Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Grimbergen dubbelachtig bier  (gelezen 2141 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Grimbergen dubbelachtig bier
« Gepost op: 27-03-2016 19:24 u »
Ik ben van plan het volgende recept te brouwen
(gebaseerd op recept La Trappe van candisyrup met mijn eigen twist waaronder de koriander)

Maischschema heeft Gert Kelder me geadviseerd (na Gert verteld te hebben dat ik graag een zoeter voller bier wil maken)

Ik wil dus graag een beetje Grimbergen dubbelachtig biertje brouwen:

Mijn Recept


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk04
Naam receptRamdub
Brouwdatum27-03-2016
BiertypeDubbel
Volume25,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)64 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)25 IBU
Brouwzaalrendement78,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater
31,77 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,500 kgPilsmoutDingemans3 EBC75,9 %
1,750 kgDonkere kandijsiroopZelf gemaakt250 EBC24,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
eiwitrust50,0 °C1 min.5 min.0,0 l/kg
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.3 min.0,1 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.0,1 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.0,1 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
39,5 gHallertauerpellets6,0%45 min.22,4 IBU
15,0 gChallengerpellets7,0%5 min.2,2 IBU
15,0 gChallengerpellets7,0%2 min.0,9 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
26,41 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
11,0 gSafBrew Ale (S-33)bovengist


Koelen tot 17 graden dan gist toevoegen hoofdvergisting 19 graden met elke dag een graad meer.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline AudieK

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 13
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Grimbergen dubbelachtig bie
« Reactie #1 Gepost op: 28-03-2016 13:24 u »
Hallo,

Beta-amylaserust 3 minuten is erg weinig. Typefout neem ik aan.
30 minuten lijkt mij beter.
succes!

Offline EvdBroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.924
  • Land: nl
  • Selissen Bier
Re: Grimbergen dubbelachtig bie
« Reactie #2 Gepost op: 28-03-2016 14:09 u »
Ik zou de 50 graden stap eruit houden en direct beginnen bij 62 graden ...en inderdaad langer dan 3 minuten. Zou ik op een half uur zetten en die 72 graden iets korter in tijd.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.969
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Grimbergen dubbelachtig bie
« Reactie #3 Gepost op: 28-03-2016 14:42 u »
Omdat edensan begonnen is over zijn eigen recept in een topic dat gestart is door PrinsHeerlijk is deze discussie afgesplitst. De discussie ging namelijk over het het recept van edensan en niet over dat van PrinsHeerlijk.

Offline edensan

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 341
  • Land: nl
  • vake buij te bange
Re: Grimbergen dubbelachtig bier
« Reactie #4 Gepost op: 29-03-2016 18:35 u »
Omdat edensan begonnen is over zijn eigen recept in een topic dat gestart is door PrinsHeerlijk is deze discussie afgesplitst. De discussie ging namelijk over het het recept van edensan en niet over dat van PrinsHeerlijk.

Sorryyy

Zo is het wel overzichtelijker...

Die 3 min is geen typfout de gedachte dat het opwarmen ook tijd kost
(Het is ook beetje expirimenteel )  :D

Tags: