Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Jopen Hoppenbier  (gelezen 9669 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 963
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Jopen Hoppenbier
« Gepost op: 07-02-2016 22:42 u »
Een vriend van mij vroeg of ik voor zijn verjaardag een bier wil brouwen a la Hoppenbier van Jopen. Nou dat wil ik wel  :)
Iemand inside-information over de samenstelling of suggesties?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Fripel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: nl
  • Veni, vidi, tripel.
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #1 Gepost op: 08-02-2016 09:14 u »
Geen inside information maar als ik het zou brouwen zou ik gaan voor:

Hallertauer hop met lekker veel aroma-gift, vlam-uit en een kleine koudhop gift.
Neutrale gist, Nottingham bijvoorbeeld, graad of 19 vergisten, niet te hoog.
Bitterhop tot 40 EBU

Pilsmout en een beetje Munchener mout.
Beetje Haver en tarwe erbij, het schijnt een drie-granen bier te zijn.
Begin-SG rond de 1060

Offline bierinjisp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij in oprichting
    • QBier.nl
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #2 Gepost op: 08-02-2016 10:12 u »

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 963
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #3 Gepost op: 08-02-2016 14:02 u »
Weet iemand de EBC waarde toevallig?

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.300
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #4 Gepost op: 08-02-2016 14:20 u »
Citaat
Until the end of 2008 brewed by Huyghe. Until 2006 brewed by Van Steenberge. Jopen Hoppenbier is a double hopped three grains beer. This blond beer contains 6.8% alcohol and is replicated from the city recipe of 1501. Jopen Hoppenbier is a refreshing beer with a light malty start and a long bitter aftertaste. It has been brewed since 1994 from barleymalt, (unmalted) oats, wheatmalt and Saaz and Brewers Gold hops.

pilsmout
ongemoute haver
tarwemout
bitterhop brewersgold
aromahop Saaz

Geschat IBU 38

Offline bierinjisp

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 259
  • Land: nl
  • Hobbybrouwerij in oprichting
    • QBier.nl
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #5 Gepost op: 08-02-2016 14:43 u »
Weet iemand de EBC waarde toevallig?

EBC staat tegenwoordig op het etiket vermeld.
Heb hier alleen geen etiket voorhanden.

Offline Klepper

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 63
  • Land: nl
  • Brouwen is monnikenwerk
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #6 Gepost op: 08-02-2016 16:22 u »
Heb hier een flesje staan. Op het etiket staat de EBU waarde 40 gedrukt in een cirkeltje. Een EBC heb ik niet kunnen vinden. Ik vind het een lekker biertje.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 445
  • Land: nl
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #7 Gepost op: 08-02-2016 22:08 u »
Ik heb de gist van dit bier een tijdje terug eenvoudig opgekweekt vanuit een tweetal flesjes.
Het bier dat ik er mee vergist heb smaakt en ruikt nagenoeg hetzelfde als het origineel.
 

Offline Fripel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: nl
  • Veni, vidi, tripel.
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #8 Gepost op: 09-02-2016 07:36 u »
Ik heb de gist van dit bier een tijdje terug eenvoudig opgekweekt vanuit een tweetal flesjes.
Het bier dat ik er mee vergist heb smaakt en ruikt nagenoeg hetzelfde als het origineel.

OK, ik heb me wel eens afgevraagt welke gist(en) ze gebruiken bij Jopen maar kon hier weinig over vinden.
Het is dus goed mogelijk ze op te kweken, dat is goed nieuws, ga ik ook eens doen.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 963
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #9 Gepost op: 09-02-2016 08:41 u »
Gist is zeker interessant, ga ik ook naar kijken.
Voor wat betreft de ongemoute haver; zijn dat nou havervlokken of gewoon haver?

Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #10 Gepost op: 09-02-2016 10:49 u »
Ik zou de Nottingham pakken.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 963
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #11 Gepost op: 09-02-2016 10:54 u »
Ik zou de Nottingham pakken.
En dan die van Wyeast of die van Danstar?

Offline Fripel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: nl
  • Veni, vidi, tripel.
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #12 Gepost op: 09-02-2016 11:11 u »
En dan die van Wyeast of die van Danstar?
Danstar, lekker makkelijk en goedkoop, ik vind het een erg fijne gist om mee te werken, mooi neutraal maar niet saai.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 963
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #13 Gepost op: 09-02-2016 11:36 u »
Oke, eerste voorzetje. Iemand suggesties?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk026
Naam receptErudiet Blond
Brouwdatum24-1-2016
BiertypePale Ale (Belgisch)
Volume42,0 l
Begin SG1,068 SG
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
37,50 lWater uit Uithoorn PWN
4,50 gCaSO4
13,43 mlMelkzuur
23,13 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
72 mg/l9 mg/l67 mg/l204 mg/l77 mg/l108 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
9,000 kgPils moutArsegan3 EBC69,2 %
1,500 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC11,5 %
1,000 kgTarwe lichtArsegan3 EBC7,7 %
1,500 kgMunichArsegan15 EBC11,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust65,0 °C1 min.60 min.2,9 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.1 min.2,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
62,6 gBrewers Goldbellen6,0%first wort hop21,5 IBU
52,2 gE.K. Goldingpellets5,8%60 min.16,6 IBU
25,0 gStyrian Goldingspellets4,8%5 min.1,3 IBU
30,0 gHallertau Mittelfrühbellen4,1%whirlpool0,0 IBU
30,0 gHallertau Mittelfrühbellen4,1%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
33,0 gNottingham (-)bovengist



Offline MO

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 10.429
  • Land: nl
    • Muifelbrouwerij
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #14 Gepost op: 09-02-2016 11:42 u »
1,5 misschien 2 zakjes gist is zat!

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.486
  • Land: be
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #15 Gepost op: 09-02-2016 12:16 u »
1.5 a 2 zakjes, als je dat maar gaat toevoegen ben je je stevig aan het onderenten en een zeer esterig bier brouwen.
1.5 zakjes = 16 gr = 0.36 miljoen gistcellen per ml/°P dus stevig te weinig gist
2    zakjes = 22 gr = 0.48 miljoen gistcellen per ml/°P dus nog steeds te weinig gist
3    zakjes = 33 gr = 0.71 miljoen gistcellen per ml/°P dus das net binnen de limiet maar toch nog een esterig biertje
4    zakjes = 44 gr = 0.95 miljoen gistcellen per ml/°P dus das nog steeds onder de 1 miljoen gistcellen per ml/°P = licht esterig / clean biertje
Hangt van uw persoonlijke smaak af maar 33 gr zou ik persoonlijk nog als een minimum aanzien voor een Pale Ale, maar das een persoonlijke keuze.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 963
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #16 Gepost op: 09-02-2016 12:40 u »
.5 a 2 zakjes, als je dat maar gaat toevoegen ben je je stevig aan het onderenten en een zeer esterig bier brouwen.
1.5 zakjes = 16 gr = 0.36 miljoen gistcellen per ml/°P dus stevig te weinig gist
2    zakjes = 22 gr = 0.48 miljoen gistcellen per ml/°P dus nog steeds te weinig gist
3    zakjes = 33 gr = 0.71 miljoen gistcellen per ml/°P dus das net binnen de limiet maar toch nog een esterig biertje
4    zakjes = 44 gr = 0.95 miljoen gistcellen per ml/°P dus das nog steeds onder de 1 miljoen gistcellen per ml/°P = licht esterig / clean biertje
Hangt van uw persoonlijke smaak af maar 33 gr zou ik persoonlijk nog als een minimum aanzien voor een Pale Ale, maar das een persoonlijke keuze.

Ik houd meestal gewoon BrouwHulp's advies aan, dat lijkt mij voldoende betrouwbaar toch?



Offline Fripel

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 319
  • Land: nl
  • Veni, vidi, tripel.
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #17 Gepost op: 09-02-2016 18:57 u »
Goeie voorzet  ;)
Ik voorzie een prima biertje, ik zet hem stiekem ook op mijn lijstje voor binnenkort.
 :brouwen:

Offline BVeenema

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #18 Gepost op: 09-02-2016 20:41 u »
Op de website van Jopen staat dat het een bier is met een dubbel hopgave. Er staat ook bij dat de gebruikte hop de Hallertau Mittelfrüh is. Waarschijnlijk kun je dus daar mee volstaan.

Offline Adrie

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 13.993
  • Land: nl
  • Wie zijn bier eert, kiest voor vloeibaar
    • Brouwerij Het Witte Paard
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #19 Gepost op: 10-02-2016 12:58 u »
Je zou de brouwer natuurlijk eens kunnen benaderen. Je weet nooit wat je te weten komt...

Offline BVeenema

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 126
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #20 Gepost op: 10-03-2016 21:01 u »
Dit recept heb ik 22 februari jl. gebrouwen. Vandaag heb ik het bier gebotteld. Ik zal mijn bevindingen over een paar weken wel posten. Ben benieuwd of het enigszins op het origineel lijkt.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk2016-02-22
Naam receptC | Jopen Hoppen kloon
Brouwdatum15-02-2016
BiertypeBlond
Volume5,0 l
Begin SG1,066 SG
Eind SG1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad81,8%
Alcoholgehalte7,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)12 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
4,40 lWater uit Zutphen
4,02 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
66 mg/l12 mg/l66 mg/l215 mg/l94 mg/l41 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
1,108 kgPilsmoutDingemans3 EBC73,0 %
0,175 kgMünchenermoutDingemans15 EBC11,5 %
0,152 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC10,0 %
0,083 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
1e65,0 °C1 min.60 min.2,9 l/kg
2e65,0 °C13 min.1 min.2,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
8,9 gStyrian Goldingsbellen4,0%75 min.16,7 IBU
3,6 gChinookbellen12,7%75 min.21,4 IBU
4,4 gHallertau Mittelfrühpellets3,0%5 min.1,3 IBU
4,0 gHallertau Mittelfrühpellets3,0%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
50,0 mlNottingham (-)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting18,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,5 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,012 SG
Schijnbare vergistingsgraad81,8%
Start nagisting28-02-2016
Temp. nagisting20,0 °C
Start lagering08-03-2016
Temp. lagering10,0 °C


Even als correctie. De tweede maischstap is 78 graden geweest.

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 963
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #21 Gepost op: 10-03-2016 21:48 u »
Dit recept heb ik 22 februari jl. gebrouwen. Vandaag heb ik het bier gebotteld. Ik zal mijn bevindingen over een paar weken wel posten. Ben benieuwd of het enigszins op het origineel lijkt.

Cool, ik ga de mijne zaterdag brouwen.

Offline tjeerdmeima

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #22 Gepost op: 23-05-2016 08:07 u »
En, is het bier naar wens?



Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 963
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #23 Gepost op: 23-05-2016 08:52 u »

Offline tjeerdmeima

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #24 Gepost op: 31-05-2016 12:44 u »
Ik heb het recept afgelopen vrijdag gebrouwen. 20 liter staat nu te vergisten. Het SG blijft sinds twee dagen hangen op 1020. Ik heb de gekoelde wort belucht en 2 zakjes gist gebruikt. Danstar Nottingham van lallemand (11 gram per stuk). Heeft iemand advies wat te doen?

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 963
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #25 Gepost op: 31-05-2016 12:59 u »
Ik heb het recept afgelopen vrijdag gebrouwen. 20liter staat nu te vergisten. Het SG blijft sinds twee dagen hangen op 1020. Ik heb de gekoelde wort belucht en 2 zakjes gist gebruikt. Danstar Nottingham van lallemand (11 gram per stuk). Heeft iemand advies wat te doen?
Op welke temperatuur heb je je bier staan? Misschien je vat even walsen en een graadje erbij? Dat werkt meestal wel.

Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 558
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #26 Gepost op: 31-05-2016 13:00 u »
Vreemd, aan de hoeveelheid gist zal het niet liggen, ik zou het vat voorzichtig zwenken en daarna een paar graden hoger weer wegzetten

Offline tjeerdmeima

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #27 Gepost op: 31-05-2016 13:04 u »
20,5 graad, ik ga het vat even zwenken. Temperatuur nog hoger?

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 963
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #28 Gepost op: 31-05-2016 13:06 u »
20,5 graad, ik ga het vat even zwenken. Temperatuur nog hoger?
zwenken en naar 21 zou ik doen.

Offline tjeerdmeima

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #29 Gepost op: 31-05-2016 20:32 u »
Gedaan, bedankt voor de tip!

Offline Markiej87

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.540
  • Land: nl
  • HenkeBier!
    • HenkeBier
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #30 Gepost op: 01-06-2016 19:09 u »
Desnoods naar 23/24 of zo

Offline tjeerdmeima

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #31 Gepost op: 07-06-2016 18:50 u »
SG is gezakt naar 1016. Heb het overgeheveld naar een ander vat en deze staat nu te lageren op 10 graden, inclusief koudhop. Wat mij opviel bij het overhevelen was de enorme gistkoek onderin het vat. Deze hield ongeveer twee liter vocht vast. Ik heb nog maar 18 liter over. Betekent dit iets, of is dit normaal voor Nottingham gist?

Offline Thamerdal

  • ABV De Bierkaai
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 963
  • Land: nl
  • Zo kan 't ook
    • Thamersch
Re: Jopen Hoppenbier
« Reactie #32 Gepost op: 07-06-2016 21:27 u »
SG is gezakt naar 1016. Heb het overgeheveld naar een ander vat en deze staat nu te lageren op 10 graden, inclusief koudhop. Wat mij opviel bij het overhevelen was de enorme gistkoek onderin het vat. Deze hield ongeveer twee liter vocht vast. Ik heb nog maar 18 liter over. Betekent dit iets, of is dit normaal voor Nottingham gist?
Dat is niet abnormaal hoor.

Tags: