Kegging/spunding

Gestart door Zambezi Special, 21-02-2023 06:03 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Zambezi Special

Ik heb 2 oxebar kegs, een spunding valve, en CO2 maar ben er nog niet zo handig mee.

Ik zal eerst mijn vraag stellen en daarna mijn situatie en installatie omdat die denk ik toch wat afwijkt van "normaal"

1e batch is cider van pakken appelsap. Sap toegevoegd aan keg voor carbonatie op de keg, met aangesloten spunding valve op 1 bar/15 psi
Vervolgens naar koelkast en carbonatie is ok. Maar natuurlijk moet er af en toe CO2 bij om te tappen.
Hoe doe ik dat het beste? Hoe lang? Welke druk?
Echt alleen nodig voor tappen.

CO2 cylinder kan niet permanent aangesloten en kan ook niet erbij in de koelkast
Misschien dat ik ooit een kegerator maak maar op dit moment ga ik geen gaatjes boren in mijn ijskast (12 volt solar ijskast)
De ijskast kan wel even open om CO2 bij te tappen maar niet te lang (ivm met oplopende temperatuur en het is warm waar ik ben)

De spunding valve gaat maar tot 15 psi/1 bar. Ik ben aan het proberen om een andere te krijgen.
Dagtemperatuur op dit moment rond de 32 oC (in de zomer boven de 40). Geen aircon, geen verwarming (wel temperatuurscontrole voor 1 kleine ijskast waar net aan 1 speidel fermenter in past van 12 liter)
Oxebar kegs zijn 8 liter en kunnen max 4 bar aan. Pressure relieve valve (druk ventiel?) Is 3.5 bar.
Spunding in de zomer zou dus net aan kunnen (met andere manometer)

Ik weet zeker dat ik tegen nog veel meer dingen aanloop, en vragen toe zal voegen.
D'r staat nu een kölsch-achtig iets te fermenteren en die mag straks in mijn 2e vat

bravebunny

Hoi Zambezi,

Een spunding valve gebruik je alleen als je onder druk gaat vergisten. Dan kun je de druk bijvoorbeeld op 22 psi houden bij 21 graden om een bepaalde carbonisatie te hebben wanneer de vergisting klaar is.

Zit je bier eenmaal op fust, dan sluit je er geen spunding valve meer op aan. Gewoon op druk zetten (en houden, maar dat kan in jouw situatie niet schrijf je) en tappen wanneer je dorst hebt.

Ik werk zelf met fusten van 19 liter, en daarbij is het makkelijker om een aantal glazen te tappen zonder de CO₂ fles aangesloten te houden vanwege het grotere volume. Maar doe ik niet hoor, bij mij is de CO2 altijd aangesloten.

Let er op dat als je je vustje niet min of meer constant op druk zet na elk glas dat je tapt, dat er dan vanwege de ontstane onderdruk CO₂ uit je bier zal gaan en je bier dus wat platter wordt.

Is het niet mogelijk op een of ander manier een sodastream patroon in je koelkast te plaatsen? Ik probeer met je mee te denken hoor ;-)

Schanulleke

Ja precies, waarom een spunding valve? Je gebruikt hoop ik toch wel een reduceerventiel (regulator) op je CO2 cylinder?

Zambezi Special

Okay,
Ik heb het niet goed duidelijk weten te maken.
Even opnieuw proberen.
Voor de cider:
Normale vergisting voor een dag of 3 en daarna naar de keg. Dus nog niet uitgegist.
Extra appelsap toegevoegd
Dat werkte uit tot een totaal van 30 gram suiker per liter.
Even gewacht om zeker te weten dat de gisting weer goed aan de gang was.
Spunding valve erop om druk op te bouwen voor natuurlijke carbonatie.

Volgens mij is de spunding valve niet alleen voor het vergisten onder druk, en is de originele betekenis van spunding iets van op fust zetten voor de vergisting afgelopen is (https://jacksabby.com/blog/2015/07/about-the-beer-spunding-and-slurming-updates/)
Da's in elk geval hoe ik het ding wil gebruiken ;)
Het is gecontroleerder dan vertrouwen op het druk ventiel en sowieso een extra veiligheid

CO2 is moeilijk verkrijgbaar.
Gaat nog leuk worden tegen de tijd dat ik mijn cylinder moet vullen.
Ongeveer 3-4 uur rijden en dat ook weer terug. Dat wil je niet te vaak doen!

Bovenstaande is ook een reden om het gebruik van CO2 binnen de perken te houden.

Uiteindelijk bouw ik wel een keer een ijskast om tot bierkast (kegerator), maar nu nog even niet.
Heb al wel een design in mijn hoofd

@Schanulleke :CO2 cylinder met 2 manometers en overdrukbeveiliging
Keg heeft ook een overdrukbeveiliging (van 3.5 bar, eventueel verwisselbaar)


@bravebunny
Ik hoop dat ik wat duidelijker heb gemaakt wat ik gedaan heb/wil doen.
Ik heb trouwens nu even de spunding valve op het vat zitten, echter alleen maar om de druk in de gaten te houden om een idee te krijgen hoe de druk afneemt na tappen.
Meten is weten, toch ;)

bravebunny

Citaat van: Zambezi Special op 21-02-2023  13:49 uVolgens mij is de spunding valve niet alleen voor het vergisten onder druk, en is de originele betekenis van spunding iets van op fust zetten voor de vergisting afgelopen is (https://jacksabby.com/blog/2015/07/about-the-beer-spunding-and-slurming-updates/)

Iets op fust zetten voor de vergisting afgelopen is... zodat het verder gist onder druk toch? Dan gebruik je zeker een spunding valve voor gecontroleerd het laatste stukje vergisten onder druk. Volgens mij is dit niks anders toch.

Ik geloof niet dat ik je beter tips kan geven dan in mijn oorspronkelijke reactie. Succes!

Zambezi Special

"Iets op fust zetten voor de vergisting afgelopen is... zodat het verder gist onder druk toch? Dan gebruik je zeker een spunding valve voor gecontroleerd het laatste stukje vergisten onder druk. Volgens mij is dit niks anders toch."

Klopt, was ook meer een reactie op Schanulleke's vraag waarom ik een spunding valve gebruik ;)

Vandaag 42 oC, ijskast houdt het op 4 oC.
Net even de micrometer erbij gepakt en heel misschien kan ik mijn CO2 slang doorvoeren naast het scharnier. Ruimte lijkt net groot genoeg. Zou mooi zijn als dat werkt. Tot die tijd blijft het bij optoppen.
Ijskast is een kist trouwens. Kan werken als vriezer, koelkast en chiller.

Schanulleke

Citaat van: Zambezi Special op 21-02-2023  14:59 uKlopt, was ook meer een reactie op Schanulleke's vraag waarom ik een spunding valve gebruik ;)


Aah.. nagisting op vat, nu snap ik het.

Ik wil ook geen gaten boren, dus bij mij is het ook optoppen. Wegzetten bij 6 C. Uit de koelkast, carboniseren, weer in de koelkast en de hele cyclus nog een keer herhalen. Als het niet kan zoals het moet, moet het maar zoals het kan.

bravebunny

Citaat van: Zambezi Special op 21-02-2023  14:59 uNet even de micrometer erbij gepakt en heel misschien kan ik mijn CO2 slang doorvoeren naast het scharnier. Ruimte lijkt net groot genoeg.

Je kunt ook proberen de CO2 slang door de condensafvoer achter in de koelkast te voeren. Mijn slangetje is 8mm OD en dat past net.

Zambezi Special

Ohhh
Da's interessant
Dat gaan we nakijken.
Mijn CO2 lijn is 9 mm, maar die kan ik best vervangen door 8.
Niet direct misschien, maar ik kan altijd een plan maken!

Ik laat weten of het past!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.