Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Niet meer filteren?  (gelezen 7251 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline HopSwiers

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 357
  • Land: be
  • A beer a day keeps the doctor away!
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #25 Gepost op: 20-04-2017 09:24 u »
Ik zou verder koelen dan 25 graden! Het komt je bier echt ten goede om te koelen tot de temperatuur waarbij je de vergisting wilt laten verlopen.

Ik volg deze. Ik koel meestal tot 18°C terug. Hogere start temperatuur van de vergisitng geeft te veel vorming van hogere alcoholen die een peperachtige/alcoholwarmende indruk geven. Daar ben ik niet zo'n fan van in bier.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #26 Gepost op: 03-11-2019 20:08 u »
Sinds ik een Braumeister heb is het wort kraakhelder tijdens het maischen. Na het koken is het wort troebel door de vorming van eiwitvlokken. Ik laat het grootste gedeelte van de trub achter in de Braumeister, maar mijn wort dat in het gistvat gaat is zeker niet vrij van trub. De bieren die ik brouw zijn helder.
Helderheid van het bier wordt niet zo zeer bepaald door eiwitten maar door gist die in het bier zweeft. Daarom is het gebruik van calciumzouten aan te raden. Dat bevordert het uitvlokken van de gist.
Ik wil ook eens calciumchloride gaan proberen vanwege o.a. de eigenschappen; voller, helderder, zoetiger ervaring en vooral schuim houdbaarheid....
In een ander topic heb ik gelezen 0.5 gram per 10 Liter.
Moet ik dan uitgaan van "Calciumchloride E509 parels 94-97% zuiver" voor een dosering van 0.5 gram / 10 L en op welk moment kan / moet ik dit toevoegen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #27 Gepost op: 03-11-2019 22:33 u »
Ik wil ook eens calciumchloride gaan proberen vanwege o.a. de eigenschappen; voller, helderder, zoetiger ervaring en vooral schuim houdbaarheid....
In een ander topic heb ik gelezen 0.5 gram per 10 Liter.
Moet ik dan uitgaan van "Calciumchloride E509 parels 94-97% zuiver" voor een dosering van 0.5 gram / 10 L en op welk moment kan / moet ik dit toevoegen?

Koop voedselveilig opgelost calciumchloride zoals dat te koop is bij onze leveranciers.
Brouwzouten voeg je toe helemaal aan het begin bij het opwarmen van het maischwater. Je hebt dan het voordeel van de verlaging van de pH door calciumionen.

De hoeveelheid die je gebruikt is afhankelijk van de samenstelling van leidingwater en het smaakeffect dat je wilt hebben.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.108
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #28 Gepost op: 03-11-2019 23:30 u »
Ik wil ook eens calciumchloride gaan proberen vanwege o.a. de eigenschappen; voller, helderder, zoetiger ervaring en vooral schuim houdbaarheid....

Dream on baby ...

CaCl kan enkel de puntjes op de i zetten die zichtbaar zijn bij volle maan. Verwacht geen wonderen. Goed bier haal je elders. Maar het kan wellicht helpen ...

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #29 Gepost op: 04-11-2019 21:24 u »
Dream on baby ...

CaCl kan enkel de puntjes op de i zetten die zichtbaar zijn bij volle maan. Verwacht geen wonderen. Goed bier haal je elders. Maar het kan wellicht helpen ...

Wake up EBC!  :)

Het is bekend dat jij niets ziet in brouwzouten en pH-correctie, maar het maakt echt uit.

Doe eens de volgende test:
- neem slok van een stevig bitter bier;
- voeg aan het bier een klein beetje opgelost zout toe;
- proef het bier opnieuw en ervaar!

En dan heb ik nog niet over de voordelen van het toevoegen van calcium zoals verlaging van de pH en beter uitvlokken van de gist waardoor je helderder bier krijgt.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.108
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #30 Gepost op: 05-11-2019 13:18 u »
Wide awake!

Het is bekend dat jij niets ziet in brouwzouten en pH-correctie.

Nee, dat is niet waar.

Maar ik vind niet dat het cruciaal is voor een goed bier, en zo wordt het vaak neergezet. De beginnende brouwer denkt hierdoor dat het wondermiddelen zijn. Vandaar ... dream on. Het blijft achter de komma, je kan er geen zoet bier mee maken, en je schuim wordt er niet beter van. De beginner kan met andere zaken veel grotere sprongen vooruit maken. Het blijft voor de gevorderde brouwer.

Doe eens de volgende test:
- neem slok van een stevig bitter bier;
- voeg aan het bier een klein beetje opgelost zout toe;
- proef het bier opnieuw en ervaar!

Ik heb die testjes lang geleden al gedaan bij het KIHO in Gent. Ja, die cursus die jij ook gevolgd hebt (haha, ik deed hem wel een paar jaar eerder   :P ).

Toevoegen aan bier geeft een ander resultaat dan toevoegen aan brouwwater. En bovendien gaat het hier om persoonlijke smaak, niet om beter bier. En waarom zou je eerst een bitter bier maken, om er vervolgens zouten aan toe te voegen? Ja, je proeft verschil, maar je kan het enkel toepassen om een bier dat je al vaker hebt gebrouwen op punt te zetten. Het is zinloos om bij een nieuw recept al gelijk met zouten aan de haal te gaan. Puntjes op de i dus.


Online Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 824
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #31 Gepost op: 05-11-2019 14:24 u »
En waarom zou je eerst een bitter bier maken, om er vervolgens zouten aan toe te voegen? Ja, je proeft verschil, maar je kan het enkel toepassen om een bier dat je al vaker hebt gebrouwen op punt te zetten. Het is zinloos om bij een nieuw recept al gelijk met zouten aan de haal te gaan. Puntjes op de i dus.
Je hebt helemaal gelijk dat dit geen prioriteit is voor een beginnende brouwer. Probeer eerst maar je proces onder de knie te krijgen en daar te verbeteren. Kijk, EBC en ik zitten soms toch nog eens op dezelfde lijn.  :hoera:

Maar daarna kan je door die puntjes op de i van een goed bier een fantastisch bier maken. Een bier met te scherpe, astringente bitterheid kan door aanpassing van je brouwwater veel aangenamer smaken.

Terug on topic: mijn wort is nooit perfect helder wanneer het in het gistvat gaat. Ook in het glas kan je er je krant niet door lezen, so what? Sommige brouwers voegen zetmeel toe tijdens de kook net om dit 'ambachtelijke' uitzicht te krijgen. Anderen voegen klaringsmiddelen toe want hun bier zou toch maar eens een beetje troebel kunnen zijn. Ik gebruik nooit iers mos, vislijm o.i.d., ik zou niet weten waarom.

Offline Rinus

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 201
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #32 Gepost op: 05-11-2019 18:03 u »
Bedankt voor jullie reacties, na een jaar beschouw ik mijzelf nog wel als beginnend brouwer, ik heb nu ongeveer 20+ batches van ca 30 liter gebrouwen. Allen waren succesvol d.w.z. niets weg hoeven gooien. Ook de feedback van mijn "proefwerk" collega's zijn altijd positief. Met name de Quadrupel volgens Jacques recept met zelf opgekweekte gist was echt onvoorstelbaar goed, zo goed dat ik er nu helaas nog maar een flesje van over heb :-) Maar inmiddels staan er wel weer 2 batches op de fles te rijpen (voor de kerst).

Experimenteren doe ik ook graag, vandaar dat ik de verschillende resultaten van met of zonder calciumchloride wil gaan proberen. pH correctie gaat mij nog iets te ver op dit moment.

Ook een beginnend brouwer moet toch ergens een keer aan beginnen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.984
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Niet meer filteren?
« Reactie #33 Gepost op: 05-11-2019 21:56 u »
Wide awake!

Nee, dat is niet waar.

Maar ik vind niet dat het cruciaal is voor een goed bier, en zo wordt het vaak neergezet. De beginnende brouwer denkt hierdoor dat het wondermiddelen zijn. Vandaar ... dream on. Het blijft achter de komma, je kan er geen zoet bier mee maken, en je schuim wordt er niet beter van. De beginner kan met andere zaken veel grotere sprongen vooruit maken. Het blijft voor de gevorderde brouwer.

Ik heb die testjes lang geleden al gedaan bij het KIHO in Gent. Ja, die cursus die jij ook gevolgd hebt (haha, ik deed hem wel een paar jaar eerder   :P ).

Toevoegen aan bier geeft een ander resultaat dan toevoegen aan brouwwater. En bovendien gaat het hier om persoonlijke smaak, niet om beter bier. En waarom zou je eerst een bitter bier maken, om er vervolgens zouten aan toe te voegen? Ja, je proeft verschil, maar je kan het enkel toepassen om een bier dat je al vaker hebt gebrouwen op punt te zetten. Het is zinloos om bij een nieuw recept al gelijk met zouten aan de haal te gaan. Puntjes op de i dus.

Dat er veel dingen zijn waarmee je als beginnende brouwer grote sprongen kunt maken ben ik het met je eens. Oppassen voor infecties en oxidatie, zorgen voor voldoende vitale gist en temperatuurbeheersing tijdens de vergisting zijn zonder meer hele belangrijke.
Maar dat neemt niet weg dat water een heel belangrijk ingrediėnt is en dat de invloed daarvan zeker niet onderschat moet worden. Het toevoegen van brouwzouten is maar een kleine moeite en goed uitvoerbaar voor iemand die nog maar 2 ą 3 keer gebrouwen heeft. Een kwestie van afwegen, meer is het niet...

Dat brouwzouten een grote invloed hebben op de smaak staat vast. Beschouw het als peper en zout bij het eten. Zonder kan het prima smaken maar kan het wat flauw zijn. Om het gerecht "op smaak wilt brengen" is wat peper en zout vaak gewenst.


En om bij het onderwerp te blijven: brouwzouten helpen om een helderder bier te krijgen. Calciumionen zijn noodzakelijk voor het uitvlokken van gist. Zie ook https://wyeastlab.com/clarificationflocculation
Helder bier krijg je vooral door een goede flocculatie van de gist...

Tags: