe zie je dit juist?

Jacques

Citaat van: robert nijhuis op 03-11-2016  21:40 uAls ik de 4850 g pilsmout wil vervangen door extract. Hoeveel moet ik dan gebruiken?

Voor moutextractpoeder vermenigvuldigen met 0,6.
Voor vloeibaar moutextract vermenigvuldigen met 0,78

Jacques

Citaat van: robert nijhuis op 03-11-2016  21:46 uKent iemand een brouwrecept van de Hoegaarden Grand Cru?

Graag voor deze vraag een nieuw topic starten.

Noordzij_1

Ik heb afgelopen zondag dit recept gebrouwen (20 L was de bedoeling):

http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/pics/18db07ee00fd11a3e94aff36c348c023.JPG
Heb een paar aanpassingen gedaan en had de volgende soortelijke gewichten:
Na filter: 1.085
Na suikergift (zak op gemaakt dus was wat meer dan recept): 1.100
Na kook: 1.122 (Had 23 liter voor de kook, en nog maar 17 na de kook, ik blijf hier mee stoeien... de vorige keer verdampte er maar 3 liter =>31 naar 28 liter)
Nu (4 dagen later): 1.056 zou goed zijn voor 8.66% volgens de rekentool van brewersfriend, en dat klopt denk ik wel aardig.

Afgezien van koolzuur kloppen de smaaktonen ook behoorlijk, maar nog erg zoet natuurlijk.

HopHop

Citaat van: Noordzij_1 op 09-03-2017  18:16 uIk heb afgelopen zondag dit recept gebrouwen (20 L was de bedoeling):
...

En? heb je hem al gebotteld?

Sjoerd

Ik heb onlangs een goede quadrupel gebrouwen met de Rochefortgist, niet met de bedoeling een kloon te brouwen, maar hij komt qua type wel aardig in de buurt. Hij heeft alleen niet die typische geur en smaaktonen van de R10. Volgens mij ligt dit niet aan de mout en hop, maar toch aan de gist. Ik heb hem vergist bij 21 graden en aan het eind van de hoofdgisting nog 2 dagen op 22 graden. Staat mij bij dat ze de Rochefort op 27 graden vergisten. Ik hoor graag of iemand dit weet, dan probeer ik dat de volgende keer.

Noordzij_1

Het recept wat ik hierboven gepost heb, komt erg dicht in de buurt van het origineel, voor wie dit nog leest. Alleen de hop wijkt lichtjes af van het origineel. Maar ik zou niet weten wat ik eraan zou moeten wijzigen om het beter te krijgen.

Rinus

Is de Rochefort 10 gist zelf opgekweekt? Ik heb een proefje staan, komt niet echt op gang, heb vandaag wat gistvoeding toegevoegd, nu maar afwachten, R10 is 11.3% Alcohol, wellicht dat de gistcellen dat minder overleven in de fles.
Wellicht is het verstandiger om een Rochefort variant met een lager % te gebruiken voor het opkweken van de gist.
Heeft iemand ervaring met Rochefort gist opkweken? is het uberhaubt toevallig geen bottelgist wat Rochefort gebruikt?
Als ik een goede geschikte gist heb dan overweeg ik dit R10 recept ook eens te brouwen.

Henielma

De Rochefort gist is best op te kweken en is geen bottelgist. Soms heb je pech en lukt het niet. Koop een vers flesje Rochefort 8 (hoogste omloopsnelheid) en probeer het opnieuw.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.