Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: OBBK 05 D1 + alg. kampioen - Quadrupel - RenÚ Geilings  (gelezen 7309 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Rene Geilings

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Nunc est bibendum.
OBBK 05 D1 + alg. kampioen - Quadrupel - RenÚ Geilings
« Gepost op: 02-10-2005 12:45 u »
Hoi mede brouwers,

Hier het recept waarmee ik 24 september 2005 het 12e open Bergs Bierbrouw Kampioenschap gewonnen heb.
Het betreft een Quadrupel, waarvoor ik 87 punten gekregen heb.  In totaal 57 bieren waarvan 19 in klasse D. 

Het is een recept voor 20 liter bier.

ingrediŰnten:
   50 gram Chocolade mout     800 EBC
  400 gram CaraMunuich        300 EBC
  750 gram CaraMunich         100 EBC
 6000 gram PilsMout             3 EBC
  290 gram Mais vlokken
  770 gram Donkere rietsuiker 200 EBC


15 liter maischwater van 63 graden

Maischschema:
 30 minuten op 60 graden
 60 minuten op 68 graden
 15 minuten op 75 graden
 
14 liter spoelwater van 78 graden

24 liter wort voor het koken

Hop toegevoegd voor het koken
80 gram pellets Hallertau Hersbrucker    2,0% Alpha
20 gram pellets Styrian Goldings       4,5% Alpha

90 minuten koken

suiker 15 minuten voor einde koken toegevoegd.

Na het koken 17 liter wort over met SG 1110 aangevuld met 5 liter water

Gist: safale-s04

OSG = 1085  (formule (17*1110) + (5*1000) / 22)
ESG = 1018

Met vriendelijke groeten,
RenÚ Geilings

Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.771
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
RenÚ,
Ik mis het belangrijkste ingrediŰnt...welke gist heb je gebruikt en hoe heb je die opgekweekt?

Offline Rene Geilings

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 45
  • Nunc est bibendum.
Tja, het geheim zit hem natuurlijk in de gist :-)

Nee hoor, het is gewoon zo simpel dat ik het vergeten ben.  Ik heb een zakje safale-s04 gebruikt. Geen giststarter gemaakt, gewoon  het wort gekoeld tot 24 graden, overhevelen in de gistemmer en de korrelgist er los bovenop gestrooid.

groeten,
RenÚ

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.417
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Je had het nog simpeler kunnen houden door de 60 ║C stap weg te laten. Had je waarschijnlijk hetzelfde resultaat opgeleverd. Zou je kleur en bitterheid ook kunnen vermelden (ik heb geen promash).

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Hoi Martin,

RenÚ heeft ook geen ProMash vandaar dat ik het bestand aangemaakt heb. Overigens wordt het denk ik toch echt dat eens tijd wordt dat jij een demoversie download. Kun je ook eens meepraten  ;D  >:D  ;D

ProMash berekent een kleur van 62,5 EBC (ik denk dat het bier in de praktijk een stuk lichter zijn omdat de suiker naar mijn idee een veel lager kleurwaarde heeft).
De bitterheid is volgens ProMash 25,5 EBU.

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.417
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Ahah, geen hop = vaak prijs.

En haha: na zoveel jaar ben ik nog steeds niet aan de promash. ik heb meer dan genoeg aan A3's BrouwHulp, die heeft voor mij promash volledig overbodig gemaakt. En mijn eeuwige pleidooien om meer gegevens dan alleen een promash bijlage te plaasten zijn mijns inziens gezond voor de toegankelijkheid van het forum.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 32.715
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Hoi Martin,

Ik heb geen aandelen maar propagandeer ProMash omdat het internatiionaal gebruikt wordt. Duitse, Engelse, Franse en Nederlandstalinge brouwers kunnen via dit programma recepten uitwisslen. Met een Nederlandstalig Excelbestand gebeurt dat niet.

Overigens is het rekenblad van Adrie steeds meer uitgebreid en voldoet inderdaad steeds meer aan de eisen die je als serieuze hobbybrouwer stelt aan een rekenprogramma.

Als je de behoefte hebt zal ik je zeker niet tegenhouden om ook een Excelrekenblad te koppelen aan de recepten die je op het forum kunt vinden.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Omdat niet iedereen excel heeft (of wil of kan betalen) kunnen we ook standaard overgaan op het open formaat van OpenOffice, het gratis en minstens zo goede alternatief voor MS Office. De BrouwHulp is ook in dit formaat te downloaden van een van onderstaande links. OpenOffice draait zowel op Windows als op Linux en MacOS.

Tags: