The Sub Torps hervullen

Gestart door emiel1, 09-03-2016 16:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

nico.derks


Oscar

Citaat van: nico.derks op 17-12-2018  15:49 uHier zat Brand Up in
En nu Tx-up  :biersmile: :proost:

BrouwMout.nl

CiteerEn nu Tx-up  :biersmile: :proost:

En daar is nu nog maar 21,98 hl van  ;D

Edwin33

Ook ik heb op zwarte vrijdag de sub gekocht samen met 5 torps (torpen?)
Ik wil ze gaan vullen met een "Duits"biertje.
Het vullen gaat onder zwaartekracht, de lagerfles staat 2 meter hoger dan de te vullen torp. En dan via een slangetje met rubber dop in de lege torp, waar de binnenzak in elkaar gedrukt zit.
Dit heb ik al getest met water en kan hem voor 99,9% vullen.

Ik wil ze wel op hergisting in de torp vullen,
En heb rubber doppen gehaald die precies passen en er goed stevig inzitten.

Nu twijfel ik wel een beetje hoeveel bottelsuiker ik zou moeten gebruiken.
Voor gisting in een fles gebruik je veel meer suiker per liter dan bij een vaatje.
Maar is een torp nu gewoon een grote fles of een klein vaatje.
Er word immers tijdens het tappen geen extra CO2 toe gevoegd.

Mvg, edwin

Guppie

Citaat van: Edwin33 op 18-12-2018  22:18 uOok ik heb op zwarte vrijdag de sub gekocht samen met 5 torps (torpen?)
Ik wil ze gaan vullen met een "Duits"biertje.
Het vullen gaat onder zwaartekracht, de lagerfles staat 2 meter hoger dan de te vullen torp. En dan via een slangetje met rubber dop in de lege torp, waar de binnenzak in elkaar gedrukt zit.
Dit heb ik al getest met water en kan hem voor 99,9% vullen.

Ik wil ze wel op hergisting in de torp vullen,
En heb rubber doppen gehaald die precies passen en er goed stevig inzitten.

Nu twijfel ik wel een beetje hoeveel bottelsuiker ik zou moeten gebruiken.
Voor gisting in een fles gebruik je veel meer suiker per liter dan bij een vaatje.
Maar is een torp nu gewoon een grote fles of een klein vaatje.
Er word immers tijdens het tappen geen extra CO2 toe gevoegd.

Mvg, edwin

Ik zou het op 3 g/ltr houden.
Er komt wel geen extra CO2 in maar het bier wordt de torp uitgeperst (geknepen) doordat je druk buiten de zak maakt met de Sub.

Edwin33

Ik denk dat ik de torps met verschillende hoeveelheden suiker bottel.
Zondag ga ik ze vullen en dan is het afwachten.
Ik zal ook nog een paar foto's maken en online zetten.
Daarna dus gewoon weer afwachten, iets waar ik heel slecht in ben ???

Brouwerij De Stichting

Leuk topic!

Heb zo'n SUB ook met black friday gekocht. Moet alleen de torps nog leeg drinken, maar ik ga ze zeker proberen na te vullen. :proost:

Edwin33

Ik heb ondertussen 5 torps gevuld met een Duits biertje, en 4 g/l suiker toegevoegd.
Tijdens het spoelen kwam ik erachter dat mijn slang best wel goed op het tap tuitje van de torp past.
Dus uiteindelijk gespoeld en gevuld rechtstreeks op het taptuitje van de torp.
Door eerst de slang te vullen, kraan open zetten, enn dan pas de slang op het tuitje te drukken, voorkom je dat er lucht bij komt.
Ook als laaste pas het taptuitje indrukken om het inwendige kraantje van het tuitje te openen. (er is een lichte onderdruk in de torp)
Doe je dit eerder dan zal er al wat lucht in de torp komen.
Voor de rest lekker laten lopen, de zwaartekracht van iets meer dan een meter loopt de trop makkelijk vol in een paar minuten.

Ze staan nu nog op 21 graden, morgen de temperatuur verlagen naar 13 graden. En dan maar weer wachten.
Ik heb ook een kratje met flesjes gebotteld met 6 gr/l
Over een week of 4-6 kijken of het een beetje smaakt.


Sjoso

Hallo Edwin,

Heb je al wat resultaten om te delen?

MVG

Sjon

Brouwerij De Stichting

Ben ook wel benieuwd of anderen iets te melden hebben mbt het navullen van Torps?

Edwin33

Ik heb natuurlijk ook een aantal flesjes gevuld tegelijk met de torpjes.
3 weken geleden maar eens een flesje losgetrokken. Deze begon al aardig op smaak te komen.
Dus ook maar een torpje in de sub geladen.
Dat was dus niet zo'n goed idee. De smaak was waterig, plat, niet genoeg body en te weinig koolzuur.
Vorige week weer begonnen met de flesjes, die smaakte zo goed dat ze al op zijn.
Nu moesten de torpjes er ook maar aan geloven. Vanavond er maar weer 1 in de sub gestopt.
En nu was de smaak wel goed. Oke hij mag nog een beetje meer body hebben, maar hij smaak wel goed en ook genoeg koolzuur.
Ook is hij goed door drinkbaar. Dus zeker een succes.
Ik denk wel dat ik de overgebleven torpjes nog een weekje op kamertemperatuur zet.

Over 2 weken ga ik mijn torpjes vullen met een weizen. Ik moet alleen nog leren een beetje meer geduld op te brengen


Brouwerij De Stichting

Heb je de standaard torps (Heineken bv) of the craft torps (met klemring) gevuld?

Edwin33

Citaat van: Brouwerij De Stichting op 02-03-2019  09:09 uHeb je de standaard torps (Heineken bv) of the craft torps (met klemring) gevuld?


Ik heb de standaard torp gevuld.
Wel vervelend dat je ze eerst leeg moet drinken voor je ze kunt gebruiken :proost:

DannyL

Inmiddels al een paar brouwsels in de torps gebotteld, 4 met eigen brouwsel leeg getapt en moet zeggen dat ik niet ontevreden ben. Nadeel is net als bij de beertender en andere thuistapsystemen dat de temperatuur niet is in te stellen maar veder werkt eea prima.
Ik blaas de flessen voor het schoon maken terug in model, dan spoelen en schoonmaken zoals ook bij normale glazen flessen en vervolgens gewoon met een slangetje vanuit het lager vat vol laten lopen. Ik zet ze op een keukenweegschaal zodat ik kan zien wanneer ze bijna vol zijn. Ik bottel met 3 gram suiker per liter voor de hergisting. Slangetje er in en vervolgens weg zetten voor de hergisting.

Guppie

Dit weekend voor het eerst een torp gevuld, onder zwaartekracht vanuit het bottlevat, heb er maar 1.5 liter in gekregen, maar goed eerst maar eens zien of het wat wordt.  Heb trouwens wel het idee dat the sub al langzaam wordt afgeschreven door Heinenken, steeds minder biertjes te bestellen.

BroodjeKaas

Heel cool om te lezen wat jullie allemaal lukt met de Torps!

Ben enkel benieuwd, is het iemand al gelukt (heeft iemand geprobeerd) de torps te vullen met bier uit een fles?
Gewoon een bier dat kant en klaar is?
ik noem een Duvel, Westmalle, etc ?

Hoe zit dat met de druk en koolzuur?

Brouwerij De Stichting

Inmiddels heb ook ik een Torp gevuld. Niet met bier, maar met cider. Drie gram suiker per liter toegevoegd. De Torp is nu knetterhard en ik ben blij dat ik een borgring heb gebruikt want zonder komt het dopje langzaam maar zeker omhoog.

Brouwerij De Stichting

Citaat van: BroodjeKaas op 23-05-2019  09:52 uHeel cool om te lezen wat jullie allemaal lukt met de Torps!

Ben enkel benieuwd, is het iemand al gelukt (heeft iemand geprobeerd) de torps te vullen met bier uit een fles?
Gewoon een bier dat kant en klaar is?
ik noem een Duvel, Westmalle, etc ?

Hoe zit dat met de druk en koolzuur?
Nooit geprobeerd, maar ik denk dat het wel kan. Fles zo koud mogelijk wegzetten en voorzichtig overgieten. Lijkt me niet echt bewaarbaar, dus wel gelijk tappen.

Sid

Als ik de reacties zo lees lijkt het erop dat de torps prima opnieuw gevuld kunnen worden en dat je er zelfs de hergisting in zou kunnen uitvoeren. In het laatste geval dan wel de torp met borgring.

Ik ben een beetje aan het twijfelen of ik nu een keg (iKegger 2 liter) of een sub zal aanschaffen. Het voordeel van de sub vind ik het volume van 2 liter en de koeling die je er gelijk bij hebt. Een 2 liter keg plus tap en CO2 patroon is al snel tussen 30 en 40cm hoog, dit past eigenlijk net niet in mijn koelkast. Daarnaast zijn de iKegger en losse kegs een stuk duurder dan de sub.

Het is inmiddels alweer langer dan een half jaar sinds de laatste reactie in dit topic, ik ben benieuwd of de ervaringen met het hervullen van de torps nog steeds goed is.

Rinus

Leuk en eenvoudig om te doen, zo te zien.

Ik vraag mij wel af met bieren die wij normaal laten her gisten in de fles zakt de gist uiteindelijk naar de bodem.
Bij deze sub ligt te fles horizontaal, dat lijkt mij lastig voor ons hobbybrouwers, de gist zal uiteindelijk door het bier mengen met troebel bier als resultaat. Wat overigens ook een keuze kan zijn.

Brouwerij De Stichting

Valt wel mee naar mijn ervaring. Ik heb de Torp rechtop laten hergisten. Voor gebruik heb ik de gist van de Torp los van de bodem gemaakt door voorzichtig schudden en daarna horizontaal in de koelkast gelegd. Na een aantal dagen is de gist opnieuw bezonken en kan je hem in de Sub plaatsen.

Sid

Is het nu de bedoeling dat je de torp volledig leeg drinkt nadat je hem aangesloten hebt? Of kun je deze nog wisselen om zo twee verschillende bieren te kunnen drinken? Als ik het goed begrijp is dit niet de bedoeling, maar er komt geen zuurstof bij, dus dan zou dit toch niet moeten uitmaken?

Brouwerij De Stichting

Zodra je de Torp loskoppelt verdwijnt de druk op de binnenzak waardoor de inhoud CO2 verliest om het drukverlies te compenseren. Niet aan te bevelen.

Guppie

Citaat van: Sid op 23-05-2020  13:52 uIs het nu de bedoeling dat je de torp volledig leeg drinkt nadat je hem aangesloten hebt? Of kun je deze nog wisselen om zo twee verschillende bieren te kunnen drinken? Als ik het goed begrijp is dit niet de bedoeling, maar er komt geen zuurstof bij, dus dan zou dit toch niet moeten uitmaken?

Het is natuurlijk maar twee liter, maar volgens mij kan het verwijderen geen kwaad, er komt inderdaad geen lucht in de bier zak, later als je hem opnieuw plaatst dan wordt de sub weer opnieuw onder druk gezet, maar dat is alleen maar om de bierzak leeg te persen.

Triplezzz

Ook ik vul de torpen met eigen bier.
Ik laat het bier hergisten in de torp zelf.
Hiervoor haal ik het slangetje uit de torp en gebruik mijn 3d geprinte houder.
Zonder het slangetje is de torp ook makkelijk te vullen.
Met behulp van een rubber dop en een cent  blijft de torp onder druk.


Als ik een torp wil gebruiken haal ik de houder eraf en zet er een schoongemaakt slangetje in.
En dan in de Sub. Proost.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.