Hobbybrouwen > Grondstoffen

Kandijsuiker

<< < (2/3) > >>

JWVG:
Ha MO,

Karamel is gewoon gekaramelliseerde suiker. Gewoon wat suiker in een pannetje laten smelten en langzaam bruin laten worden onder goed roeren. Zie een goed recept voor karamelpudding. Het is wel raar spul - geen water toevoegen als het heet is, want dan gaat het spatten. Ik zou het laten afkoelen, en dan heet water toevoegen om het in oplossing te krijgen. Overigens verkoopt Brouwland het volgens mij ook wel.

Volgens mij klopt mijn eerste berichtje nog steeds. HEt is inderdaad gewone tafelsuiker. Het verhaal (niet van jou, dat besef ik) dat kleine kristallen anders smaken dan grotere is misschien wel een heel klein beetje waar (vooral het mondgevoel zou anders zijn, net als bij macaroni vs. spaghetti), maar als het zaakje oplost is het natuurlijk weer precies hetzelfde.

Conclusie: tenzij je op de 1 of andere manier in geheimzinnige krachten van kristallen gelooft (zoals b.v. antroposofen) is het gebruik van kandijsuiker onzinnig. Dat neemt niet weg dat ik het om nostalgische redenen zelf ook wel eens doe  ;)

 :degroeten: JW.

Bas:

--- Citaat ---
... De vraag is nu: hoe kan ik aan een karamel oplossing komen? Iemand een idee?

--- Einde van citaat ---

Kun je niet gewoon tafelsuiker (of die 5 kilo kandijsuiker die je toch hebt staan ;D) karameliseren? Probeer eens wat suiker (pure kristallen, dus geen oplossing maken!) op te warmen in een pannetje. De suiker zal vanzelf karameliseren (je ziet het bruin worden). Ook weer niet te warm laten worden (want dan wordt het zwart en is de stank niet te harden). Goed roeren is aan te raden.

Oh ja, zorg voor goede afzuiging (anders kan je het de volgende dag nog ruiken). Als je trouwens de warme inhoud van het pannetje in een keer in koud water kiepert krijg je ook mooie grote kristallen.

He, zie dat JW met net voor was. Heb je wel eens op zo'n forum.

Grt, Bas H.

MO:
Dank voor jullie antwoord. We zijn weer fanatiek op de vrijdagmiddag. Maar niet met het werk...

Voor donkere bieren is bruine kandij misschien niet onmisbaar maar volgens mij wel aan te raden. Dus jullie zouden het aandurven dit zelf te maken? Vind ik wel een beetje erg spannend, want een aangebrande smaak aan mijn bier, dat is het laatste waar ik op zit te wachten. Dan ga ik liever voor de carameloplossing. Of ik ga eens experimenteren. Bas, ik begrijp dat je het wel eens gedaan hebt, heb je het ook in het bier gebruikt?

gr
MO

JWVG:
Tja Bas, great minds etc.... Overigens voor de aandachtige lezer: Bas en ik spraken elkaar niet tegen. Het is niet verstandig om water bij hete karamel te gooien, maar geen probleem om het andersom te doen. Net als bij water bij zuren gooien, eigenlijk.

MO, mijn ervaring is dat het met de bruine kandijsuiker die je in de supermarkt koopt moeilijk is om echt bij te kleuren, het is gewoon niet bruin genoeg. Er is veel donkerder kandijsuiker te koop bij b.v. Brouwland, maar gewoon karamel gebruiken is misschien wel zo makkelijk. Ik zou ook eens kijken bij voedingskleurstoffen als ik jouw was, alhoewel je dan wel weer goed moet uitkijken voor evt. conserveringsmiddelen.

JW.

Jacques:
Even voor alle duidelijkheid: karamel is een natuurlijke kleurstof gemaakt van suikers.
Sommige caramelkleurstoffen zijn volledig smaakloos maar kleuren heel sterk. Caramelkleurstof wordt veelvuldig gebruikt in donkere biersoorten maar ook in cola.
Zie bijvoorbeeld
http://www.ddwilliamson.com/solution/downloads/karamel.doc

http://www.ddwilliamson.com/solution/carcol_sciart.htm

http://www.naturalcolour.com/homechefs/brew.htm

http://www.ddwilliamson.com/solution/article2.htm

Overigens worden deze kleurstoffen ook heel veel gebruikt door ambachtelijke brouwerijen. Het is de manier om donker bier te krijgen zonder een gebrande smaak. Zelfs de Duitse brouwers gebruiken het. Zij gebruiken dan wel moutextract als basis voor de productie van de kleurstoffen.
Zie bijvoorbeeld
http://www.celler-bier.de/unser/inhalt_unser.html

http://www.bier-kwik.de/produkte/01954d92fe0ebf804/

:degroeten: Jacques

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie