Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van Bol.com

Auteur Topic: Problemen met STC-1000  (gelezen 7452 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Problemen met STC-1000
« Gepost op: 18-03-2016 11:39 u »
Ik kon een antwoord niet direct vinden in een bestaand topic, vandaar dat ik een nieuwe heb gestart.

Ik heb eerder met succes een controller voor onze koelkast (vergistkast) gebouwd met de STC-1000 thermostaat:



Nu is onze koelkast laatst kapot gegaan en hebben we een nieuwe aangeschaft. Daarbij wilde ik een nieuwe STC-1000 controller installeren in de deur, en de kabels van de warmtebron (terrarium-mat) en de koelkast direct op de STC-1000 aansluiten, zonder WCD ertussen. Gek genoeg werkt dit niet. Hij gaat netjes aan, herkent de temperatuur en vermeld daarop dat hij gaat verwarmen danwel koelen. Echter stuurt hij geen 220V naar desbetreffende uitgang. Ik dacht aan een defect aan de STC-1000 zelf, dus had wederom een nieuwe aangeschaft. Hierbij hetzelfde resultaat. Wat gaat er mis? Hieronder nog een schema hoe ik het nu aangesloten heb zitten:



Hopelijk hebben jullie een idee. Bij voorbaat dank voor jullie reacties.

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.370
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #1 Gepost op: 18-03-2016 12:03 u »
Volgens mij zit je bedrading fout.
Dit linkje heeft een wat duidelijker schema weer:
http://www.wiki-hobbybrouwen.nl/uploads/#7c06e4975337f0f82af651954415214d.jpg

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.208
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #2 Gepost op: 18-03-2016 12:05 u »
Je hebt het niet goed aangesloten. Maar als je de vorige met wcd's zo hebt aangesloten kan die ook niet gewerkt hebben.

http://www.bier-brouwer.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=37&Itemid=134

De relais zijn gewoon schakelaars. Dus een fase naar de relais toe en een schakeldraad vanuit het relais naar de wcd of hittebron.

De neutrale (blauw) gewoon vanuit de aanvoer doorlussen naar de wcd of hittebron. Dus geen blauwe op de relais aansluiten.

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 431
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #3 Gepost op: 18-03-2016 12:05 u »
Je bedrading moet niet direct naar de stopcontacten van de koelkast en de verwarming. Je kunt dit schema aanhouden:

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.208
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #4 Gepost op: 18-03-2016 12:06 u »
Het maakt geen verschil of je wcd's gebruikt of direct je apparaat hier op aansluit.

Offline Benskiej

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Land: nl
  • Peels bierbrouwersgilde
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #5 Gepost op: 18-03-2016 12:06 u »
De uitgangen zijn geen + en - uitgang maar een geschakelde uitgang...
Dat wil zeggen dat je de blauwe draden rechtstreeks naar het apparaat moet sturen en de bruine via de stc zodat je een stroomkring krijgt...

Staat al erg vaak uitgelegd op het forum probeer de zoekfunctie maar eens  :D


Ik zie dat ik al te laat was, haha.

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #6 Gepost op: 18-03-2016 12:12 u »
Ik besef me ineens dat ik een hele domme fout heb gemaakt inderdaad! De nul zit op geen van de uitgangen. Stom stom... In elk geval hartelijk dank voor jullie aanwijzingen, ga het vanmiddag gelijk in orde maken. Laat weten hoe het is afgelopen. Bedankt allemaal!

Offline Johannesdeloper

  • ABV De Bierkaai
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 431
  • Land: nl
  • Brouwen is een soort van feestje.
    • Johannesdeloper
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #7 Gepost op: 18-03-2016 12:21 u »
Het maakt geen verschil of je wcd's gebruikt of direct je apparaat hier op aansluit.
Geen idee wat Sander bedoelt, maar Benskiej verwoordt prima wat ik wilde zeggen:
Citaat
De uitgangen zijn geen + en - uitgang maar een geschakelde uitgang...
Dat wil zeggen dat je de blauwe draden rechtstreeks naar het apparaat moet sturen en de bruine via de stc zodat je een stroomkring krijgt...

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #8 Gepost op: 18-03-2016 12:26 u »
Zowel de reactie van Sander als die van jou Johannes kloppen exact. Ik dacht dat het enige verschil met mijn eerder gemaakte controller de WCD's waren, maar ik heb de nieuwe STC-1000 geheel verkeerd aangesloten. Ik had er inderdaad geen rekening mee gehouden dat de uitgangen alleen de fase schakelt zonder 0...

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.208
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #9 Gepost op: 18-03-2016 12:30 u »
Geen idee wat Sander bedoelt, maar Benskiej verwoordt prima wat ik wilde zeggen:

Ik had in mijn eerdere post al aangeven hoe je het moet aansluiten en een link gegeven naar de site van Oscar, waar heel duidelijk staat uitgelegd hoe je een STC 1000 moet aansluiten.
 
Daarna vulde ik nog aan dat het niet uitmaakt of je een stopcontact inbouwt in je STC 1000 of dat je het apparaat direct aan de STC 1000 aansluit, omdat de manier van aansluiten niet veranderd. Je gebruikt de relais van de STC 1000 om de spanning te schakelen en de nuldraad en aarde lus je direct door.

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.208
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #10 Gepost op: 18-03-2016 12:32 u »
Zowel de reactie van Sander als die van jou Johannes kloppen exact. Ik dacht dat het enige verschil met mijn eerder gemaakte controller de WCD's waren, maar ik heb de nieuwe STC-1000 geheel verkeerd aangesloten. Ik had er inderdaad geen rekening mee gehouden dat de uitgangen alleen de fase schakelt zonder 0...

Dan heb je nu 2 STC's  :)    Dan zal het nu wel lukken.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.168
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #11 Gepost op: 19-03-2016 00:18 u »
De uitgangen zijn geen + en - uitgang maar een geschakelde uitgang...
Dat wil zeggen dat je de blauwe draden rechtstreeks naar het apparaat moet sturen en de bruine via de stc zodat je een stroomkring krijgt...

Staat al erg vaak uitgelegd op het forum probeer de zoekfunctie maar eens  :D


Ik zie dat ik al te laat was, haha.
Uhm.. officieel andersom, niet de fase schakelen maar de nul, of zwarte schakeldraad gebruiken voor de fase.

Offline McMelloW

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 685
  • Land: nl
  • Huysbrouwerij 'Op Zuylen'
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #12 Gepost op: 19-03-2016 15:14 u »
Uhm.. officieel andersom, niet de fase schakelen maar de nul, of zwarte schakeldraad gebruiken voor de fase.
Dat werkt alleen met een vaste aansluiting. Met een wandcontactdoos en stekker weet je niet meer wat wat is.

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #13 Gepost op: 22-03-2016 12:25 u »
Heren, van het weekend de boel opnieuw aangesloten en STC-1000 werkt zoals verwacht helemaal goed! Hartelijk dank voor jullie hulp!

Echter kwam ik wel een andere situatie tegen nadat ik alles uitvoerig heb getest m.b.t. de klimaatregeling binnen in de koelkast. Ik hoop dat ik hiermee genoeg 'on-topic' blijf:

- Wanneer ik mijn CCT in de koelkast plaats en de voeler van de STC-1000 aan de tank plak, merk ik dat bij het koelen de koelkast al eerder uitschakelt, nog voordat de temperatuur die als F1 is ingesteld op de STC-1000 is behaald. Waarschijnlijk is op dat moment de omgeving in de koelkast dus kouder dan de inhoud van de tank. De thermostaat van de koelkast zorgt er dus voor dat de koelkast stopt met koelen...

Is er een mogelijkheid de thermostaat van mijn koelkast te omzeilen? Dus wanneer de STC-1000 de koelkast aanroept er permanent gekoeld wordt? Zo ja, hebben jullie wellicht een schema o.i.d. hoe ik dit kan bereiken?

Bij voorbaat dank voor jullie suggesties!

Offline Sander van Dijk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.208
  • Land: nl
  • Als je je glas op z'n kop houdt... is tie leeg!
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #14 Gepost op: 22-03-2016 12:44 u »
Heren, van het weekend de boel opnieuw aangesloten en STC-1000 werkt zoals verwacht helemaal goed! Hartelijk dank voor jullie hulp!

Echter kwam ik wel een andere situatie tegen nadat ik alles uitvoerig heb getest m.b.t. de klimaatregeling binnen in de koelkast. Ik hoop dat ik hiermee genoeg 'on-topic' blijf:

- Wanneer ik mijn CCT in de koelkast plaats en de voeler van de STC-1000 aan de tank plak, merk ik dat bij het koelen de koelkast al eerder uitschakelt, nog voordat de temperatuur die als F1 is ingesteld op de STC-1000 is behaald. Waarschijnlijk is op dat moment de omgeving in de koelkast dus kouder dan de inhoud van de tank. De thermostaat van de koelkast zorgt er dus voor dat de koelkast stopt met koelen...

Is er een mogelijkheid de thermostaat van mijn koelkast te omzeilen? Dus wanneer de STC-1000 de koelkast aanroept er permanent gekoeld wordt? Zo ja, hebben jullie wellicht een schema o.i.d. hoe ik dit kan bereiken?

Bij voorbaat dank voor jullie suggesties!
Thermostaat van je koelkast wat kouder zetten?

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 809
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #15 Gepost op: 22-03-2016 13:01 u »
Thermostaat van je koelkast wat kouder zetten?
Zou ik ook denken, lijkt bij iedereen prima te werken: gewoon de koelkastthermostaat zo koud mogelijk zetten.

0 șC  moet dan haalbaar zijn met eigenlijk elke koelkast.

Groet,
Hans

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #16 Gepost op: 22-03-2016 14:52 u »
De thermostaat van de koelkast staat momenteel op zijn hoogst. Het temperatuur verschil tussen de STC-1000 en thermostaat van de koelkast is klein, ca 2-3 graden. Dit zou wellicht kunnen komen doordat onze koelkast vrij groot is t.o.v. de CCT. Omdat ik meer vertrouwen heb in de meting van de STC-1000 (die ik heb ge-ijkt) en omdat deze ook de temperatuur van de tank meet, zou ik dit probleem kunnen omzeilen door de thermostaat van de koelkast ertussenuit te laten nietwaar?

Offline wijmaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #17 Gepost op: 22-03-2016 15:04 u »
Zeker! Heb ik ook gedaan. De koelkast zal dan pas afslaan als de STC afslaat. Ook handig voor coldcrashen.

Offline Coen

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #18 Gepost op: 22-03-2016 16:08 u »
Ja hoor geen probleem, draai al jaren zonder.

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #19 Gepost op: 22-03-2016 16:24 u »
Hebben jullie nog tips om dit te doen? Iets van een schematische tekening oid? Of wijst dit zichzelf?

Offline wijmaar

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #20 Gepost op: 22-03-2016 18:54 u »
Hangt een beetje af van de thermostaat.

In bijna alle gevallen zit deze achter de draaiknop bij het lampje. Als je deze behuizing losmaakt en een foto plaatst van de binnenkant kunnen wij je wel vertellen welke draden je moet doorverbinden.

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #21 Gepost op: 23-03-2016 07:52 u »
Hangt een beetje af van de thermostaat.

In bijna alle gevallen zit deze achter de draaiknop bij het lampje. Als je deze behuizing losmaakt en een foto plaatst van de binnenkant kunnen wij je wel vertellen welke draden je moet doorverbinden.

Dank Wijmaar! Ik ga dit van de week nog doen. Zal de afbeelding online plaatsen.

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #22 Gepost op: 23-03-2016 20:29 u »
Hierbij de foto's van zowel de aansluiting in de koelkast als op de thermostaat. Belangrijk om te weten: voor mij hoeft het lampje niet terug.

Stekkertje in de koelkast:


Aansluiting op de thermostaat (bruin en zwart naar thermostaat, blauw naar het lampje. Wit van thermostaat naar lampje):


Ik hoor het graag!

Nogmaals dank.

Offline KingKarel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij 'De Schout'
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #23 Gepost op: 23-03-2016 22:01 u »
Ik zeg bruin aan zwart. Thermostaat is een temperatuur gereguleerde schakelaar. Als je die er tussenuit haalt komt er continue spanning op de zwarte draad te staan en zal de motor continu draaien en allen door STC-1000 worden geschakeld.

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.168
  • Land: nl
  • Zelf bouwen is net zo leuk als zelf Brouwen
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #24 Gepost op: 23-03-2016 22:03 u »
Waarom wil je kouder dan 7 graden? De koelkast zal afslaan, daarna weer aanslaan, zo heb je juist een rustige daling in je temperatuur en geen bevriezing door condensophoping. Is efficiënt want de warmte word dan toch van je vergistingsvat / cct ontnomen. Ijs op een verdamper werkt als een isolator.
Ik kan me voorstellen dat een koelkast anders doorschiet wanneer de temp bereikt is, en dan moet je weer je verwarming aanspreken. Wil je koud vergisten dan kan je je gist toevoegen als je
gewenste temperatuur is bereikt.
 :degroeten:

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #25 Gepost op: 23-03-2016 22:03 u »
Daar dacht ik inderdaad ook aan. Aangezien blauw voor de lamp gebruikt wordt kan ik deze gewoon afdoppen niet?

Offline KingKarel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij 'De Schout'
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #26 Gepost op: 23-03-2016 22:09 u »
Blauw is de nul. Daar staat geen spanning op. Afdoppen is niet nodig, maar om alle risico's uit te sluiten is het verstandig die wel te doen.

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #27 Gepost op: 23-03-2016 22:19 u »
Waarom wil je kouder dan 7 graden?

Zoals eerder vermeld viel het me op dat de koelkast eerder afsloeg dan de STC. Dit omdat de omgevingstemperatuur waarschijnlijk wat afweek van de temperatuur van de tank (daar zit de voeler van de STC op). Nu blijft de koelkast gewoon koelen totdat de STC hem uitschakelt...

Offline Coen

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #28 Gepost op: 24-03-2016 16:54 u »
Blauw is de nul. Daar staat geen spanning op. Afdoppen is niet nodig... kan wel netjes zijn overigens...
Daar je niet weet hoe je stopcontact aangesloten is en afhankelijk van hoe je je stekker erin steekt kan er wel spanning op staan. Altijd afdoppen!

Offline KingKarel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 84
  • Land: nl
  • Thuisbrouwerij 'De Schout'
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #29 Gepost op: 24-03-2016 17:42 u »
Klopt helemaal. Afdoppen!

Offline Coen

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 199
  • Land: nl
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #30 Gepost op: 24-03-2016 20:06 u »
Hierbij de foto's van zowel de aansluiting in de koelkast als op de thermostaat. Belangrijk om te weten: voor mij hoeft het lampje niet terug.

Stekkertje in de koelkast:


Aansluiting op de thermostaat (bruin en zwart naar thermostaat, blauw naar het lampje. Wit van thermostaat naar lampje):


Ik hoor het graag!

Nogmaals dank.
Inderdaad bruin op zwart aansluiten, maar zou even kijken of je een contra stekker kan krijgen ipv de thermostaat, kan je altijd nog terug als je wilt.
Daar dacht ik inderdaad ook aan. Aangezien blauw voor de lamp gebruikt wordt kan ik deze gewoon afdoppen niet?

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #31 Gepost op: 25-03-2016 12:29 u »
Gisteren de boel omgelegd en koelkast draait netjes zonder thermostaat. Bedankt voor jullie hulp mannen!

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #32 Gepost op: 02-05-2016 10:07 u »
Ik heb een vraag over mijn stc 1000. Heb hem gebruikt om de temperatuur te monitoren van mijn vergistingsvat. Werkte erg goed en nauwkeurig. Vandaag heb ik hem eraf gehaald.  Toen ik hem weer wilde opstarten en de stekker in het stopcontact stak begon hij te piepen en kwam er "EE" in het display te staan. Kan nergens vinden hoe ik dit weg moet krijgen. Hij geeft ook geen temperatuur meer aan. Wat doe ik fout en/of heeft die de geest gegeven danwel weet er iemand een goede handleiding waar ook de foutmeldingen in staan. Alvast bedankt.

Jos

Offline j.heesters3

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #33 Gepost op: 02-05-2016 11:11 u »
Ik heb een vraag over mijn stc 1000. Heb hem gebruikt om de temperatuur te monitoren van mijn vergistingsvat. Werkte erg goed en nauwkeurig. Vandaag heb ik hem eraf gehaald.  Toen ik hem weer wilde opstarten en de stekker in het stopcontact stak begon hij te piepen en kwam er "EE" in het display te staan. Kan nergens vinden hoe ik dit weg moet krijgen. Hij geeft ook geen temperatuur meer aan. Wat doe ik fout en/of heeft die de geest gegeven danwel weet er iemand een goede handleiding waar ook de foutmeldingen in staan. Alvast bedankt.

Jos

Ik heb te vroeg gesproken. Bleek dat een draadje van de sensor afgebroken was. Dus als je een EE in het display krijgt, check ff je sensordraadjes. Maar mocht iemand een gebruiksaanwijzing hebben met foutmeldingen, dan hou ik me aanbevolen.

Jos

Offline hansuperman

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 67
  • Land: nl
  • Bier goed al goed.
Re: Problemen met STC-1000
« Reactie #34 Gepost op: 02-05-2018 10:06 u »
Maar mocht iemand een gebruiksaanwijzing hebben met foutmeldingen, dan hou ik me aanbevolen.

https://www.homebrewbuilder.co.uk/stc1000%20instructions.pdf

Tags: