4de Brouwsel Dupage

Gestart door Vik75, 19-02-2016 12:04 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Vik75

Hoi ik ga morgen weer eens brouwen.

Ik heb een recept uitgekozen uit een database en een beetje naar mijn hand gezet om zo het in mijn brouw installatie te passen.
Zouden jullie hierop kunnen schieten om misschien nog wat aanpassingen te doen.

De maischstap 52 graden heb ik ingebracht omdat ik veel last heb van trage vergistingen en soms ook verstokte vergistingen. Een brouwer adviseerde mij om toch eens de stap van 52 graden even mee te nemen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk04
Naam receptDomaine DuPage
Brouwdatum20-02-2016
BiertypePale Ale (Belgisch)
Volume30,0 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)25 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit Water
10,91 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,895 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC78,9 %
0,501 kgVienna moutWeyermann7 EBC6,7 %
0,413 kgDonker tarwemoutArsegan20 EBC5,5 %
0,251 kgMünchenermoutDingemans15 EBC3,4 %
0,206 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC2,8 %
0,206 kgCara 120Dingemans120 EBC2,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
52,0 °C0 min.15 min.4,0 l/kg
67,0 °C2 min.60 min.4,0 l/kg
78,0 °C2 min.10 min.4,0 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
4,8 gNorthern Brewerbellen8,5%60 min.3,2 IBU
42,0 gHallertau Traditionbellen6,0%25 min.12,3 IBU
42,0 gHallertau Traditionbellen6,0%10 min.9,8 IBU

Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gFrench Saison (M29)bovengist


Johnny Stardust


Eric v B

Ik zou de 52 ºC stap eruit halen en een kwartier langer op 67 ºC maischen (als je vergistingsproblemen hebt). Maischen op 52 ºC schijnt een minder goede invloed op de schuimvorming te hebben. Verder lijkt het me wel okay.

Hay

Trage en verstokte vergistingen lijkt me eerder te maken te hebben met de kwaliteit van de en de hoeveelheid gist.

Jacques

Citaat van: Vik75 op 19-02-2016  12:04 uDe maischstap 52 graden heb ik ingebracht omdat ik veel last heb van trage vergistingen en soms ook verstokte vergistingen. Een brouwer adviseerde mij om toch eens de stap van 52 graden even mee te nemen.

Al behoorlijk wat jaren maisch ik niet meer onder de 60 ºC. Nog veel veel langer heb ik geen last meer van gestokt vergistingen. En dat was het moment waarop ik meer gist en gistvoeding ben gaan gebruiken.

Vik75

Uiteindelijk gewoon het maischschema aangehouden.
Wat een snel gist. Binnen een week zat hij op 1005. Dat was het dan ook want de vergisting was gelijk gestopt. Dus niet overgeheveld voor de nagisting maar zo laten staan en koelen maar.
4 dagen later het bier gebotteld en deze staan nu lekker koolzuur te kweken. Ben benieuwd naar de smaak.

Sjaak_Deventer

Hoe is de smaak? Ben benieuwd naar de M29  :) :)

Vik75

Citaat van: Sjaak_Deventer op 26-04-2016  13:52 uHoe is de smaak? Ben benieuwd naar de M29  :) :)
Hij is erg droog geworden. Maar heerlijk.
Het heeft een sterk fruitig karakter.
En is mooi helder.

Het is meer een fruitige saison geworden dan een special belge.



Links mannen liefde
Rechts mijn brouwsel.
Nee zijn niet twee dezelfde bieren maar beide saison.
Verschil. Mannen liefde heeft veel citrus tonen.
Mijn brouwsel heeft meer tropisch fruit tonen.

Sjaak_Deventer

Ziet er mooi uit!

Klop dit een beetje ??

"Deze Franse saison gist is een bijzondere, sterk vergistende bovengist die speciale bieren met kruidige, fruitige en peperige tonen oplevert. Ideaal voor de vergisting van saison bieren." (van Brouwland)

Vik75

Ja dat klopt zeker. Zelfs na het bottelen at de gist heerlijk door. Waardoor mijn biertje met iets te veel suiker gift, 6 gram de liter, erg veel bubbels had. Wel heerlijk maar mocht iets minder.

De pepers heb ik niet terug gevonden maar dat kan ook aan mijn smaakpapillen liggen.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.