Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: 4de Brouwsel Dupage  (gelezen 2199 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
4de Brouwsel Dupage
« Gepost op: 19-02-2016 12:04 u »
Hoi ik ga morgen weer eens brouwen.

Ik heb een recept uitgekozen uit een database en een beetje naar mijn hand gezet om zo het in mijn brouw installatie te passen.
Zouden jullie hierop kunnen schieten om misschien nog wat aanpassingen te doen.

De maischstap 52 graden heb ik ingebracht omdat ik veel last heb van trage vergistingen en soms ook verstokte vergistingen. Een brouwer adviseerde mij om toch eens de stap van 52 graden even mee te nemen.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk04
Naam receptDomaine DuPage
Brouwdatum20-02-2016
BiertypePale Ale (Belgisch)
Volume30,0 l
Begin SG1,059 SG
Berekende kleur (Morey)22 EBC
Berekende bitterheid (Daniels)25 IBU
Brouwzaalrendement80,0 %
Kooktijd90 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit Water
10,91 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l0 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
5,895 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC78,9 %
0,501 kgVienna moutWeyermann7 EBC6,7 %
0,413 kgDonker tarwemoutArsegan20 EBC5,5 %
0,251 kgMünchenermoutDingemans15 EBC3,4 %
0,206 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC2,8 %
0,206 kgCara 120Dingemans120 EBC2,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
52,0 °C0 min.15 min.4,0 l/kg
67,0 °C2 min.60 min.4,0 l/kg
78,0 °C2 min.10 min.4,0 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
4,8 gNorthern Brewerbellen8,5%60 min.3,2 IBU
42,0 gHallertau Traditionbellen6,0%25 min.12,3 IBU
42,0 gHallertau Traditionbellen6,0%10 min.9,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
20,0 gFrench Saison (M29)bovengist


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de onderstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.


Offline Johnny Stardust

  • De Roerstok
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 493
  • Land: nl
    • Kasteelbrouwerij Haverleij
Re: 4de Brouwsel Dupage
« Reactie #1 Gepost op: 19-02-2016 12:56 u »
Lekker brouwen!  :brouwen:

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.142
  • Land: nl
  • Et hätt noch emmer joot jejange.
Re: 4de Brouwsel Dupage
« Reactie #2 Gepost op: 19-02-2016 20:14 u »
Ik zou de 52 ºC stap eruit halen en een kwartier langer op 67 ºC maischen (als je vergistingsproblemen hebt). Maischen op 52 ºC schijnt een minder goede invloed op de schuimvorming te hebben. Verder lijkt het me wel okay.

Offline Hay

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.466
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 4de Brouwsel Dupage
« Reactie #3 Gepost op: 19-02-2016 22:10 u »
Trage en verstokte vergistingen lijkt me eerder te maken te hebben met de kwaliteit van de en de hoeveelheid gist.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 33.811
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: 4de Brouwsel Dupage
« Reactie #4 Gepost op: 20-02-2016 23:36 u »
De maischstap 52 graden heb ik ingebracht omdat ik veel last heb van trage vergistingen en soms ook verstokte vergistingen. Een brouwer adviseerde mij om toch eens de stap van 52 graden even mee te nemen.

Al behoorlijk wat jaren maisch ik niet meer onder de 60 ºC. Nog veel veel langer heb ik geen last meer van gestokt vergistingen. En dat was het moment waarop ik meer gist en gistvoeding ben gaan gebruiken.

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
4de Brouwsel Dupage
« Reactie #5 Gepost op: 14-03-2016 15:01 u »
Uiteindelijk gewoon het maischschema aangehouden.
Wat een snel gist. Binnen een week zat hij op 1005. Dat was het dan ook want de vergisting was gelijk gestopt. Dus niet overgeheveld voor de nagisting maar zo laten staan en koelen maar.
4 dagen later het bier gebotteld en deze staan nu lekker koolzuur te kweken. Ben benieuwd naar de smaak.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 721
  • Land: nl
Re: 4de Brouwsel Dupage
« Reactie #6 Gepost op: 26-04-2016 13:52 u »
Hoe is de smaak? Ben benieuwd naar de M29  :) :)

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 4de Brouwsel Dupage
« Reactie #7 Gepost op: 26-04-2016 14:13 u »
Hoe is de smaak? Ben benieuwd naar de M29  :) :)
Hij is erg droog geworden. Maar heerlijk.
Het heeft een sterk fruitig karakter.
En is mooi helder.

Het is meer een fruitige saison geworden dan een special belge.



Links mannen liefde
Rechts mijn brouwsel.
Nee zijn niet twee dezelfde bieren maar beide saison.
Verschil. Mannen liefde heeft veel citrus tonen.
Mijn brouwsel heeft meer tropisch fruit tonen.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 721
  • Land: nl
Re: 4de Brouwsel Dupage
« Reactie #8 Gepost op: 26-04-2016 14:44 u »
Ziet er mooi uit!

Klop dit een beetje ??

"Deze Franse saison gist is een bijzondere, sterk vergistende bovengist die speciale bieren met kruidige, fruitige en peperige tonen oplevert. Ideaal voor de vergisting van saison bieren." (van Brouwland)

Offline Vik75

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 251
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: 4de Brouwsel Dupage
« Reactie #9 Gepost op: 26-04-2016 16:50 u »
Ja dat klopt zeker. Zelfs na het bottelen at de gist heerlijk door. Waardoor mijn biertje met iets te veel suiker gift, 6 gram de liter, erg veel bubbels had. Wel heerlijk maar mocht iets minder.

De pepers heb ik niet terug gevonden maar dat kan ook aan mijn smaakpapillen liggen.

Tags: